Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Kosthold

Er smeltet ost mer usunt?

Hei! Vi har en diskusjon på jobb hvorvidt smeltet ost er mer usunt en ost som ikke er smeltet. Vi er enige om at fettinnholdet er det samme, men vil fettet endres til mindre gunstige typer ved smelting?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 14. mars 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Takk for et godt spørsmål! Smeltet ost ser kanskje mer usunt ut?

Hvis man ser veldig teknisk på det er ost er en såkalt emulsjon av fett og vann i et proteinnettverk. Fett i ost kan egentlig sammenliknes med olje i fast form.

Det viktigste proteinet i ost er kasein, et protein som klumper seg sammen i noe som kalles miceller. Når man lager ost tilsetter man et enzym (løpe) og syre som gjør at disse proteinene koagulerer til ostemasse, slik at produktet blir fast. Når osten så smeltes, brytes bindingene som holder kaseinet sammen, slik at osten begynner å sige og strekke seg utover som en tykk væske. 

Smelting av ost handler derfor i større grad om endret proteinstruktur enn om fettet. Ost inneholder jo også vann som fordamper, slik at harde oster trenger høyere temperatur for å smelte. Fettet i osten smelter selvsagt, men det gjør det også hvis du bare lar osten stå på kjøkkenbenken. Jeg har ikke funnet dokumentasjon som tyder på at det har noen ernærningsmessig eller helsemessig konsekvens.

Bruningen av osten skyldes for øvrig en reaksjon mellom protein og sukkerarter i osten, litt på samme måte som når en bruner løk eller steker brød.

Hilsen Erik

Lunge

Kols og flyreiser

Hei. Jeg er en kvinne på 62 år som i fjor fikk påvist emfysem og kols grad 2-3. Bruker Spiriva og tar Airomir innhalasjonsspray v. behov. I mai har jeg planer om å reise til Samos,en flyreise på ca.5t. og lurer på om dette er ok...? Kan jeg ta Airomir under flyturen hvis jeg får behov for det? Var der i aug. i fjor (før sykdommen var påvist og var da ikke startet m. medisinene), merket intet ubehag på flyturen og syntes jeg var bedre i pusten under oppholdet der.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ved lange flyreiser flyr man ofte høyt for å redusere luftmotstanden. Da er det mindre oksygen i kabinen også, selv om man har trykkabin. Trykket inne i flyet er da på høyde med det man måler på Galdhøpiggen. Hos lungesyke kan surstoffinholdet i blodet synke under det som er normalt, og man kan få pusteproblemer. I de fleste tilfeller går det imidlertid bra, særlig hvis man holder seg i ro. Det lureste er nok å få målt oksygeninnholdet i blodet med et oxymeter hos legen. Hvis man anstrenger seg for eksempel ved en rask gangtest eller rask gange i trapp, vil man ofte falle i oksygenmetning. Hvis man faller lavere enn til 90% er det grunn til nærmere undersøkelse. Da kan man foreta en HAST-undersøkelse hvor man puster i luft med lavere oksygeninnhold under anstrengelse.

Det er helt i orden å bruke Airomir ved behov under flyturen.

Vanligvis er det grunn til å tro at en ny flytur ikke vil medføre problemer hvis det har gått fint året før. Det forutsetter at tilstanden er uendret og ikke tydelig verre enn tidligere. Det er også viktig at man ikke har vært forverret i en periode like før man skal ut å reise.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Astma og Prednisolonkur

Er det vanlig å få en 3 dagers kur med prednisolon hvor starten var på 2x30mg pga betennelse i halsen på grunn av astma?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Prednisolon gis som korte kurer i ganske høye doser. Det er vanlig ved for eksempel astmaforverrelser som ikke påvirkes godt nok av vanlig astmamedisin. Da kan dosen være for eksempel 40-60 mg daglig. Det gir ofte en rask bedring slik at kuren kan avsluttes i løpet av få dager. Det er irritasjonstilstanden (betennelsen) i bronkiene som påvirkes av denne medisinen.

