Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Fysisk aktivitet etter myokarditt

Hei, jeg fikk diagnosen akutt uspesifisert myokarditt da jeg fikk kraftige smerter i brystet og ryggen. Jeg lå på sykehus i en uke til observasjon. Det ble aldri registrert noe arytmi og både ultralyd og MR viste ingen skader på hjerte eller væskeansamling. Betennelsen var visst mest i hjerteposen. Jeg har hatt litt smerter, stølhet og stikk etter utskrivelse. Ble skrevet ut for to uker siden. Har fått kolkisin for å ta siste av betennelsen. Jeg har fått beskjed om å ikke trene eller drikke alkohol i seks mnd. Mitt spørsmål er hvordan dette forholder seg til sex og onani. Det øker jo ofte hjerterytmen, så hvor lenge bør jeg vente med det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Siden både ultrallyd og MR viser ingen hjerteskade, kan du være ganske trygg. Sex og onani kan øke hjertefrekvens, men ikke i samme grad som trening. Ut i fra det du forteller, ser jeg ingen farer ved seksuell aktivitet. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Spasmeangina

Hei! Jeg har fått diagnosen spasmeangina og er sterkt plaget. Spørsmålet mitt er om det er mange som klarer å være i jobb med denne diagnosen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Spasmeangina betyr at du har normalt utseende kransårer på hjertet (dvs ingen synlige forsnevringer), men at årene antageligvis får episodevise spasmer. Da trekker de seg sammen og blodpassasjen blir trangere. Mindre blod kommer frem til hjertemuskelcellene og du får smerter i brystet. Tilstanden behandles med medisiner (kalsiumantagonister, langtidsvirkende nitrater, statiner og blodfortynnende), og mange har god effekt av dette. De fleste klarer å fungere i normalt arbeid, men det varierer hvor bra pasienter blir. Du bør snakke med legen din for å sjekke at du har optimal behandling, og om det er noe mer som kan gjøres for deg. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk og trening

Hvor raskt kan blodtrykket bedres ved total omlegging av kostholdet og røykeslutt , daglig mosjon ?? I tillegg fått 50 mg med betablokker. Blodtrykket målt til 185/ 90. Fått betablokker som morgendose, skal ikke de tas om kvelden ? Skal ut på flyreise om en måned, 6 timer, er det forsvarlig ? Bruker og Crestor 10 mg ( statiner siden 1997 )

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det stemmer at mosjon og bedre kosthold kan senke høyt blodtrykk. Går du samtidig ned i vekt, kan effekten bli enda større. Men hvor stor effekten blir og hvor raskt den kommer varierer veldig fra person til person. Noen opplever effekt allerede etter noen uker, men det for andre kan gå flere måneder. Og noen får dessverre ikke effekt av disse tiltakene i det hele tatt. Da blir den medisinske behandlingen spesielt viktig. 

Du skriver du får 50 mg betablokker, men ikke hvilken type betablokker. Styrken og dosen varierer nemlig mellom de ulike. Den vanligste typen er metoprolol i depotform (feks SeloZok). Denne medisinen skal normalt kun doseres en gang i døgnet og gjerne på morgenen. 

Det er viktig at blodtrykket er godt behandlet. Målet bør være å få det ned mot 140/90. Du bør ha tett kontakt med legen din, og sammen må dere finne frem til et behandlingsregime som gir tilfredsstillende effekt. 

Ut i fra det du skriver her, ser jeg ingen problemer med en evt flyreise. 

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Kulde og astma hos barn

hei. har en gutt på 3,5 år med astma. Han bruker Flutide morgen og kveld. Hvordan er det mht. kulde nå som det er kaldt ute? Noen forhåndsregler?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. januar 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Kulde er en av flere såkalte irritanter som påvirker følsomme luftveier, derfor er det viktig at dere passer på at gutten deres ikke puster inn for mye kald luft. Han kan prøve med en buff foran nese og munn når han er utendørs, og om han trenger noe mer,kan dere forsøke en Jonas varmemaske. Det er ingen fasitsvar på hvor kaldt det må være før barn holdes inne, så dere får prøve dere fram. Astma utløst av forkjølelse, også kalt barneastma er vanlig hos barn under skolealder og vinteren er derfor ei utfordrende tid. Pass på at han ikke fryser og begrens utetiden når det er under minus 10 grader. Du kan lese mer om astma og astma og kulde på våre nettsider: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/  Om du trenger en prat med en av våre rådgivere, kan du ringe 67 023 023 alle dager mellom 9 -15 unntatt fredager og fram til kl.18 på tirsdager.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal 

Hjerte/kar

Stress, kolesterolstigning og hjerteinfarkt.

