Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Plavix og K2/gurkemeie

Bruker Plavix, lurer på om jeg kan bruke k2 eller gurkemeie?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Det er ingen kjente interaksjoner mellom plavix og K2/gurkemeie og disse kan trygt brukes sammen. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

IST livskvalitet

Hei! Eg er ei kvinne på 35 år og har fått diagnosen Inappropriate Sinustakykardi. Eg gjennomgikk i tillegg ein ablasjon for 3 uker siden for AVNRT. Denne var vellykka ifølge sjukehuset, det har også betra ISTen. Eg står no på Selo Zok 50 mg for å holde nede pulsen.

Eg har følt meg dårlig særlig dei siste 1-2 åra, men fekk beskjed først nylig kva som feila meg. Diagnosen IST er visst ikkje så vanlig så føler eg får lite informasjon, og for meg er det noko som reduserer livskvaliteten min, og eg har gått frå å vere veldig aktiv til å ikkje orke noko.

Eg merker forverring i perioden mellom eggløsning og menstruasjon, og kardiologen seier dette kan stemme sidan sinusknuten er hormonregulert. Vil det hjelpe å gå på p-piller? Er det andre tiltak som kan hjelpe? Får berre uklare svar på dette.

Kardiologen seier eg kan trene, men korleis er det best å få til når eg blir så uvel ved anstrengelse. Er det tilbud der ein kan få hjelp til å starte opp ned trening igjen? Håper på å bli tatt på alvor.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Jeg har stor forståelse for frustrasjonen din. Du er plaget og får forringet livskvaliteten din. Du ønsker hjelp, men får ikke konkrete svar. IST (inapropriate sinus tachycardia) er en forholdsvis lite kjent tilstand, og en del leger kan lite om den. Ikke fordi de ikke er oppdaterte, men rett og slett fordi tilstanden ikke er fullstendig forstått ennå. Noe kunnskap eksisterer, og følgende punkter er viktig å ha med seg: 1. Før en logg over når du har høy puls. Kommer den innimellom eller er den der hele tiden. Klarer du å se noe mønster? Er det noe spesielt som utløser den? Prøv i så fall å unngå ting som utløser den høye pulsen. 2. Sjekk også om symptomene dine faktisk sammenfaller i tid med den høye pulsen. For hvis de ikke gjør det, vil det ha liten hensikt å behandle hjertet. Da må man se på andre årsaker til symptomene. 3. Behandling starter med betablokker (feks SeloZok). Du bruker 50 mg, hvilket er en forholdsvis lav dose. Hør med legen om du kan øke dosen. Trening er anbefalt da bedre kondisjon gir lavere hvilepuls. Men trening gir høy puls og da blir du dårlig igjen. Jeg skjønner dilemmaet ditt. Igjen kan det være en ide å øke selozokdosen litt slik at du ikke får for høy puls under trening. Hos noen kan kaffe og alkohol være en årsak, og det kan være verdt å prøve og kutte disse. Ivabradin er et annet medikament som kan være effektivt, men dette er en spesialistoppgave å vurdere. Hvis du er komfortabel med å lese engelsk, så anbefaler jeg deg å titte gjennom denne omfattende artikkelen om IST: http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleid=1486711 Lykke til. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk

Hei jeg er en dame på 42 år, jeg har angst og migrene og spiseforstyrrelser. Jeg får anfall flere ganger. Jeg har mye medisin jeg tar. Mitt blodtrykk er 60. Hva skal jeg gjøre videre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Jeg er litt usikker på hva du mener når du skriver at blodtrykket ditt er på 60. Blodtrykk angis med to verdier: Et "overtrykk" og et "undertrykk". Feks 110/60. Et undertrykk på 60 er ikke unormalt for kvinner. Men hvis overtrykket er på 60, er det altfor lavt og det haster med å komme til lege! Jeg synes du skal kontakte fastlegen din og få en skikkelig utredning. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kulde etter bypassoperasjon

