Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Henvisning til spesialist.

Kan primærlegen henvise til den spesialisten jeg ønsker eller må han sende henvisning til sykehus først.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Primærlegen kan henvise direkte til spesialist utenfor sykehus.

Lunge

Sarkoidose. En tilstand med "mange ansikter".

Har fått påvist sarkoidose for vel et år siden. Føler meg av og til veldig varm i ansiktet og veldig stiv i nakken. Kan dette skyldes denne sykdommen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Sarkoidose affiserer oftest lunger, lymfekjertler og hud. Men også andre organer kan bli affisert. Muskelsmerter kan i noen tilfeller ha sammenheng med sarkoidose, men det er vanligvis andre årsaker til smerter og stivhet i nakken, særlig hvis symptomene kommer og går. Varme i ansiktet er ikke et vanlig symptom ved sarkoidose. Muligens kan det være relatert til bruk av kortison i behandlingen av sarkoidose, hvis du bruker det. Sarkoidose er uansett en tilstand med "mange ansikter", og det kan noen ganger være vanskelig å vite hva som er forårsaket av sykdommen og hva som skyldes andre ting.

Lunge

Hva er kols?

Hei, jeg trenger svar på disse to spørsmålene nedenfor til en oppgave! Hva er kols? Hva skjer i kroppen til en som har kols?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 05. november 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Hvis du tar kontakt på kolslinjens tlfnr 800 89333 og oppgir din adresse, så kan vi sende deg en god del brosjyremateriell som vi har om kols.

Mvh Hilde

Lunge

Bytte av medisiner ved kols. Hva erstatter hvilke medisiner?

Hei Har KOLS, moderat, siden 2010. Er en 59 år gammel mann. Bruker nå SPIRIVA Respimat 2 doser hver morgen og SERETIDE 2 doser morgen og kveld. Pga. heshet har jeg nå fått Striverdi 2 doser hver morgen og ALVESCO 1 dose morgen og kveld. Skal jeg ta SPIRIVA i tillegg til de to sistnevnte?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er riktig at du skal bruke Spiriva i tillegg til Striverdi og Alvesco. De to sistnevnte erstatter bare Seretide.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hyppige og langvarige luftveisinfeksjoner. Astma?

Hei. Jeg er en kvinne på 30 år, har sånn "delvis" fått diagnosen infeksjonsutløst astma (?). Jeg spurte legen hvorfor jeg er så plaget ved forkjølelse. Jeg får nemlig ikke bare lett forkjølelse, men den slår meg helt ut. Tette bihuler, tette ører, ekstrem sekresjon fra nese/svelg, tørrhoste, men iblant fuktig hoste med oppspytt. Oftest om morgenen, noen ganger så ille at jeg kaster opp. Slik er det ofte ved forkjølelse og det henger i mange uker.

Tok pustetest på lege kontoret og fikk astmamedisiner og delvis diagnose astma. Men lite oppfølgning og informasjon rundt det. Er dette astma?

Syns jeg ellers har lett for å bli andpusten, men ikke piping i brystet eller slikt. Og en simpel luftveisinfeksjon/forkjølelse er ofte mer komplisert med meg, og har blant annet hatt både kikhoste og bronkitt, altså lett for å få nedre luftveisinfeksjoner.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det virker som om du har affeksjon av både øvre og nedre luftveier. Det er ikke helt uvanlig, men kan jo føre til mer infeksjoner fordi slimhinnene blir irriterte og hovne. Det er også lurt å sjekke ut om det kan være allergi i bildet, men ofte ser man bare at slimhinnene i luftveiene er generelt svært følsomme og reagerer mye på selv svake irritanter eller kulde. Det er ikke urimelig å tenke seg at du kan ha en astma og at denne utløses ved infeksjoner, eventuelt også ved fysiske anstrengelser. Da er det ganske vanlig at man plages lenge med luftveisinfeksjoner. Dette kan undersøkes nærmere med pusteprøve, eventuelt ved provokasjonsforsøk hos lungespesialist. Men i tillegg til astmaen kan det være at man også må behandle øvre luftveier (les neseslimhinnen) slik at den blir mindre hoven. Det fins mange gode medisiner for begge deler. Det er i tillegg lurt å unngå eksponering for sterke lukter og røyk.

 

 

Lunge, Fysisk aktivitet

Sarkoidose og lungefunksjon. Hjelper det å trene?

