Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Bofellesskap

God morgen. Hvor bør jeg lese for å finne mest mulig om beboere i bofellesskaps juridiske rettigheter? Eksempelvis når ingen av beboerne er spurt(ikke verger heller) når ansattes konflikter fører til fjerning av flere ansatte og DETTE får konsekvenser for beboerne. Og mamma er uenig i "saken" Saken fikk også kritikk av arbeidstilsynet for meget ufin behandling av de aktuelle ansatte.Flere er gått "skikkelig i kjelleren" og har hatt det vondt. De skriftlige kritikk-arkene er på nivå med en fjerdeklassings skrivemåte. Jeg kan svare på når og hvor hvis du sender meg spørsmål.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. april 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det finnes ingen samlet oversikt over rettighetene. Når det gjelder ansatte er det arbeidsmiljølovens regler som i hovedsak regulerer deres rettigheter. Hvorvidt beboernes behov går foran arbeidstakers rettigheter er nok tvilsomt. Er det ikke mulig å løse en konflikt på arbeidsplassen uten omplasseringer av ansatte, kan dette også gjøres et kommunalt bofellesskap. Men samtidig har også beboerne rettigheter. Først og fremst har de rett til et forsvarlig tjenestetilbud. Kommunen må derfor finne løsninger som ivaretar beboernes behov. Dette bør gjøres i tett dialog med brukere/verger. Retten til brukermedvirkning fremgår klart av pasient- og brukerrettighetsloven og helse- og omsorgstjenesteloven.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Inneklima på soverom

Hei,.
Jeg har så hoven og sår hals hver morgen. Er nöye med å rengjöre/stövsuge og bruker kun vaskemidler uten parfyme. Men nå har jeg flere ganger opplevd å vere mye bedre når jeg overnatter hos andre. Endatil bedre en morgen jeg overnatta på en sofa på en röykfullt stue. Mistenker at det er seng eller madrassen min jeg reagerer på. Har prövt å bytte dyne/pute uten forandring. Så snart jeg legger meg i sengen blir jeg sår i halsen, hoster og tett i nesen. Seng og overmadrass er kjöpt på Jysk så tror det må vere noe jeg reagerer på. Dette begynte også da etter jeg kjöpte denne sengen. Har du hört om noe lignende?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 07. april 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

 Hei

Takk for henvendelsen.

Siden du reagerer når du legger deg i sengen din vil jeg anbefale at du prøver å

- sjekke om du kan ha en middallergi. Se https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergi-mot-husstovmidd/ Kontakt din fastlege å be om en allergiutredning for dette

- sjekke om det kan være kjemikalier i sengen eller madrassen som gir deg reaksjoner. Kontakt forhandler, Jysk, å be om å få et produktdatablad på sengen. Gå deretter inn på denne siden http://www.erdetfarlig.no/ for å se om du finner noe av innholdet der og om dette er helseskadleig eller ikke.

-sjekke soverommet i forhold til mugg og sopp. Du kan selv se bak seng og skap, spesielt hvis disse står mot yttervegg.

Ta kontakt med LHLs rådgivningstjeneste om du har ytterligere spørsmål https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/radgivning/

Lykke til

Vennlig hilsen Rose Lyngra

 

 

 

 

Kosthold

Palmeolje i knekkebrød

Ser til min store overraskelse at Wasa sitt havreknekkebrød inneholder palmeolje. Dette er jo ikke bra verken for regnskog eller blodårer. Liker denne typen best men er nå over på Sport+ men d smaker jo papp. Hvor usunt er dette for en hjerteoperert mann?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 06. april 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Palmeolje er ikke en sunn fettkilde, og inneholder mye av mettet fett som øker kolesterolet i blodet. Men om det er skadelig å spise kommer også an på mengden. Wasas knekkebrød har generelt veldig lite fett, så mengden palmeolje du får i deg er også liten. Jeg oppfordrer deg til å si din mening til Wasa: http://www.wasa.no/kontact-oss/  Matvarebransjen sier jo at de er opptatt av å selge det kundene etterspør, så da må vi være flinke til å etterspørre. 

Wasa Sport+ og Sport er gode valg, siden de ikke har noe tilsatt raffinert olje og er veldig rike på fiber (det gjelder også f.eks. Husman). Smaken er en tilvenningssak. Hvis du vil prøve noe annet enn Wasa, er Finn Crisp Plus 5 Wholegrains et godt alternativ. Der kommer mesteparten av fettet fra linfrø og sesamfrø.

