Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Kosthold, Allergi

Opplåst mage av maten?

Jeg er mann, 23 år. Jeg fikk påvist gress-, pollen- og blomster-allergier da jeg fylte 21 år. Før det har jeg aldri vært plaget med allergier, men det er noe som kom når jeg ble eldre.

I løpet av de siste 2 årene har jeg reagert litt merkelig når jeg spiser brødskiver, pasta eller gjæret mat. Jeg får urolig mage, må oftere på do og føler meg oppblåst i magen. Men om jeg spiser salat eller kjøtt til måltider, er magen min helt fin og gjerne flatere å se på. Magen min blir ergo mer utstående fysisk sett, ser større ut når jeg spiser skiver og lignende mat, samt litt urolig, og fører til at jeg må oftere på toalettet.

Når jeg i "perioder: uker" bare har bare spist frukt, grønnsaker og kjøtt, har magen min vært mindre oppblåst og nesten og flatere i speilet. Jeg trener sport cirka 3-4 ganger i uken, og blir sjelden kvitt magen når jeg putter i mye mat som brød, gjær og lignende. Hva tror du dette kan være? Kan det være allergi, intolerans?

Jeg våkner ofte opp om morgenen med mye luft i magen og urolig, løs mage. Men dette skjer også etter at jeg har spist, eksempelvis brødskiver.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 17. februar 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei. Takk for ditt spørsmål. Det er mange som opplever ubehag som oppblåst mage når de spiser visse matvarer. Brødvarer, spesielt ferske, kan gi luft i magen. Du har selv funnet ut at brød, pasta og gjærbakst gir deg slike problemer. Dette er nok ikke en klassisk allergi, men mer en unormal reaksjon på mat. Det kan være greit å ta det opp med legen for å få avklart om du har cøliaki, noe som krever glutenfri kost. Det er viktig at du er utredet for cøliaki før du evt fjerner gluten fra kosten fordi cøliakitest ikke slår ut dersomdu står på glutenfri diett. Om du syns reaksjonene dine er for ubehagelige kan du velge vekk de matvarene du vet gir plager. Det er da viktig å sikre at du får de næringesstoffenen du går glipp av ved å kutte ut kornprodukter som er en viktig kilde til fiber og proteiner. Lykke til!

Hilsen Helle

Lunge, Fysisk aktivitet

Arrdannelse på lungene og uklare symptomer

Hei, har arrvev på lungene. Kan man få utslett, svette ved mye anstrengelse pga dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Arrvev på lungene kan ha mange forskjellige årsaker. Vanligvis er det begrensningene i lungefunksjonen som følge av arrdannelse (fibrose) som bestemmer symptomene. Disse vil være mindre pust og eventuelt hoste ved anstrengelser. Man kan da også bli mer svett fordi man anstrenger seg mer. Men jeg kjenner ikke igjen utslett og svette som egne symptomer på dette. Det kan eventuelt ha sammenheng med årsaken til lungeforandringene, eller være noe helt annet.

Lunge

Hva måler vi med PEF?

Hei. Jeg lurer på om jeg kan være tett i pusten selv om jeg måler pef og den er fin? Har som regel pef på 450-500. Av og til kan jeg kjenne meg tett i pusten selv om jeg blåser normal pef- er jeg tett da eller kan det være andre grunner til at det kjennes slik ut? Jeg har astma, bruker symbicort.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det du skriver er ganske interessant og gjelder mange. PEF er en veldig enkel målemetode ved astma, og måler topphastigheten på utpusten fra lungene. Noen utvikler også teknikker ("juksing") som gir en høy PEF selv når pusten er dårlig. Vanligvis gir PEF et godt mål for hvor god eller dårlig astmaen er på det tidspunktet. Men den måler bare starthastigheten, og ikke hva som skjer i resten av pusteforløpet. Noen ganger vil man da bruke en full spirometri for å måle FEV1 som gir et enda bedre mål for hvor åpne bronkiene er gjennom resten av pusteforløpet.

I praksis er det derfor mulig å ha både normal PEF og samtidig følelse av å være tett i brystet. Men vanligvis vil PEF være et godt nok mål for de fleste med astma.

Her kan du skrive ut LHLs skjema for pef-registrering (PDF)

Lunge

Lungefibrose etter strålebehandling.

Har lungefibrose etter stråling mot bryst. Vil dette stagnere eller forverre seg. Har ein del slim og hoste.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Lungefibrosen skyldes en skade av lungevevet som etter røntgenbestrålingen prøver å reparere skaden. Det resulterer i at det dannes bindevev eller arrvev. Dette har tendens til å skrumpe litt, og det kan gå flere måneder, evt. år, før det stopper helt. Ved utbredt skade kan man merke at pusten kan bli dårligere ved anstrengelser. Sliming skyldes nok mest en irritasjon av slimhinnen som også kan oppstå, men lungefibrosen selv gir ikke slimdannelse. Hoste kan være knyttet til både slimhinneirritasjonen og fibrosen. Fibroseutviklingen vil etterhvert avta og etterhvert stoppe. Noen ganger kan man prøve å påvirke hosten og slimdannelsen med astma/kolsmedisin som inhaleres. 

Hjerte/kar, Lunge

Hjertesykdom og kols

Hva er sammenhengen mellom hjerteinfarkt, kols og hjertesvikt?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Utgangspunktet her er at det ofte kan påvises koronarsykdom og kols hos de samme personene. Det har vanligvis sammenheng med at det er mye de samme årsaker til disse, og som regel spiller røyking en viktig rolle. Ved hjerteinfarkt skades hjertemuskelen, og ved utbredt skade etter ett stort eller flere mindre infakter kan hjertets pumpekraft bli svekket slik at det oppstår hjertevikt.

I tillegg kan noen ganger ses en annen type hjertesvikt som kan utløses ved at lungeskaden (emfysem) ved kols blir såpass utbredt at det blir større motstand mot blodgjennomstrømningen gjennom lungene. Da kan det utvikles væskeansamling (ødem) som ses rundt begge ankler og på føttene, mest tydelig ut over dagen når man har stått eller gått en stund.

Lunge

Kan man få tuberkulose flere ganger?

Går det an å få tuberkulose flere ganger?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Vanligvis får man tuberkulosesmitte bare en gang. Hvis tuberkulose dukker opp igjen senere er det som regel oppblussing av en tidligere ikke fullstendig helbredet tuberkulose. Dette har man sett tilfeller av når eldre mennesker har fått påvist tuberkulose. Oftest har disse personene hatt tuberkulosesykdom som har blitt kuret tidligere, men ikke blitt behandlet med effektive medisiner, eller blitt smittet uten å utvikle sykdom i tidligere år. Da kan høy alder eller annen svekkende sykdom redusere immunberedskapen i kroppen slik at "sovende" tuberkelbasiller blir aktive igjen. Hvis man blir smittet en gang vil immunapparatet reagere og utvikle beredskap mot ny infeksjon av samme type. Det er derfor sjelden at ny tuberkulosesmitte opptrer hos samme person når smittevernet hos den enkelte er i orden.

Lunge

Jobb med pasienter med tuberkulose

Hei. Har påvist emfysem på begge lungene og har astma. Har også Bowens sykdom og nedsatt immunforsvar. Har hatt anafylaksi av gitte antibiotikaer. Jobber med personer som som har lungetuberkulose. Bør jeg fortsette i jobben? Om ja, trenger jeg noen forhåndsregler?

Les svaret

Vår ekspert, Thomas Jürgens, Lege svarer

Besvart 16. februar 2016
Thomas Jürgens, Lege

Hei,

Jeg skjønner din bekymring. Når man har emfysem og astma så kan symptomene på tuberkulose bli forverret. Det kan også være vanskeligere eller ta lengre tid å diagnostisere tuberkulose, da symptombilde med vedvarende hoste, ligner. Og hvis du i tillegg er allergisk mot noen type antibiotika kan man bli bekymret for at det kan bli vanskelig å behandle tuberkulosen.

Det er vanskelig for meg å si noe konkret i forhold til din erfaring med antibiotika da jeg ikke vet akkurat hvilke antibiotika du har reagert på. Men det er ikke sikkert du er allergisk mot tuberkulosemedisiner. De antibiotikaene som brukes for å behandle tuberkulose er  "utypiske" og sjelden brukt til å behandle andre sykdommer. Så det vil ikke nødvendigvis være et problem for deg å ta tuberkulosebehandling.

Du sier du har nedsatt immunforsvar, kanskje du kan forklare dette litt nærmere? Vi vet at noen tilstander hvor immuniteten er redusert har økt sjanse for å utvikle tuberkulosesykdom. Eksempler er ved underernæring, hiv-infeksjon, diabetes, dialysebehandling eller langvarig immunsupprimerende behandling. Men her er det da snakk om  økt sjanse for å utvikle aktiv sykdom fra latent tuberkulose. Man kjenner ikke til at verken emfysem eller astma  øker sjansen for å utvikle tuberkulose. Ved hjelp av en blodprøve, kalt IGRA-test, kan du finne ut om du har latent tuberkulose.

Men hvis jeg forstår deg rett, er din hovedbekymring i forhold til risikoen for å bli smittet av tuberkulose. Da må jeg først understreke at risikoen for å bli smittet med tuberkulose i Norge er svært lav. Den er også svært lav selv om man jobber med tuberkulosepasienter i Norge. I motsetning til hva de fleste tro, er tuberkulose ikke veldig smittsomt. Jeg vet faktisk ikke om et eneste tilfelle hvor tuberkulosepasienter har smittet andre etter å ha fått diagnosen og blitt satt på riktig behandling. Så disse pasientene representerer ingen smitterisiko.

Helsearbeidere har selvfølgelig generelt en risiko for å bli smittet av infeksjonssykdommer gjennom pasientkontakt, men risikoen for tuberkulosesmitte er i utgangspunktet veldig lav i Norge. Men i land med mye tuberkulose, hvor pasienter går lenge uten å få diagnose og behandling og dermed er smitteførende over en lang periode, er det en reell risiko for at helsepersonell kan bli smittet

Så mitt råd, i forhold til den informasjonen du har gitt, er at du ikke trenger å bekymre deg for at du jobber med tuberkulosepasienter. Ta kontakt igjen hvis du noe er uklart eller du ønsker å gi mer informasjon, slik at jeg kan være helt sikker på at jeg har gitt det det beste svaret.

 

 

 

Hjerte/kar

Henvisning til LHL- klinikkene Feiring

Kan fastlegen sende henvisning til Feiringklinikken?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 16. februar 2016
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen. Når det gjelder henvisning til utredning og behandling ved klinikken er det hjertespesialist som må sende henvisning.Gjelder det søknad om rehabiliteringsopphold, kan fastlegen henvise.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Kosthold

Kosthold blant ungdom

Hvorfor spiser ungdommer mye usunt? og spiser de mer usunt nå enn før?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 16. februar 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Den siste landsdekkende kostholdsundersøkelsen blant unge (8- og 13-åringer) ble gjort i år 2000, og det er ikke sikkert at funnene fra den gang er representative for dagens unge. 

Du kan lese om noen nyere undersøkelser her: Hvordan få ungdom til å spise sunt? 

Mye tyder på at utviklingen i unges kosthold har vært positiv. 

Hjerte/kar

Thaimassasje etter hjerneslag

Er de farlig med thaimassasje når eg har hatt hjerneslag

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 15. februar 2016
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmålet.

Nei, jeg vil ikke tro at det er farlig å få thaimassasje etter et hjerneslag. Det kan tvert imot virke positiv, særlig dersom du har spastisk eller spent muskulatur som er smertefull.

Jeg vil i så fall anbefale deg å oppsøke seriøse aktører som har utdanning i faget. Og jeg vil også anbefale deg å opplyse om at du har hatt hjerneslag, og be om at det ikke utføres for kraftig behandling, både med tanke på massasje og tøyninger av muskulaturen - iallefall ikke før du vet hvordan du reagerer på behandlingen.

Vennlig hilsen Margrethe