Hei Mann på 36 år. Fått en del fibrose av sarkoidose og har en dlco på ca 70% ved bra målinger på spirometridelen. Vil dlco verdien vare livet ut eller kan denne ved trening økes? Vil jo bedre formen med trening, men ses da dette på dlco målingen? Hvor mye er det da realistisk å trene opp denne verdien? Hvor ille er disse verdiene? eller hvor gamle kan man si lungene er?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

DLCO er et mål for hvor effektivt lungen greier å ta opp oksygen fra luften som pustes inn. Verdien 70% er ikke så galt, men noe redusert i forhold til det optimale. Ved sarkoidose er DLCO ikke vanligvis så sterkt påvirket som ved vanlig lungefibrose. Videre utvikling vil være avhengig av hvor aktiv sarkoidosen er fortsatt, men det er slett ikke sikkert at den vil synke vesentlig. DLCO-verdien er ikke noe du kan påvirke ved trening. Men fysisk trening påvirker hjertet og annen muskulatur gunstig, slik at kroppen utnytter oksygenet fra lungene mer effektivt. Det vil du merke på at pusten blir mindre besværet ved anstrengelser. Fornuftig tilpasset fysisk trening/aktivitet vil uansett være av det gode. Ofte vil nok en type intervalltrening være det mest effektive.

Lunge, Kosthold

Hoster opp mat

Har påvist en mellomgulvsbrokk, i tillegg til diagnose lungefibrose, plaget med at mat kommer opp igjen, da jeg hoster en del. Er det spesiell mat jeg bør holde meg unna? evt gode råd for hva jeg kan spise for å få mindre plager? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 05. november 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Dersom du har problemer med å få svelget mat eller maten kommer opp igjen bør du oppsøke lege om det, da det er viktig å få utredet den virkelige årsaken til problemet.

Noen matvarer kan virke irriterende på slimhinnen i spiserøret. Hvilke matvarer det er varierer mye fra person til person, men kan være kaffe, sjokolade, fet og sterkt krydret mat og peppermynte. Tyktflytende drikker, som smoothies, drikkeyoghurt, kulturmelk og kremet suppe, kan være en god kilde til næring

 

Lunge

Kolsutvikling etter mange år som ikke-røker?

Hvis du ikke røyker nå og sluttet for 20 år siden - er det sannsynlig å få Kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke sannsynlig at man får kols så lenge etter røykeslutt. Men det fins unntak. Det er en mulighet hvis man har røkt mye gjennom flere år, også hvis det er noen år siden. Men da hadde det nok inntrådt en skade allerede mens man røkte, og så kan aldersforandringer komme i tillegg og gi symptomer. Vanligvis vil man si at man vil bevare en god lungefunsjon hvis man slutter å røyke i tide.

Lunge

Langvarig hoste

Hoste. Jeg er en mann på 63 år. Jeg har røkt i mindre omfang i mange år, men har kuttet helt ut for 4 år siden. Mitt problem er at jeg hoster mye i dagtimene, noe som startet desember 2013, forsvant igjen over sommeren 2014, men som er kommet tilbake og vedvart over vinteren 14/15. Jeg har søkt egen lege to ganger uten at det har endret noe. Min lege har sendt meg videre og jeg har vært igjennom følgende utredninger/behandlinger uten at det har hjulpet eller gitt noe svar: Allergitest, skanning av hals og overkropp, røntgen-bilde av lunger, kraftig antibiotika behandling og bruk av inhalator i en periode. Video undersøkelse av hals og svelg Det er en eller annen form for irritasjon som initierer hosten, uten å frembringe mye slim. Somme tider kan en kraftig kremting være tilstekkelig til en midlertidig avhjelpning. Til tider har jeg kanskje også inntrykket av at det er en hoste som starter ved en aller annen nervøs reaksjon. Ellers fører jeg et aktivt liv, er på trenings senter 3 gange om uken, og på de øvrige dager tilbringes ofte en time ute på sykkel eller gåturer.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hoste kan ha mange årsaker, og det hender at man ikke finner en sikker årsak. Astma og kronisk bronkitt er vanlig årsaker, men ofte finner man bare en økt følsomhet i bronkiene som forklaring. Noen ganger kan man behandle det, og særlig hvis det har sammenheng med astma. Andre ganger finner man forandringer i bronkiene ved bronkoskopi.

Utredningen av hoste er ikke enkelt, og ofte er forskjellige spesialister inne bildet. Ofte finner man dessverre ikke ut av det. Hvis det forverrer seg over tid kan det være grunn til nye undersøkelser.