Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Nattlig pustestopp og muskelsmerter.

Hei, har nå lenge slitt med tung pust og stramme muskler i hals og bryst/mave. Jeg er 32 år og har alltid vært aktiv innen fotball siden 6 års alderen, men ikke eller veldig lite nå de siste 6 åra da jeg har slitt med kroppen. Problemene startet først i venstre skulderblad, samt veldig stram i heile ryggen. Verket mye og følte meg veldig sliten. Jobbet da som billakkerer med mye stress og statisk arbeid. Har nå bygget opp min egen virksomhet lokalt, innen samme yrke. Gikk først til kiropraktor, det hjalp men bare noen dager om gangen. Prøvde fysioterapi med henvisning fra lege. Gikk dit også jevnlig på trening og av og til behandling i form av å løse opp muskelknuter rundt venstre skulderblad. Treninga funket dårlig. Funket ikke langsiktig. Deretter har jeg prøvd mye forskjellig. Det som har funket best er Thai massasje. De 2 siste åra har jeg vært mye bedre i ryggen, altså ikke noe intens verking. Føler ryggen funker ganske bra i det daglige, men kjenner jo selvsagt der er noe hele tiden.

Men nå har jeg fått det i hals, bryst og mage. Og aller verst er pusten. Knekker ofte i brystkassa bare ved å blåse opp lungene. Eller om jeg strekker meg bakover, senker skuldrene og strammer litt kan det komme noen veldig knekk i øvre del av brystkassa. Siste halvannet året har jeg ikke greid å sove i min egen seng. Kjøpte ny når jeg ikke lengre greide å sove i senga. Så nå sover jeg enten på gulvet eller i sofaen. Da jeg lå i senga så føltes det som det stramma ekstra til i halsen, og det å puste rundt ble veldig vanskelig. Samt å svelge ble vanskelig. Ble så ille noen ganger at jeg selv måtte ta ansvar for å puste inn og ut. Samboeren min sier også at jeg stopper opp ofte med å puste om natta når jeg sover. Føler meg også veldig lite uthvilt om morran.

Det har også blitt så ille noe ganger når jeg har kjørt bil, at jeg tror jeg har endt opp med angst eller panikk anfall. Enda verre igjennom tunneler av ein eller annen merkelig grunn. Er også tungt å bare prate. Noen ganger har det vært heilt ille. Blir liksom noe lavere i stemmen. Har selv merket at jeg prater lavere. Har nå gått sykmeldt det siste året på 60% , føler det har blitt litt bedre utav det. Har ikke panikkanfall lengre. Har prøvd meg på fotball mange ganger. Men må ofte gi meg. Greier liksom ikke helt å puste rundt. Kjenner det også i de dype magemusklene. De føles veldig stramme og føles som det er med på å bidra til pusteproblemene totalt sett.

Har tatt EKG, men ikke funnet noen ting. Har vært i dialog med fastlege de 3 siste åra angående mine problemer. Har tatt ein del prøver. Blodprøve, allergiske reaksjoner, ikke funnet noe. Tatt pustetest, noe usikker selv hvor riktig den ble. Men hadde ifølge han normal kapasitet og pust. Tatt CT eller MR av lunge og hals. Ikke heller funnet noe der. Han er nå usikker på å hvor han skal henvise meg. Men har nå fått henvisning til ortopedisk og lungelege.

Har lest å hørt ifra mange at ved jobben min så kan man være mer utsatt for lungesykdomer. Kan det som jeg ha fått nå være relatert til det? Kan det være ein kombinasjon av flere ting?? Som ein lungesykdom, men også masse statisk jobb med stress og mange tanker/bekymringer(angst). Føler selv at jeg takler stress. Men vet jo aldri. Kan jo påvirke mer enn man først tror.

Jeg er 176 og veier stabilt 65 kg. Har røyket fast siden 15 årsalderen (ca 15 -20 stk daglig), holder på med å slutte. Nede i kanskje 5 røyk om dagen. Merker ikke noe forskjell på pusten utav den grunn.

Har vært veldig flink til å bruke maske under sprøyting (friskluftmaske), men dårligere under pussearbeid. Dårlig til å bruke maske under vasking av objekter (fettløsende midler, løsemidler). Vært også dårlig på å bruke hansker når man vasker objekter. Syntes selv at jeg hoster ikke noe spesielt mye. Heller ikke noe spesielt med slim. Har ikke noe form for plystring når jeg puster inn eller ut. Ikke tyngre å puste inn eller som ut.

