Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Kan man donere en lunge til transplantasjon?

Min mor har Kols. Så har jeg alltid lurt på, er det noe jeg kan gjøre? Tenker da på om jeg kan gi bort noe med lungene mine? Er det mulig å donere 1 lunge og fortsatt leve normalt med bare 1?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. november 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

I utgangspunktet er det mulig å leve med bare en lunge. Men det forutsetter at denne lungen er frisk, og du har ikke svært mye å gå på hvis du skulle få sykdom i gjenværende lunge. Det er også slik at man ofte velger å transplantere begge lunger, noen ganger også hjertet når det gamle hjertet er betydelig skadet etter langvarig lungesykdom eller pga alvorlig koronarsykdom.

Det er nok svært uvanlig at man transplanterer en lunge fra en levende person, nettopp pga risikoen for fremtidig lungeaffeksjon og fordi en slik operasjon alltid innebærer en viss risiko. Jeg kjenner ikke til at dette gjøres i Norge.

Lunge

Brosjyre om kols

Hei. I går fant jeg på nett en informasjonsbrosjyre om kols på rundt 40 sider. Tror den var i regi av LHL. Jeg finner den ikke igjen. Inneholdt informasjon om kols, kolsmedisiner med navn og mer detaljert informasjon enn bare generelle vendinger. Finner den ikke igjen, og skulle gjerne hatt tak i den igjen. Særlig den biten som omhandler forskjellige kolsmedisiner er den jeg er ute etter.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 03. november 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, du tenker nok på brosjyren vår "Å leve med lungesykdom" - denne finner du her: http://nettbutikk.lhl.no/WebRoot/LHLDB/Shops/LHL/MediaGallery/a-leve-med-lungesykdom-ny.pdf

Hjerte/kar

Blodtrykk hos barn og tenåringer

Hva er normal blodtrykk for en 14 år gammel gutt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. november 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket hos tenåringer avhenger blant annet av høyde og vekt. Noen 14-åringer har fortsatt kropper som små barn, mens andre kan være som voksne menn. 

Amerikanske helsemyndigheter har gjort større registreringer av barn og tenåringer og laget en omfattende tabell over blodtrykksverdier relatert til alder og høyde. I følge denne kan en 14 år gammel ha et blodtrykk på alt fra 106/60 til 140/92.  

Du kan studere tabellen nærmere her:

http://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/guidelines/child_tbl.pdf

Er du usikker på om blodtrykket til 14-åringen er korrekt, ta kontakt med fastlegen. 

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Etterbetaling av arbeidsavklaringspenger fra KLP

Hei. Jeg har mottatt avklaringspenger i flere år. Ikke vært klar over at jeg fikk støtte fra KLP. Fikk innvilget 55 % uførepensjon fra 01.10.15. Da mottar jeg vel også fra KLP? Kan jeg få noe etterbetalt fra den tiden jeg har gått på avklaring? Har tatt opp ekstra lån i banken for å klare meg.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. november 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei, 

Jeg forstår det slik at du ikke har mottatt ytelser fra KLP den perioden du mottok AAP fra Nav. Om du kan har krav på etterbetaling og for hvor lang periode, vil blant bero på årsaken til at du ikke fikk noe fra KLP. Er det for eksempel KLP sin feil? 

Du får ikke automatisk utbetalt uførepensjon fra KLP når du er innvilget uføretrygd av Nav. Du må søke KLP dette. Du finner sønadsskjema på www.klp.no

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter, Allergi

Lang saksbehandlingstid hos forsikringsselskapet

Hei, det är så att jag jobbade för Kvaerner Verdal som licenssveiser, men aug 2014 till 2015 maj var jag sykmeld pga. nickelallergi, har alla dokument på att det är en yrkessjukdom. Kontaktade advokat mars 2015 och försikringsbolaget om yrkessjukdom, men det tar väldigt lång tid för dom att klargöra allt.

Har nu gått hemma i ca. 15 månader som arbetslös. Ingen ersättning sedan maj månad, lever på sparade pengar pga. att nav friskskrev mig, och har inte fått någon hjälp av dom med omskolning eller jobb.

