Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Svingende blodtrykk

Hei har et blodtrykk som varierer fra 180/110 og noe under tar blodtrykkmedesin har nettopp. skiftet for 3 uker siden, og da ble det veldig ugjamt. Kan det være årsaken på dette. Har nå et blodtrykk på 144/95 og i går var det på 222/115. Er i kontakt med sykehuset nå.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være litt utfordrende å finne den rette kombinasjonen av blodtrykksmedisiner hos den enkelte pasienten. Det er ikke uvanlig at legen må prøve seg litt frem og tilbake for å finne de optimale dosene. I en slik periode kan trykket svinge. Det er viktig at du har tett kontakt med legen din. Blodtrykk på 222/115 er høyt og bør bringes under kontroll.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Infarkt under PCI-behandling

Under en pci utblokking av en trang åre fikk jeg enorme smerter, trodde jeg skulle dø. Smertene varte fra kl 4 på ettermiddagen, startet under inngrepet og varte til kl. 10 på kvelden. Legen så da dagen etter at jeg hadde hatt et hjerteinfarkt på blodprøven. Hvor vanlig er dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Infarkt som følge av PCI-behandling er en kjent komplikasjon. Årsaken er at når en åre blokkes, kan det løsne små propper eller forkalkninger som kan følge blodåren utover og kile seg fast lenger ut i åren hvor den blokkerer blodflyten. Vi pleier alltid å informere pasientene om dette før PCI. Men selv om det ikke er uvanlig at et infarkt kan forekomme, så er de gode nyhetene at nesten alltid er snakk om minimale infarkter som ikke har noe å si for hjertefunksjonen videre. Du kan godt høre med legene dine om infarktet var stort eller lite. Blodprøvesvarene fra den gang kan gi en indikasjon.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodrykk og nyrer

Jeg er ei dame på 40 år. Har nylig oppdaget at BT ligger veldig høyt, 200/120, 170/111 siste døgn/uke. Ble operert for nyrecancer for ca 1 1/2 år siden. Siste legesjekk viste blod i urin. Blir fort svimmel og hodet kjennes ut som det skal sprenges ved den minste bevegelse. Legen satte meg på Adalat nylig og jeg skal ha døgn BT i slutten av mnd. Har jeg grunn til å være bekymret mht at jeg kun har en nyre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig å ha et godt behandlet blodtrykk. Høyt blodtrykk skader blodårer, og fører derigjennom til hjerneslag, hjerteinfarkt og nyresvikt.

Siden du kun har en nyre, er det spesielt viktig at trykket ditt er godt regulert. Mange pasienter kan trenge både to og tre forskjellige typer medisiner før trykket kommer ned. Det er viktig at du har en tett dialog med fastlegen din. Nyrefunksjonen din bør også monitoreres nøye, og det må utredes hvorfor du har blod i urinen.

Lykke til,

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Ukontrollert astma.

Jeg har astma og har pulsoximeter. Nå er jeg syk så astmaen er ute av kontroll. Jeg har hatt oksygenmetning ned på 90 i dag og nå svinger det mellom 93-94. Jeg føler at jeg får puste, men jeg lurer på er jeg i noen fare ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Astmaforverringer gir som regel ikke så store utslag i oksygenmetningen i blodet.  Hvis det skjer er det grunn til å sjekke tilstanden bedre. Oksygenmetningen i blodet er ikke noe du kan styre astmabehandlingen etter. PEF-målinger gir et bedre uttrykk for hvor tett du er i bronkiene. Når astmaen er ute av kontroll er det mest fornuftig å ta kontakt med legen for å sikre en raskest mulig stabilisering av tilstanden. 

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Fremstående øyne, høyt stoffskifte og lungefibrose. Noen sammenheng?

Har lungefibrose og får behandling for dette. Var hos øre/nese/hals og han ber meg ta av brillene. Mitt venstre øye buler utover og han sier jeg må få undersøkt om jeg har betennelse i skjoldbruskkjertelen. Har disse to tingene noe med hverandre å gjøre? Etter mange år uten hull i tennene har jeg plutselig fått også det. Hvorfor?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg kjenner ikke til noen direkte sammenheng mellom lungefibrose og høyt stoffskifte. Det kan være sammenheng mellom høyt stoffskifte (hyperthyreose eller Graves disease) og at øynene står mer ut. Da skyldes dette en økt nydannelse av vevet bak øyet som derved presser øyet fremover. Men det kan også ha andre årsaker. Så det er lurt å få en nærmere utredning av det, særlig hvis du ikke har tegn til økt stoffskifte eller struma.

Jeg kjenner ikke til noen sammenheng med økt grad av hull i tennene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Allergi

Allergi mot hund

Hei! Min type har en chihuahua hund som røyter veldig mye. Jeg har i det siste begynt å klø på kroppen av hund hårene. Prøver så godt jeg kan å støvsuge hver dag, men det blir fort hår igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 07. mars 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Det er ikke bare dyrehårene man reagerer allergisk ovenfor, men reaksjonen kommer like gjerne fra  proteinene i kjæledyrets flass, spytt og urin.