Som kvinne på 46 år var høyeste målte kolesterolnivå i løpet av livet på 4,3 mmol. Ingen andre sykdommer, ingen medikamentbruk, gentest for familiær hyperkolesterolemi negativ, ikke overvektig.

Opplever så kraftig stress vedvarende 1,5 år fra og med 46 år. Kolesterol, som tidligere viste 4,3, var 5 mnd senere steget til 7. Ingen tiltak ble gjort da blodverdiene ble oppdaget først i ettertid ved sjekk av labverdier.

Videre stiger kolesterol til 7,6 fortsetter å øke til 8,1 og et akutt hjerteinfarkt inntreffer før fylte 48 år. Homocystein øker også fra 20 til 50 på samme tid.

Jeg mener stress ene og alene kan ha gitt så rask utvikling av forhøyet kolesterol samt utvikling av hjertesykdom/infarkt. Hva mener du om det? Er du enig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Stress henger sammen med en rekke uheldige prosesser i kroppen og vil nok indirekte kunne bidra til vesentlig stigning i kolesterolet. De siste årene har det kommet en rekke forskningsstudier som synliggjør betydningen av stress og viktigheten av å behandle stress som en reell risikofaktor i forhold til hjerteinfarkt. (https://www.lhl.no/om-lhl/aktuelt/nyhetsarkiv-2015/2015/stress-pa-jobben-pavirker-hjerte--og-karhelsen/). Det er viktig å ta stress på alvor og legge inn avstressing i hverdagen, f.eks trening, lytting til musikk, avspenningsøvelser mm. LHL-klinikkene planlegger også oppstart av stressmestringsgrupper. Stress må sees i sammenheng med de øvrige risikofaktorene, og for høyt kolesterol må vurderes behandlet med kolesterolsenkende medisin i tillegg til stresshåndtering.

Scimitar syndrom

Hei Jeg har idag vært hos hjertespesialist og fått påvist Scimitar Syndrom. Jeg lurer på om det finnes ett norskt navn for dette? Finner veldig lite info når jeg søker på Scimitar Syndrom, og kunne trengt en god dose info på hva det egentlig er... Takk for hjelpen på forhånd. Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forstår godt at du ønsker informasjon etter å ha fått en slik beskjed! Scimitar syndrom er en medfødt tilstand hvor noe av det rensede blodet fra lungene går feil vei (tilbake til venene i stedet for til hjertet). Alvorlighetesgraden varierer og din allmenntilstand og de undersøkelsene du har vært igjennom avgjør om det bør gjøres noe inngrep for å rette på situasjonen.

Jeg kjenner ikke til noe norsk navn på tilstanden, men den er oppkalt etter et sverd fra Midt-Østen ("Scimitar") som er buet, fordi et typisk røntgenbilde av tilstanden kan ha et utseende som minner om en "scimitar". Jeg vil anbefale at du bestiller kontrolltime hos hjertelegen din og ber om utfyllende informasjon om hva han tenker videre i ditt tilfelle. Du kan også vurdere å ta kontakt med foreningen Voksne med medfødt hjertefeil for mer informasjon.

Hjerte/kar

Svimmelhet og lavt blodtrykk

Har et blodtrykk på 105/75. Er kvinne på 50 med en normal vekt. Blir ofte svimmel når jeg reiser meg fort opp. Kan også sitte stille og føle meg svimmel. Er veldig trøtt til tider og får lett hodepinne - noe kvalm. Noe jeg kan gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Blodtrykket ditt er i det lavere området og det øker muligheten for såkalt "ortostatisk svimmelhet" når du reiser deg raskt opp. Svimmelhet kan også skyldes "krystallsyke"/plager fra balanseorganet, og dette kan du få undersøkt hos legen din. Jeg vil også anbefale at du får sjekket blodprosent, jernlagre og øvrige vitaminer for å utelukke andre årsaker til svimmelhet. I forhold til blodtrykket så bør du passe på å drikke nok væske og du trenger ikke å være redd for å spise salt.

Akutt aorta disseksjon, seinvirkninger

Hei. Jeg ble operert i november 2013 etter aortadisseksjon som tilslutt sprakk på sykehuset på vei inn på operasjonssalen. Selve operasjonen gikk bra, men den tok over 7 timer. Endte opp med kunstig aortaklaff og kunstig aorta. Jeg var 45 år på det tidspunktet og meget godt trent.

