Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Moderat høyt kolesterol, lav risiko.

Eg har kolesterolverdier på 6,8. HDL 1,9 og LDL 4,6. Eg er 59 år og fysisk aktiv og ikkerøker. Bør eg gjøre noe med det ? Tenker på medisinering.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du har såkalt moderat hyperkolesterolemi,- men det høres ikke ut som at du har andre risikofaktorer (arv??). Det vil være delte meninger om dette spørsmålet, og mange vil hevde at fornuftig diett er behandling nok i ditt tilfelle. Andre vil argumentere for en dose kolesterolmedisin, særlig siden du begynner å nærme det "godt voksen" alder. Dersom du har hjertesykdom i nær slekt vil jeg anbefale at du starter med medisin. 

Hjerte/kar

Sorgreaksjon etter fars død

Behandles for høyt blodtrykk, min far døde 3 uker siden og det kjennes ut som hjertet går i stykker av sorg. Jeg har målt blodtrykket og det har vært fra 150/85 til 170/110. Jeg har fryktelig oppblåst mave, føler meg urolig, trist , sliten og sover ikke, veldig stresset. Allikevel har jeg presset meg på jobb. Bør jeg kontakte lege?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Dette høres ut om en naturlig sorgreaksjon etter din fars død. Slike symptomer er vanlig i krisesituasjoner og er heldigvis ikke egentlig sykdom. Det høres fornuftig ut å ta en prat med legen din om situasjonen.

Hjerte/kar

Simvastatin og kosttilskudd

Jeg har brukt Simvastatin. 20 mg daglig i mange år. Mitt spørsmål er om jeg kan ta kosttilskuddet K2 og eventuelt Metaburn (Fucoxanthin, krom, chili, grønn te) eller er det skadelig på noen som helst måte å kombinere dette? Jeg bruker ingen andre medisiner enn Simvastatin.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Disse kombinasjonenen skal gå bra, men vi har ikke godt nok medisinsk-faglig grunnlag til å kunne anbefale K2 eller Metaburn.

Hjerte/kar

Svelgproblem, kan det ha med pulsåren å gjøre?

Jeg er en 36 år gammel kvinne som har hatt problemer med å svelge i noen måneder(Har tatt gastroskopi og alt var normalt der). Jeg kjenner også brystsmerter av og til og det er en puls midt mellom kragebeinet og kjennes som jeg har hjertet i halsen. Jeg har tatt ekg og ultralyd av hjertet og alt var normalt. Pulsen og blodtrykket er normalt.

Jeg er bekymret at det kan være noe galt med aorta (utposning eller slikt), siden jeg leste et sted at man skal ikke kunne kjenne pulsen midt imellom kragebeinene sine. Stemmer dette? Ville ultralyden ha fanget opp problemer med aortaen i brystkassen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. En stor utposing på aorta så høyt oppe vil i de fleste tilfeller kunne oppdages ved ultralyd. En eventuell utposing vil nok heller ikke påvirke svelgfunksjonen. Du forklarer at pulsen kan kjennes midt mellom kragebeinene, det skulle tilsvare omtrent halsgropen over brystbeinet, og der kan man faktisk ofte kjenne puls normalt. Jeg vil i første omgang anbefale at du snakker mer med legen din om vurdering av spesialundersøkelser av spiserøret i forhold til svelgproblemet ditt (manometri, PH.måling mm).

Hjerte/kar

Fornemmelse i hodet etter trening, atrieflimmer og aortaklaffefeil.

Har atrieflimmer + hjerteklaff til aorta som ikke lukker helt. Oppdaget for 5 år siden. Blir medisinert. Tidligere fått målt makspuls til 155. Etter trening (spinning + styrke) føles det noen ganger som hodet "letter", evt. også dagen/dagene etter. Har jeg da hatt for høy puls? Farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. 155 i max puls ved trening er OK for deg. Fornemmelsen i hodet som du  beskriver etter trening behøver ikke å ha med pulsen å gjøre,- mer sannsynlig har det med at mye av blodet samler seg i muskulaturen etter trening slik at du får et blodtrykksfall. Dersom du f.eks. også skulle være litt uttørket/dehydrert så kan man oppleve slike ufarlige symptomer som du beskriver. Det verste som i så fall kan skje er at du blir ordentlig svimmel og eventuelt besvimer hvis du reiser deg raskt. Prøv å drikke godt etter trening. Dersom symptomene blir verre bør du ta en tur til legen og få sjekket blant annet blodprosent/blodprøver. Dersom det er lenge siden sist du fikk undersøkelse for aortaklaffen kan det være greit med en sjekk hos hjertelege.

Hjerte/kar

Sex etter by-pass operasjon

Kan jeg ha sex etter bypass operasjon som ble utført den 10 mars? Hva er farligt med sex nå,er det orgasmen el. for høg puls,blodtilstrømingen til peis, el. andre ting? Hilsen Leo.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Hjertet er operert og reparert, men alt har ikke grodd seg sterkt enda og jeg vil tro at du fortsatt har litt plager og smerter av ymse slag. Det er ikke farlig for deg å a sex hvis du ønsker det.

