Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Sarkoidose med fibrose i lungene.

Hei, jeg har fibrose i lungene etter sarkoidose. Lurer på hva symptomene på dårlig surstoffopptak er?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Surstoffopptaket gjennom lungene kan bli redusert hvis det utvikler seg mye fibrose i lungevevet. Andpustethet ved anstrengelser er da vanlig, men kan også komme av at lungene blir litt mindre og må man må puste oftere enn ved normalt volum. Hvis surstoffopptaket blir vesentlig redusert, kan surstoffnivået i blodet synke. Det er minst uttalt i hvile, men blir tydeligere ved anstrengelser.

I praksis vil man merke nedsatt surstoffopptak ved økt grad av andpustethet ved små anstrengelser. Det skal ofte ganske store forandringer til med mye fibroseutvikling før dette blir et stort problem. De fleste med sarkoidosebetinget fibrose vil nok heller merke at de er obstruktive, omtrent slik man kan føle det ved astma og kols.

Lunge

Astma og hyperventilasjon.

Hei. Jeg har to spørsmål:
1) jeg har astma og har fått pavist at jeg har et uhensiktsmessig pustemønster. Jeg hyperventilerer og får et stramt bånd under ribbeina og føler meg ofte tett selv om jeg har god PEF. Hvor kan jeg få hjelp med å bedre pustemønsteret mitt?
2) Lungespesialisten jeg har vært hos mener jeg trenger en mer finfordelt astmamedisin som når lengre ned i lungene. Blant annet fordi jeg ofte har luftveisinfeksjoner. Har prøvd å bytte, men har gått tilbake til min gamle medisin siden jeg kjente med tettere. Min gamle medisin er Symbicort turbuhaler 160/4,5. Den nye heter Inuxair 100 mikrogram/ 6 mikrogram dose. Er Inuxair svakere enn Symbicort? Kan det være derfor jeg føler meg tettere?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, takk for spørsmålene?

Ad 1) Et uhensiktsmessig pustemønster kan være plagsomt. Jeg tror det kan være lurt å henvende seg til en fysioterapeut med god kompetanse og erfaring med lungepasienter.

Ad 2) Inuxair inneholder beklometason og formoterol. Symbicort inneholder budesonid og formoterol. Budesonid er kanskje litt sterkere enn beklometason. Den største forskjellen er imidlertid at Inuxair kan gis som både spray og pulver og Symbicort bare som pulver. Legen din tenkte kanskje på dette da han anbefalte Inuxair. Men spray forutsetter en god inhalasjonsteknikk, eventuelt må den inhaleres via inhalasjonskammer. Symbicort og Inuxair som pulver kan kanskje være være enklere å bruke for noen. Men i praksis er det vanskelig å vite sikkert hva som er årsaken til at du føler forskjell. Legen må ofte forsøke seg frem til hva som passer best for den enkelte pasient. 

Lunge

Forskjellen på astma og kols. Hvordan skiller man?

Når man har hatt astma hele livet, og i godt voksen alder får kols, hvordan skiller man på disse i en diagnose. Det er vanskelig for meg å si om jeg har astma- eller kolsforverring, og det tror jeg er vanskelig for legene også.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, takk for et viktig spørsmål!

I noen år har man forstått at det er en nærmere sammenheng mellom astma og kols enn man trodde tidligere. Det er økt fare for å utvikle kols i eldre alder hvis man har astma i barneårene. Hos noen blir astmaen mer kronisk etterhvert, slik at det ikke lenger er samme effekten av medisiner, og man kan føle seg litt mer tett hele tiden.  Ofte ser man at det foreligger både astma og kols, eventuelt overgangsformer mellom disse. I praksis vil det ofte innebære at man må skifte medisiner mer over til kolsmedisiner fordi det oppleves bedre effekt av disse.

Man skiller mellom astma og kols ved en lungetest, spirometri. I god fase vil lungefunksjonen være normal ved astma, mens den ved kols alltid vil være redusert. Det er særlig forholdet mellom hurtigpusten (FEV1) og pustevolumet (FVC) som ved optimal behandling og i stabil, god fase kan skille mellom de to tilstandene. Ved kols er FEV1 alltid lavere enn 80 % av forventet, men FVC kan være ganske normalt. FEV1 som er lavere enn 70% av FVC i god fase tyder i retning av kols. Men det kan også være uttrykk for aldersforandringer hvis endringene er små. Så dette er ikke alltid like enkelt!

Hjerte/kar

Medisiner og ereksjonssvikt etter bypass-operasjon.

Jeg går på Atorvastatin 40, Candesartan 16/12.5 og Albyl 75 etter en by-pass- operasjon for ti år siden. Merker tendenser til ereksjonssvikt og lurer på om dette kun er relatert til alderen (65) eller om det kan skyldes medisiner. Kan jeg (i samråd med fastlegen) trappe ned noe på medisinene? Takker for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 27. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Av de medisinene du nevner er særlig atorvastatin en mulig kandidat for denne bivirkningen. Du bør helt klart bruke en medisin av den gruppen som atorvastatin representerer (statiner), men styrke og type kan du trygt teste ut i samråd med fastlegen.

