Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjertesvikt

Har hjertesvikt. Etter flere år med hjerteflimmer fikk jeg pacemaker i mars i år. Tok abelasjon med avbrenning av sinusknuten. Alt har gått bra,men siden slutten av oktober har jeg blitt mer og mer tungpustet, bare jeg går på flat vei. Var hos fastlegen i går, blodtrykk og puls fint,men hun trodde det var litt vann i lungene. Jeg bruker 1 - 2 Burinex annenhver dag +en halv Spirex, 2 Carvedellol, 2 Triatek og 1 Exarellto. Jeg er 73 år. Fikk ingen råd videre for pusten så jeg vet ikke hva jeg gjør

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Medisinene du bruker(Burinex+Spirix+Carvedilol og Triatec) viser at du har noen grad av hjertesvikt. Tung pust og økt slitenhet er vanlige symptomer ved hjertesvikt, og siden du i økende grad har kjent dette de siste månedene tyder dette på at du har fått en viss forverring av din hjertesvikt. At fastlegen din lurte på om du og hadde fått vann i lungene tuyder i samme retning.

Det er veldig viktig med riktig dosering av medisiner ved hjertesvikt, og i ditt tilfelle tror jeg asbolutt du bør inn til en ny vurdering hos hjertespesialist hvor denne blant annet gjør ultralydundersøkelse av hjertet ditt. En slik undersøkelse vil avklare om hjertesvikten er forverret. Ofte kan en justering av medisinene bedre symptomene ved hjertesvikt.

Kosthold

B12-vitamin i blodet

Jeg har tatt kosttilskudd som inneholdt B vitaminer. I september var B12 verdiene mine 579 og jeg valgte å slutte med det. Var å tok blodprøver nå i november og da var B12 verdiene på 771. Jeg spiser to omega 3 tabeletter og 1 tablett magnesium. Jeg spiser en boks med makrell hver dag. Er dette farlig å ha så store verdier B12 og bør dette følges videre opp.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. januar 2019
Helge Istad, Overlege

B12 er et vitamin som kroppen skiller ut, og høye verdier sees først og fremst den første tiden etter at man har satt en sprøyte med B12-vitamin. Man får imidlertid ikke for høye verdier av B12, og verdiene som er målt hos deg kan være tilfeldige utslag av variasjon i prøvemålinger. Dette er det ikke nødvendig å følge med kontroller.

Allergi

Å vokse av seg melkeallergi

Hei. Dattra min har hatt melkeallergi siden 9 måneders åldern. Hun er i dag 3år och 4mån, vi har gett henne melkeprodukter i ca 1 uke nu uten reaksjon. Vil det si at hun har vokst fra allergien sin eller kan reaksjon komma såpass sent etter?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 03. januar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er vanlig at barn med melkeallergi utvikler toleranse (vokser av seg allergien) for melk fra 2-3 års alder.

Når din datter nå tåler melk i mat kan det tyde på at hun begynner å tåle melk. Om hun ikke får reaksjon når hun får melk i mat, kan dere forstestte med det og utvide til yoghurt og etterhvert også vanlig melk.

Lykke til, hilsen Helle

Herpes og eksem

Kort og enkelt: kan herpes simplex med årene bli til Dyshidrotisk eksem? Jeg har hatt herpes 1 siden jeg var 14 år. Nå er jeg 50 år. I en alder av 42 forsvant herpes utbruddene-og siden da har jeg hatt varige dyshidrotiske problem. D.v.s de kommer tett og ofte; borte kanskje 2-4 uker,så er det på ann igjen.Varer da 2-4 uker. D.v.s få uker i året uten blemmer hender/ben. Bruker Dermovat så godt som mulig (forsøker ikke forbruke mellom slagene)og har enormt forbruk ellers i håndkremer og div.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 03. januar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Så langt jeg kan finne ut ser jeg ingene som beskriver sammenhengem mellom Herpes og dyshidrotisk eksem. Årsaken er ukjent, men det antas å være flere medvirkende faktorer. Dyshidrotisk eksem synes ofte forbundet med andre hudsykdommer som barneeksem, kontakteksem, metallallergi, soppinfeksjon, bakterieinfeksjon, miljøfaktorer og følelsesmessig stress. Nikkelallergi synes i mange tilfeller å være en viktig underliggende faktorer.

Jeg anbefaler at du spør hudlegen du bruker om det er en sammenheng. Uavhengig av dette er det viktig med optimal behandling noe en hudlege er den rette til å forordne.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Blodprøvesvar

Hei.
Har fått svar på allergitest på mitt barn. Men skjønner ikke bloprøvesvarene. p-lge 41 *10e3 iu/l

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 03. januar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Vi tolker ikke blodprøvesvar, da må du kontakte legen som henviste eller tok prøvene.

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Treningsstudie med dårlig ventilasjon

Hei!
Jeg går på et treningsstudio der ventilasjonsanlegget ikke fjerner fuktighet fra luften, slik at det dannes mye kondens som til tider til og med drypper fra taket, og jeg har også sett store mengder sorte flekker i taket som jeg mistenker er muggsopp. Jeg er såklart sliten dagen etter trening men har ellers ikke merket noen symptomer av dette. Er dette farlig slik at jeg ikke burde trene ved dette stedet, og bør jeg i såfall melde fra om dette et sted?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 03. januar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Du burde melde i fra, men med slike åpenbare inneklimaproblemer, må eierne være klar over tilstanden. Om det er et offentlig bygg, må kommunen kontaktes. Det viktige er jo om de tenker å gjøre noe med ventilasjonen og i tilfelle når. Å trene under slike forhold er ikke anbefalt, da burde du finne et annet sted å trene.