Hjerte/kar

Far vil ikke ta medisinene sine grunnet bivirkninger

Hei Jeg har en far på 68 år som for et par år siden hadde hjerteproblemer. Var inne å sjekket blodårene inn til hjerte, det trengtes ikke gjøres noe behandling. Kan det stemme at han hadde noe de kalte slapp hjerteklaff på en side. Vertfall han var astma og er vovetvektig. Dårlig kosthold og lite mosjon. Sitter i en gravemaskin fra morgen til kveld. Etter Etter innleggelsen på sykehus ble han satt på veldig mange medisiner for forebygging, blodfortynnende, kolesterol og mye mer som jeg ikke vet. Nå er han vertfall så sta at han har valgt å kutte ut medisinene på egenhånd fordi han synes bivirkningene gjør han i dårlig form. Føler seg bedre når han ikke tar de. Vi prøver si at det nok er en grunn for at han skal ta medisinene, men han mener legen ikke aner va han gir han og hvorfor. Blodprøvene ser bra ut sier han, men legen vet ikke at han ikke tar medisinene. Bla.Kolesterolet var under de anbefalte verdiene. Jeg lurer derfor på om vi børr legge oss mer borti eller skal han bare få gjøre som han selv vil. Er det sannsynlig at faren for større hjerteproblemer kan oppstå når han ikke tar medisinene? Dette ble langt og rotetete, håper dere forstår sammenhengen. Bekymret datter

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet, flott at du ønsker å hjelpe din "egenrådige" far så godt du kan.

Som du sier, så er det en grunn til at han har fått medisinene og han bør helt klart ikke slutte med dem uten i samråd med legen sin. Når det er sagt, så skal han heller ikke ha bivirknininger av  betydning,- det finnes flere ulike varianter av hjertemedisin og forebyggende medisin slik at vi oftest klarer å sette sammen en kombinasjon som tåles godt. Kanskje du skal prøve å fortelle at legene kan prøve å endre medisinene slik at han har gode muligheter til å få den gode effekten på hjertet og blodårer UTEN bivirkninger? Lykke til!

Hjerte/kar

Stress og urolig hjerte

Hatt høyt BT og puls, behandlet en mnd. m/ metoprolol. Sep. for en mnd. siden, dgl. urolig hjerte, trykk i hodet, kvalm. Nærbesvimelser. Enormt stressende jobb. Sliten. Sover dårlig. Stress eller hjertesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det høres ut som om du selv er inne på den sannsynlige hovedårsaken til plagene dine,- stress. Stress aktiverer hele kroppen inklusive hjertet, via nervetråder og stresshormoner. Dette vil bidra til endret puls og øket blodtrykk. Jeg vil anbefale at du prøver å tenke igjennom om det er noe du kan gjøre i forhold til jobbsituasjonen. Det finnes også hjelp å få knyttet til stressmestring,- f.eks. gode stressmestringskurs.

For sikkerhets skyld er også fornuftig å ta en tur til legen for å sikre at blodtrykket ikke blir farlig høyt, og få sjekket at blodprøver er i orden.

Hjerte/kar

Slapp og tungpustet

Blodprøver - S-NT-proBNP Moren min på 83 år har følt seg dårlig i de siste månedene. Hun er utrolig slapp og orker ingenting. I det siste har hun i tillegg vært veldig tungpustet. Hun sliter også med hyppig vannlating. Hun tok noen blodprøver i januar hvor resultatet var utenfor referanseområdene, men legen sa likevel at alt var bra og at prøvene var fine. S-NT-proBNP - resultat 26 (ref.område 900)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei 

Det er mange årsaker til slapphet og tungpusthet blant eldre og det er viktig med en bred utredning for å finne korrekt årsak. Symptomene kan skyldes sykdom både i lungene og hjertet. Men også ulike mangeltilstander kan gi slike plager. Det er riktig å begynne hos fastlegen og deretter spisse mot en viss retning, avhengig av hva funnene tilsier. NT-proBNP er en god prøve med tanke på hjertevikt, men den sier ikke alt om hjertet. Det bør også gjøres røntgen av brystet, og evt arbeids-EKG og ultralyd av hjertet. Lungefunksjonen bør også kartlegges hos en lungelege. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter etter bypass

Gjenomgikk bypassoperasjon for vel et år siden. Har slitt en del med stramming og klemming i brystregionen etter det. Legene konkluderer med at det kan komme fra avskårne nervetråder etter operasjonen eller ståltråd som sitter rundt brystbeinet.

Hvordan fjernes denne tråden (foregår operasjonen(e))? Jeg har visst nok fire tråder? Må det skjæres ned til brystbeinet langs hele det gamle såret? I så fall vil en ikke da skjære over nervetrådene igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det hele kommer an på hva som egentlig er årsaken til smertene dine. Det er det vanskelig å svare på sikkert. Det kan være nerveskader, "skjellettskade", muskelskader, og det kan også være irritasjon fra ståltrådene i brystbenet. 

For å fjerne trådene i brystbenet må kirurgen skjære i huden og komme ned til ståltrådene. Dette kan selvsagt påvirke nervene i huden og igjen gi smerter etter operasjon. Imidlertid skjer ikke dette hos de fleste. Og hvis det var trådene som var årasken til smertene, så vil fjerning ofte gi lindring. 

Mvh

Wasim Zahid