Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Kraftige papillemuskler

Hei! Jeg er en aktiv og frisk kvinne på 28 år med påvist rytmeforstyrrelsen. På en nylig kontroll med ultralyd sa de at jeg hadde uvanlig kraftige og store papillemuskler i venstre ventrikkel og en mild mitralinsuffisiens. Har det siste året hatt flere episoder av nær-syncope. Er dette noe som burde bli mer utredet? Jeg har flere i nær familie med hjertesykdommer.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har tre ting på hjertet:

1) rytmeforstyrrelse (du skriver ikke hvilken type, det finnes mange)
2) kraftige papillemuskler
3) liten mitrallekkasje

Dessuten har du hatt flere nestenbesvimelser og du skriver at det finnes hjertesykdommer i familien (du skriver ikke hvilke type hjertesykdommer). 

I sum er jo dette grunn til å ha en litt bredere vurdering. Dette er en jobb for en kardiolog. Vedkommende må også bestemme hva slags undersøkelser det skal gjøres videre. Feks om det er nødvendig med gentesting. 

Kraftige papillemuskler (PM hypertrophy) er et kjent fenomen, men vi vet enda for lite om hva den betyr. Mer forskning trengs. Den europeiske hjerteforeningen kom med denne uttalelsen i 2013:

http://ehjcimaging.oxfordjournals.org/content/early/2013/05/24/ehjci.jet102

Jeg synes du skal ha fortsatt kontakt med kardiologen din, og høre hvilke muligheter det er for videre utredning. På Rikshospitalet i Oslo har de spesiell kompetanse på fortykket hjertemuskulatur. Kanskje du kunne henvises dit for en vurdering. Nå har jeg for lite informasjon på deg til å vite at det faktiske er behov for, eller riktig med, en slik henvisning, men du bør i hvert høre med kardiologen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Flimmer og flutter etter operasjon

Hei. Klaffeoprert feb.16. Klaff fin men fikk flimmer og føtter. Og er ikke I Sinus rytme etter oprasjon. 7 uker siden. Har fått to el konvertering hjalp ikke. Multaq hjalp ikke. Går nå på Tambocorr tungpustet og nummen under beina. Kommer ikke I form med denne medisinen. De vurderer Cordarone noe jeg motsatte meg pga bi virkninger.lunger ,sol og jeg har hatt høyt stoffskifte. Vil Cordarone hjulet meg I forhold til pusten?de sa hovedledningeb I hjerte også var blitt svak. ..vil ikke Cordarone gjøre dette værre? Har nå angst for at de har rotet til hele hjertet mitt....,var mye sprekere Før oprasjon....kun noe tungpustet. Angrer på hele oprasjonen. Mvh Frustrert frue 48 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Flimmer og flutter etter en operasjon er ikke uvanlig. Når man skjærer i et hjerte, åpner det, reparerer etc, syr det igjen, er det ikke utenkelig at det oppstår forstyrrelser i ledningssystemet som kan påvirke hjerterytmen. Når du går med mye flimmer og flutter, kan du bli tungpustet. Jeg skjønner frustasjonen din over at du har blitt verre etter operasjonen. Men årsakene til plagene er ulike før og etter operasjonen. Før var det klaffefeilen som var årsaken til plagene, nå er det flimmeren. Selv om det for deg virker frustrerende at plagene ikke har blitt noe bedre, så er det viktig å huske at en alvorlig feil tross alt har blitt rettet på. En ubehandlet klaffefeil ville ha skadet hjertet ditt ytterligere over tid. Denne utviklingen er nå stoppet. 

Behandlingen du har fått for flimmer/flutter etter operasjonen er korrekt. Man forsøker konvertering, og hvis det ikke fungerer prøver man å stabilisere rytmen med medisiner (feks multaq, tambocor, cordarone). Det stemmer at cordarone kan ha bivirkninger, men det er ikke alle pasienter som opplever dette. Det er derfor verdt et forsøk. Gevinsten kan være mer stabil hjerterytme og derfor mindre tungpust. 

Selv om dette heller ikke skulle virke, er det flere alternativer. Kanskje du kan være en kandidat for ablasjon. Det er en prosedyre hvor spesialister brenner bort syke ledningsbaner i hjertet slik at du blir kvitt rytmeplagene. Snakk med kardiologen din om dette. En annen mulighet kan være pacemaker, men igjen er dette noe som må vurderes av hjertespesialist. 

