Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Trening og anfall med atrieflimmer.

Hei, jeg er er en mann i 40-årene som har trent 3-6 ganger i uken de siste årene uten problemer, men fikk i fjor sommer høye pulsavlesninger under trening, dog uten noe ubehag ut over det at jeg ikke fikk til å yte så mye som jeg ønsket. På grunn av dette tok jeg kontakt med fastlege og ble henvist til kardiolog som satte meg på døgnavlesning av pulsen med Holterapparat. Hjertet så for øvrig bra ut på ultralyd, men har ekstrasystoler fra tid til annen. I løpet av måleperioden meg Holterapparatet la jeg inn en hard treningsøkt, og fikk framprovosert en periode med hjerteflimmer under denne økten. Min makspuls er ca 180, pulsavlesningene øker til over 250 under anfallene og anfallene gir seg når jeg stopper/reduserer intensiteten på treningen. Ut i fra dette konkluderte kardiologen med at jeg mest sannsynlig har forkammerflimmer/supraventrikulær takykardi. Jeg fikk beskjed om at dette ikke var noe å bekymre seg for ut over at det kunne gå ut over yteevnen min på trening, men at jeg burde ta kontakt ved eventuelt ubehag. Siden midten av november i fjor har jeg ikke hatt noen tilfeller av ekstrem puls, noe som bringer meg til mitt spørsmål: Er det mulig å bli «frisk» fra mine pulsproblemer, eller er det mulig at det ligger latent der og kan dukke opp igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Som du kanskje kjenner til er anfall med atrieflimmer ikke uvanlig hos personer som trener mye. Dessverre er atrieflimmer oftest en såkalt progressiv tilstand, og det vanlige er at plagene øker gradvis på i løpet av kortere eller lengre tid. For mange kan det gå årevis og det kan være lange perioder uten symptomer. Den gode nyheten er at det finnes effektiv behandling (ablasjon/inngrep eller medisiner) ved behov. Personer under 65 år uten øvrig hjerte-kar sykdom eller vesentlige risikofaktorer behøver ikke blodfortynnende behandling. Ta en prat med legen din om dette dersom du er i tvil.

Hjerte/kar

HOCM, ICD og gjennomført septum-ablasjon. Boblebad.

Jeg lurer på om opphold i boblebad kan være farlig for meg. Har leste noe om å være forsiktig med lange opphold med høy temperatur. Kan jeg ellers trygt oppholde meg i boblebad? Jeg er behandlet med PTSMA mot HOCM i mai 2014. Har hatt takykardi og fikk derfor ICD og pacemaker implantat i mars 2015. Blir nå medisinert med 100 mg Selo-Zok, 2,5 mg Triatec og 75 mg Albyle. Oppleves nå stabilt og jeg er derfor forsiktig fysisk aktiv.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Flott at du kan  holde deg forsiktig fysisk aktiv. ICDen beskytter deg, og du bruker i tillegg selo zok. Målsetningen er at du skal leve så normalt som mulig og kose deg i tilværelsen. Boblebad hvor du unngår ekstremt varmt vann og ekstremt lange opphold synes jeg trygt at du kan tillate deg.

Hjerte/kar

Kortvarig arytmi med rask puls

Har vært plaget med ekstraslag siden 2009 og tar Selozok mot det. Har 2 ganger tatt Holter-test og begge gangene var eneste funn SVES. Sist gang for halvannet år siden, med betablokker, og det var et neglisjerbart antall (så godt som ingenting). Har også tatt ekkokardiografi to ganger og A-ekg 2 ganger, kun normale funn.

Ekstraslagene lever jeg forsåvidt greit med, men jeg har med svært ujevne mellomrom en annen type arytmi som gjør meg mer bekymret. Det skjedde senest i går etter at jeg hadde lagt meg. Har vanligvis en hvilepuls rundt 50, men så kommer det et løp av raske hjerteslag på rad. Det varer ikke mange sekundene, og pulsen var ikke ekstremt høy (vil tippe 130-140). Har ingen symptomer bortsett fra hjertebank (og blir engstelig når det skjer). Opplever vel dette kanskje et par til noen få ganger i året, men etter det skjer går jeg og er engstelig i lang tid.

