Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Uklar tilstand med tung pust, smerter og svimmelhet.

Har hevelse I brystryggen og smerter og er svimmel og tung pustet. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Dette er nok ikke enkelt å svare på uten nærmere undersøkelse. Jeg vil anbefale deg å få en undersøkelse hos legen snarest mulig. Han vil sikkert lytte på deg og ta blodprøver og trolig henvise deg til en røntgenundersøkelse. Da vil det trolig være enklere å vite mer om hva plagene dine skyldes. Lykke til!

Lunge

Lungefibrose og behandlingsmuligheter

Hei. Min far lider av langtkommet alvorlig lungefibrose. Han var på transplantasjonslisten til Rikshospitalet i fjor, men etter at det ble oppdaget en bitteliten kreftsvulst på lungen ble han strøket. Han er den siste tiden blitt svært dårlig. Han klarer ikke å gå, og han har trolig utviklet hjertesvikt (mtp. veldig ødematøse ben). Han har brukt espriet i over 2 år, står på prednisolon. Kunne han vært en kandiadat for Ofev og acetylcystein, eller er sykdommen kommet for langt til det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Det er dessverre ikke alle typer lungefibrose som har nytte av de få medisiner som fins. Egentlig bare en av typene, idiopatisk lungefibrose kan være følsomme for denne behandlingen. Effekten er også best i tidlig fase av sykdommen. Om det er noen vesentlig forskjell i effekt fra Esbriet er vanskelig å si. Jeg ville nok ha spurt direkte til lungelegen som behandler ham om det eventuelt kan tenkes å ha noen effekt.

Rettigheter

Fra sykemelding til jobb

Hei. Jeg er sykmeldt siste 9 måneder pga stor vondt i ryggen . Har den mest når jeg sitter lenge. Jobber som sjåfør. MR ga meg ikke mye. De fant ingenting alvorlig. Venter på rehabilitering om 5måned (lang ventetid) men inni mellom fikk ingen hjelp og nå fant på sykmelding sideB at lege antar at jeg skal på jobb om ca2måned så betyr en måned før jeg skal miste rett til sykepenger. Er det mulig? Kan lege sender meg på jobb når jeg fikk ingen hjelp enda? Når jeg gå opp ned og bare den som jeg får er smertestillende tabletter

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. november 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL
Hei, Det har kommer en del endringer i regelverket for sykepenger. Nå er utgangspunktet at arbeidstaker skal raskest mulig tilbake arbeid. Mener legen det er forsvarlig at pasienten kan begynne å jobbe noe, for eksempel med andre oppgaver enn de vanlige, skal pasienten helt eller delvis friskmeldes. Så har arbeidsgiver en plikt til å tilrettelegge for at arbeidstaker kan begynne i arbeid igjen. Legen skal kun friskmelde om dette er medisinsk forsvarlig og arbeidsgiver kan tilrettelegge på en hensiktsmessig måte. Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Nye ablasjonsmetoder.

Hei, Jeg har hatt flere ablasjoner mot flimmer og flutter mellom tildlig 1990-tallet og inntil for to år siden. Har vært bra i snart to år, men nå ser det ut til at spøkelset løfter hodet igjen da jeg i det siste har hatt tilfeller av sekunder til minutters varighet av urolig/rotete hjerte ved anstrengelser/tunge løft.

Jeg kom nylig over en artikkel på nettet med referat fra NCS' høstmøte 2014 hvor en ny teknikk som kaltes rotorkartlegging/ablasjon ble sagt å ha vesentlig høyere suksessrate enn vanlig LVI og lineære lesjoner. Er dette en metode som er tatt i bruk i Norge nå, evt. på Varde-klinikken i Danmark, og kan den gi håp for pasienter som har fått tilbakefall etter ablasjoner?

Når i januar åpner den nye LHL-klinikken i Bergen (og fra når kan man bestille time)?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Synd at du kjenner på flimmer/flutter igjen, tilbakefall er som du vet dessverre ikke helt uvanlig. For øvrig vil jeg takke for interessant spørsmål vedr. nye teknikker. Det er helt riktig at det forskes på nye metoder, og at enkelte studier (relativt små) har gitt positive resultater med nye behandlingsmetoder. Så langt har man imidlertid ikke nok informasjon (med langtidsoppfølging) til å konkludere sikkert, og enn så lenge vil nok varianter at tradisjonelle teknikker dominere. Danmark har tradisjonelt vært tidlig ute med ablasjonstilbud/nye metoder, men jeg kjenner ikke til at Varde har begynt med disse teknikkene. De tradisjonelle teknikkene og utstyret utvikles kontinuerlig, og effekten av behandling nå versus på -90 tallet er nok vesentlig forskjellig. Medisiner er selvsagt også en mulighet for å holde rytmen "i sjakk". Det bør være all grunn til "forsiktig optimisme" i ditt tilfelle. Den nye LHL-Klinikken i Bergen (på Nesttun) åpner dessverre ikke før i mars på grunn av "byggmessige" forsinkelser,- men vi gleder oss storlig til å presentere et godt tilbud! Velkommen!