Den aller viktigste og mest effektive behandlingen mot pelsdyrallergi er å fjerne dyret fra hjemmet og unngå kontakt med dyr som man ikke tåler.

Allergener fester seg til støv og spres rundt i boligen. Disse fester seg til tekstiler, ligger igjen i sprekker på blant annet gulv og det vil være store mengder allergener i boligen i flere uker etter at kjæledyret har flyttet ut. Vasking, støvsuging og fjerning av tekstiler vil bidra til raskere reduksjonen av allergener og mindre allergiske plager.

For å stadfeste om man er allergisk mot hund kan en kontakte fastlegen som vil vurdere symptomene, ta en blodprøve og eventuelt en prikktest.  

Hilsen Rose Lyngra

Lunge

Astmakomponent i kols

Fikk diagnosen mild kols med vesentlig astma komponent for et år siden . Er det normalt og føle seg helt utslitt etter en dag på jobb ved mild kols og hva betyr vesentlig astma komponent .

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 07. mars 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. Kols er en samlebetegnelse på flere ulike lungesykdommer som gjør at det er trangt å puste. Det at du har en vesentlig astma komponent betyr at mye av din kols består av astma, og da kan du ha mange muligheter ved å få riktige medisiner og gode treningsvaner. I utgangspunktet skal du ikke bli helt utslitt av en mild kols, men det er mange ting som virker inn, og hva slags jobb du har, hvor mye du får til å trene er faktorer som  virker inn. Ta gjerne kontakt på kolslinjens tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale. Åpningstider hver dag fra kl 12 - 15.

Mvh Hilde

Kosthold, Allergi

Inneholder hvetestivelse gluten?

Min sønn (32) har alvorlig gluten/hveteallergi. Skal nå bake brownies fra Regal. Står at den er gluten og laktosefri. Men på ingredienser står det oppført hvetestivelse . Da inneholder den vel gluten?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 07. mars 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet. Hvetestivelse er fremstilt fra hvete men inneholder ikke glutenproteiner over 20 ppm (partikler per million) http://www.matportalen.no/merking/tema/merking_av_mat/merkeregler_for_glutenfrie_produkter. Dvs det som er definert som grense for om produktet inneholder gluten eller ikke. Det kan være små rester av gluten i hvetestivelse men dersom nivået overstiger 20 ppm skal det angis i ingredienslisten som "lavt nivå av gluten". Regal brownies er deklarert som glutenfri og da er nok hvetestivelsen uten gluten også. I tilfeller der du er i tvil kan du ta kontakt med produsenten og spørre om hvetestivlse er glutenfri eller ikke. Fra eksperter på cøliaki og cøliakiforbundet sies det at hvetestivelse kan inngå i kosthold uten gluten. Lykke til. mvh Helle

Lunge, Rettigheter

Grunnstønad

Hei, er allergisyk, med kols og astma. Mottar laveste grunnstønad. Er det mulighet å søke om stønad på grunn av ovennevnte sykdommer? Må dette lege attesteres (dokumenteres)? Hva dekkes av ytelsene?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. mars 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Grunnstønad skal dekke ekstrautgifter du har på grunn av sykdom. Når det gjelder lungesykdom vil nok dekning av ekstrautgifter til transport være mest relevant. Andre ekstrautgifter som dekkes av grunnstønad er utgifter i forbindelse med fordyret kosthold. Typisk at du går på en diett som øker matutgiftene. Utgifter i forbindelse med klesslitasje som skyldes sykdom eller skade. Utgifter til drift av tekniske hjelpemidler du trenger på grunn av din helsesituasjon. Et eksempel på utgifter som ikke dekkes av grunnstønad er utgifter til medisiner.

Du må ha legeerklæring som bekrefter at du har økte utgifter, for eksempel til transport. Du må selv sannsynliggjøre at ekstrautgiftene er så høye at de gir rett til grunnstønad. Du har sats 1 på 653 kroner pr mnd. Sats 2 er 998 kroner. Du må derfor sannsynliggjøre at du har ekstrautgifter som minst tilsvarer 998 pr. mnd.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Allergi

Hva er pollenallergi?

Kva er pollenallergi for noko?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. mars 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Pollenallergi oppstår fordi immunforsvaret i kroppen reagerer på proteiner i pollenkorn(blomsterstøv) fra ulike typer trær og planter. De pollentypene som har størst betydning ved pollenallergi kommer fra tresortene or, hassel, salix, bjørk, gress og burot.
Når pollenkornet kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller luftveier skjer det en reaksjon hvor flere stoffer, blant annet histamin, blir frigjort. Som en følge av dette blir slimhinnene i spesielt nese og øyne betente.
Typiske symptomer er rennende, røde, kløende og hovne øyne, tett og kløende nese med nysing. Mange opplever også å bli trøtte og slappe, at de får dårligere konsentrasjon og mindre energi. Pollenallergi kan også gi tung pust eller astmanfall og forverring av eksemhud.

Du kan lese mer om pollenallergi her.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal