Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Naturprodukter i stedet for hjertemedisin?

Hei. Jeg kjenner til mange urter, enzymer, mat, krydder, naturprodukter som er hjertemedisin, og som jeg heller vil benytte i regulerte mengder. Finnes det leger som har greie på dette? Og som kan bistå meg? Det finnes for eksempel et enzym som jeg gjerne vil bruke som heter Serrapeptase/ serraenzym. De fleste naturmidler er ikke anbefalt å bruke sammen med legemidler.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er viktig at vi får spørsmål rundt dette. En viktig forskjell mellom hjertemedisiner på resept og helsekostprodukter er det grundige systemet vi har for forskning og uttesting av alle preparater som skrives ut på resept. Dersom grundig forskning og uttesting av et helsekostprodut tilsier at det også har god effekt på en lidelse og ikke har alvorlige bivirkninger kan det bli godkjent som legemiddel. Vi vet at riktig bruk av hjertemedisin på resept kan gi bedre helse og i mange tilfeller et lengre liv, og vi vil sterkt fraråde at man på eget initiativ bytter ut medisinene som legen har skrevet ut med reseptfrie helsekostprodukter! Det finnes leger med spesiell interesse for naturmedisin, som du gjerne må kontakte. Mange helsekostprodukter kan trygt kombineres med ulike hjertemedisiner, men dette bør selvsagt diskuteres med legen.

Hjerte/kar

Oversettelse av angiografi-rapport etter "bypass" operasjon.

Hei! Forsøker å forstå hva følgende betyr: Forandringer i alle kargebet, CABG-operasjon: "LIMA til LAD samt separat venebypass til diagonal og PDA" ? Noen år senere: "Nativ 3-karssykdom med grensestenose i LAD, okkludert diagonalgren med åpen venebaypass, stenoser i RCA. IMA til LAD samt vene til PDA var degenerert". Har betydelig koronarsykdom og fått behandling med en åpen operasjon og blokking med stent flere ganger. Mye har jeg fått forklart men dette er jeg usikker på. Takker for en "oversettelse" til noe mer forståelig.

Mann 56 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Ja, her var det mye latin og forkortelser. Forkortelsene beskriver i hovedsak ulike småårer i hjertet, og det hele er en meget teknisk beskrivelse av hvordan de ulike småårene virker. Ikke helt lett å gjøre dette så veldig forståelig, men her kommer et forsøk:

Forandringer i alle kargebet betyr at det er tegn til åreforkalkninger i alle årene som forsyner hjertet. CABG: "coronary artery by-pass grafting" er det samme som "by-pass" operasjon). Nativ 3-kar sykdom: Ny måte å si utbredt åreforkalkning i de tre hovedområdene av blodårer i hjertet.De native årene er de opprinnelige årene før du ble operert). Grensestenose i LAD: betyr nesten tett i LAD/"left, anterior descending - åren". LAD er hovedåren på venstre side av hjertet. Okkludert diagonalgren med åpen venebypass: Helt tett diagonal/"skrågrein" (diagonalene er oftest ikke de viktigste årene) med åpen venebypass/påsydd ekstraåre. Stenoser i RCA: nesten tett RCA/"right coronary artery" (RCA er den høyre hovedåren i hjertet). IMA til LAD: "internal mammary artery". IMA er en liten pulsåre som, går langs brystbeinet og som løsnes og syes  sammen med LAD ved "bypass-operasjon". Vene til PDA: den på-opererte blodåren/venen til PDA/"Posterior descending artery". PDA er en blodåre som oftest henger sammen med RCA og som ofte forsyner et viktig område i hjertet. Degenerert betyr at årene virker dårligere enn tidligere/leverer mindre blodforsyning enn det ideelle.