Håper dette var svar på spørsmålet ditt.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Trening ved lungefibrose

Har diagnose lungefibrose, avhengig av surstoff 24 timer I døgnet. Er det mulig å trene seg til bedre surstoffopptak?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Surstoffopptaket går egentlig mest på hva musklene i kroppen er i stand til å ta opp av oksygen. Den delen går det an å trene opp. Imidlertid er lungene en begrensende faktor, og det ser ikke ut til at lungenes funksjon kan trenes slik at den blir bedre. Ved lungefibrose vil lungenes evne til å ta opp oksygen fra luften være redusert på den måten at oksygenopptaket går langsommere enn normalt. Når man da øker aktiviteten vil ikke lungene greie å følge opp med tilstrekkelig økt oksygeninntak fra luften. Men en viss trening kan ofte gjennomføres, og da vil nok musklene nyttiggjøre seg oksygenet bedre. Noen ganger kan det gi noe mindre pustebesvær. Så det er mulig å få noe effekt av trening, men den er begrenset.

Håper dette var svar på ditt spørsmål.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Kosthold, Allergi

Allergisk reaksjon

Hei! Min sønn var på sykehuset inatt. Ble innlagt grunnet allergisk reaksjon. Hovnet opp I ansiktet, oppkast osv. Fikk adrenalin, og deretter en type medisin. Ble sendt hjem dagen etter reaksjonen. Vi vet ikke hva som er årsaken og venter på svar. Spørsmålet mitt er; han våknet nå og skrek at han er sulten. Selv om han har spist godt hele dagen. Er dette normalt ? Hva er årsaken evt ?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. mars 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål. En allergisk reaksjon er en belastning for kroppen på linje med hard fysisk aktivitet. At han er sulten etterpå er derfor normalt. Håper dere får svar på hva som var årsaken til reaksjonen. Lykke til. Hilsen Helle

Hjerte/kar

Ekstraslag, helseangst.

Hei, jeg er mye plaget ned ekstraslag og lurer litt ifht dette. Jeg har nylig hatt en periode på 2 uker med ekstraslag hver dag hele dagen. Fikk et opphold på ca. 2 uker og det har nå startet opp igjen og er på 4 dagen. Dette er ekstremt plagsomt og ubehagelig. Jeg var nylig hos hjertelege hvor jeg tok sykkeltest, ingen funn og venter på 24-timers ekg. Jeg har tidligere vært utredet med ultralyd av hjertet og 24 timers ekg, men da var det ikke i nærheten så ofte som det har vært nå. De fant noen uregelmessigheter, men ingenting farlig. På de 2 siste ekgene jeg har hatt har det ikke blitt påvist ekstraslag, men høyre grenblokk. Kan dette ha sammenheng med ekstraslagene? Jeg har aldri hørt at jeg har hatt det tidligere. Kan det utvikle seg til noe farlig, og hva kan det skyldes at jeg har fått det nå? Det kan sies at jeg har helseangst/dødsangst, noe som også sliter på meg. Uansett hvor mange leger som sier at hjertet er friskt, klarer jeg ikke å la være å bekymre meg når det står på over så lang tid som det har gjort nå. Kan det være sykdom under utvikling som ikke er oppdaget? Er det skadelig for hjertet, og kan jeg plutselig falle om? Jeg leste en artikkel hvor det hadde blitt forsket på at de med mange ekstraslag kunne få plutselig hjertedød. Dette var en legeartikkel. Det skremte meg da jeg hører og leser at det ikke er farlig. Hilsen jente 29

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er bra at du er bevisst på din helseangst,- det er et viktig første steg for å bli kvitt angsten. Prognosen er god hvis du tar imot behandling fra fagfolk.

Høyre grenblokk er oftest en såkalt normalvariant, og du har jo tidligere fått utredet hjertet ditt grundig for å utelukke sykdom. Ekstraslag er i utgangspunktet ufarlig, men dersom ekstraslagene er veldig plagsomme går det an å forsøke en type medisin som heter betablokker. Alle medisiner kan gi bivirkninger, og det beste er å lære seg å leve med ekstraslag, - noe som vi alle har i større eller mndre grad.