Dette er som sagt ikke registrert på noe EKG/Holter (fastlegen ville i 2011 utrede med R-test men fikk avslag på henvisningen), og jeg lurer fælt på hva det kan være for noe. Bekymringen min går på hvorvidt jeg har en "re-entry" krets i hjertet mitt / ekstra ledningsbane, og at arytmien en gang vil kunne vedvare i lang tid. (har for øvrig et normalt hvile-EKG uten preeksitasjon). Det hjelper ikke at jeg skal til USA om halvannen uke og jeg ønsker ikke å ha denne arytmien et sted over Atlanterhavet.

Lurer også på hvor sannsynlig det er at dette er en atrietakykardi, og ikke AVNRT eller i verste fall en ventrikulær arytmi (har aldri hatt VES registrert på noe EKG). Hva tenker du det kan være, og bekymrer jeg meg unødig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Takk for spørsmålet. Jeg ser at du kjenner problemstillingene rundt hjerterytme forstyrrelser godt. La meg bare si med en gang at sjansen for at dette er en farlig arytmi (ventrikulær) er svært liten siden du er ung og har et friskt hjerte forøvrig. Du forteller at pulsen under anfall plutselig blir høy i hvile,- dersom pulsen samtidig er uregelmessig gir det mistanke om atrieflimmer. Dersom pulsen er regelmessig kan det være atrietakykardi eller atrieflutter, og det kan også være en såkalt re-entry takykardi (som skyldes en medfødt ledningsbane i hjertet). Re-entry takykardier går ofte raskere enn 130-140/min, varer sjelden lenger enn 30 min og er ufarlige for friske hjerter (men kan gi svimmelhet og i verste fall besvimelse hvis pulsen er meget rask. Jeg synes ikke du skal engste deg for USA tur, da anfallene dine er kortevarige og sjeldne. Dersom situasjonen går utover livskvaliteten din kan du igjen be om en henvisning til langtidsregistrering av rytmen. Når man har fanget opp rytmeforstyrrelsen "på papir", kan man vurdere om det er grunnlag for å gjøre ablasjonsbehandling av rytmeforstyrrelsen. En mellomløsning kan også være å endre/øke medisineringen din.

Allergi, Hud

Allergi

Atopisk eksem og hund. Jeg har to barn. Min største sønn på 8 år har hatt atopisk eksem siden han var baby, han har i skolealder utviklet en intoleranse for laktose. Min yngste sønn på 6 år har de siste månedene fått atopisk eksem, med kraftige utslett på hele kroppen untatt ansiktet. Vi har vært hos legen, og tatt allergi test / blodprøve. Prøvene viser ingen spesifikke utslag for allergi, men forhøyet nivå av antistoffer - disponert for allergi. Hvordan kan jeg best mulig forebygge, eller forhindre videre utvikling av allergi. Vi har ingen dyr, men deres far har en hund, bør hunden omplasseres?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 29. februar 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Mellom 20 og 30 prosent av de som har atopisk eksem har en allergi som også kan innvirke på eksemet. Hos barn med mild og moderat atopisk eksem er det få som har allergi. Mange av de som er disponert for allergi vil utvilke allergi, men dette gjelder absolutt ikke alle. Altså er det vanskelig å forutsi og det er derfor usikkert om ulike tiltak for å forebygge allergi har en hensikt. Flere studier viser at kjæledyr hjemme verken øker eller reduserer risikoen for astma og allergi. Mye tyder på at det er genene våre som bestemmer hvilken betydning dyrehold kan ha. Vi trenger imidlertid flere studier før vi kan konkludere sikkert. Det vi vet til nå i forhold til forebygging er at tobakk, fuktsakder i hus, luftforurensing og flere miljøgifter er risikofaktorer som bidrar til allergiske sykdommer.

