Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Hva er forskjellen på lungefibrose og kols?

Hei. Hva er forskjellen på Kols og Lungefibrose? Fikk diagnosen lungefibrose i en alder av 23 år. Har aldri røykt og har nå 46% lungekapasitet igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Kols preges av trange luftveier som fører til at det er tyngre å puste ut og inn. I tillegg ses forskjellig grad av emfysem som består i at lungeblærene blir skadet slik at lungene blir mindre ffektive. De fleste har røykt eller pustet i forurenset luft ifm arbeidet over lengre tid.

Ved lungefibrose er som regel luftveiene helt åpne, men lungevevet er skadet av arrdannelse/bindevevsdannelse slik at lungebærene har vanskeligere for å overføre oksygen til blodet. Det er ikke røyking som er årsaken til lungefibrose, og det fins mange forskjellige former og flere bakenforliggende tilstander som kan disponere for dette. Enkelte ganger kan omfattende røntgenbehandling eller visse medisiner også føre til fibroseutvikling i lungene.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Ustabil astma

Kva kjem det av at eg har ustabil astma då? Kva skal eg gjera då? Eg tek jo Seretide, Atrovent og Ventoline. Kan eg verta fort trøytt og sliten pga astmaen då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ustabil astma kan skyldes mange forhold. Det kan være at medisinene bør endres, eventuelt sjekke om doseringen av den enkelte medisin er tilpasset aktiviteten i sykdommen, samt om medisinen inhaleres optimalt og regelmessig nok. Noen ganger ser man en ustabil astma etter infeksjoner, eventuelt ved stadig eksponering for luftveisirritanter. Det fins mange varianter av astmamedisinene, og de fins både i pulverform og i spray. Det er sikkert lurt å la legen din sjekke ut om det er mulig å bedre tilstanden ved endring i medisiner samtidig som du tenker gjennom mulige utenforliggende årsaker som kan endres.

Det er vanlig at man kan bli trøtt og sliten av astma, særlig hvis den ikke er helt under kontroll.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tuberkulosebakterienes "Tornerose-søvn"

Min mor fikk tuberkulose i barndommen, men den kapslet seg inn og brøt ikke ut før i 20-årene, da hun ble operert på halsen. Nå er hun i 70-årene og har innsnevring i lungene og er henvist til sykehus for utredning. Fastlege sier en av mulighetene er tuberkulose. Kan dette bryte ut igjen, når hun har hatt et utbrudd 50 år før?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for et interessant spørsmål!

Ja, det er mulig at tuberkulose bryter ut på ny etter mange år. Men heldigvis skjer det sjelden, og særlig hos eldre mennesker og personer med et svekket immunforsvar. Visse typer medisiner kan også redusere motstandskraften slik at sykdom kan aktiveres på ny. Tuberkulosebakteriene har en egen evne til å gå inn i en dvaletilstand ("Tornerose-søvn") og holde seg i live i svært mange år. Det har vist seg at bare de som ble behandlet med effektive medisiner for tuberkulose blir helt bakteriefrie. Men for de fleste har dette ikke spilt noen rolle så lenge sykdommen kapslet seg inn og ble inaktiv og uten fare for å smitte andre.

Hvis det påvises tuberkulosebakterier hos din mor vil man samtidig teste dem mot forskjellige medisiner slik at effektiv behandling kan igangsettes.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Hvor lenge skal man bruke astmamedisiner?

Eg har slete med astma i 21 år. Kva skal eg gjera då,skal eg fortsetja med dei astmamedisinane mine? Eg gjeng ein del på turar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Astma kan vare hele livet. Behandlingsopplegget avhenger av aktivitet i sykdommen. Det er også kommet mange nye medisiner som kan forenkle behandlingen ganske mye. Mitt råd er at du ber legen om en ny gjennomgang, blant annet med ny lungetest (spirometri) og gjennomgang av medisinene dine. Noen ganger forandrer astmaen seg og får et noe kronisk preg. Da kan det bli nødvendig å endre noe på medisinene.