Allergi

Fjerning av katteallergener fra bolig

Jeg har hørt at det går 6 mnd fra en har hatt katt inne og til alle allergener er helt borte. Stemmer det?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. april 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Katteallergenene er de klebrigste av dyreallergenene og også de vanskeligste å fjerne fra en bolig. Gulv, vegger, tak, skap , hyller etc må støvsuges grundig med støvsuger med allergifilter(hepafilter). Kast støvsugerposen etterpå. Deretter må alt vaskes. Tekstiler som gardiner og pynteputer vaskes, møbler og tepper må renses eller kastes. Tepper er i praksis umulige å rense godt nok. Selv med grundig rengjøring kan det ta mange måneder og kanskje opp mot et år før alle allergenene er ute av boligen.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge

Kan man bruke saltpipe sammen med kolsmedisin?

Hei. Leser en del positivt om saltpipen.... Kan jeg bruke denne når jeg har Kols og bruker Spiriva inhalasjonspulver daglig?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg har ikke noen erfaring med saltpiper i egen praksis. Imidlertid er det flere pasienter som bruker det på eget initiativ, og uten spesielle hensyn til samtidig medikamentell behandling for astma eller kols. Jeg tror ikke det er noen spesielle problemer forbundet med dette. Det som inhaleres er et mineralsalt, og det oppgis å ikke ha noen skadelige effekter.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Bør jeg ta vaksine mot lungebetennelse?

Har kols/lungeemfysem og tok influensavaksine i oktober. Har lest om en vaksine som varer mange år mot lungebetennelse, bør jeg ta den også?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det viktigste er å ta influensavaksine. Nytten av det er vist i flere undersøkelser. Ofte vil man også velge å gi tillegg av pneumokokkvaksine (Pneumovax). Den gis vanligvis hvert 5-8 år og beskytter i første rekke mot særlig alvorlig forløp av lungebetennelse forårsaket av pneumokokkbakterien. Det anbefales fra Folkehelseinstituttet ved kronisk lungesykdom, så det kan være lurt å drøfte det med din egen lege.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Positiv IGRA-test for tuberkulose

Hei Jeg har sterk astma og pollenallergi. Jeg har hatt lungesvikt flere ganger siden 2013 -15 (jeg er født i 1995). Jeg står også på liste for nye lunger. Nå har jeg nylig fått påvist tuberkulose gjennom en IGRA-test. Etter planen skal jeg begynne en ny jobb i løpet av april men lurer nå på hvordan tuberkulosebehandlingen foregår, og om jeg vil være i stand til å jobbe den første tiden. Hva skal jeg si til min nye sjef?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Påvisning av tuberkulosesmitte ved IGRA-test sier ikke noe om dette en sovende eller aktiv tuberkulose. Jeg går ut fra at den behandlingen du skal ha er for å bryte ned alle tuberkulosebakterier i kroppen, og at det altså dreier seg om ufarlige og sovende bakterier. Dette finnes hos mange mennesker, men uten at man gir noen behandling så lenge bakteriene er inaktive og ikke gir sykdom. Behandlingen i ditt tilfelle gjøres muligens som ledd i forberedelsen til en fremtidig lungetransplantasjon, fordi man vil unngå problemer med eventuell oppblussing av infeksjon i tilknytning til behandlingen som gis for å beskytte mot avstøtning av nye lunger. Behandlingen foregår med tabletter over noen måneder, så altså omtrent som en behandling av en vanlig infeksjon. Da du etter all sannsynlighet ikke vil representere noen smittefare bør det ikke være noe problem å gå på jobb mens du er under behandling. Det eneste problemet som kan oppstå er om du skulle reagere på eventuelle bivirkninger av medisinene. Men generelt sett er ikke dette en sak som du trenger opplyse om.

Jeg ønsker deg lykke til i tiden fremover!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Rettigheter

Hvorfor tar alt så lang tid?

Hei. Jeg har hatt problemer med pusten i over ett år nå, og det har bare forverret seg.

Jeg sliter veldig med pusten, hoster, blir andpusten av å snakke eller av å gå vanlig. Unngår trapper, bakker eller å gå i det hele tatt, så mye som jeg kan. Har også litt angst i forhold til dette og er redd for å ikke få puste, får fort klaustrofobifølelse. Føler meg veldig funksjonshemmet.

Tidlig i februar fikk jeg endelig svar på hva som er i veien da jeg tok bronkoskopi og de så at jeg har en innsnevring i luftrøret. De filmet dette og sende videoen i sammen med henvisning til operasjon til et annet sykehus. Ca 1 uke etterpå fikk jeg brev at jeg skulle få innkalling innen utgangen av uke 11. Uke 12 kom og jeg hadde enda ikke fått brev. Ringte inn og de hadde ikke funnet time til meg enda fordi de skulle spør om jeg ville ha med studenter. Ikke lenge etterpå fikk jeg et brev med time. Det stod veldig lite informasjon i brevet og jeg ringte inn for å spør hva jeg hadde fått time til. Har fått time til en undersøkelse, men hun i telefonen kunne ikke svare meg på hva slags undersøkelse det var. Jeg lurte på om dette var nødvendig siden de har fått video av hvordan det ser ut nedi luftrøret mitt, men hun sa de måtte se selv for min egen sikkerhet og for å se hva de skal gjøre videre. Så jeg må altså reise over hele landet for en undersøkelse og så kan det ta enda lenger tid før jeg får operasjon. Jeg har fått time til undersøkelse 10 uker etter de har funnet ut hva som feiler meg. Og så kan det ta flere uker etter det igjen før jeg får behandling.

