Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Førerkort etter et lite hjerneslag

Hvor lang tid blir man uten førerkort etter et lite hjerneslag p.g.a et flåttbitt som hadde gitt borreliose? Kun et lite hukommelsestap og med full førlighet.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 05. februar 2016
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen. Kjøreforbud etter hjerneslag vurderes individuelt i forhold til de vansker hver enkelt får etter slaget. Det som er vanlig er at man har minst fire uker kjøreforbud etter at slaget rammet, slik at behandling som forebygger nye hjerneslag er godt virksomt. Om man ved utskrivelse etter akuttinnleggelse for slaget har noe vansker som står i konflikt med videre bilkjøring, får en ofte beskjed om å gjøre en ny vurdering av lege etter tre måneder.Dette gjøres hos fastlege eller ved poliklinikken der en ble behandlet. Typiske vansker som gjør at en ikke kan kjøre bil etter hjernslag er:

- store lammelser

- nedsatt synsfelt

- nedsatt oppmerksomhet ( neglekt) mot en av sidene

- rom og retningsforstyrrelser

- epilepsi etter hjerneslag

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen din for en vurdering om du kan begynne å kjøre bil igjen. Du kan lese mer om dette på våre nettsider https://www.lhl.no-hjerneslag/ livet-etter/ bilkjoring-etter-hjerneslag/

 

Rettigheter

Ansatt mindre enn fire uker. Rett til sykepenger?

Hei. Vet ikke om dette er rette plassen, men jeg prøver lell. Jeg er 4 måneder gravid og har nettopp begynt i ny jobb som Sosionom. Arbeidsmengde og ansvar i denne nye jobben var en del mer enn hva jeg ble forespeilt på intervjuet, og jeg har enorm trøtthet og svangerskapsutløst migrene i tillegg. Hadde 230 migrenetimer i januar. Hadde jeg ikke vært gravid, hadde jeg klart dette veldig bra. Det er normalt å bli sliten i starten, men nå som jeg har alt det andre å tenke på blir arbeidsdagen veldig krevende for meg og jeg er helt apatisk til eget liv på fritiden. Hver dag bruker jeg opp alt jeg har av energi før halve arbeidsdagen er gjennomført, jeg får smerter i magen, bekken og diare. Det hele ender stort sett med migreneanfall når jeg kommer hjem. Jeg har kun jobbet der 2 uker, men har vært yrkesaktiv sammenhengende som Sosionom siden 2014. Når jeg leser om sykemelding står det at jeg må ha vært i arbeid i 4 uker før jeg kan sykemeldes, men gjelder dette på nåværende arbeidsplass eller generelt? Har jeg noen krav?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 04. februar 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

For å få sykepenger i arbeidsgiverperioden fra arbeidsgiver, må du ha vært ansatt i minst fire uker.

Ellers er hovedregelen at du må ha vært i arbeid i minst fire uker umiddelbart før du ble arbeidsufør. Men det må ikke ha vært hos nåværende arbeidsgiver. Går du rett over fra et arbeidsforhold til et annet, vil kravet være oppfylt. Du har da rett til sykepenger fra Nav fra dag en. Det betyr at Nav også yter sykepenger i arbeidsgiverperioden. Dette følger av folketrygdloven § 8-18.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Situs inversus

Jeg er født med situs inversus og har aldri hatt problemer i forhold til dette. Nå har jeg imidlertid blitt fortalt at vi som er født slik ikke kan forvente å leve like lenge som andre. Tilstanden ble først oppdaget da jeg var gravid, men jeg ble beroliget med at dette ikke skal ha noen betydning. Mitt spørsmål blir da: hvordan kan man vite noe om dette all den tid svært få har en slik tilstand og følgelig finnes det liten eller ingen forskning på området?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei, jeg forstår din bekymring. Tilstanden er sjelden og forekommer i forskjellige varianter. Som du sier, så er jo store forskningsstudier vanskelige å skaffe til veie siden tilstanden er sjelden. Kunnskap fra pasienter som har vært fulgt over år viser at mange lever helt friske og normalt lange liv uten symptomer av  noen art, mens enkelte utvikler helseplager som kan være livsforkortende. Det går an å få en utredning/sjekk av hjerte/lungefunksjon, men hvis du ikke har symptomer så regnes ikke dette som nødvendig. Dersom du noen gang skal opereres er det viktig å informere legene om tilstanden din.  

Hjerte/kar

Kan man få blodpropp av stive legger etter trening?

Kan man få blodpropp av stive legger etter trening?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Trening er bra for blodsirkulasjonen og reduserer risikoen for blodpropp. Det at du er stiv i leggene etter trening skyldes selve muskulaturen og gir ikke øket risiko for propp inne i blodårene. Bare tren og stå på, det er bra for deg!

Hjerte/kar

Spanske kolesterolverdier.

Vi bor i Spania, og kolesterolverdiene der er helt forskjellig fra Norge. Finnes det en tabell hvor det går å sammenligne verdiene? Hilsen 74-åring i Alicante

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! I spania brukes ofte mg/dl i stedet for mmol/L. Det vil si at du må multiplisere de norske verdiene med 38,7. Hvis du for eksempel har totalkolesterol på 5 blir den spanske verdien 5 x 38,7 = 194 mg/dl. Det finnes også omregningstabell for andre blodprøveverdier:
http://sentrallaboratoriet.no/omregning.htm

Hjerte/kar

Medfødt feil på aortaklaffen, risiko for betennelse ved tannproblemer.