Her kan du lese om fukt og mugg.

Vennlig hilsen Grethe

 

Hjerte/kar

Pacemaker og utenlandsreise

Min samboer som er født i 47, fikk pacemaker i mars 2018. Han har hatt noe flimmer som nå er under kontroll, og pm fungerer godt. Han tar ingen hjertemedisiner, men BT-medisiner. Hvilke råd gjelder for utenlandsreiser medisinsk, og i forhold til reiseforsikring? Han måtte få pm-operasjonen under ferie i Sveits, og det var en ubehagelig opplevelse å måtte krangle med forsikringsselskapet om dette.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For pasienter med pacemaker er det som hovedregel helt trygt å reise til utlandet, det være seg meg fly, bil, båt eller tog. Forutsetningen er selvfølgelig at tilstanden og stabil og velbehandlet. På flyplasser er det trygt å passere gjennom metalldetektor-porter, men det er viktig at man sier i fra til sikkerhetspersonellet at man har pacemaker. De håndholdte metalldetektorene bør ikke brukes på pacemakere. Husk ellers på å ha med deg nok av medisiner når du er i utlandet. Skulle man likevel være uheldig å miste medisinene sine, går det som regel greit å få tak i disse i utlandet, men da er det viktig at du har med en fullstendig og deltaljert liste over hva du bruker. Det kan også være lurt å finne ut på forhånd hvor du kan oppsøke legehjelp om det skulle bli behov.

Når det gjelder forsikring, bør det selvsagt være ordnet før du reiser. Her gjelder det å vise 100 prosent åpenhet om hvilke tilstander du har slik at det ikke blir noe konflikt i etterkant.

God tur!

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Behandling for høyt blodtrykk og kolesterol?

Målt blodtrykk 150/78. Kolesterol 7.2. Ville du anbefalt medisinering?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvorvidt man skal behandle høyt blodtrykk og kolesterol, og evt. når man skal gjøre det avgjøres alltid på basis av en individuell vurdering. I denne vurderingen inngår kjønn, alder, røykestatus, blodtrykk, kolesterol, familiehistorikk, etnisitet, kroppsvekt og andre sykdommer. Norske helsemyndigheter har utviklet en egen kalkulator for å beregne risiko for fremtidig hjerte- og karsykdom. Du finner den kalkulatoren her:

http://hjerterisiko.helsedirektoratet.no/

Med denne kan du beregne din risiko og få svar på om du bør medisineres eller ikke.

Hjerte/kar

Aortastenose, ikke TAVI-kandidtat

Kvinne. 83 år diagnostisert med alvorlig/moderat grad av aortastenose. Kortpustet, føler seg veldig svak, kan kun gå korte strekninger, dårlig balanse, tretthet, må jevnlig sove hele dager. I det siste har hun også blitt veldig svimmel. Tok nylig ultralyd og kardiolog bestemte at hun ikke var TAVI-kandidat da hun ikke var dekompensert - han utførte ikke arbeids EKG. Fant ikke andre årsaker til symptomene, henvist til neurolog grunnet ufrivillige bevegelser i hendene. Er du enig med kardiolog?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å ta stilling til dette konkrete tilfellet uten å kjenne til detaljene. En trang aortaklaff skal normalt ikke opereres får den klassifiseres som alvorlig, og pasienten har klare symptomer. Det virker som om denne 83 år gamle damen kommer helt i grenseland. Hun har moderat til alvorlig aortastenose, og ikke helt karakteristiske symptomer. Det er således ikke sikkert at hennes plager har noe med aortaklaffen å gjøre i det hele tatt. Da sier det seg selv at det blir feil å behandle klaffen nå.

Det er uansett viktig at denne kvinnen følges tett av kardiolog og fastlege fremover. Når symptomene begynner å bli typiske (først og fremst tungpust ved anstrengelse, dernest brystsmerter), må hun henvises til ny vurdering.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dårlig kondis, tungpust og trykk i brystet

Hei. Er 49 årig kar som i det siste har fått meget redusert kondis, blitt tungpustet ved lett belastning. Føler også et trykk i brystet, noen ganger lett smerte uten noen form for belastning. Har tatt EKG ogrøntgen av lunger, ingen funn. Min lege tror jeg har fått angst/depresjon. Ikke enig. Jeg har en betennelse i skuldrene som jeg er i behandling for og jeg legger merke til at når jeg tar Ibux/paracet når det er vondt, så slipper taket i brystet og pusten går lettere. Betennelse i hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har fått dårligere kondis, blir tungpustet ved belastning og får trykk i brystet. I mitt kardiolog-hode er dette symptomer som må tas på alvor og du må utredes med tanke på mulig hjertesykdom. Det er ikke sikkert det er noe galt med hjertet ditt, men det bør i hvert fall sjekkes ut. Ta kontakt med legen din snarlig og be om videre hjertehenvisning.

Mvh

Wasim Zahid