Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

ADHD-medisin ved høyt blodtrykk

Hvis man har høyt blodtrykk og hjertet har vokst, burde man vel stoppe bruke ritalin-tabletter for ADHD?

Kan ritalin tabletter forårsake høyt blodtrykk og hjerneblødning??

Hilsen en som fikk hjerneblødning 3 måneder etter påvist høyt blodtrykk og vokst hjerte, men ingen beskjed om slutte med ritalin ang. ADHD.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. november 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En av bivirkningene av Ritalin er at blodtrykket kan gå opp. Hvis du allerede har hatt en hjerneblødning, er det særdeles viktig at blodtrykket ditt er godt regulert. Hos deg kan det være at Ritalin er direkte kontraindisert (skal ikke brukes i det hele tatt). Kontakt legen din snarlig, for å få avklart hva du kan, og ikke kan bruke. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Utposning på hovedpulsåren og trening

Jeg har en utposing på aorta acendens på 63 mm - uten økning på 3 mnd. Hva kan jeg tåle av fysisk aktivitet uten at risikonen for sprekk økes ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. november 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I følge norske og internasjonale retningslinjer skal utposninger på aorta ascendens (den oppadstigende delen ut fra hjertet) opereres når diameteren overstiger 55 mm. Du skriver at utposningen din er på 63 mm. Det er mye. Sitter den egentlig i descendens (nedadstigende del av pulsåren)? Dette må du få klarhet i. 

Hvis du virkelig har en utposning på 63 mm i ascendens, skal du ikke trene i det hele tatt. Da må du snakke med legene dine og avklare hva som er planen rundt opersjon. 

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Albyl-E og tinnitus

For ett par dager siden sendte jeg inn flg. spørsmål: For knappe 14 dager siden ble jeg rådet av en lege hos Lhl å prøve en periode uten Albyl-E for å finne ut om bruken av denne er årsak til min tinnitus. Det var ikke uvanlig i flg. han. Jeg glemte å spørre hvor lang tid det skulle gå før jeg eventuelt merket endring/bedring, eller at jeg da må si at årsaken må være noe annet slik at jeg bare skal begynne med Albyl-E igjen I svaret sies det ingenting om tidsaspektet for å kunne merke en eventuell bedring. Det var det viktige for meg å få vite Dr.Istad mente at jeg trygt kunne gå en periode uten Albyl-E da jeg bruker 2x90mg Brilique pr dag

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 14. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Jeg kjenner ikke sykehistorien din i detalj, men på generelt grunnlag kan jeg si at du ikke bør gå for lenge uten albyl-E dersom legen din har funnet ut at du bør bruke dette i kombinasjon med brilique. Sammenhengen mellom tinnitus og albyl-E er ikke mye studert og det er en stor mulighet for at albyl-E ikke noe med dette problemet å gjøre. Dersom du ikke merker bedring i bivirkninger/tinnitus etter 1- 2 uker ville jeg ha startet opp igjen med albyl-E. Dersom problemet vedvarer vil jeg anbefale kontakt med en øre-nese-hals lege.

Hjerte/kar, Kosthold

Drikke mer vann for å motvirke salt?

Hei. Jeg har nettopp fått påvist hypertensjon og startet opp med medisin. Dessverre er jeg alt for glad i salt. Vet jeg må kutte ned på dette. Mitt spørsmål er dersom man spiser salt mat, kan man "vanne dette ut" med å drikke mye?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 13. november 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Kroppen vil ofte "holde igjen" vann når du spiser for mye salt, noe du kanskje vil merke ved at du får litt hovne ledd eller før deg "oppblåst". Grunnen er at kroppen prøver å unngå dehydrering. Å drikke mer vann vil hjelpe kroppen med å skille ut det overflødige saltet. Det er imidlertid mye mer effektivt å redusere saltinntaket, og det er også vanskelig å si hvor mye vann du må drikke.

Dersom du "kronisk" spiser for mye salt vil det trolig ikke ha noen stor effekt om du drikker mer vann. Har du nyreproblemer kan det å drikke mer væske dessuten være en direkte ulempe.

Å drikke mye mer vann kan faktisk også øke blodtrykket ditt. 

Én måte å veie opp for et høyt saltinntak på er å spise mer kaliumrike matvarer, i hovedsak frukt og grønt. Kalium motvirker noe av den blodtrykksøkende virkningen av salt. Kaliumtabletter anbefales imidlertid ikke, da det kan være uheldig i kombinasjon med noen blodtrykksmedisiner.

Lunge, Fysisk aktivitet

Trening og fysisk aktivitet ved lungefibrose

Hei. Dame på 54 år med lungefibrose (har hatt det i snart 7 år). Sykdommen har ikke forverret seg siden jeg fikk diagnosen. Bruker oksygen ved anstrengelser. Føler at jeg blir stivere og får mere smerter ettersom tiden går, jeg tar litt styrkeøvelser, strekkøvelser og går 3 turer hver dag. Dagen etter at jeg har trenet så er jeg mye mere tungpusten og stiv. Har du noen gode råd.

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 10. november 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for gode spørsmål.

For det første syns jeg at det er flott at du velger å være aktiv - og både trener styrke, kondisjon og bevegelighet -  en oppskrift som er å anbefale for alle lungesyke (eller egentlig alle, uavhengig av diagnose) med tanke på å møte dagliglivets utfordringer, og for å få en opplevelse av livskvalitet og overskudd.

Men mitt inntrykk er at du kanskje opplever det motsatte? I og med at smertene og tungpustenheten alltid kommer dagen etter at du har trent, er det naturlig å tenke at det har en sammenheng. Men det kan også være andre årsaker til at kroppen reagerer slik.

