Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Svimmelhet, overvåkning, pacemaker?

Jeg har blitt friskmeldt etter å ha besvimt og ligget på hjerteovervåkning i 6 dager. Telemtrien viste at jeg hadde hatt AV 2 blokk og en kort AV 3 blokk om natten samt puls nede i 33. Ultralyd, røntgen og blodprøver har vist fine resultater. Pacemaker ble først anbefalt men pga de fine resultatene mine og siden jeg stabiliserte i løpet av de 6 dagene ble jeg friskmeldt og fikk en henvisning til poliklinikken for videre oppfølging. Jeg er litt bekymret fordi jeg kjenner på svimmelhet når jeg går og fordi jeg ikke helt vet hvordan jeg skal forhindre at jeg skal svime av igjen. Bør jeg anskaffe en ekg måler eller er aktivitetsmåler som måler hjerterytme? Og har dere i så fall en anbefaling?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Dette må ha vært er skremmende opplevelse for deg. Den gode nyheten er at det ble gjort en grundig vurdering med konklusjon om at du ikke trenger pacemaker nå,- ulike typer svimmelhet og besvimelser kan skyldes andre årsaker enn hjerterytmeforstyrrelser, for eksempel utfordringer med balanseorganet eller svingninger i blodtrykket. Du bør ha regelmessige kontroller med døgnregistrering av hjerterytmen din, og ved ny besvimelse/nestebesvimelse vil jeg anbefale at du kontakter legevakten. Jeg vil ikke anbefale at du bruker eget utstyr for rytmeregistrering, hovedsakelig fordi tolkingen av registreringen er vanskelig å gjøre selv/krever spesialistkompetanse. Dersom du har mye plager ville jeg ha tett en telefon til poliklinikken og spurt om de kan fremskynde kontrolltimen din, evt. hørt med fastlegen om han kan henvise deg til en privat kardiolog for oppfølging.

14 år, svimmel når hun reiser seg raskt opp.

hei. min datter på 14 år får plutselig høy puls til tider. hun lider av Raynauds fenomen. er ikke svimmel under anfallene men sier hun blir svimmel hvis hun reiser seg fort opp. sitter mye i ro med data og telefon. noe aktiv i ridning og dansing. ikke overvektig. spiser sundt.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Svimmelhet når man reiser seg raskt opp er ganske vanlig hos unge jenter, som ofte har et relativt lavt blodtrykk i hvile. Pulsen vil kunne stige i forbindelse med en svimmelhetsepisode, som en slags "kompensasjon" fra kroppen på lavt blodtrykk. Det er viktig å utelukke andre vanlige årsaker til svimmelhet/blodtrykksfall, f.eks. lav blodprosent på grunn av jern/vitaminmangel eller menstruasjon. Jeg vil anbefale at dere i første rekke bestiller time hos fastlegen for undersøkelse med blodprøver.

Hjerte/kar

Redsel og hoppende hjerterytme

Hei! Jeg er en jente på 16 år som er svært mye redd. Jeg overtenker, og er redd et skal skje noe med meg i form av ulykker. Jeg tror det kan være en form for angst... Jeg vet at angst og psyke kan fremkalle fysiske problemer, men det beroliger meg ikke. Jeg får periodevis hoppende hjerterytme, som hopper over eller dobbelt slag. Jeg finner det skremmende, og samtidig føler jeg det prikker i hender og armer og at det er et stort press i brystet. Det gjør meg utrolig redd, og jeg er svært redd det er noe alvorlig galt. Jeg trener mye, spiller fotball... Er det grunn til bekymring?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Det er flott at du kan sette ord på dine tanker og bekymringer, det er første steg i å komme videre og legge tankene bak seg. Som du er inne på høres det ut som om du har en tendens til helse-angst. Angsten i seg selv kan skape en rekke ulike fysisk symptomer, som hjertebank og prikking i hender og armer (kan fremkalles ved at man puster raskere når man er redd, såkalt hyperventilering). Du er sprek og trener, og det er neppe noe alvorlig galt. Du skal vite at slik angst er ganske vanlig. Angsten kan ofte behandles ved samtaler. Jeg vil anbefale at du tar kontakt med fastlegen din for en grundig gjennomgang. Sjansen for at du blir kvitt redselen din er god, men det vil selvsagt kreve litt tid og tålmodighet. Lykke til!