Fortsatt sliter jeg med ettervirkninger av denne operasjonen, og jeg lurer bare på hva erfaringene er med rekonvalesenstid. Jeg har selvsagt ikke fått trent normalt siden den gangen i nevneverdig grad (drev med kampsport) og er i dag vekslende sykmeldt fra 100% til ca. 50%.

Nevrologen på sykehuset mente det er mulig at jeg i tillegg hadde hatt en blødning i hjernestammen under eller etter operasjonen, men de klarer ikke påvise dette annet enn med symptombehandling.

Jeg opplever i dag totalt å mangle styrke, og det er til tider et slit å gå trapper. Jeg har sterke uregelmessige smerter som kommer i brystet, i armene, i mellomgulvet og i hoftene (armer og hofter i områdene rundt ledd). Jeg har kraftige svimmelhetsanfall og synsforstyrrelser hvor jeg mister synet på ett øye av gangen (normalt venstre øye som blir dekket av en gråhvit hinne som blinder 95% av synsfeltet). Symptomene forverres vesentlig i forhold til hyppighet og styrke ved stress av både enkel og alvorlig art. Har nå vært av og på med sykmelding i 2 år og begynner å bli merkbart lei av at jeg ikke klarer å komme tilbake til livet igjen. Fra å være en meget aktiv mann som deltok i det aller meste og selv var meget godt trent, er jeg i dag nesten permanent pasient hvor psyken også har fått seg en alvorlig knekk.

Jeg vet min sak kan være vanskelig å gi råd i, men jeg hadde vært strålende fornøyd om noen kunne si meg om det jeg er gjennom er i nærheten av å være normalt. Jeg har hørt at det å komme seg helt etter noe som dette kan ta opptil tre år, men jeg klarer ikke slå meg til ro med det. Jeg har et desperat ønske om å komme meg tilbake i jobb, og vil ikke være med på diskusjoner om uførhet eller ikke, uansett om det kan defineres som av midlertidig art.

Fastlegen min er selvsagt involvert i dette, og vi har god dialog. Likevel er også leger forskjellige, og han er vel ikke av typen som gir veldig gode råd om dette. Til tider vil han at jeg skal være sykmeldt og til tider gjør han alt han kan for å motivere meg for å gå mer på jobb. Jeg vil på jobb, men har en jobb som IKKE er forenlig med sterke smerteanfall, svimmelhetsanfall og synsforstyrrelser og derfor er jeg forsiktig med å jobbe for mye.

For ordens skyld... jeg har ingen andre sykdommer og har ikke vært syk på noen måte annet enn forkjølelser og slikt tidligere i livet og lever tildels meget sunt. Hilsen oppgitt sykmeldt.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Jeg forstår din fortvilende situasjon i etterkant av uhyre dramatisk operasjon. Det du har opplevd er uvanlig og vi har lite å sammenligne med. På generelt grunnlag vil jeg si at det er all grunn til å holde motet oppe og se fremover. Det er dessverre ikke usannsynlig at du kan ha fått seinskader etter en så omfattende operasjon, men det er godt håp om videre fremgang også etter 3 år. Kanskje du kunne tenke igjennom mulighet for å justere på jobbsituasjon/yrke uten å tenke uførhet. Vil anbefale at du har kontakt med erfarne fysioterapeuter/rehabiliteringsteam, gjerne med psykolog i forhold til det psykiske, med et treningsopplegg som er tilpasset deg og din situasjon.

Hjerte/kar

Tambocor etter ablasjon

Hei! Jeg skal nå slutte på Tambocor etter en ablasjonsbehandling og lurer på om man må trappe ned når man slutter? Bruker 100 mg x 2. På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Gratulerer med gjennomført ablasjon. Du kan i avslutte tambocor uten nedtrapping. Lykke til!

Kulde og lungesykdom

hvor kaldt kan det være før man ikke kan gå ut

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 15. januar 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. Du skriver ikke noe om du har en lungesykdom, men jeg går ut i fra at det er det du har og ikke hjertesykdom eller noe annet. Du må føle deg litt frem på dette, noen opplever at det ikke er godt å være ute i kaldt vær f. eks, under minus 10 - 12,  andre kjenner ikke noen begrensninger/ubehag. Hvis du har en lungesykdom kan et godt alternativ være å benytte seg av en Jonas maske slik at du kan være ute i noe kaldere vær enn du vanligvis vil kunne tenke deg. Legger ved linken her til informasjon om dette produktet som gir god beskyttelse mot kald og tørr luft. www.naaf.no/no/astma/jonas-varmemaske. Hvis du ønsker mere informasjon ta kontakt på kolslinjens tlfnr

800 89 333

Mvh Hilde 

/

 

/