Uansett ville jeg først sett litt nærmere på treningsopplegget, og sett om det var hensiktsmessig med noen justeringer. Kanskje kunne varmtvannstrening være noe å prøve? Det varme vannet kan gi god lindring for såre og stive muskler, samtidig som treningseffekten kan ivaretas av motstanden i vannet.

Utover det er det ikke så enkelt å gi konkrete råd via en e-post, så jeg vil anbefale deg å få en avtale med en fysioterapeut som har avtale med kommunen (driftstilskudd). Siden du har en kronisk lungesykdom får du her fri behandling, så lenge din lege har skrevet en henvisning. Der ville jeg bedt om å få en gjennomgang og evaluering av treningsopplegget ditt. Kanskje er det ikke så store justeringer som skal til for å oppnå en bedring?

Lykke til!

Vennlig hilsen Margrethe

Hjerte/kar, Kosthold

Fastende lipider og normale verdier

Hei, hva er fastende lipider, og hva kan jeg gjøre for å få normale verdier?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 10. november 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Et fellesnavn for kolesterol og andre fettstoffer er lipider. Et slikt fettstoff kalles trigycerid og når dette skal måles i blodet, må man faste 12 timer på forhånd. Det er ikke nødvendig når man skal måle kolesterolverdiene HDL , det gode kolesterolet og LDL det dårlige.

Har du fått konstatert forhøyede verdier, vil et sunt levesett kunne redusere sjansen for kolesterolavleiringer og blodpropp. Fysisk aktivitet bidrar til å redusere forhøyet kolesterolnivå og vi anbefaler å være i fysisk aktivitet 30 minutter hver dag. Kostholdet er også viktig. Hvis du ønsker mer informasjon om dette kan du gå inn på våre nettsider www.lhl.no.  Der finner du informasjon om kolesterol, fysisk aktivitet og kosthold.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Hjerte/kar

Høyre grenblokk

Høyre grenblokk Sr 63, ingen iskemitegn. Dette ble funnet på EKG. Er dette en hjertesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Høyre grenblokk er ingen sykdom, og i de fleste tilfeller en "normalvariant" på EKG. Hvis du er frisk ellers, og ikke har symptomer på hjertesykdom trenger ikke dette noen videre utredning/undersøkelser.

Hjerte/kar

Høy puls, lavt bodtrykk, vekttap.

Hei! Jeg har vært dårlig siden 2012. Har svingende blodtrykk og tatt 24 t EKG to ganger. Disse viser at pulsen er høy, og BT er lavt. Hvilepuls er 100 +, og når jeg reiser meg er pulsen på ca 179. BT er lavt, og går ned i 70/40 hver natt. Har akkurat opperert og vært på overvåkning der målinger viser at hvilepuls er 100 og BT er 51/40. Har tatt vippetest der pulsen aldri var under 150 og BT var lavt. Med nitroglyserin gikk BT ned til 37/32. Pulsen var høy. Jeg har lilla bein når jeg står, lepper og negler blir blå, jeg er kald, tåler ikke varme, kvalm (har tatt av 17 kg), svimmel, mye hodepine, hjernetåke, tretthet, blir enda dårligere av fysisk aktivitet, tåler ikke varme, synsforstyrrelser, hjertebank, smerter i nakke/skuldre. Jeg har fått "mulig vasovagal synkope" som mulig diagnose. Jeg føler ikke at dette kan relateres til vasovagal synkope. Jeg har og generaliserte hypermobile ledd, og jeg mener at POTS er en diagnose som jeg kjenner meg i gjenn i. Hvor skal jeg bli henvist til for å få en "second opinion" ? Kan jeg forsøke samme sykehus, eller vil dere anbefale et sykehus eller avdeling?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Fortvilende historie. Jeg har jo ikke din fulle sykehistorie med blodprøver, øvrig utredning, vekt/høyde etc. Dersom du nå er avmagret så kan det medvirke til ytterligere forverring av høy puls og lavt blodtrykk, men jeg oppfatter at symptomene begynte før du gikk kraftig ned i vekt. Henvisning til second opinion virker ikke urimelig. Sykehuset du har vært på tidligere er helt klart en mulighet. Kan hende er Rikshospitalet også et alterntiv for deg?

Lunge

alfa-1-antitrypsinmangel og snus.

Hei, jeg har fått påvist Alfa-1-antitrypsinmangel. Har det noe å si om jeg snuser i forhold til sannsynlighet for utvikling av lungesykdom? Lungefunksjon er 100% bra i dag. (ja, jeg vet at snus generelt sett ikke er sunt)

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

I forhold til Alfa-1-antitrypsinmangel og selve lungefunksjonen din så bør du trygt kunne snuse.

 

Hjerte/kar

Blokket etter hjerteinfarkt, fortsatt smerter.

Hei jeg ha hadde hjerte infakt 2 ganger i år og ligger nå på Stavanger sjukehuset. Problem mitt er at jeg har blitt blokket og smerter er liker sterk. Sjukehuset seier at de finnerikke årsaken til problem og ønsker å sender meg hjem. Jeg bør over 2 timer fra sjukehuset og problemene mitt er Den samme. Hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 09. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei, håper at det går bedre med deg! Selv om du har hatt infarkt tidligere, så kan smerter fra brystet skyldes flere ting som ikke har med trange årer i hjertet å gjøre, f.eks syre i spiserøret eller smerter fra brystkassen. Etter blokking rapportere enkelte pasienter en kort periode med smerter som kan relateres til den nye stenten som har utvidet blodåren. Slike smerter er ikke farlige og går over. På sykehuset er du i trygge hender,- det er viktig at du sier ifra ved behov, og spør om det du lurer på.