 

Hjerte/kar

Surmontil og hjerterytmeforstyrrelser

hei jeg er 61 år fikk pacmaker i 2000 etter en tid fikk jeg artieflimmer de har kuttet ut den ene ledningen der jeg har flimmeret bruker 8 pinex forte og fire valium til dagen nå skal jeg begynne å trappe ned på de fikk nye tabletter hos legen som heter surmontil 10 og 25 mg tabletter hos legen er redd for å ta dem for det står at de er forbundet med risiko for hjerte karbivirkninger og at de kan ha innvirkning på hjerterytmen sidenjeg har artieflimmer og rytmeforstyrrelser fra før så er jeg redd det kan bli verre og så bruker jeg marevan kan jeg ta disse medisinene pacmakeren var stilt på 60 men er nå stilt opp til 70 på grunn av at jeg kjente at hjerte er urolig var på pacmakerkontroll for en uke siden tok ultralyd og der var en liten bilyd på hjerte håper på snarlig svar

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Surmontil kan en sjelden gang påvirke hjerterytmen, men det dreier seg hovedsaklig om andre typer rytmeforstyrrelser enn atrieflimmer. Jeg vil anbefale at du forsøker preparatet forsiktig i samråd med legen din. Det er viktig for deg å trappe ned på pinex forte og valium, og surmontil kan hjelpe. Greit at pacemakeren er justert opp. En liten bilyd på hjertet er vanlig, og dersom du har fått gjort en ultralyd og kontrollert årsaken trenger du ikke å bekymre deg for dette. Lykke til med nedtrapping.

Hjerte/kar

Albyl-E hos hjertefrisk.

Må man ta albyl-e hvis man ikke har hatt problemer med hjertet? Er 75 år.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hjertefriske personer bør ikke bruke albyl-E. Det er riktig at mange personer tidligere brukte albyl-E som forebyggende preparat "for sikkerhets skyld", men nyere studier har vist at ulempene med å stå på albyl-E (irritasjon av magen mm.) er farligere enn den lille gevinsten man evt. får i forhold til hjerterisiko.

Lunge

Lungebetennelse, astma og hostestillende

Hei, jeg lurte på en ting. Jeg har astma og nå lungebetennelse. Fikk Abotticin av legen. Skal ta i ti dager. Jeg fikk også Cosylan, men den gjør meg bare tettere og verre i pusten. Burde jeg heller tatt slimløsende ? Og jeg fikk også Prednisolon. Jeg har alt av div. astma medisiner plus forstøverapparat som jeg bruker.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hostestillende medisin er ikke nødvendig å bruke. Det virker bare på hosten, men bedrer ikke tilstanden for øvrig. Hvis du blir tettere av den er det lurt å slutte. Prednisolon og Abboticin samt eventuell annen medisin vil nok rydde opp i infeksjonen.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge, Allergi

Er allergivaksinasjon lurt?

Mann med kols, astma, epilepsi og pollen/matallergi. Har aldri blitt vaksinert mot allergi. Er det lurt å ta en slik sjanse? Hvilke bivirkninger kan det oppstå, med tanke på ovennevnte sykdommer? Er det andre alternativer, i tilfelle man frarådes denne vaksinasjonen?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. mars 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål. Allergivaksine vurderes av spesialist, vanligvis øre-, nese, halslege eller lungelege. Allergivaksine er det samme som hyposensibilisering eller imunterapi og kan gis ved allergi overfor bjørkepollen og gresspollen. Vaksinasjnsprosessen varer i tre - fem år, der det gis en økende dose av det man er allregisk overfor i form av sprøyter i armen. Om du ønsker å bli vurdert for allergivaksinasjon ber du fastlegen om henvisning til spesialist. Du kan lese mer om allergivaksinasjon her; https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergivaksinasjon/.Noen kaller feilaktig kortisonsprøyte som allergivaksinasjon. Det er en annen behandling som noen får i forkant i pollensesongen som en engangsinjeksjon som reduserer syptomene. Det er en del bivikner knyttet til den behandlingen så mange pasienter og leger er skeptiske til behandlingen.Vanlige bivirkninger er blant annet søkk i huden på innstikkstedet, vektøkning, søvnforstyrrelser og humørforandringer, økt blodsukker og blodtrykk. Tradisjonell behandling som allergitabletter, øyedråper og nesedråper anbefales alltid som førstevalg. Om plagene til tross for dette er store kandu be legen vurdere om tilleggsbehandling skal gis. https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/medisiner-mot-allergi/: Lykke til. Hilsen Helle