Ta opp disse tingene med kardiologen din, og hør hva som kan være aktuelt. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Endringer i BT

hei min kone har hatt 24 timer bt måling og fikk følgenede snitt for dag 139/55 og natt 139/55 i dag ble den målt til 180/70 hvorfor så stor forskjell ? hun tak den siste måling i forbindelse med undersøkelse hos øye avdelingen på ullvål.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er naturlig at blodtrykket svinger gjennom døgnet. Blodtrykket påvirkes av mange faktorer: Fysisk anstrengelse, uro og stress, dårlig søvn, og enkelte matvarer kan øke blodtrykket forbigående. Det er nettopp derfor at leger tar flere målinger, til ulike tider, for å finne pasientens sanne blodtrykk. 24-timers BT-måling er således en svært verdifull undersøkelse og gir det beste bildet av hvordan trykket til en pasient ligger. Ofte er det resultatene fra en slik undersøkelse som blir avgjørende for om pasienten skal få behandling med medisiner eller ikke. 

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Feriepenger på uføretrygd?

Hei! Får man feriepenger av uføretrygd, nå som det skattes som lønnsinntekt? På forhånd takk for svar. Mvh. Ufør.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 04. april 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det utbetales ikke feriepenger av uføretrygd. Men det trekkes ikke skatt av uføretrygden i juni. En arbeidstaker får ikke både full lønn i 12 mnd + feriepenger og ikke trekk i lønn ved uttak av ferie. Normalt er det slik at isteden for lønn utbetales det feriepenger i juni og som følge av dette trekkes det ikke lønn når ferie avvikles.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Hyppige fornemmelse av rytmeforstyrrelse

Hei! Jeg er en kvinne på 41 år. Har fra midten av 20-åra merket arytmi. Ganske skjelden tidligere, men økt etterhvert. Før mest som en bobling/kiling med palpable arytmier i pulsen (feks to raske og ett eller to langsomme slag) som varer noen få sekunder til halvminutt. Etterhvert merket jeg også takykardi som oftest kommer under trening. Trenger ikke være hardt. Opplever da jevnt veldig rask puls, kiling/bobling i brystet men ikke smerter. Roer seg ikke ned selv om jeg avbryter aktiviteten. Kan vedvare like raskt i flere minutter, men ofte litt kortere. Fra i høst etter en kneoperasjon (narkose, op. varte i to timer) har det vært betydelig værre. Har trent opp kneet igjen med styrketrening, og har da opplevd sistnevnte takykardi i ca 50% av treningene. Blitt noe svimmel, nær svartnet litt for meg. Har avbrutt treningsøkten. tilfellene har avtatt etterhvert igjen. Har en tvillingsøster som opplever samme type plager. I min mors familie har det vært endel hjerteproblemer. Forøvrig oppfatter jeg meg som sunn og frisk. Må nevne at jeg for ca6-7 år siden tok døgn ekg og sykkeltest uten funn. Legen min har tidligere bare sagt at jeg ikke trenger ta hensyn til arytmien under trening. Dette har som regel gått bra tidligere. Bare lagt meg/bøyd meg eller ventet litt så har jeg kunnet fortsette. Siste tid mer uvel og føltes uaktuelt å fortsette treningen. Høres dette ut som en type takykardi som kan være farlig og som burde behandles? Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 02. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

De aller fleste arytmier i din alder er ikke farlige, men med såpass hyppige og plagsomme anfall, og tidvis ledsagende svimmelhet vil jeg klart anbefale nye rytmeregistreringer og evt. full hjertesjekk med belastningstest. Da har vi gode muligheter til å avdekke nøyaktig hvilken type rytmeforstyrrelse dette dreier seg om og ta stilling til om dette er noe som bør behandles.

Lunge, Rettigheter

Rett til hjelpestønad?

Hei kols,astma,allergi og epilepsi syk med anfall,mottar grunnstønad sats1. spørsmål om hjelpestønad.Er et mulighet og søke om? i tilfelle hvilke krav som stilles? Er det nok med medisinske opplysninger fra privat lege?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 01. april 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hjelpestønad ytes til de som har behov for særskilt tilsyn og pleie. Det må etableres et privat pleieforhold. Er det nære familiemedlemmer, for eksempel ektefelle, som yter tilsyn/pleie, må behovet for tilsyn og pleie overstige det man kan forvente at nære familiemedlemer yter uten noen form for økonomisk kompensasjon. Dette er det generelle. Så blir det et sp. om din helsetilstand utløser et stort nok behov for tilsyn og pleie. Ut fra diagnosene du oppgir kan det godt være tilfelle.