Under er et par linker med beskrielser og noen illustrasjoner som kan være nyttige:

https://www.lhl.no/hjertesykdom/bypassoperasjon/

https://en.wikipedia.org/wiki/Coronary_artery_bypass_surgery

Hjerte/kar

Endre doser uten å høre med legen

Kan jeg halvere dosen med metoprolol fra 50 mg til 25 uten å konferere med fastlegen? Blodtrykket var 180/85, puls 98, etter 3 uker ligger det mellom 100 - 115/ 55 - 60 puls 52 - 56. Svimmel, kvalm, sliten.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg vil fraråde deg å endre på doser og styrker på medisinene dine uten å snakke med legen din først. Jeg forstår det slik at du føler at trykket og pulsen har blitt for lave med medisinen og at du får bivirkninger. Det kan godt hende at du har rett og at det er riktig med en dosejustering. Men det kan også også hende at plagene dine skyldes noe helt annet. Hør derfor med legen før du gjør endringer. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kolesterolmedisiner etter hjerteinfarkt

Hei. Jeg har hatt et lite hjerteinfarkt, har fått satt inn to stenter. Det var 90 % tett. Har fått Metoprolol 50 mg, Acetylsalisylsyre 75 mg, Brilique 90x2 og Lipitor 40 m. Jeg er 50 år, røyker ikke, er ikke overvektig, lever sunt, men det har vært hjerteinfarkt og tette årer i familien. Jeg har hatt en stressende jobb som jeg slutter i. Jeg tror at det er stress som har forårsaket dette. Både hos meg og i min familie. Etter 16 dager hadde jeg for lave kolesterolverdier; HDL 0,9, LDL 1,5 (Lp(a)) 86 Total ble ikke målt. Jeg hadde ikke fastet før prøvene. Jeg har halvert tablettene (Lipitor), (delt de i to) fra 11 dager etter prøven ble tatt etter beskjed fra allmennlege. Jeg har nå tatt halv dose i 14 dager. Kardiologen på sykehuset sa at det var kolesterol, ikke åreforkalkning som tettet årene. Jeg hadde greie kolesterolverdier før hendelsen og lurer på hvorfor jeg fikk kolesterolnedsettende medisin? Jeg vet at det er risikabelt med for lave verdier. Kjenner en del forandringer i kroppen som tretthet, muskler/nerver i ben og armer kjennes numment og prikker, har rødhet i øynene. Kjenner også stikking/litt smerter/ubehag rundt i bryst og litt i armer på innsiden iblandt, spesielt når jeg har lagt meg. Små forkjølelsestendenser. Ellers går jeg lange turer og har begynt å trene mer og mer. Er i bedre form nå enn før infarktet, da jeg hadde pustevansker og smerter og måtte stoppe opp for hver 30 m jeg gikk. Dette hadde jeg i flere mnd. Jeg vil helst slutte helt med Lipitor. Skal selvsagt ta det opp med fastlegen, men vil ha flere uttalelser om dette. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først: Jeg vil IKKE anbefale deg å slutte med kolesterolmedisiner, selv om kolesterolnivåene skulle bli lave. Det høres ulogisk ut, men jeg skal forklare hvorfor. 

Tette årer på hjertet skyldes mange ulike faktorer. Røyking, høyt blodtrykk, diabetes, overvekt, arvelighet (som hos deg) og høye kolesterolnivåer er blant de viktige faktorene. 

Men vi ser også at pasienter uten slike risikofaktorer får tette årer. Eksempelvis selv om de har normale kolesterolverdier. Men store studier gjort på pasienter som har hatt hjerteinfarkt viser at kolseterolmedisiner forebygger nye infarkter uavhengig av kolesterolnivået. Det betyr at også de med lav kolesterol får færre infarkter hvis de bruker kolesterolmedisiner. Derfor anbefales alle som har hatt hjerteinfarkt å fortsette med kolesterolmedisiner resten av livet, uavhengig av hvor lavt kolesterolet måtte bli. For selv om kolesterolet ditt er lavt sammenlignet med andre, er det kanskje for høyt for DIN kropp. Vi er jo alle ulike og unike. 