Kan försikringsbolaget jobba med en sådan här sak hur länge som helst, eller har dom regler att följa? Ska väll inte behöva vänta så här länge med ersättning, när jag har alla dokument klara på att det är yrkessjukdom jag har? För egentligen så ska man inte vara ekonomisk oberoende av yrkessjukdom, men det börjar på att bli kris nu... vet ikke vad jag ska göra.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 02. november 2015
LHL

Hei,

Om du også har søkt NAV om å få godkjent allergien som yrkessykdom, vil ofte forsikringsselskapet vente med å behandle saken til NAV har behandlet saken. Lang saksbehandlingstid kan også skyldes at forsikringsselskapet venter på sakkyndige vurderinger. Men når saksbehandlingstiden nærmerer seg 12 måneder, er det absolutt grunnlag for å etterlyse et vedtak. Stopper saken opp hos forsikringsselskapet kan du også be Finansklagenemnda om hjelp. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter, Allergi

Dekning av utgifter til fuktighetskrem

Hei, Jeg lurer på hva jeg har rett til av refusjon på produkter jeg må kjøpe til min datter. Hun er ca et og et halvt år, har astma og atopisk eksem. (Jeg har tidligere sett en artikkel som omhandlet refusjon for fuktighetskrem. Den ser ut til å være borte nå.) Med tanke på astma og eksem, hva kan jeg kreve av HELFO og NAV?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. november 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Etter folketrygdloven 5-22 kan det ytes bidrag til dekning av utgifter til reseptfrie kremer og salver. Bidrag ytes med 90 % av utgiftene som overstiger 1732 kroner. Dette står i rundskrivet:

Det kan ytes bidrag til dekning av utgifter til reseptfrie salver, kremer og oljer, til bruk i behandling av betydelige (utbredte) og kroniske hudlidelser med uttørring av huden (herunder brannskader og pustulosis palma-plantaris). Det er et vilkår at behov for tilførsel av salver, kremer og oljer er / forventes å bli, varig (to år eller mer).

Søknad om bidrag skal sendes til HELFO. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Skremmende hjerterytmeforstyrrelse

En skremmende arytmi! Hei! Jeg ble diagnostisert med ventrikulære ekstracystoler (VES) for ca to år siden. Disse ble da fanget opp på EKG etter ca tre år.

Innimellom, også de siste to årene har jeg hatt en kortvarig (3 sekunder) arytmi hvor hjertet bare "dirrer" i halsen. Jeg har da klemt av ved halspulsåren og hjertet har dunket normalt igjen. Nå har denne arytmien økt i lengde og har kommet med 12 dagers varighet. Jeg har begge gangene hatt meget høy puls samtidig som den virker uregelmessig. Jeg blir svimmel, det strømmer varme ut i begge fingrene og jeg må hive etter pusten. Etter ca 1 minutt har det slått om til Sinus, men da fremdeles med høy puls.

For snart to år siden fikk jeg gjort en ultralyd av hjertet uten unormale funn. Det ble dessuten gjort arbeidsekg som endte i en myokardscintigrafi pga at de på AEkg så iskemiforandringer. Myokardscintigrafien viste ikke noe unormalt. Dette er 1 1/2 år siden. Jeg er nå redd for denne nye arytmien. Mest redd for å falle død om såklart for jeg er "bare" 41 år og mor til tre flotte jenter.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. november 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Takk for detaljert beskrivelse av plagene. Det virker som om du har hatt en grundig og fornuftig utredning, og denne har vist fine resultater. Dette er betryggende og beroligende. 

Jeg skjønner selvsagt din frykt for å falle plutselig om. Det første du skal vite er at slik er uhyre sjeldent. Hvis du i tillegg ikke har hatt noen andre slike tilfeller med plutselig død i familien, er sjansene enda mindre for deg. 

Når det gjelder arytmier - hjerterytmeforstyrrelser - så finnes det mange ulike. Noen er farlige, men de fleste er ufarlige. For pasienten vil de ofte oppleves likt, og derfor er vi helt avhengige av å se dem på et EKG. Det betyr at neste gang du får en slik rytme, må du raskt komme til lege slik at det kan tas EKG. Ved å studere artymien på et EKG, kan vi si hvilken type det er og hvordan den skal behandles. 

Hvis de varer for kort til at du kan komme til lege, bør du få deg henvist til en 24-timers EKG-test. Denne registrerer hjerteaktiviteten din i et helt døgn, og kan kan fange opp arytmien når den kommer. Testen gjentas til man fanger opp arytmien. Be legen om henvisning. 

Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og symptomer

Da jeg for et par dager siden oppsøkte lege pga bronkitt, fikk jeg for første gang på mange år målt blodtrykket - til overraskende 190/100. Jeg er ofte plaget av hodepine, og har ofte inntrykk av at jeg ser innsekter eller andre svarte prikker sakte dalene ned i ytterkant av synsfeltet. Jeg har lest på hjemmesidene deres at bl.a. hodepine og synsforstyrrelser kan være tegn på alvorlig høyt blodtrykk, og nå er jeg selvfølgelig litt bekymret. Legen sa det kunne skyldes bronkitten, og anbefalte meg å komme tilbake for ny måling når jeg er frisk igjen. Det vil jeg selvfølgelig gjøre, men kunne godt tenke meg en vurdering fra dere av et slikt resultat. Jeg er ikke kjent med at noen i min familie har vært plaget av høyt blodtrykk - bortsett fra min tante på 94.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. november 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Problemet med høyt blodtrykk er ofte at det ikke gir noen symptomer. Pasienten merker ikke at noe er galt, og kan gå med høyt trykk i mange år uten å gjøre noe med det. Kroppen tar skade. 

Hos noen kan høyt blodtrykk gi symptomer som hodepine, svimmelhet, synsforstyrrelser, tungpusthet eller neseblødninger. 

190/100 er høyt, og hvis det virkelg ligger på dette nivået, må det behandles. Men legen din har rett i at infeksjonen kan forårsake midlertidig høyt blodtrykk. Da er det riktig å se an til infeksjonen er ferdig, og ta den ny kontroll da. 

Du har hatt hodepine og synsforstyrrelser, og lurer på om det kan skyldes blodtrykket. Det kan det, men symptomene kan også skyldes andre ting. Hodepine er en veldig vanlig plage, og kan ha mange andre årsaker enn høyt blodtrykk. Øyeplagene din kan komme av det høye blodtrykket, men kan også skyldes øyesykdom i seg selv. Høyt blodtrykk i seg selv kan også skade øynene.  

Som du skjønner så er det en del uavklart her. Jeg synes du skal gjøre som legen din sier, og ta en ny kontroll straks du er bedre. Be da også om en henvisning til øyelege. 

Lykke til!

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter, venstre fremre fasikkelblokk

Hei. Jeg er den typiske ”pasienten” som aldri går til legen, før jeg noen egentlig tvinger meg. I det siste halvåret har jeg hatt perioder der jeg hatt smerter midt i hjertet. Det varer alt fra 5 minutter til 2-3 timer. Vet ikke hvordan jeg direkte skal beskrive smerten, men jeg føler jeg beskriver det bra hvis jeg sier at hjertet mitt er akkurat som en liten mjuk ball noen klemmer hardt inni handa si. Det hender også at det er akkurat som en kniv som skraper hjertet mitt i to. Andre ganger er det bare ubehagelig, akkurat som bare noen trykker lett på brystkassen min. Når jeg får dette (dom så jeg er) går jeg egentlig bare å legger meg. For noen helger siden var jeg hos noen venninner da jeg fikk det og de tvinget meg til legevakten. Hos legen viste det ikke noe infarkt det og da, men han andbefalte meg å gå til fastlegen, noe jeg gjorde. EKG mitt viser at jeg har venstre fremme fasikkelblokk og i følge EKG tolkning trur EKGet at jeg er 50 år gammel (Jeg er 21 år) I dag har det også kommet små stikkninger når jeg puster, er akkurat som diafragma henger seg litt opp i hjertet det stikker ekstra når jeg puster inn og ut, og holder da pusten i ca 5-7 sekund før jeg trekker et nytt pust også holder det i 10 sekund, gjentar dette ca 3-4 ganger så går det over. Hva kommer dette av, er det bare mellomgolvet/musklene så ”klikker”? Jeg får smertene når jeg hviler og når jeg er går tur, men ikke når jeg trener hardt som for eksempel kondis og styrke. Jeg er ikke noe tungpustet, røyker ikke, bruker ikke noe medisiner(ikke p-piller eller) har normale kolesterolverider, har ikke diabetes, er frisk, spiser normalkost, er aktiv. Har et fint blodtrykk (115/56) og puls 59. EKG viser som tidligere nemnt venstre fremme fasikkelblokk. Far fikk hjerteinfarkt som 49 åring. Han er en aktiv mann som trener hver dag og spiser veldig sundt. Jeg var en snartur hos legen for en ukesiden, men pga akuttsituvasjon som kom på legekontoret ble timen veldig kortvarig for legen måtte inn til den akutte situasjonen, så skal inn igjen i november. EKG viser som nemnt tidligere fasikkelblokk, legen min tror det er en medfødt feil. Hvordan kan egentlig jeg ha en medfødt hjertefeil som ikke ble oppdaget da jeg var liten? Hva kan legen gjøre med dette, blir jeg sendt videre for å få en mer utredning fra en hjertelege? Må jeg opperere (dette er noe jeg ikke vil) Legen sa også at det kunne være veldig vanskelig å tolke EKGet mitt hvis jeg fikk hjerteinfarkt en gang pga ledningforstyrrelsene, så hvis jeg får hjerteinfarkt hvordan kan helsepersonell tolke at jeg har det? Og siste spørsmål hva betyr remme venstre fasikkelblokk? Vet det er ledningforsytrrelser, men vil ha en mer forklaring og er dette farlig? Kan legen sykemelde meg (Vil helst ikke bli det….) Jeg vet dere ikke kan si hva min legen kommer til å gjøre, men er bare litt nyskjerrig på hva som er normalt å gjøre, hva venstre fremme fasikkelblokk er og hvor farlig/ufarlig det er. Litt lenge å vente 3 uker for å komme til legen når en har så mange spørsmål...