Lunge

Lungebetennelse og demens

Hei! Jeg har en farmor på 86 år som er alvorlig syk. Hun ble dement for noen år tilbake, men har fungert bra utenom dette. Nå har hun fått lungebetennelse og de som jobber på gamlehjemmet nekter å gi henne mat fordi det vil gjør det verre for henne sier de. Farmor kan ikke snakke, men har forsøkt å gi signaler ved bruk av armer, hun blir ikke sett og ikke tatt hånd om. Dette er en dame som elsker mat og alltid har spist godt. Jeg skjønner ikke da hvordan hun kan få det verre av å spise mat, da forkortes jo hennes levetid og hun vil dø fra meg i løpet av denne uka. Synes dette er helt umenneskelig og mener det burde vært anmeldt. Er det virkelig sant at det er bedre for henne at hun skal sulte i hjel istendenfor å få hjelp til å bli kvitt denne lungebetennelsen? Hvis dette er tilfellet bør man innføre aktiv dødshjelp i Norge. Min farmor skal ikke dø på grunn av sult. Når man bor i et rikt land som Norge, skal det ikke være mulig å dø av sult. Har virkelig leger og ansatte på gamlehjemmet lov til å la henne dø av dette. Det er noe jeg kaller mordere. Håper på et svar som kan overtale meg til å tro at dette faktisk er sant. Mvh barnebarn

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg kan bare gi en generell tilbakemelding, da jeg jo ikke kjenner dette speielle tilfellet.

I livets siste fase er hovedsiktemålet å lindre ubehag og smerter. Hvis den syke er uklar og ute av stand til å gi beskjeder, kan det være ekstra utfordrende. Men jeg har ikke hørt om at noen blir nektet mat hvis de er sultne, og man har ikke innført aktiv dødshjelp i Norge. Noen ganger er man imidlertid forsiktige med mattilførsel hvis man er redd for at den syke vil sette maten fast i halsen eller trekke mat eller drikke ned i lungene.

Jeg forstår at du er urolig. Derfor anbefaler jeg deg å få en samtale med den ansvarlige legen eller ledelsen ved sykehjemmet. Det vil trolig være den som kan gi deg best svar.

Kosthold

Vekt og kortison

Finnes det noen gode råd for å gå ned i vekt? Selv om man går på medisinen Prednisolon?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 27. januar 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Prednisolon (kortison) kan gi økt matlyst og dessuten vannansamlinger, noe som bidrar til vektøkning. Dersom det er vannansamlinger er et problem kan det hjelpe å senke inntaket av salt og øke inntaket av mat med mye kalium. Disse bivirkningene av prednisolon avhenger imidlertid av dose. 

Det finnes veldig mange strategier for å gå ned i vekt - på kort sikt. For at vekttapet skal være varig må du imidlertid endre vaner til noe du føler deg vel med. Det betyr nok mer enn nøyaktig hvilke matvarer du spiser eller ikke spiser. 

Det er mye som tyder på at det å kartlegge sitt eget kosthold, og skrive en kostdagbok, er til hjelp når man skal gå ned i vekt eller holde vekta. Da kan du få øye på ting du spiser som gir "unødvendige" kalorier uten at du har tenkt over det, og som du dermed lett kan spise mindre av. Mange får seg en oppvekker når de ser hva eller hvor mye de faktisk spiser. Her er noen råd om porsjoner: Ta porsjonskontroll. Magre proteinkilder og fiberrike matvarer er fordelaktige for appetitten.

Vi har en del informasjon og råd om kosthold og vektreduksjon på våre nettsider, for eksempel:

Kosthold ved vektreduksjon

Trening ved vektreduksjon

Hvor mye energi trenger kroppen?

Du kan også laste ned dette faktaarket om kosthold og overvekt. 

Noen trenger mer enn bare generelle råd. LHL tilbyr for øvrig livsstilsbehandling av sykelig overvekt ved LHL-klinikken Trondheim og LHL-klinikken Nærland

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og høy hvilepuls.

Har kols og har nå et blodtrykk på 158/115 og puls på 103 når jeg hviler meg. Bør jeg kontakte lege eller er det ok?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Når blodtrykket er såpass høyt og hvilepulsen over 100 bør du kontakte legen din. Det er ikke lurt å gå for lenge med et såpass høyt blodtrykk. Legen din kan sjekke trykket for å se om det fortsatt er så høyt, dessuten igangsette behandling med medisiner samt gi gode råd om kost og livsstil. Lykke til!

 

Lunge

Tung pust hos ellers sprek mann.