Plagene du beskriver kan kanskje skyldes Lipitor, men det er langt fra sikkert. Du bør snakke med legen din og enten redusere dosen, eller prøve et annet statin (kolesterolmedisin). Det viktigste er at du bruker noe. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk til tross for livsstilsendring.

Hei Jeg er 66 år. Jeg fikk påvist sykdommen Parkinson for et år siden. Fastlegen fant ved kontroll at mitt systoliske blodtrykket var for høyt (160 – 170). Det diastoliske trykket var normalt (80 – 85). Jeg takket nei til blodtrykkmedisin. Jeg ville gjøre en livsstilsendring i håp om at det ville hjelpe. Jeg gikk ned 15 kg og trente 3 – 4 dager i uken styrke og løping, og gikk tur med hunden minst 2 timer hver dag. Dette gjennomførte jeg i 9 måneder. Vekten er nå 78 kg Ved ny kontroll så var det systoliske blodtrykket enda høyere enn ved første måling. Jeg ble da satt på blodtrykkmedisin (kalsiumblokker), noe som jeg hadde liten lyst til. Blodtrykket ble målt begge ganger med mansjett på overarm i 24 timer. Mine foreldre hadde ikke problemer med blodtrykket. Heller ikke min søster. Jeg fikk 3 prolapser i ryggen i 2009. Det førte til at jeg fikk droppfot i høyre ben. Jeg synes det er underlig at det systoliske blodtrykket stiger når jeg endrer min livsstil, minker betydelig i vekt og trener som jeg ikke har gjort på flere tiår. Håper dere kan gi meg et svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først av alt: Flott at du har gjort en så viktig endring i livet! Dette vil du få mye igjen for i årene fremover. Bra jobba!

Høyt blodtrykk skader kroppen innvendig og kan føre til hjertesykdom, hjerneslag og nyresvikt. Det er derfor viktig å få trykket ned. Trening, vektreduksjon og sunt kosthold kan reduserer blodtrykket hos mange. Men dessverre ikke hos alle. Vi vet ikke hvorfor det er sånn, men visse pasienter får dessverre ikke effekt på blodtrykket selv om de trener og går ned i vekt. Men det betyr ikke at alt har vært forgjeves! Blodtrykk er en ting, men trening, sunn mat og vekttap har gunstige effekter på helsen på mange andre måter også. 

Det er viktig at du og fastlegen din jobber sammen for å finne en god behandling av trykket ditt. Vi har nå gode medisiner som er effektive og som har få bivirkninger. 

Fortsett i den gode stilen!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Sex etter hjerteoperasjon

Kan en som opererte hjertet da hun var baby ha sex og er det farlig for hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er mange som lurer på hvordan sexlivet blir etter en hjerteoperasjon eller ved hjertesykdom. 

Det generelle svaret er at det nesten alltid er trygt med sex for hjertepasienter. 

De første ukene etter en hjerteoperasjon anbefaler man å unngå harde fysiske anstrengelser, men når sårene er grodd kan du være så aktiv du vil og klarer.

Selv om sex kan innebære en viss belastning på hjertet, er det nesten aldri farlig for hjertepasienter. Faktisk kan det være sunt.

For en jente som ble hjerteoperert som liten, er det helt ufarlig å ha sex som voksen.

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Er blodtrykket greit?

Er blodtrykk 139 over 67 og puls 63 greitt for kvinne 74 år, 72 kg ( litt overvektig)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei !

Blodtrykket varierer hele tiden, men det er lurt at det holdes innenfor et sunt område. For høyt blodtrykk er forbundet med både hjertesykdom, hjerneslag og nyresykdom. 

En blodtrykksverdi på 139/67 regnes som innenfor det normale i din alder. 