Her har du Nav`s rundskriv om hjelpestønad som beskriver mer inngående hvilke krav som gjelder:

hjelpestønad

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Astma og allergi som kommer tilbake i voksen alder

Hei, har allergi og astma og i tillegg eksem. Var plaget som barn, men kom tilbake for to år siden. Reaksjonene er nå mye kraftigere, og reagerer veldig på parfyme, ulike lukter osv. Kan ikke være i kontakt med katt eller andre dyr og får astma og kløe hals, samt hoste ved kontakt der andre har dyr. Dette har før til at jeg ikke kan ha besøk eller sosial kontakt. Og må skifte klær etter handling o.l . Blir også syk ved bruk av offentlig transport. Brukt Seretide Diskus ett år samt Aerius. Kan dette gå over? Kan ikke forstå at det går an å være så sensitiv men merker jo reaksjon med astma. Fastlegen mener det er allergi som gir astma pga verdier i blod ved allergiprøve. Men ikke utslag på noe spesifikt bortsett fra husstøvmidd. Kan det være noe annet som gir meg disse plagene? Er det noe jeg bør utrede videre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hyperreaktivitet, eller overreaksjon på lukter og ting som gir allergi er ikke uvanlig ved astma, men er ganske plagsomt. Allergien kan godt være koblet mot astma. Jeg antar at legen har funnet et høyt nivå for IgE i blodet når han nevner dette. Noen ganger kan tillegg av montelukast være effektivt, men ikke alltid. Hvis vanlig astmamedisin tatt på riktig måte ikke fungerer, kan det være grunn til å utrede dette nærmere ved å henvise videre til spesialist for å sjekke om det foreligger en situasjon som trenger spesialbehandling.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Bra blodtrykk?

Hei. Jeg er en dame på 53 år og har et blodtrykk på 121/70. Min datter på 24 år har et blodtrykk på 120/82. Er dette bra?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 30. mars 2016
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Blodtrykket er bra hos dere begge to. Det går ingen skarp grense mellom det som kalles normalt blodtrykk og det som kalles unormalt høyt blodtrykk. Veldig generelt kan man si at overtrykket, det systoliske trykket er fint så lenge det er under ca. 140 mm Hg. Undertrykket, det diastoliske trykket, kan man si er fint når det er under ca. 85 mm Hg.

Hvis du ønsker å lese mer om blodtrykk , kan du gå inn på www.lhl.no

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Lunge

Lungeskylling ved kols?

Har hørt at kolspasienter har fått lungeskylling i Thailand (og betalt det selv)Er det praktisert/utprøvd her i Norge?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Lungeskylling ved kols er ikke noe som gjøres i Norge og er ikke indisert ved kols. Det er helt spesielle lungesykdommer med opphopning av spesielle sekreter som gir grunn til slik behandling. Jeg er sterkt tvilende til om dette er en behandling som det finnes faglig dekning for.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Rettigheter

Legeuttalelse i uføresak

Mitt spørsmål dreier seg om hvem som har plikt til gi en medisinsk vurdering av min inntekts-/arbeidsevne.

Har deltatt på NAV tiltaket "Arbeidsrettet rehabilitering" som vurderte min arbeidsevne til inntil 50 % i tilrettelagt stilling. Dette samsvarer med mine erfaring etter over 2 år med arbeidsutprøving. Har en arvelig hjertesviktsykdom. Behandlinger med operative inngrep er utført på Rikshospitalet og er nå bare til rutinemessig oppfølging. Jeg får der forklaringer av spesialister på årsaker til min opplevelse av redusert arbeidsevne og muntlige anbefalinger om redusert arbeidstid på minst 50 %. Disse anbefalingene står ikke i epikrisene. Opplever motvilje til å uttale seg skriftlig om temaet.

Min fastlege sier til NAV at han mangler spesialisterklæringer med vurdering av arbeidsevne og vil derfor ikke gi sin vurdering. Jeg har fått gode medisinske behandlinger, forklaringer og opplever støtte. Men opplever så langt liten vilje til å skriftlig å gi en medisinsk arbeidsevne vurdering. NAV trenger en slik medisinsk vurdering for å behandle en søknad om uførepensjon. Hvem har plikt til å gjøre dette?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 29. mars 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Mange fastleger ville nok gitt en vurdering basert på sitt kjennskap til pasienten. Men mener fastlegen at dette må vurderes av spesialist, er dette innenfor fastlegen sitt mandat.

Når "Arbeidsrettet rehabilitering" konkluderer med at din arbeidsevne er 50 % i tilrettelagt stilling, er dette noe Nav skal legge stor vekt på. Er Nav usikker på om vurderingen er korrekt, kan de innhente en medisinsk vurdering fra Rikshospitalet eller fra spesialist et annet sted. Dette blir da en del av grunnlaget for å vurdere om du oppfyller vilkårene for 50 % uføretrygd.

Med vennlig hilsen Atle Larsen