Ble litt mye skriv dette her, men føler det kan være på sin plass med litt utfyllende info om man skal bedømme noe, istedenfor kun symptomer. Og kanskje kunne gjøre det noe enklere for dere å kunne påpeke hva det kan være eller ikke være. Om ikke annet hvor jeg bør henvende meg. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

 

Hei, og takk for spørsmålet!

Det virker som om muskelstramninger en viktig del av problemene. Noen ganger kan slikt forårsakes eller forverres av stress. I tillegg forteller du om pustestopp om natten og slitenhet om morgenen. Dette kan bety at du har en dårlig søvnkvalitet og er i underskudd på søvn. Slikt kan føre til mange problemer og forskjellige symptomer. Det kan virke som om pusteprøven (spirometri) er upåfallende. Det virker likevel umiddelbart fornuftig å få en undersøkelse hos lungespesialist og eventuelt annen spesialist etterhvert for å se om du kan få hjelp til å løse problemene. 

Lunge

Inhalator versus forstøverapparat.

Hei. Min bestefar har hatt KOLS i 20 år, og de siste årene har det blitt gradvis forverret. Han kan ikke gå fra stua til garasjen uten å må legge seg ned etterpå, og han blir tett bare av å bære en kasserolle med potet fra kjøkkenet til bordet. Han bruker flere typer astmamedisin uten særlig virkning, det eneste han har hatt effekt av er forstøver. De sier imidlertid på sykehuset at de ikke lenger gir ut dette til privatpersoner, og det synes jeg personlig er veldig trist da det er det eneste han har hatt effekt av- og han er gammeldags av seg og orker ikke dra på legekontoret 3 ganger om dagen. Kan man få dette om man drar til spesialist? Eller får man resept på legemidler til bruk i forstøver om han kjøper en selv?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er riktig at man ønsker å unngå behandling med forstøverapparat hvis annen medisin, for eksempel medisinspray inhalert via inhalasjonskammer, kan gi omtrent samme effekt. Ofte viser det seg at dette kan være like effektivt, men det kan trengs opplæring for å få dette til. Fordelen med denne type behandling er at man ikke så lett overdoserer medisinen, og dessuten er det en enklere behandling å håndtere. Det er individuelle vurderinger i en slik situasjon som avgjør om det skal tilstås behandling hjemme med forstøverapparat. Meg bekjent er det fortsatt mulig å få et forstøverapparat på varig hjemlån og tilhørende medikasjon på blå resept. Hvis dere er på jakt etter en "second opinion" kan det være lurt å få en konsultasjon hos en lungespesialist.

Hva er Q10?

Hva er Q10? Fins det i K2 og vitamin D3?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 01. februar 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Q10, eller "ko-enzym Q10" - også kjent som ubiquinon - er ikke et vitamin, men en antioksidant som kroppen produserer selv. Det er blant annet viktig for energiproduksjonen i cellene. Litt Q10 finnes også i noen matvarer, deriblant fisk og olivenolje, men i mye mindre mengder enn det kroppen danner selv. 

Hold i brystet ved intervalltrening

Hei, Jeg er en normalvektig kvinne som ikke bruker medisiner. Jeg er ikke godt trent. Jeg hadde for kort tid siden et svangerskapsavbrudd grunnet hypoplastisk venstre hjertesyndrom hos fosteret og jeg har en far som lever med hjerteflimmer og en klaffefeil. Derfor er jeg blitt opptatt av min egen hjertehelse og har begynt med intervalltrening med høy intensitet på tredemølle. Ved høy intensitet opplever jeg det som jeg best kan forklare som ''hold i hjertet'' og under kveldens trening opplevde jeg også at venstre side av halsen tyknet til. Det var ikke smertefullt, men ubehagelig. Jeg vil nødig gå til fastlegen eller betale for en dyr hjertetest i det private hvis min opplevelse ved høyintensitetstreningen høres helt normal ut for deg. Håper du kan svare selv om dette kanskje er noe på siden av foraets hensikt. På forhånd tusen hjertelig takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først: Flott at du tenker på hjertehelsen og har begynt med trening. 

Dernest: Nei, jeg det er ikke normalt med slike symptomer ved intervalltrening (eller annen trening) og du bør absolutt undersøkes videre. 

Du trenger ikke å gå til privat spesialist og betale mye penger. Symptomene dine vil bli raskt utredet i det offentlige helsevesenet, og du vil kun betale egenandel på noen hundre kroner. 

Oppsøk fastlegen din og få deg hensvist!

