Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjerte "hopp" og ujevn rytme om natten

Hjerte "hopp" og ujevn rytme om natten.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 19. mars 2016
LHL

Hei! Hjerte "hopp" er oftest ufarlig, og skyldes såkalte ekstraslag. Dersom du opplever ujevn rytme over flere sekunder/minutter kan jeg anbefale at du tar kontakt med en hjertelege for å få gjennomført en rytmeregistrering gjennom døgnet (en liten opptaker + 3 ledninger som du har påkoblet hjemme).

Hjerte/kar, Rettigheter

Fornyelse av førerkort etter hjerteinfarkt

Hei Har hatt et lite hjerte infarkt for 15 år siden. Måtte blokke en åre. Var i dag hos fastlegen ifm helseattest for fornyelse av førerkort, tunge kjøretøy. Alt var ok på denne sjekken. Fastlegen min snakket da om at jeg måtte foreta en sjekk, og få en uttalelse fra hjertespesialist. Dette måtte jeg gjennom rett etter infarktet, men ikke for 5 år siden, da jeg fornyet sist.

Er det slik at jeg må til hjertespesialist og foreta en sjekk, og få en anbefaling ifra han, hver gang jeg skal fornye den tunge klassen på sertifikatet mitt ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 17. mars 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Helsedirektoratet har utgitt en veileder til reglene om helsekrav for førerkort. Denne sier ikke eksplisitt at det ved fornyelse må innhentes ny uttalelse fra hjertespesialist. Men det kan være nødvendig om det har vært symptomer på hjertesykdom siden det sist ble gitt dispensasjon. Har hjertesykdommen vært stabil, kan det gis dispensasjon for inntil 5 år. Om din fastlege ikke er bekvem med å avgi en uttalelse, har legen anledning til å henvise deg til en hjertespesialist.

Her er veilederen: veileder

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Stor effekt av røykeslutt.

Hvilepuls 52 - 56. BT 120/70. Hatt høyt systolisk BT og hvilepuls på ca. 100. Behandlet med metoprolol en måned, sluttet for 5 uker siden. Kan røykeslutt hatt så god innvirkning på helsa?? Alltid vært fysisk aktiv, spiser sunt. Men har til tider hatt stort sigarettforbruk. Sluttet for2 mnd siden uten problemer .

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Gratulerer! Tviler på om all den gode effekten skyldes røykingen, men du har gjort en super innsats for helsen din. Lykke til videre. 

Hjerte/kar

Høyt undertrykk

Hei, jeg er en kvinne på 37 år, har lavt stoffskifte men er medisinert for dette. Jeg fikk målt blodtrykket i dag (apotek) og overtrykket var normalt, mens undertrykket var for høyt. Hva kan det komme av?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 16. mars 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

 

Hei, når man har lavt stoffskifte har en vanligvis lavt blodtrykk både systolisk (overtrykk) og diastolisk (undertrykk). Når du blir riktig behandlet for det lave stoffskifte skal dette normaliseres. Får du derimot for mye medisiner, blir overbehandlet, kan blodtrykket og også ofte pulsen bli forhøyet.

 

Uavhengig av stoffskifteproblemene kan en få høyt blodtrykk i større og mindre grad, og det kan være at du har mild diastolisk hypertensjon, altså at undertrykket er forhøyet. Dette kan i tilfellet behandles med blodtrykkssenkende medisiner. Nå vet jeg ikke verdiene på målingene dine og for å vurdere om det faktisk er forhøyet bør det gjøres flere målinger over tid. Dette bør gjøres hos fastlegen din. Enkeltmålinger, som du har gjort, kan gi en indikasjon på hvordan blodtrykket ditt er men er du bekymret for om du har høyt blodtrykk bør du kontakte fastlegen å måle det der.

 

 

 

Hjerte/kar

Normalt blodtrykk

Hei. Hva er normalt blodtrykk? Da mener jeg overtrykk/undertrykk og puls. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 15. mars 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hos de fleste voksne kan et blodtrykk under 140 (overtrykk) og 90 (undertrykk) målt på legekontor anses som normalt. Hvis du har fått diagnosen høyt blodtrykk, er dette som regel behandlingsmålet, eller lavere hvis du har for eksempel hjertesvikt eller diabetes. Optimalt blodtrykk er imidlertid lavere, maks 120/80. Les mer her: Høyt blodtrykk.

Normal hvilepuls er veldig individuelt, men hvilepuls på rundt 70 er typisk for voksne, men for noen kan det være normalt med 50-60 også. 

Hjerte/kar

Kransåresykdom, planlagt hjertekateterisering.

Hei Jeg er kvinne 58 år, 65 kg, 172 cm høy, normalt blodtrykk ( ca 120/80 normalt, har aldri vært målt høyt, noen ganger litt lavt). Hvilepuls på under 60.