Hjerte/kar

mekanisk hjerteklaff, marevan og operasjoner.

Min mann steriliserte seg for 10 år siden, og fikk i 2010 operert inn titanklaff. Han bruker Marevan og betablokker. Har fått beskjed om at han ikke kan refertiliseres gr. for høy risiko ved å gå av Marevan. Hva skjer om en i denne situasjonen trenger en annen type "hvilken som helst" operasjon? Han gikk av (evt trappet ned) Marevan da han måtte til tannlegen for å trekke en tann etc (sjekket INR først og den var ok for inngrepet). Hva er forskjellen på å gå av Marevan når man går til tannlegen for inngrep, kontra operasjon? Hvor bør INR-nivået generelt ligge for at det er trygt å gjennomføre en operasjon? Setter stor pris på svar. Mvh.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Kirurgene kan gjennomføre ulike typer operasjoner hos pasienter som står på marevan, men risikoen for blødning i forbindelse med operasjonen er øket, avhengig av INR nivået. I din manns tilfelle må man avveie risikoen for blødning i forbindelse med inngrepet (hvis INR er høy) og risikoen for blodpropp i forbindelse med en mekanisk hjerteklaff (hvis INR er lav). Hvilket INR nivå som anbefales kommer an på type klaff (noen av de nyeste mekaniske klaffene kan tolerere lavere INR verdier, dette kan dere sjekke med fastlegen som har epikrise fra sykehuset). Dere skal vite at akutte, livreddende operasjoner alltid vil bli utført, også hos personer som står på marevan, og det finnes "motgift" som kan redusere INR verdien raskt i en slik situasjon. Ved mer bagatellmessige inngrep blir det en avveining mellom kirurg, pasient og evt. narkoselege/hjertelege, om man synes nytten ved inngrepet står i forhold til risikoen. Jeg håper dere kan få noe ut av dette svaret og ønsker dere lykke til!

Hjerte/kar

Hjertestarter/ICD og førerkort

Fikk infarkt i april. Har trent meg opp og bl.a vært på Feiring. Har vært i fin form hele tiden, men blir allikevel anbefalt og opprere inn hjertestarter. Hva da med førerkortet? Får jeg beholde det siden jeg ikke har vært noe plaget siden infarktet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Gratulerer med at du har fått trent deg godt opp etter infarktet. Hos pasienter med ICD/hjertestarter foreligger endel spesielle krav og vurderinger i forhold til førerkort, les gjerne: https://www.lhl.no/dine-rettigheter/andre-rettigheter/forerkort-og-helsekrav-for-hjertesyke/ Som en hovedregel må det ha gått minst 12 mnd observasjonstid etter bevissthetstap/"hendelse" (i ditt tilfelle dato for infarktet, ikke dato for ICD), og senteret som opererer inn/kontrollerer din ICD må skrive dispensasjonssøknad til fylkesmannen som tar hensyn til din spesielle situasjon og risiko for nye hendelser. Dersom du ikke har hatt bevissthetstap etter infarktet og den nye ICD en fungerer normalt er det godt håp om at du får dispensasjon for videre førerkort i klasse B, men din totalsituasjon i forhold til hjertet, og spesialisten og fylkeslegens vurdering spiller inn. Det gis som hovedregel ikke dispensasjon for tyngre førerkortklasser (C, D). Dersom du har fått anbefalt ICD av helsemessige årsaker er det etter mitt skjønn fornuftig å ta imot tilbudet og så får førerkortet komme i andre rekke. Jeg vil anbefale at du bestiller time hos det spesialistsenteret som skal implantere din hjertestarter for undersøkelse og en god samtale, om mulig. Lykke til!