Hei. Tok bypassoperasjon mars 2015. Er det farleg å trene/gå i kulde? Kva kuldegrense er anbefalt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei For å gi gode råd rundt dette må legen ha mer detaljer rundt helsen din, og ikke minst om hvordan det står til med hjerteårene etter operasjonen. Generelt sett er det trygt for bypass-opererte å være ute i kulden og feks gå på ski, hvis operasjonen har vært vellykket og blodforsyningen til de ulike delene av hjertet er gjenopprettet. Men variasjonen mellom pasientene er stor. Noen får hjertekrampe av å være ute i litt kald vær, mens andre merker ingen ting. Det er derfor vanskelig å sette noen spesifikke grense for temperatur. Du gjør lurt i å bli godt kjent med kroppen din. Kjenn etter hva du tåler, og når det blir ubehagelig. Lytt til kroppens signaler. Opplever du smerter, ubehag eller andre symptomer i kulden, må du roe ned og komme deg innendørs. Gå gjerne sammen med noen så du føler deg tryggere. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk og overvekt

Heisan. Mann, 48, litt overvektig. Blodtrykk 160 over 106 etter en stressa førjulstid og usunn spising. Bør jeg kontakte lege og få regulert med medisin, eller er det innafor å ta grep med kosthold og komme seg ut på tur?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei og takk for godt spørsmål Høyt blodtrykk øker faren for hjerneslag, hjertesykdom og nyresykdom. Det er derfor viktig at blodtrykket holdes innenfor normale verdier. Hos voksne mennesker bør det ligge under 140/90. Det betyr at en verdi på 160/106 er litt for høy, og bør gjøres noe med. Overvekt er en viktig årsak til høyt blodtrykk. Mosjon, sunt kosthold og vektreduksjon kan ofte være nok for å normalisere blodtrykket. Jeg synes du skal kontakte legen din. Hen vil først sjekket om trykket ditt virkelig ligger så høyt, eller om det bare var en tilfedig forhøyet måling. Noen blodprøver kan også være på sin plass. Dernest bør dere lage en fremdriftsplan. Du kan prøve å endre på livsstilen og se om det hjelper på trykket. Hvis det ikke gjøre det kan det være nødvendig med medisiner. Lykke til!

Lunge

Mykoplasmalungebetennelse

Vår familie var i juleferien i tett kontakt med en famile som har vært syk med mycoplasme lungebetennelse. Den ene av dem begynte akkurat da med den andre antibiotikkuren, fordi den første ikke virket. Den andre av dem ble syk mens de var på besøk hos oss. Vi var dermed i tett kontakt med ham i fem dager fra han ble syk. Sykdommen hos dem var bekreftet både med blodprøvene og bildene. Nå er vi veldig spent på om noen av vår familie blir syk. Hvis eventuelt noen av oss blir syk, må vi gå til legen med en gang og ikke avvente som vanlig i noen dager at feberen og hoste går ned? Hva kan man forvente av fastlegen i dette tilfellet, hvilke prøver , undersøkelser og evt behandling? På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Mykoplasma-infeksjon sprer seg ofte i grupper som lever tett på hverandre, som for eksempel i en familie. Det er derfor ikke usannsynlig at det vil dukke opp tilfeller med denne infeksjonen i din familie. Vanligvis blir særlig barn og yngre friske personer smittet, men også eldre personer kan utvikle lungebetennelse på dette grunnlaget.Det kan være en fordel å kontakte legen hvis typiske symptomer med hoste og feber opptrer. Med utgangspunkt i såpass tett kontakt med mykoplasmasmittede personer vil nok behandlingen som velges vil være i form av et erytromycin-preparat eller doxycyklin. Disse medisiner har dokumentert best effekt ved en slik tilstand, og vanlig penicillin vil ikke ha effekt. Ofte vil man igangsette behandling uten å sende inn blodprøve, da svaret på denne kommer først etter ca. en uke. Det kan være vanskelig å påvise typiske kliniske tegn på lungebetennelse, og diagnosen vil ofte i basere seg på mistanke samt typisk plagsom tørrhoste og feber. Ubehandlet vil dette likevel vanligvis gå over i løpet av 3-4 uker. Med effektiv behandling reduseres plagene allerede i løpet av få dager.

Rettigheter

Ikke rett til sykepenger, hva da?