Hjerte/kar

Spasmeangina og selo zok

Kan jeg bruke selo-zok når jeg har spasmeangina ? Eller er det risikabelt? Hva kan skje ? Går i dag på adelat 30mg•2 og nitro ved behov. Er plaga med høy hvilepuls 90-130

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Selo-zok kan i teorien øke antall anginaanfall ved spasmeangina. Sjansen er imidlertid god for at du vil tåle en liten dose godt. Dersom du er plaget med rytmeforstyrrelser/høy puls så går det an å forsøke f.eks 25 mg om morgenen under kontroll hos lege. Dersom du skulle få mer angina bør du avslutte behandlingen.

Hjerte/kar

Pacemakerkontroll

hei LHL, jeg har et spørsmål ang. min PaceMaker. MedtronicSensa. Når de ikke klarer å stille den inn optimamt. Kan man kontrollere den på Feiring? Eller et annet sted? Det er Ullevål og Rikshospitalet jeg har vært til kontroll. De har ikke klart å innstille den optimalt. Jeg føler jeg ikke blir tatt seriøst. De sier det er hjertet mitt og "min" kropp som gjør at det kun blir 135-140 i puls. Det er ikke riktig! Jeg er i god form. Dette er mitt spørsmål nr.2 ikveld angående min Pacemaker. Håper å høre fra dere med et konstruktivt svar :-) Hilsen kvinne , 56 år, Oslo.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei igjen! Viser til forrige svar. Du fortjener selvsagt å bli tatt seriøst, og spørsmålet ditt er godt! Dessverre kan vi ikke gjøre pacemakerkontroller på Feiring.

Hjerte/kar

Pacemaker og puls

hei LHL, håper dere kan svare konstruktivt. Jeg har PaceMaker Medtronic Sensa fra februar 2014 etter en hjerteoperasjon og hvor jeg desverre fikk AV blokk da de gjorde inngrepet. Nå får jeg kun 135-140 i puls på trening. Jeg er i god form. Burde klart fint 150 i puls! Hvorfor klarer ikke Ullevål sykehus eller Rikshospitalet og stille inn PaceMakeren så jeg kan klare og få høyere puls? Det er frustrerende å ha en puls som en 75 åring når jeg kun er 56år. Blir ikke tatt seriøst på sykehuset. Jeg har spurt flere ganger. De vet ikke hvorfor. Hvordan er det mulig i dag i 2015 at de ikke klarer å stille inn PaceMakeren? hilsen kvinne 56 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Forstår frustrasjonen. I teorien er det fullt mulig å stille inn pacemakeren på høyere puls enn 140. I praksis er det imidlertid slik at pacemakeren må fange opp signaler fra din pust og eller akselerasjon for å kunne justere seg opp ved trening, - og effekten av dette kan variere litt i forhold til hvilken type trening du driver og egenskaper ved akkurat din type pacemaker. Teknologien er fortsatt ikke perfekt dessverre, men jeg synes du skal kreve en detaljert forklaring på hvilke innstillinger som er gjort, og hvilke muligheter som evt. ikke har blitt forsøkt ved neste kontroll.

Hjerte/kar

Arvelig disponert for hjerte-kar sykdommer

Legen min sier jeg er arvelig disponert for hjerte-og karsykdommer. Hvordan bør jeg forholde meg til det?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Arvelighet er bare en av flere risikofaktorer for hjerte-kar sykdom. Dersom du unngår røyking, holder blodtrykk og kolesterol under kontroll og er bevisst på livsstilen din (trening, "match-vekt" og kosthold) så reduserer du risikoen din for hjerte-kar sykdom vesentlig. Såkalt "Middelhavs-kost" med mye frukt, grønnsaker, oljer, nøtter, fisk og fugl og mindre meierifett og rødt kjøtt anbefales. Du bør være fysisk aktiv slik at du blir varm minst 30 min/dag, men all fysisk aktivitet hjelper. Vi anbefaler at du sjekker kolesterolet og blodtrykket regelmessig hos fastlegen din.

Hjerte/kar

Alkohol, koffein, rødvinssaus og atrieflimmer

Hvorfor får jeg hjerteflimmer av bare en kopp kaffe? Kan heller ikke ta ett glass rødvin som og slår rett ut i atrieflimmer. Er blitt opperert 3 ganger, og tør ikke prøve hverken kaffe, rødvin og rødvinssaus.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Fortvilende. Dessverre virker både alkohol og koffein på hjertet via det automatiske nervesystemet. Det er imidlertid veldig varierende fra person til person hvilke faktorer som slår sterkest ut i forhold til å utløse anfall. Rødvinssausen synes jeg imidlertid ikke at du skal "ofre", - den inneholder nesten ikke alkohol. Jeg antar at du bruker medisiner for å stabilisere hjerterytmen din? Hvis ikke så finnes det ulike muligheter som du kan diskutere med legen din. Lykke til!

Hjerte/kar

Systolisk blodtrykk, hva er normalt?

Er det for høyt blodtrykk når det sysoliske trykket er 150?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Det systoliske trykket skal være under 140 hvis du måler det på legekontoret, eller under 135 hvis du måler det hjemme i en avslappet situasjon. Trykket blir naturlig høyere hvis du er anspent, og i en stresset situasjon er ikke 150 for høyt. Hvis du er i tvil vil jeg anbefale en kontroll hos fastlege evt. med en døgnmåling av blodtrykket med et lite apparat som du får med deg hjem.