Det jeg lurer på her er om rettighetene mine blir ivaretatt og om jeg får forsvarlig behandlingstid?

Sitter nå og det er enda to uker til jeg skal reise og jeg vet ikke hva som venter meg. Mvh Kvinne 22 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet.

Det du opplever er nok den ordningen som sykehusene har for å sikre seg at de ikke gjør feil som kan skade deg. En forhåndsundersøkelse er ønskelig og som regel helt nødvendig for å sjekke flere ting og eventuelt gjøre tilleggsundersøkelser for å gjøre et best mulig arbeid når de skal utføre selve behandlingen. Da er legene best mulig forberedt, og det vil du være tjent med. Da vil de kunne fortelle deg hva de har tenkt å gjøre, slik at du er forberedt på hva som skal skje.

Ventetiden er jo en annen sak, og der følger sykehusene prosedyrer som er utarbeidet for å sikre en best mulig prioriteringsrekkefølge blant alle pasienter som søkes inn til behandling. Utenfra kan systemet ofte virke unødig tungvint, men sykehusene sliter dessverre ofte med lange ventelister og må derfor følge de pålagte ventelisteprosedyrer. Hvis du i mellomtiden skulle bli mye dårligere i løpet av ventetiden må du be egen lege om hjelp til å komme raskere til.

Lykke til!

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Hvordan å fortsette Tuberkulose behandlingen i Norge

Hej, Jag är född i Brasilien och har bott i Skandinavien i nästan 10 år. Jag bott i Oslo sedan 2010. För en månad sen kände jag mig sjuk och hade mycket feber, nattsvett och trötthet. Jag hade ingen aptit och gick ner i vikt. Min fastlege gav först besked att det var influensa med bakterie och jag fick en antibiotika som inte gav nåt resultat. Mitt årliga besök till Brasilien var bokad till just den perioden, då jag skulle åka hem över påsken. Jag var sjuk i Norge i två veckor och besökte läkaren igen en dag innan avresan till Brasilien för att veta att det var ok att resa. Jag var fortfarande sjuk. Han sa det var ok då jag inte hade feber och jag borde börja jobba igen. Jag landade i Brasilien den 19/3 och samma dag fick jag feber och gick till sjukhuset. Där tog de bild av mina lungor och upptäckte jag hade halva sidan fylld med vätska. Jag blev inlagd på sjukhuset i 14 dagar och efter många prov kom de fram till att jag har tuberkulos. Jag har påbörjat behandlingen här och måste stanna kvar i två veckor innan jag får återvända till Norge. Vart/vem ska jag kontakta i Norge för att fortsätta med behandlingen?

Les svaret

Vår ekspert, Thomas Jürgens, Lege svarer

Besvart 05. april 2016
Thomas Jürgens, Lege
Hei ,
så bra at du fikk riktig diagnose   nå . Det er veldig viktig at du fortsetter og fullføre hele behandlingen. Vi foreslår å komme i kontakt med "Tuberkulosekoordinator" ved OUS . Her er linken :

http://www.oslo-universitetssykehus.no/omoss_/avdelinger_/tuberkulosekoordinatorer_

Lykke til med behandling !! Hvis du har flere spørsmal bare ta gjerne kontakt igen!

Hjerte/kar

Klaffeplastikk for 7 uker siden, arytmi og ikke i form.

Hei. Har foretatt en klaffe plastikk oprasjon på Ullevål. 15 feb ca 7 uker siden. Fikk hjerte flimmer og føtter.Er heller ikke I Sinus rytme. Kirurgen har tydelig kommet borti ledningsnettet og rotet til rytmen. Har fått Tambocorr som holder rytmen I sjakk men er tungpustet og uvel...brekninger og nummen under føttene. Er det noe sjanse for alt denne rytme forstyrrelsen kan forsvinne nå?Bedre å ha en lekasje på klaffen enn alt dette som har oppstått nå. Mye dårligere nå en Før oprasjon. Blitt svært deprimert siden det gikk slik. Usikkerhet rundt fremtiden. Mvh dame 47 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Fatt mot! 7 uker er kort tid, og du har alle muligheter til å bli bedre. Anbefaler for sikkerhets skyld at du bestiller en time hos legen din for en snarlig sjekk. Lykke til!