Hei! Er en gutt på 31år! Fikk vite som 18-åring at jeg hadde klaffefeil! Hadde en mindre klaff/seil i oarta og at det lakk litt! Gått til undersøkelse hver år eller hvert 2år! Var der i høst og alt var bra og ingen forstørrelse av hjerte eller noe galt med klaffene! Har tenk mye og lest litt om betennelse i hjerte/klaff og hjerteposen! Hadde jeg merket dette hvis jeg ble syk? Hatt også en betennelse i tanna mi osv og blødd litt osv! Hva er sjangsen for at jeg kan bli syk? Har jeg noe større sjangse til å bli syk ved betennelse i tann? Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet! Mest sannsynlig kan du leve til du er en gammel mann uten at du behøver å gjøre noe med hjerteklaffen, - men regelmessige kontroller er fornuftig for å sikre at alt er stabilt. Ja, du har litt større risiko for å få betennelse på hjerteklaffen enn andre, men risikoen er allikevel meget liten. Tidligere ble det ofte gitt råd om ekstra antibiotika ved tannlegebehandling hos personer med medfødt klaffefeil. Nyere undersøkelser tyder på at langt færre har behov for dette enn man trodde. Du hører ikke til gruppen som skal ha slik behandling, og du trenger ikke å engste deg selv om du har irritasjon i tannkjøttet/småblødninger.

Hjerte/kar

Boblebad og badstue etter ablasjon.

Hei. Har vært sterkt plaget med hjerteflimmer, har hatt 8 elektrokonverteringer og nå siste uke radiofrekvensablasjon. Jeg trener regelmessig å har nå byttet til et nytt treningsstudio som i tillegg til vanlig trening tilbyr svømmebasseng, badstue og boblebad. Svømming er jo veldig bra men jeg lurer på om det er greit med de 2 sistnevnte da dette er noe jeg trives veldig godt med?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

 Hei! Godt at du har fått gjennomført ablasjon. Utgangspunktet etter et slikt inngrep er at du skal leve som normalt. Hard trening og ekstreme belastninger kan muligens øke risikoen noe for tilbakefall, det forskes endel på dette. Risikoen er liten, og jeg synes at du skal nyte både boblebad og badstue. Lykke til.

Lunge

Langvarig feber og lungefortetninger.

Kvinne 45 år. Subfebril i 4 måneder. Startet m antatt pneumoni (CRP 25-30). Selexid. Bedring på tørrhoste normalisering av CRP. Vedvarende subfebrilitet (38 morgen og synkende til kvelden (!)), meget ubehagelige og til dels invalidiserende symptomer m følelse av at det er noe galt i hodet, episoder med kortvarig dobbeltsyn, følelse av å "bli borte" som kan vare i timevis. Lett kvalme. U.s.: MR caput/hals med og uten angio: Normalt funn. CT helkropp med kontrast: Fortetninger hø under- og midtlapp, infeksjon mistenkes. (Ingen CRP el lungesympt da). Klacid, ingen effekt. Lett forhøyet kalsium. Lav osmolalitet i urin (fastende 400), normal i S. Lett forhøyet protein i spinalvæske. Negativ øye u.s. Negativ nevrologisk u.s. Fastlege klør seg i hodet og jeg river meg i håret av frustrasjon over å være så syk i så lang tid. HJELP!!!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Feber, høy CRP og lungefortetninger trekker ofte i retning av lungeinfeksjon, eventuelt annen betennelsesprosess i lungen. Selexid er i utgangspunktet indisert ved urinveisinfeksjon, og Klacid er effektivt på de vanligste bakteriene som er årsak til luftveisinfeksjoner utenfor sykehus. Imidlertid er det ikke effektivt hvis andre bakterier er årsaken. Antistoffer i blod kan av og til gi et svar. Noen ganger prøver man å hente opp materiale fra bronkiene for å sende inn prøver til dyrkning eller mikroskopi. Uansett ser det ut til å være aktuelt å søke etter årsaken i lungene når det er påvist en fortetning der. Det kan være lurt å få henvisning til lungespesialist eller infeksjonsmedsiner hvis dette vedvarer.

 

Rettigheter

Tap av førerkort

Min venninde fikk hjerneslag i august 2015 av borreliose grunnet et flottbitt. Hun fikk anyibiotika på sykehuset, og etter ca 14 dager ble hun sendt på rehabilitering via Aker sykehus tll Sunnås. Hun ble utskrevet derfra i desember 2015 og virker bra. Hun hadde da hatt et lite hukommelsestap, men har hele tiden hatt full følighet i kroppen. Nå har hun fått brev fra fylkesmannen at hun må levere sertifikatet uten forvarsel og uten test og undersøkelse av lege. Hva kan hun gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. februar 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hun får ikke gjort så mye annet enn å følge anvisningene til fylkesmannen. Det er et eget regleverk som regulerer slike saker. Se: Førerkort 

At hun må levere inn førerkort nå er et utslag av føre var prinsippet. Så vil det senere bli foretatt en ny vurdering basert på oppdaterte helseopplysninger.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Tannlegebehandlling og narkose

Tannbehandling i narkose pga sykdom, er det noen sykehus i Oslo som utfører dette? Jeg finner ikke ut av dette selv, har sendt henvisning fra fastlege tï A-hus, men dem har ikke kapasitet til å behandle "vanlige voksne" var svaret jeg fikk. Nå begynner det å bli veldig prekært for å få utført dette, men jeg har ikke mulighet til å betale dette selv. Jeg et uføretrygdet pga en meget "innviklet" hodepine

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. februar 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

 

Jeg kjenner ikke til tannleger eller sykehus i Oslo som utfører narkose i forbindelse med vanlig tannlegebehandling. Men kanskje kan tannlegeforeningen ha kunnskap om dette. Du kan også kontakte det Odontologiske fakultetet for å høre om de utfører slik behandling eller kjenner til noen som gjør det.

https://www.odont.uio.no/tjenester/publikum/pasientbehandling/

Med vennlig hilsen Atle Larsen