Har vært normalt aktiv hele livet. Glad i å gå turer til fots og på ski. Har dessverre vært en røyker ( 5 - 20 sigaretter om dagen). Røykestopp fra 27. januar 2016. Har trent kondisjon og styrke daglig siste halve året. Har prolapsproblemer og pga det gått mange mil i uka siste år. Drikker bare noen få glass vin i året.

Har målt høyt kolesterol siste 10 år, med 6,9 som høyest. Har mye av det gode kolesterolet. Har alltid hatt et sunt kosthold med mye grove kornprodukter og mye frukt og grønnsaker. Har nå lagt om kostholdet til enda mer hjertvennlig kost, men fokus på kolesterol. Fikk et anfall i mai 2015: høy og svært kraftig hvilepuls (90), svimmel, uvel, tung venstre arm, lettere (!) trykk rundt halsen, men ikke vondt i brystet. Dette kom i en periode jeg var veldig stresset.. Selv om jeg vurderte dette som mulig angstanfall tok jeg likevel kontakt med lege og ble sendt til nærmere undersøkelse på sykehus. EKG og alle andre undersøkelser viste ikke noe galt. Konkluderte med at det var et angstanfall. Fikk likevel henvisning til CT av hjerte. Dette ble tatt i høst. CT angio viste "inntrykk av signifikant stenose i CX (bløte plaques), blandet plaques usikker stenosegrad i mitre RCA. Ultralyd seinere på høsten viste ingenting galt. Sykkeltest etter jul viste ST depresjoner på 1,4 m.m. i V5 og V6 ved maks belastning (120 watt, 162 i puls). Jeg vil få henvisning til koronar angiografi (med mulighet for stenting viss behov). Fra medio desember ble jeg satt på 40 mg Atrovastatin og 75 mg Albyl-e.

Jeg føler meg absolutt ikke syk. Har ikke kjent noe tilsvarende i brystet siden mai 2015. Har gått mye på ski (3 - 4 mils turer) og lange gåturer (min 1 mil) (bruker ca 8 minutter pr. km når jeg går). I høst gikk jeg pga ryggen mellom 15 og 20 mil i uka!

Spørsmål: * Hva er den viktigste årsak til høyt kolesterol i mitt tilfelle? Røyk eller stress? * Kan resultatet av CT være feil? Harmonerer funn i sykkeltest med CT-funn? Slår det ut på samme sted? *Kan stenose reverseres med endret livsstil (mye trening, riktig kosthold og røyestopp)? (Jeg har sett referert til en undersøkelse der hjertevennlig mat i løpet av 1 år reduserte plakk med 10 %. Finnes det flere slike undersøkelser med samme resultat?)

Grunnen til at jeg spør, er at jeg lurer på om jeg bør vente litt med undersøkelsen for å se effekten av bedre livsstil. Dette slik at jeg slipper eventuell "unødvenig" stenting. Kan tidspunkt for røykestopp ha betydning for når stenting bør utføres? Kan det være lurt å vente litt med undersøkelsen for å se om blodårene mine har blitt friskere? Reduserer dette risikoen for at noe galt skjer under undersøkelsen? Dvs: Vil blodårer bli i bedre forfatning etter en tid uten røyk slik at risikoen ved inngrepet reduseres? Kan en eventuell utsettelse av undersøkelsen innebære at det blir "for sent" å gjennomføre stenting?

Kolesterolverdiene er nå lave, total 4, 3 og LDL under 1,8. Kan jeg redusere mengde statiner fra 40 til 20 mg fram til undersøkelsen? Eller er den høye dosen satt for å stabilisere plakket for å redusere risikoen for hjerteinfarkt og hjerneblødning?

Hva blir konsekvensene dersom jeg må stentes? Mer medisiner enn i dag? Kan jeg trene like mye som i dag? Også intervalltreninger? Hvor lang rekonvalesensperiode normalt? Vil de alltid stente hvis det er litt trangt, eller vil de vurdere helsesituasjonen samlet?

Vedr. Atrovastatin / Albyl-E og interaksjoner: Kan jeg ta Magnesiumtabletter og B-vitaminer ( Niacin)? Hva med hvitløk og omega 3? Mørke grønne grønnsaker? Bør / kan jeg drikke litt mer rød vin? Kan jeg spise ubegrenset med fet fisk i uka? Vil Statiner medføre at jeg har større risiko for tannkjøttsykdommer m.m.? Bør jeg ta Q 10?

Jeg ønsker egentlig ikke undersøkelsen fordi jeg er redd for hva som kan skje under undersøkelsen ( hjerteinfarkt /hjerneblødning). I tillegg ser jeg svært mørkt på å gå med medisiner resten av livet og kanskje med en stent jeg ikke trenger??? Jeg føler meg som sagt i dag ikke syk. Jeg trenger et godt råd! Bør jeg si ja takk til denne undersøkelsen nå - eller kan den vente. Dette var mange spørsmål. Jeg ser fram til svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 14. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ja her var det mange spørsmål :-) prøver å svare på endel under.

Synes det er bra at du er åpen på angstanfall og at du du er redd for hva som kan skje under undersøkelsen.