Venlig hilsen Olav Kåre Refvem

Kosthold

Spise fast food en gang i blant

Legger man på seg hvis man spiser sunt til vanlig men spiser en gang i blant fast food som hamburger?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 01. mars 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Man kan legge på seg da også, men da er det nok ikke hamburgeren i seg selv som har "skylda". Kroppen prøver faktisk selv å regulere vekta på et visst nivå, slik at en dag med litt mer kalorier enn du normalt spiser som regel av seg selv balanseres med at du spiser litt mindre neste dag, eller blir mer aktiv.

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk, overvekt, lite mosjon.

Hei, har en samboer som er 24 år gammel som begynte og få litt pustevansker og hodepine, sjekket blodtrykk og puls, blodtrykket var 182 på 79 puls 132 han var sittende og slappet av. Tok EKG hos legevakt og alt var fint. Så lurer bare på hva det kan være? Målt blodtrykket cirka 4 ganger i løpet av 2 dager og det er alltid veldig høyt! Han røyker men har kuttet ut siden dette begynte da, han er kanskje litt overvektig og i lite mosjon. Kan det være årsak? Mvh bekymret dame. Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei, flott at du spør og viser omsorg for din samboer! Under et anfall med pusteproblemer vil det være normalt at pulsen går opp og at blodtrykket stiger. Dersom blodtrykket imidlertid fortsetter å være høyt også når han slapper av, har han kanskje behov for en ny undersøkelse hos lege, evt med døgnmåling av blodtrykket og medisiner. Tiltak mot overvekt og mer mosjon vil ofte hjelpe på blodtrykket. Røykeslutt er viktig.  

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk, hvilepuls 80-100.

Høyt blodtrykk som har normalisert seg, men hvilepuls 80 - 100 i perioder. Kan jeg ta 25 eller 50 mg. selo zok ? Anbefaler du time hos kardiolog ( kan gjerne være selvbetalende på privatklinikk ) Fysisk aktiv ( går i gjennomsnitt 1 mil/ dag) ,normalvektig, ikke røyker. Drikker ikke kaffe ell alkohol.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Du har etablert en sunn livsstil som kanskje har påvirket blodtrykket positivt. Dersom trykket fortsatt er i grenseland kan en liten dose selo-zok være aktuelt, og det vil helt riktig også redusere hvilepulsen. En hvilepuls som i perioder er 80-100 er i utgangspunktet normal og krever ingen behandling. En privat kardiolog kan ved tvil/behov tilby døgnmåling av blodtrykk og hjerterytme.

Hjerte/kar

Diett og stigende kolesterol

Hei, jeg har et spørsmål om kolestrolverdier. Jeg har snart et år gått på et moderat lavkarbokosthold. Jeg spiser ca 50 gram karbohydrater om dagen, og da helst råkost. Jeg spiser ca 1 kilo grønnsaker og bær om dagen. I tillegg ca 200 gram fett, og da mye fra olivenolje, avocado, rapsolje.

Kolestrolet mitt har nå nådd veldig høye verdier fra å være "normale". S-kolestrol fra 5 og nå 9,7, Triglycerider fra 0,56 som viser nå 0,7, HDL fra 1,5 til nå 1,9 og LDL fra 3,6 og nå 7,3. Slik jeg ser det så har alle verdier mht kolestrol blitt dårligere bortsett fra HDL.

Legen mener at jeg nå har store luftige partikler som ikke er forbundet med hjertesykdom. Han er derfor ikke bekymret. Han har foreslått at jeg kan ta en lipidprøve for å "roe" ned meg selv. På internettsiden til de som leverer den prøven står følgende:

"De forskjellige lipoproteinene, som kolesterol er bundet til, varierer i partikkelstørrelser og klasser, og har ulik betydning for utvikling av arteriosklerose. Store fluffy LDL partikler (lbLDL – klasse 1 og 2) er assosiert med moderat betydning, mens de små tette sdLDL partiklene (klasse 3-7) er assosiert med 3 ganger høyere risiko for hjerte- og karsykdommer, uavhengig av andre risikofaktorer. Lipoprint-analysen kan separere de forskjellige kolesterolpartiklene ved hjelp av en FDA-godkjent elektroforese metode. Undersøkelsen kan måle total kolesterol, VLDL kolesterol, HDL kolesterol, intermedierte LDL partikler (ILDL A, B,C), lbLDL og sdLDL partikler. Resultatet av undersøkelsen kan si noe om man har type A mønster, som gir lav risiko, eller type B, som taler for høyere risiko for utvikling av hjerte- og karsykdommer."