Hvis din sønns eksem forverres når han er i kontakt med hunden så bør dere vurdere om gutten skal unngå å være sammen med  denne.

 

Vennlig hilsen

Rose Lyngra

Lunge

Astma

Hvordan føles det å ha astma? Har hatt en trang følelse i halsen i over et halvt år nå. Hvor ubehagelig det er varierer. Noen ganger kjenner jeg det ikke så mye, mens andre ganger er det kjempeubehagelig. Har blitt utrdet en stund, men ingen ting konkret er funnet enda. Har tatt en enkel pustetest hos fastlegen og fikk vite at jeg hadde mildt nedsatt lungefunksjon. Har også vært til ØNH-spesialist som har sett nedi halsen min med en sånn slange. Fikk vite at det var mer rødt enn normalt, men ingen fysisk blokkering. Har lurt på om jeg kan ha astma eller allergi som gjør at halsen føles tett. Plages også med forstoppelse, om det kan ha noe å si i forhold til eventuell allergi. Har testet negativt på glutenallergi.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 29. februar 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Astma er en kronisk irritasjon-eller betennelsestilstand i luftveiene. Symptomene er episoder med hoste, tetthet i brystet,tungt å puste ut og tung pust eller surkling, særlig om natten eller tidlig om morgenen. Mellom episoder med forverring kan pusten være normal. Det er fastlegen eller en lungespesialist som må undersøke deg for å stadfeste om du har en astma og de kan også ta prøver for å vurdere om du har allergi.

Forstoppelse kan oppstå av ulike årsaker og hos noen kan dette ha sammenheng med intoleranse eller matallergi.

Lunge

Trøtt og sliten av ukontrollert astma

Kan eg verta fort trøytt og sliten pga eg har ustabil astma? Eg tek jo Seretide, Atrovent og Ventoline kvar dag? Skal eg fortsetja med å ta dei kvar dag då? Eg har slete med det i 21 år. Kva skal eg gjera?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 29. februar 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!
Man kan bli trøtt og sliten av å ha en astma som ikke er godt nok medisiner, men det kan også være andre årsaker til dine symptomer. Du bør kontakte fastlegen din for å få en ny gjennomgang av din astma og din helsestatus. Det vanligste er at seretide og atrovent tas regelmessig og hver dag og at ventoline tas ved behov. 
Du kan lese om astma her.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal

Rettigheter

Skatt på uføretrygd ved flytting til utlandet

Hvis jeg melder flytting til utlandet hva blir evt. skattesatsen. NB jeg er britisk borgere.Jeg fikk innvilget uføre 5.12.2014. Skulle ikke grunnbeløpet mitt være det høyeste av de siste 3 år? Har grunnlag beregnet på 246000, men hadde 319000 i inntekt 2013 mens jeg samtidig var student. Syns dette virker feil og utgir flere tusen pr mnd.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 28. februar 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Når det skatt på uføretrygd fra folketrygden til personer bosatt i utlandet, se:

http://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/tema-og-fradrag/Pensjon-og-uforetrygd/Bosatt-i-utlandet/Informasjon-om-norsk-kildeskatt/?chapter=98023#kapitteltekst

Før 2015 ble beregningsgrunnlaget for uføretrygd fastsatt etter pensjonspoeng. Fra 2015 er det inntekten de tre beste av siste fem år før uføretidspunktet som er beregningsgrunnlaget for uføretrygd. Det beregnes uføretrygd med 66 % av inntekt inntil 6 G (540 408).