Hovedsvaret mitt er egentlig ganske klart: Med de funnene som du beskriver fra CT-angio så bør gjøre en hjertekateterisering når du får timen, - det er ikke noe å vente på.

Spørsmål: * Hva er den viktigste årsak til høyt kolesterol i mitt tilfelle? Røyk eller stress? Antar arv er det viktigste, stress kan spille en rolle * Kan resultatet av CT være feil? Ja, det er en liten mulighet for at funnet er feil men det bør man ikke ta sjansen på. Harmonerer funn i sykkeltest med CT-funn? Ja, den kan harmonere. Slår det ut på samme sted? CT-angio gir et "sikrere bilde" enn sykkeltest*Kan stenose reverseres med endret livsstil (mye trening, riktig kosthold og røyestopp)? I enkelte tilfeller kan det reverseres noe, men det kan man ikke regne med (Jeg har sett referert til en undersøkelse der hjertevennlig mat i løpet av 1 år reduserte plakk med 10 %. Finnes det flere slike undersøkelser med samme resultat?)
Kan det være lurt å vente litt med undersøkelsen for å se om blodårene mine har blitt bedre: Nei (se svar over). Kolesterolverdiene er nå lave, total 4, 3 og LDL under 1,8. Kan jeg redusere mengde statiner fra 40 til 20 mg fram til undersøkelsen? Dersom LDL er godt under 1,8 så kan du redusere dosen, men det er fint for deg å ligge <1,8 frem til undersøkelsen. 

Håper du fikk noen svar. Lykke til, prognosen din er god og undersøkelsen du skal til har liten risiko. Dersom du må ha behandling av blodårene så er det viktig å få det gjort.

 

Hjerte/kar

Brystsmerter, fibromyalgi, metabolsk syndrom

Hei. Er en kvinne på 48 år. Hadde i dag en episode med smerter i hele brystet, som om noe strammet seg rundt brystet og vondt oppover i hals, kjeve og litt i hodet. Var ikke svimmel. Har fra før lavt stoffskifte, fibromyalgi og metabolsk syndrom. Kan dette ha noe med hjerte å gjøre? Har ikke hatt høyt blodtrykk eller kolesterol. Blodsukker er normalt. Har vært trøtt og sliten etterpå.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 14. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Brystsmerter kan være et symptom på hjertesykdom, men skyldes heldigvis ofte mindre farlige tilstander som smerter i selve brystveggen, syre i spiserøret eller muskulære plager. Mistanke om hjertesykdom øker hos personer med flere risikofaktorer, dersom smertene kommer ved anstrengelse, varer over flere minutter, gir utstråling til arm eller kjeve og ikke har annen åpenbar årsak.  

Du har fibromyalgi som kan gi muskuskulære plager, men jeg vil anbefaler at du kontakter legevakten eller fastlegen din for en sjekk. Dersom skulle få nye, langvarige smerter bør du ikke ta noen sjanser, men dra rett på legevakten for en undersøkelse.

Hjerte/kar

Ny stent. Tungpust. Vann på lunger?

Min kone var inne til ny stenting av hjerteåre på onsdag. Hun har vært tungpustet hele tiden siden hjerteinfarktet april 2015. Men hun er fremdeles like tungpustet og har litt feber. Hun har vært hos lege i dag. Legen mente han hørte en bilyd på høyre lunge, og hemoglobinen var lavere enn før stenting. Var ingen infeksjon. Legen mener det kan være vann i lungen. Hvordan behandles dette, og stemmer symptomene med vann i lungene ? Kan det være en blødning eller punktert åre ?

Beklager at jeg virker kritisk, men det har vært mange runder med div leger og sykehus for at min kone skulle bli trodd. Alle sa at alt var ok, men det viste det seg på angio at det ikke var. Derfor ny stent.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 14. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Fortvilende situasjon for dere. Hvis det mistenkes vann på lungene så kan et røntgenbilde være nyttig. Tilstanden kan behandles med medisin evt tapping dersom væskemengden er stor. Lav blodprosent kan i noen tilfeller være med og forklare tungpust. Jeg vil anbefale at dere raskt tar kontakt med lege igjen for nye undersøkelser dersom din kone ikke kommer seg.

Hjerte/kar

PCI, tungpust og hjertebank. Jobbutsikter?

Hei. Jeg har hatt pci behandling. Det var i september. Hvordan er fremtidsutsiktene angående jobb? Går nå på toppen. Jeg har mye hjertebank og noen dager andpusten og svimmel. Hva kan det være? Hilsen hjertesyk

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 14. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Svaret på spørsmålet ditt henger sammen med hvordan hjertet fungerer etter PCI-behandlingen. Dersom du slapp unna et større hjerteinfarkt i forkant av behandlingen og dersom de klarte å åpne blodårene i hjertet godt, så bør du ha de beste utsikter til å komme tilbake i jobb. Med dine symptomer så vil jeg anbefale at du oppsøker legen din og evt. får en kontroll hos hjertespesialist.