Har denne prøven noe for seg? Stemmer det som denne legen sier til meg? Er vanskelig å vite hva man skal tro, det står så mye forskjellig på nettet, og det har vel skjedd mye nytt mht forståelse av kolestrol og hjertesykdom? Jeg kan nevne at jeg har blitt behandlet for atrieflimmer, og at jeg har hatt et lite hjerneslag.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Som du ser vil du finne ulike synspunkter på spørsmålene dine, og det skyldes nok delvis at vi fortsatt mangler endel forskning med langtidsdata på området.

Inntil vi vet mer vil vi anbefale å bruke gjeldende retningslinjer for LDL kolesterol, også for deg som står på diett. Siden du har hatt et lite slag bør du ha vesentlig lavere LDL kolesterol enn verdien på 7,3 som du oppgir, og du bør faktisk ha et kolesterolsenkende medikament. Fysisk aktivitet vil også være gunstig. Blodprøven du nevner er teoretisk interessant og kan muligens være aktuell i forskningssammenheng, men er ikke i vanlig bruk blant norske hjerteleger.

Hjerte/kar

Svimmelhet, slankeoperasjon

Jeg er en dame på 34 år som sliter med svimmelhet og ofte hodepine. Jobber 80% nattevakt på sykehjem og har den siste tiden målt blodtrykket. I morgentimene i dag var det 108/65, puls 50. Jeg er forøvrig slankeoperert og har det siste året redusert vekten med 63 kg.

Er det andre ting enn å drikke rikelig med væske jeg kan gjøre for å få det bedre i hverdagen? Siden jeg er operert, har jeg litt problemer med å drikke veldig store mengder vann, jeg skal jo ha i meg mat også, men drikker oppimot 1 liter vann til dagen + juice, saft og kaffe i minimale mengder.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Fint at du er bevisst på væske inntaket, - det kan være lurt å drikke mange små slurker og ha evt. ha vannflaske tilgjengelig også på jobb.  Å få i seg nok mat kan selvsagt også være en utfordring i din situasjon, og for lite inntak vil kunne gi symptomer.  Det er viktig at du har god oppfølging med regelmessige blodprøver etter slankeoperasjon. Siden opptaket av jern og vitaminer fra tarmen er redusert har du spesiell risiko for å få lav blodprosent som også kan medvirke til svimmelhet og eventuelt hodepine. Gode rutiner for inntak av nødvendige kosttilskudd har du forhåpentlig på plass? Husk ellers at det du har vært igjennom er en ekstrem overgang for kroppen din, og at du må regne med at det vil kunne ta ganske lang tid før alt har stabilisert seg. Gratulerer med gjennomført inngrep og lykke til videre. Ikke stuss på å ta kontakt med legen din ved behov.

Hjerte/kar

By-pass, hjertebank og angina.

Hei, jeg er 54 år og jeg hadde en baypassoperasjon for syv mnd siden (3 årer). Jeg trener spinning 1-2 g i uken og styrke 1-2 g i uken og går i snitt 12000 skritt på jobben hver dag. Ikke overvektig. Jeg fikk beskjed fra Feiring at jeg en stund ville føle litt ubehag i brystet med at hjertet slår litt uregelmessig og liksom tar noen ekstra slag. Føles litt som et "sug/trykk". Gir seg bare jeg får varmet opp, gått litt. Dem sa det ville avta litt ettervert Hvor lenge vil jeg ha dette og er det ufarlig ? Er det noe jeg må leve med da jeg har angina, selv om jeg har operert ? Bruker medisiner for kolstorol, blodtrykk, albyl, og betablokkmedesinen metroprorol 50mg

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Flott at du er så fysisk aktiv! Slik du beskriver hjertebanken din så høres dette mest ut som ufarlige ekstraslag. Du forteller også at du har mulige angina plager etter operasjonen. Alt i alt vil jeg anbefale at du får en henvisning til oppfølging hos hjertespesialist, selv om noe av plagene fortsatt kan bli gradvis bedre etter 7 mnd. En belastningstest (sykkel/tredemølle) kan være hensiktsmessig, særlig dersom brystsmertene dine ikke har sammenheng med operasjonsarret. Justering av hjertemedisinen din kan være en mulighet for å bedre situasjonen.