Hjerte/kar

Hodepine, migrene og blodtrykk

Hei er en mann på 51 år som i en årrekke har slitt med høyt blodtrykk. Går på atacan pluss og selozok, sliter også med migrene. Har i en lengere periode nå ca 2,5 mnd hatt til tider store smerter i hodet på høyre side. Det er der jeg alltid får smerter når jeg får migrene. Det begynner med å stråle fra midt på ryggrad og opp i hodet rundt øret og ut i høyre skulder, det sitter en eller annen bak øyeeplet å presser på med en nål føles det ut som og det svir i hodet på den siden. Jeg får ofte vondt i hodet om nattan, morgen og kveld. Bruker mot det Imigran injeksjon og Maxalt rapid. Dette hjelper i noen time så må jeg på med mere medisiner. Var hos legekontoret i sta og målte blodtrykket for jeg følte att dett måtte være alt for høyt. For det suser i høyre øret og banker i takt med hjerteslagene . Blodtrykket blei da målt til, 185/122 med puls på 100. Hadde da sitti rolig å ventet på målingen i 20 min. Hva er ditt råd her. Mvh Bekymret 51 åring

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Jeg skjønner godt at du er fortvilet. Det du opplever virker ordentlig plagsomt. Iblant kan hodepine gi høyt blodtrykk, og andre ganger kan hodepinen skyldes høyt blodtrykk. Det kan være vanskelig å vite hva som er høna og egget. Jeg tror det er viktig at du får vurdert migrenen din skikkelig hos en spesialist. I Norge er det nevrologer som er eksperter på migrene. Be fastlegen din om en henvisning. Dernest tror jeg det er veldig viktig at blodtrykket er godt regulert. 185/122 er for høyt, og kanskje bør det gjøres noen justeringer av medisinene dine. Dette kan fastlegen din hjelpe deg med. Håper dette ordner seg for deg. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Munntørrhet som bivirkning

Etter et hjerteinfarkt i fjor sommer så har jeg en del medisiner. I sommer startet store problemer med tennene. Etter utallige tannlegebesøk, og antibiotikakurer, og masse smertestillende, så er jeg nå rimelig fortvilet. Hver gang får jeg samme beskjed, om at det er betennelse i nerver. Jeg har enda ikke fått startet skikkelig behandling, for det er hver gang betennelse, noe som gjør at jeg ikke får gjort det ferdig.

Jeg har tatt spytt-test, og ligger akkurat over grensa på munntørrhet. Har alle disse tannproblemene sammenheng med hjerteinfarktet, og bruk av medisiner? Og er det noen mulighet for at jeg kan få dekket kostnadene? Hilsen dame, 47 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Alle medisiner kan ha større eller mindre bivirkninger. Etter et hjerteinfarkt blir du satt på flere ulike medisiner, og noen av disse kan munntørrhet som bivirkning. Jeg anbefaler deg å ta med alle medisinene dine til fastlegen, og spørre om noen av disse kan gir munntørrhet som bivirkning. Heldigvis finnes det mange alternativer. Hvis du reagerer på en type medisin, er det ikke sikkert at du gjør det også på en annen type. Det er viktig at du ikke stopper med viktige hjertemedisiner på egenhånd. MVh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hvordan finne feil på hjerteklaffer.