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Uføretrygd og alderspensjon

Fortsetter jeg å opparbeide meg pensjonspoeng dersom jeg går over på uføretrygd?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 28. februar 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Er du født i 1954 eller senere og får innvilget uføretrygd er det dette som gjelder:

Du vil til og med året du fyller 62 opptjene alderspensjon basert på den inntekten din uføretrygd er beregnet etter, men med en begrensning på 7,1 G (639 483). Uføretrygd blir beregnet etter inntekt opp til 6 G. Det betyr at du kan få beregnet alderspensjon av høyere inntekt enn uføretrygd.

Et par eksempler:

Du har fått beregnet uføretrygd av en inntekt på 480 000 kroner. Ingen av inntektsårene dine siste fem år før uføretidspunktet var høyere enn 6 G. Din årlige opptjening av alderspensjon vil da bli 480000 x 18,1 %= 86880 frem til du blir 62 år.

De fem siste årene før du ble ufør tjente du 670 000 kroner. Uføretrygden din blir 540408 x 66 %= 356 669. Årlig opptjening av alderspensjon blir:                         639483 x 18,1%= 115 746.

Hadde du uførepensjon som i 2015 ble omgjort til uføretrygd, fastsettes grunnlaget for beregning av alderspensjon på en litt annen måte.

Du går over fra uføretrygd til alderpensjon når du blir 67 år.

Her finner du reglene for de som er født i 54 eller senere: alderspensjon for uføretrygdede

Er du født før 54. Her er reglene: Alderspensjon

Allergi

Kan man spise frø ved nøtteallergi?

Jeg har allergi for alle slags typer nøtter, inkludert mandel og peanøtt. Jeg kan spise solsikkefrø, men er ikke sikker på om jeg tåler andre typer frø. Er det mulig å være allergisk ovenfor frø med nøtteallergi? Og tror du det er trygt for meg å spise andre frø?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. februar 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei. Nøtteallergi er litt komplisert fordi nøtter er en type frø og mange nøtter kryssreagerer med hverandre. Peanøtt er en belgfrukt og mandel en stenfrukt. Enkelte nøtteallergikerer ragerer på flere typer nøtter, pluss peanøtt og mandel slik du gjør. I tillegg er det mulig å reagerer på frø men det er det fåtallet som gjør. Dette er individuelt og den enkelte må prøve seg frem. Avhengig av hvor alvorllg allergisk reaksjon du kan få, gjøres dette på egen hånd eller i samråd med lege. De aller fleste nøtteallergikere tåler frø som linfrø, gresskar kjerner, solsikkefrø, sesamfrø og valmuefrø. Lykke til. Hilsen Helle

Hjerte/kar, Lunge

Lungefibrose og hjertesykdom

Jeg har fått påvist lungefibrose. Jeg vet ikke ennå om det er alvorlig (skal snart til en ny undersøkelse på sykehuset). Men er jeg mer utsatt for et hjerteinfarkt pga dette? Har jeg kortere levetid pga dette?

(Har også litt dårligere pusteprøve enn normalt, tørr-hoster mye, og kjenner at noe er galt inne i brystet, dog ikke store smerter. Har ellers mange av de "vanlige sykdommene": Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, lavt stoffskifte, hjerterytmeforstyrrelse, diabetes 2, (får medisin for alt dette))

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Lungefibrose betyr at det er bindevevsdannelse i lungevevet. Hjertet påvirkes ikke av denne prosessen, og det øker ikke faren for hjerteinfarkt. Et vanlig symptom ved lungefibrose er tørrhoste, slik som du beskriver. Det er svært forskjellig hvordan lungefunksjonen påvirkes og hvordan utviklingen vil være i det enkelte tilfellet. Det er også svært mange forskjellige typer og årsaker til lungefibrose. Det er viktig at dette utredes nøye, slik at den best mulige behandling kan igangsettes så tidlig som mulig. Leveutsiktene er det ikke mulig å si noe om fra mitt ståsted. Mange har sykdommen uten at den forkorter livet, det er avhengig av sykdommens forløp og effekt av behandling.