Mvh

Wasim Zahid

Kosthold

Mat og fettlever

Jeg er en kvinne på 61 år. Er noe overvektig. Er 173 høy og 89 kilo. Min leververdi er alt for høy. Venter på time til ultralyd. Legen min tror jeg har fettlever. Fikk beskjed å begynne å spise knekkebrød og kutte ut brødet.

Jeg er usikker på hva jeg kan spise av pålegg, oster, frukt og grønnsaker. Jeg liker gulrøtter, kålrot, leverpostei, hvitost, Røde epler, appelsiner, pærer. Er noe av dette galt å spise ved fettlever?

Jeg røyker. Er tobakk skadelig for leveren?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 07. februar 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Dersom du har fettlever er vektreduksjon (et vekttap på ca. 10 % av dagens vekt, hvis man er overvektig) - gjennom et redusert kaloriinntak og fysisk aktivitet - noe som bør prioriteres. Dette har i seg selv god effekt på fettlever, og det kan senke fettinnholdet i leveren betydelig på kort tid. Men unngå ekstrem slanking med et raskt vekttap, det kan gjøre det enda verre. Et vekttap på 1/2-1 kilo i uken er rimelig. 

Hos mange er fettlever noe som oppstår samtidig med såkalt metabolsk syndrom, som kjennetegnes av insulinresistens, stor livvidde, høyt blodtrykk, høye triglyseridnivåer i blodet og høyt blodsukker. (Les mer på våre nettsider: Metabolsk syndrom)

Ved metabolsk syndrom kan det være gunstig å spise lite av mat med såkalt høy glykemisk indeks, og spesielt sukker fra brus/saft, juice, godteri og lignende. Et høyt inntak av mettet fett og lavt inntak av flerumettet fett og kostfiber er også knyttet til risiko for fettlever.

Dine daglige "5 om dagen" (2 porsjoner frukt og 3 porsjoner grønnsaker) kan du trygt spise. Velger du en mager leverpostei og hvitost vil det forbedre balansen mellom mettet og umettet fett.

Røyking er knyttet til leverskader, og røykeslutt er noe vi anbefaler uansett.

I tillegg er det lurt å begrense alkoholinntaket, da alkohol kan forverre tilstanden dersom du har fettlever. 

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk

Hva med for lavt blodtrykk

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 05. februar 2016
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din.

Lavt blodtrykk er på langt nær et så stort problem som høyt blodtrykk, men det kan likefullt være plagsomt for dem som er rammet. Hva som anses som lavt blodtrykk for deg kan være normalt for andre.De fleste leger vurderer kronisk lavt blodtrykk for lavt hvis det fører til merkbare symptomer.

Sjeldnere årsaker til lavt blodtrykk kan være noen typer hjertesykdommer som hjerteinfarkt, langsomme eller hurtige rymeforstyrrelser, lav blodmengde og dårlig væskebalanse, som gjør at det pumpes for lite blod rundt i kretsløpet. Ved medikamentell behandling av for høyt blodtrykk kan forbigående lavt blodtrykk være en bivirkning.

Lavt blodtrykk kan være vanskelig å behandle, men det er viktig å drikke tilstrekkelig og sørge for god væskebalanse.Unngå væsker som virker vanndrivende som kaffe , te og alkohol. Dette er viktig i perioder hvor du taper mye væske, som for eksempel hvis du har diare eller er utsatt for høy varme eller lignende.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hjerte/kar

Takk for hjelpen

Hei, jeg ville bare si at jeg ringte hjelpetelefonen deres tidligere i dag, 25.01, og fikk snakke med en hjertelege ang min mann. Jeg er veldig takknemlig, og fikk veldig god hjelp. Dere fortjener skryt for hvordan jeg ble mottatt, og at jeg fikk informasjon, slik at det ble lettere for meg å ta en ny runde med legekontoret. Tusen takk.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 05. februar 2016
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Så hyggelig at du er fornøyd med tjenesten vår !

Hilsen Inger