Hva skjer hvis man ikke oppfyller kravet om 4 ukers opptjeningstid, og får avslag? Jeg hadde ferie og flyttet mellom to jobber. Gått 2 måneder uten inntektsgivende arbeid eller trygd.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 06. januar 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL
Hei, Ut fra opplysningene du gir, vil du sannsynligvis ikke ha til sykepenger. Men du kan ha rett til arbeidsavklaringspenger (AAP). Grunnlaget for beregning av AAP er inntekten din året før du ble sykemeldt eller gjennomsnittsinntekten de tre siste årene. Det beregnes ikke AAP av inntekt som overstiger 6 G (540 408). AAP utgjør 66 % av beregningsgrunnlaget. Det er ditt lokale NAV-kontor som skal ha kravet om AAP. Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Rett til sykepenger etter fødselspermisjon?

Hei! Jeg var nå på mandag ferdig i fødselspermisjon, og skulle ha første arbeidsdag nå i dag på onsdag. Jeg ble da sendt hjem igjen umiddelbart pga sykdom. Det jeg lurer på nå er hva slags rettigheter har jeg angående sykemelding etter permisjon? har fortstått det sånn at jobben ikke betaler sykepenger for de første 16 dagene før jeg har vært tilbake i arbeid i 4 uker. Men betaler da nav disse dagene isteden? Og hva skjer hvis sykemeldingen eventuelt skulle vart lenger enn 16 dager?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 06. januar 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL
Hei, Dette står i rundskrivet til folketrygdloven § 8-2: "Etter andre ledd skal tidsrom da medlemmet mottar dagpenger (kapittel 4), sykepenger (kapittel 8), stønad ved barns eller andre pårørendes sykdom (kapittel 9) eller fødsels- eller adopsjonspenger (kapittel 14), likestilles med yrkesaktivitet. Vilkåret om fire ukers opptjeningstid gjelder således ikke for personer som umiddelbart før har hatt rett til sykepenger i tilsvarende tid, slik at det ikke har vært noe brudd i retten til sykepenger." Har du hatt fødselspermisjon med fødselspenger (foreldrepenger) er det altså ikke 4 ukers opptjeningstid. Du vil derfor ha rett til sykepenger fra første dag. Arbeidsgiver betaler første 16 dager og deretter NAV. Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Kan man operere bort bare en del av en lungelapp?

Kan man operere bare en del av en lungelapp?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Ved lungeoperasjoner hvor man må fjerner lungevev, er målet alltid å ta bort minst mulig. Hvis det er mulig kan man derfor også fjerne segmenter av lungelapper, altså bare deler av og ikke nødvendigvis hele lappen. Hvorvidt dette er mulig i det enkelte tilfellet vil man vanligvis kunne avgjøre på grunnlag av undersøkelser før operasjonen.

Hjerte/kar

Høy puls etter cross fit

Hei. Jeg har noen spørsmål angående puls etter trening. Har nylig begynt med crossfit noe som jeg synes er ekstrem hard trening. Klarer å prestere rimelig bra..men etter økten får jeg flushing i ansikt og puls er fortsatt høy. Initialt faller den raskt (opp mot 30 slag) men 20 minutt er den fortsatt over 120 før det hele roer seg gradvis ned. Jeg synes dette er så rart, noen har nevnt for meg at dette har med min egen unike fysiologi å gjøre samt fjerning av laktat etter trening. Har nylig gjort ekko som var normal og kardiologen mente på at jeg i god form ( lvedd 56mm ef 55-60). Har også tidligere gjort ablasjon for avnrt og tachycardien etter trening føles på en måte ikke ut som en paroxysmal svt (brå start og slutt). Har du noen innspill? Er det farlig å trene? Livredd for at dette er en kardiomyopati eller noe. Har forøvrig gjort maaaange ultralyder og 24t ekg.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Takk for spørsmålet. Jeg forstår at du har en del erfaring med arytmi-feltet og har vært igjennom grundige undersøkelser. Flott at du trener! Som du er inne på tyder gradvis fall i pulsen (ikke brå start, brå slutt) på at dette er en normalvariant,- en 24t registrering under trening vil kunne gi et enda bedre svar på dette, men dette har du antakelig gjort allerede. Sjansen for kardiomyopati er minimal, gitt normal ultralyd og god fysisk form. Stå på!