Mvh

Wasim Zahid

Hull i hjertet hos ung jente

Hei :-) jeg er en litt bekymret mamma fortiden. Min datter på snart 12 år er født med hull i hjertet,vi var hos lege tre dager etter fødselen å så med ultralyd,tror hullet var i veggen der friskt å gammelt blod strømmet så det blandet seg litt,sa legen,men han mente at det ikke var bekymringsfullt.var til kontroll når hun var ett,å da sa han at det så fint ut.men hun klager nå stadig på at hun ved løping å anstrengelser,får vondt i brystet å vond for å puste etter 10 meter. Å noen ganger blir hun kvalm å føler at hun svimer av. Hva gjør jeg.Hun er alltid vært aktiv å trener mye.men formen er blitt dårlig i kondis å hun har mye vondt i bena.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Medfødte hjertefeil hos barn er et svært omfattende og komplisert fag. "Hull i hjertet" kan bety ganske mye, og man må ha deltaljkunnskap om hvilken feil det dreier seg om for å gi et godt svar. 

Jeg skjønner at du er en bekymret mamma. Symptomene du beskriver gjør at man raskt tenker på hjertet. Det ville jeg som lege også gjort. Derfor mener jeg det er best at datteren din blir undersøkt av en hjertespesialist så raskt som mulig. Brystsmerter, kvalme, tungpust og svimefølelse etter mindre anstrengelse er ikke normalt hos barn og må tas på alvor. 

Oppsøk fastlegen din for videre henvisning, eller kontakt direkte den avdelingen som har undersøkt datteren din før. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svimmelhet og blodtrykk

Hei Min mor går på blodtrykksreduserende medisin. Hun er 77 år. For en ukes tid siden følte hun seg svimmel da hun skulle stå opp, og dette har ikke gitt seg. Svimmelheten oppstår når hun for eksempel ser ned i gulvet og ser opp igjen, eller når hun beveger hodet sideveis. Hun var til lege i dag og fikk målt blodtrykket til 176/90. Legen skrev ut resept på en tilleggsmedisin som hun skal prøve noen dager. Mitt spørsmål er om det er en sannsynlig sammenheng mellom denne svimmelheten og blodtrykket? Hvilke helserisikoer kan dette medføre og hva bør hun foreta seg videre? Det kan også nevnes at hun har pleiet min far de siste 14 dagene, han er på rullerende sykehjemsopphold, og dette er en stor belastning både psykisk og fysisk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Svimmelhet kan ha mange ulike årsaker, og variasjoner i blodtrykk kan være en av dem. Blodtrykket varierer naturlig avhengig av posisjon. Det er lavere når du sitter eller ligger, men høyere når du står. Denne autoreguleringen skjer hos både de med normalt blodtrykk, og hos de med høyt blodtrykk. Eldre mennesker har stive årer og reguleringen fungerer ikke så godt. Når de reiser seg, er det ikke alltid at kroppen rekker å regulere blodtrykket opp, og de kan blir svimle. Dette kan enkelt sjekkes hos legen med en test: Legen måler BT med pasienten liggende, for så å måle det igjen når hun reiser seg. Blir pasienten svimmel, og blodtrykket samtidig faller, har man årsaken. Hvis det ikke skjer, må legen se etter andre årsaker til svimmelhet. Feks sykdom i balanseorganet. 

Behandlet av BT hos eldre er vanskelig. På en side vil man senke trykket for å forebygge hjerteinfarkt og hjerneslag, men på den andre siden kan trykket bli "for godt behandlet" og pasienten kan blir svimmel, falle og få brudd. Ofte må legen prøve seg litt frem for å finne de rette dosene og medisinene. 

Jeg håper det ordner seg for moren din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tidligere spørsmål

Jeg fikk egentlig ikke svar på mine spørsmål, innlegg 9586, ang munntørrhet og medisiner. Jeg bruker somac, som skal beskytte magen, og den gir munntørrhet, men jeg ligger som sagt over grensa på hva tannlege mener er grunnlag for å få dekt mine utgifter. Derfor spør jeg, er det noen mulighet for å få dekt utgifter hos tannlege, og har tannproblemene som nå tårner seg opp sammenheng med hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg beklager at du opplever svaret mitt som ufullstendig. Jeg har egentlig ikke mer å legge til, da spørsmål om refusjonsregler og utgifter er utenfor min kompetanse. Kanskje fastlegen din, eller det lokale NAV-kontoret kan være behjelpelig?