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du har mange spørsmål, og jeg skal forsøke å svare. Først av alt: Du er ung kvinne og har i utgangspunktet veldig liten risiko for å få hjerteinfarkt, særlig siden du også er aktiv, har normalt kolesterol og blodtrykk. Veldig mange har smerter og stikninger i brystkassen i perioder av livet. Dette kan skyldes en rekke "godartede" årsaker som muskler/ribbein/senefester etc i brystkassen. Stikninger og smerter i brystet hos unge kvinner har heldigvis oftest ufarlige forklaringer. Det er et godt tegn at smertene forsvinner når du trener. Venstre fremre hemiblokk regnes oftest som et "godartet" EKG funn og kan bl.a. skyldes at bindevev i hjertet forsinker en liten del av den normale ledningsimpulsen. Dette har ingen praktisk konsekvens i hverdagen, og er ikke noe som du behøver å tenke på. Jeg vil råde deg til å prøve å slappe av så godt som du kan,- stikninger i brystkassen blir gjerne værre når man engster seg, slik at du kan komme inn i en uheldig spiral. EKG funnet betyr lite, og mest sannsynlig er du helt hjertefrisk! Håper du får en god prat med allmennlegen din om situasjonen, så kan han evt. henvise videre ved behov.

Hjerte/kar

Flimmer og bruk av xarelto

Har hatt atrieflimmer i 22 år og gått heletiden på Sotalol. Men har hatt langvarige sinusrytmer inntil nå. Det siste halvåret mer kronisk flimmer. Har idag begynt på xarelto 15mg. Normalt blodtrykk, aldri røkt, slank osv. Var hjertefrisk da jeg ble diagnostisert. Anbefaler du meg å oppsøke en hjertespesialist før oppstart?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Atrieflimmer er vår vanligste rytmeforstyrrelse, og mange lever utmerket med dette. I endel tilfeller kan operasjon (ablasjon) være aktuelt. Flimmer kan øke risikoen for hjerneslag, og avhengig av andre risikofaktorer kan det være aktuelt å gi et blodfortynnende preparat som effektiv forebygging. Xarelto er ett av flere slike preparater. Alder > 65 år regnes i seg selv som en risikofaktor og medfører ofte oppstart av slik medisin. Du trenger ikke å dra til hjertelege i forhold til oppstart av xarelto, men det er viktig at du får en god samtale med legen din om hva bruken av medikamentet innebærer i praksis. Hvis du har svært plagsom flimmer og/eller tenker på muligheten for ablasjonsbehandling (operasjon), ville jeg ha bedt om en henvisning eller oppsøkt en privat kardiolog.