Jeg er 67 år og går lange turer. Men nå i det siste er jeg blitt tungpustet, og har slimklumper i halsen, slitet plager meg, om natten kan jeg våkne helt tørr i munnen. Men det rare er at det kommer lyder fra halsen, irriterende, er det noe å gjøre med dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er grunn til å undersøke lungene og eventuelt hjertet nærmere. Tung pust og sliming i halsen (trolig fra lungene), samt lyder fra halsen tyder mest i retning av lungesykdom. Du bør få legen til å lytte på lungene, og jeg tror at du bør få utført både en pusteprøve (spirometri) og en røntgenundersøkelse av lungene for en avklaring. Ofte er det mulig å bli bedre, men det forutsetter at det foreligger en forklaring (diagnose) på plagene.

Lunge

Smerter i kroppen. Hvor kan årsaken ligge?

Lunge Hei Jeg har i lang tid slitt med smerter/stramninger i venstre side hals,nakke,bryst skulder og nedre del av rygg .Jeg har paroxysmal tachykardi som jeg tar 100mg Selo-Zok for . Spørsmålet mitt går på jern og nyttiggjørelse av jernlager i kroppen. Jeg har i noen år gått på Niferex 100 mg. Siste 3/4 år ca har jeg tatt 200 mg . Det fordi jeg synes det hjelper noe på smertene sammenholdt med Selo-Zok.

Nå har imidlertid jeg nådd grensen for normale jernlager og vel så det (280). Legen har sagt at jeg må gå av dem for unngå å styre mot forgiftning. Jeg kjenner ingen bivirkninger ved å bruke dem. Kan det ha noe med dårlig forbruk (usikkert ordvalg) av jern i kroppen,siden det lagres normalt i kroppen? Jeg har hatt hjerte-tredning på smertene, men fant ingen sammenheng. CT lunge og spirometri i hvile er utført uten funn. Jeg har vært på vanlig fysioterapi. Vondt å bruke treningsapparatene. Hjertefysioterapi på sykehuset viste et fall på tredemøllen i aktivitet. Resultatet : 98 i metning ved oppstart. Etter 16 min i max belastning var metning rundt 88. Belastning på max var 2,5km/t og 5 graders helning. Presiserte imidlertid usikkerhet om apparatet var spesifikt nok. Tok da en springe trappe test hos fastlege .Da ble det målt ETTER økten normale funn. Ønsker ny måling i aktivitet, men ikke fått gjennomslag der .

Kan informere om funn av liten betennelse på tolvfingertarmen hvis det er av betydning. Pollenallergi/kryssallergi er og påvist . Ser du hensikt med en lungeutredning i aktivitet for å se om der er noe sammenheng med jerntilskudd og bedre transport av oksygen i kroppen i forhold til smertene? Takk for svar .

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Smertene du angir på venstre side av kroppen er mest sannsynlig relatert til bevegelsesapparatet, dvs. muskler, bindevev, sener og ledd. Selo-Zok og Niferex er ikke angitt å ha noen effekt på slike plager. Når det gjelder Niferex gir dette et  ekstra jerntilskudd. Det er lurt å stoppe behandlingen når jerndepotene er fylt opp. Det er ikke sunt å overdrive mengden jern i kroppen, da det kan skade kroppen.

Det virker som du har gjort flere undersøkelser. Surstoffmetningen i hvile er normal, mens målingen er litt lav underbelastning. Det er imidlertid alltid en viss usikkerhet ved måling av oksygenmetning (fingeroksymetri) ved anstrengelser, så det er ikke sikkert at tallet er helt korrekt. Normalt måleresultat umiddelbart etter anstrengelse kan være et like korrekt mål. 

Det bør ikke være grunn til å mistenke problemer med oksygenopptaket i kroppen når du har gode jerndepoter, og ikke minst en normal Hb-verdi. Hvis blodprosenten blir unormalt lav kan det gå ut over blodets evne til å transportere oksygen til vevene i kroppen. Da blir man unormalt andpusten ved lette anstrengelser. I din situasjon ser jeg ikke noen god indikasjon for å gjennomføre en lungeutredning på denne bakgrunn hvis CT-undersøkelse og spirometrifunn er normale, samt at du ikke har piping eller unormalt dårlig kondisjon.

Jeg ville heller gått noe videre med smertene i kroppen, kanskje helst hos en dyktig fysioterapeut eller spesialist i fysikalsk medisin for å utrede mulige årsaker til dine smerteplager i selve bevegelsesapparatet.

 

 

Hjerte/kar

Er 170/85 høyt ved blodtrykksmedisinering?

Er blodtrykket veldig høyt når jeg har 170/85 mens jeg går på medisinen allerede

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 26. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Selv om du står på medisiner for blodtrykket så vil målingene gjennom døgnet svinge betydelig. Dersom du er aktiv/stresset/redd/sint etc. så kan du få blodtrykkstopper som kan komme over verdien du nevner (170/85). Det viktigste for hjertet og blodårene dine er gjennomsnittsverdiene over flere målinger. Dersom du har gjentatte målinger hos legen som viser høye tall eller flere tilsvarende målinger ved hjemmemåling så er nok blodtrykket reellt for høyt og du trenger justering av medisiner. Døgnregistrering av blodtrykk kan være aktuelt hvis man ønsker gode gjennomsnittsverdier av trykket.