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Symptomer etter stenting

Hei, hva er normalt av "Symptomer" etter noen dager/uker etter å ha blokket ut kransårer til hjertet? Ikke hatt hjerteinfarkt. Kjenner av og til litt trykk/sårhet midt i brystet, og noe svak smertefølelse i venstre biceps. Er 58 år og relativt god form. kan det ha sammenheng med medisinering? Har fått Lipitor, Albyl-E, Plavix, samt går på Cosaar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ideelt sett skal du ikke ha plager fra brystet/armer etter en stenting. Alle årene skal da helst være åpne, og det skal ikke være noen grunn til anginaplager. Men noen kan likevel kjenne det du beskriver. Årsaker kan være:

1. Stentsmerter. Mange reagerer på det å ha fått en stent i hjertet. Dette er ikke uvanlig, og det er helt ufarlig. For de fleste vil slike plager gi seg i løpet av noen uker. 

2. Gjenværende syke årer. Selv om man har fått en eller flere stenter og åpnet årene, kan det hende at det fortsatt er andre gjenstående trange årer på hjertet. Disse kan gi smerter og plager. Disse kan enten behandles med medisiner, men det kan også være aktuelt med mer stenting. Dette er noe som evt må diskuteres med behandlende kardiolog. 

3. Tett stent. Iblant kan en stent gå tett kort tid etter at den er satt inn. Men dette vil nesten forløpe svært dramatisk og gi et stort akutt hjerteinfarkt. Da er situasjonen en helt annen enn den du beskriver. I en slik situasjon haster det med å få åpnet den tette stenten så raskt som mulig. 

4. Muskelsmerter. 

Jeg anbefaler deg å oppsøke legen din for å diskutere mulige årsaker og evt behandling. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Årsak til høyt blodtrykk

Røyker og drikker ikke, normalvektig, fysisk aktiv hver dag, spiser veldig sunt. Men har et veldig høyt stressnivå i kroppen. Kan dette alene utvikle et skyhøyt systolisk blodtrykk? Over 180.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høyt blodtrykk kan ha flere ulike årsaker, men i de fleste tilfeller finner vi ingen sikker årsak. Da kaller man det gjerne "primær hypertensjon" og det er den type de fleste har. 

Stress kan forårsake høyt blodtrykk, men det er ikke tilfellet for alle som stresser. Jeg synes det er lurt at du kontakter legen din for å få en grundig utredning og evt. starte med behandling. Høyt BT kan skyldes ulike hormonforstyrrelser også, slik at disse må måles. Du bør også få gjort en 24 timers BT måling for å undersøke hvor høyt det egentlig ligger gjennom døgnet. Dette kan fastlegen din ordne for deg. 

Hvis trykket virkelig ligger så høyt som du skriver, må det behandles. Lar man være å behandle høyt blodtrykk, kan man få skader på nyrer, øyne, og blodårer. Hjerteinfarkt og hjerneslag kan bli en konsekvens. 

Oppsøk legen din, og få det sjekket ut. Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Flere problemer: mage, ledd, muskler, hjertet

Hei lurer på hvorfor jeg har hevelse rett nedenfor bh stroppen og har mye smerter i brystryggen og intese magesmerter med oppkast/diare og får leddsmerter . Har gått til kiropraktor og div men har fått beskjed at det ikke er noe galt med musklatur .nå den siste tiden når jeg trener kjenner jeg at hjertet går fryktelig fort og blir tungpustet. Ble påvist bicuspid aorta for en del år tilbake men etter siste kontroll for ca 3 år siden mente di det at det ikke var det. Men har bilyd på hjertet forsatt. Så lurer på hva dette kan være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du beskriver en ganske sammensatt situasjon. Du har smerter i rygg/bryst, hevelse i huden, magesmerter, oppkast, diare og leddsmerter. Du får rask puls ved trening og blir tung i pusten. Det har vært tvil om du har en klaffefeil eller ikke, men du har en bilyd. 

Det er vanskelig å få alt til å passe under samme hatt. Flere av symptomene din kan være hjerterelatert, men de kan også skylde helt andre forhold. 

Her tror jeg det er avgjørende at du oppsøker fastlegen din og får hen til å gå gjennom alle plagene på en strukturert og systematisk måte. Antageligvis må du gjennom ulike utredningsløp for å finne de riktige svarene. Fastlegen er godt egnet til å koordinere undersøkelsene. 

Du bør også be fastlegen din henvise deg til en hjertespesialist for å få en skikkelig gjennomgang av hjertesituasjonen. 

Mvh

Wasim Zahid