Finner legene feil på hjerte klaffene ved test på ergometersykkel.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Ergometersykkeltesten undersøker flere ting: - Den generelle formen din. - Om du får vondt i brystet (som tegn på syke kransårer på hjertet) - Om du blir tung i pusten (som tegn på hjertesykdom eller lungesykdom) Testen er ingen fasit, og gir bare en pekepinn mot potensielle sykdommer. Den kan enten styrke eller svekke mistanken om hjertesykdom. Når det gjelder klaffefeil, så er det ultralyd av hjertet (ekkokardiografi) som gir fasiten. Da kan hjertespesialisten se nøyaktig hvordan klaffene jobber, og om det er lekkasje eller trange partier. Symptomer på klaffefeil kan være alt fra ingen ting til alvorlige pustevansker, brystsmerter og svimmelhet. Ved alvorlige klaffefeil vil legen enkelt kunne høre en bilyd på hjertet. Mindre klaffefeil kan være stumme. Hvis du har symptomer på klaffefeil, vil legen henvise deg til hjertespesialist og få deg undersøkt. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Type blodtrykksmedisin

Har stentet 2 ganger. Går på Albyl-E, Plavix 75 mg, Mircardis 75 mg samt Crestor 5 mg. Har i flere år slit med muskelsmerter i overkroppen. I de siste 6 mnd er smertene blitt verre, spesielt når jeg går tur og beveger meg. Sykling på ergometersykkel går greit! Utover muskelsmertene føles form og hjerte bra ut. Har fått sjekket hjertet av spesialist som sier at det ser greit ut. Men ble anbefalt å bytte blodtrykksmedisin fra Mircardis 75 mg til Metoprolol Mylan 50 mg, morgen og kveld, samt Norvace 5 mg om morgen. Blodtrykket er ok. 128/78. Har prøvd forskjellig kolesterolmedisin uten at problemene forsvinner. Spørsmålet mitt er hvorfor bytte blodtrykksmedisin ettersom blodtrykket er ok. Hva er forskjellen på de to typer? Er metoprolol Mylan og Norvace kraftigere medisin enn Mircardis? Kan blodtrykksmedisin være årsak til problemene mine?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei! Når det gjelder blodtrykksbehandling, så er det viktigst at man får det ned til normalen. Det finnes flere medisiner man kan velge mellom. Hvis pasienten ikke har noen andre sykdommer enn høyt blodtrykk, spiller det mindre rolle hvilken medisin man bruker. Det viktigste er å normalisere trykket. Men hvis du har andre tilstander i tillegg til høyt blodtrykk, feks diabetes, hjertesykdom eller nyresykdom, har også type medisin noe å si. For hjertepasienter er det vist at både betablokkere (feks metoprolol) og calciumantagonister (feks norvasc) har gunstige effekter på hjertet i tillegg til å senke blodtrykket. Du forteller at du er stentet to ganger. Det betyr at du har såkalt kransåresykdom. Stentene åpner de trange partiene, slik at blodet flyter bedre i årene. Det motvirker brystsmerter (angina). Men så finnes det også veldig små årer på hjertet, som verken er synlige med det blåtte øye, eller mulig å stente opp. Disse årene kan selvsagt også være syke og forårsake angina. Mot slike plager kan både metoprolol og norvasc hjelpe, og det kan hende det er derfor legen din vil bytte. Mvh Wasim Zahid

Hjerte/kar

Besvimelse

Hei har en niese som er dobbelt så stor på høyre benet enn den andre. Besvimer under anstrengelser . For eks å ta blod prøver. Hun blir veldig og fort trøtt. Har Vært på røntgen Fysoterapi men ingenting som hjelper . Kan hun ha hjerteklaff skikk. Eller svikt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Det kan være flere ulike årsaker til besvimelse. Noen har med hjertet å gjøre, men det kan også være andre forklaringer. Hvis en person stadig besvimer er det viktig å bli undersøkt hos legen for å finne riktig årsak og behandling. Jeg vil anbefale å snakke med fastlegen. Han eller hun kan ta noen enkle prøver for å undersøke hjertet. Hvis legen får mistanke om at besvimelsene kan skyldes noe galt med hjertet, vil niesen din bli henvist til hjertespesialist for andre undersøkelser. Lykke til! Mvh Wasim Zahid