Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Lav hvilepuls, proteinuri.

Hei! Jeg var nylig hos fastlege pga lav hvilepuls og er henvist videre. Er en aktiv dame på 41år, tidligere godt trent, men går mest turer per tiden. Pulsen er på det laveste nede i 36 om natten, men kan også telles til 40 manuelt når jeg slapper godt av. Også svimmel og får lett bt-fall Min farfar døde 35år gammel av hjertesykdom, usikkert hva pga han ble ikke obdusert. Det kan også nevnes at normal-blodtrykket mitt ca er på 100/60, hvilepuls ca 50-60. Tilfeldig sjekk av urin viste proteinuri (+2), samt +1 på leukocytter. Føler meg frisk og rask ellers, men vil gjerne finne utav hvorfor hjertet jobber så langsomt kvelds- og nattestid.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. november 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hos trente, yngre mennesker er lav hvilepuls og lavt blodtrykk oftest normalt, og den pulsfrekvensen du forteller om er ikke helt uvanlig. Det lave blodtrykket kan medvirke til at du blir lettere svimmel. Du har antagelig fått råd om å drikke godt med væske, og du trenger ikke være redd for salt i maten. Det finnes enkelte sjeldne tilstander som kan gi seg utslag i lav puls og lavt blodtrykk. Proteinuri kan være helt normalt (f.eks. etter fysisk aktivitet), men kan også skyldes skade på nyrer. Viktig at du kontrollerer urinprøven for å se om du trenger videre undersøkelser.

Lykke til!

Hjerte/kar

Normalt blodtrykk form 83 år gammel, sprek kvinne.

Hva er normalt blodtrykk for dame 83 år. Frisk og i fin form. Trener 3 x i uken.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Så flott at du trener og holder deg i form! Blodtrykket ditt bør være < 140/90 på legekontoret, eller < 135/85 hvis du måler selv hjemme i sofaen. Hvis du har såkalt "kontortrykk" så kan det være vanskelig å finne ditt "egentlige" blodtrykk, da vil jeg anbefale at du tar en såkalt døgnmåling (bærer en liten boks rundt livet og en blodtrykksmansjett rundt armen i et døgn). Dette gir det beste utgangspuntket for å bestemme om du skal ha blodtrykksmedisin. Ta gjerne en prat med legen din om dette.

God trim!

 

Hjerte/kar

Gurkemeie og høyt blodtrykk

Er det farlig for pasienter med høyt blodtrykk å ta en teskje med gurkemeie hver dag. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Nei, jeg kjenner ikke til at det skal være farlig. Enkelte hevder det motsatte, at det er bra for høyt blodtrykk, men jeg har ikke sett forskningsstudier på dette.

Hjerte/kar

Kolesterol, 70 år gammel kvinne.

Hva bør kolestrolet for dame på 70 år være?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Svaret er avhengig av dine såkalte risikofaktorer. Dersom du har hjerte-karsykdom av noe slag, diabetes, høyt blodtrykk eller høy familiær risiko eller en kombinasjon av dette foreligger det tabeller som angir mål for kolesterolverdier. Dersom du er helt frisk og rask uten spesiell risiko trenger du ikke å tenke på kolesterolet men forsøke å leve alminnelig sunt og holde deg fysisk aktiv. Dersom du har såkalt moderat risiko sier europeiske retningslinjer at du bør ha et såkalt LDL kolesterol (det "dårlige kolesterolet") på <3. Legen din kan vise deg tabellene og se hvor du passer inn.

Hjerte/kar

Blodgiver, uskyldige ekstraslag

Jeg ønsker å bli blodgiver, men ble avvist fordi jeg har ekstraslag. Jeg har blitt undersøkt av hjertespesialist (24-t EKG og ultralyd), som ikke fant noe unormalt. Konklusjonen var ufarlige ekstraslag. Blodbanken mener at det å gi blod kan påføre meg flere ekstraslag. Er det gjort undersøkelser som støtter opp om dette, eller er det bare "føre var"-prinsippet til Blodbanken?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette var et interessant spørsmål. Jeg kjenner ikke til studier som har vist dette, så det er nok generelle forsiktighetsregler.

Hjerte/kar

Atrieflimmer. Nattlig oppvåkning, uvel og sliten.

Hei ! Jeg har i dag fått vite at jeg har hjerteflimmer og hjertebank. I den forbindelse så er det litt som jeg lurer på. Fikk ikke tid å spørre legen på sykehuset i dag, da han nok ikke hadde tid. Så kanskje dere kan svare meg?

Jeg er en dame på 49 år som har hatt symptomene i flere år, men ikke helt skjønt hva det har vært. Jeg har høyt blodtrykk og migrene, er ellers frisk og rask.
I over lang tid ( år ) så har jeg blitt veldig fort sliten av ingenting og nå lurer jeg på om dette kan være pga hjerteflimmer og om dette kan komme til å bli bedre når jeg nå begynner på medikamenter.

Når jeg blant annet går på fjellet i Lofoten (noe som jeg gjør kun når jeg er hjemme i Lofoten på ferie) er det ikke lange stykket jeg går før jeg blir uvel, svimmel og generelt dårlig og må sette meg ned for å få igjen pusten og komme meg. Er dette noe som kan komme av hjerteflimmer og kan det bli bedre når jeg begynner på medikamenter?

Jeg er ikke en som går på treningsstudio men i løpet av en dag så kan jeg gå fra ca. 8000 til 17000 skritt. Jeg jobber i butikk og går veldig mye i godt tempo på jobb . Er dette for lite trening? Burde jeg gjøre noe mer? Er ikke så glad i trening, men det kan jo komme av at jeg blir så utrolig fort sliten.

Jeg har hjerteflimmer og hjertebank på natten, noe som ble påvist i undersøkelsen. Jeg sover urolig og kan våkne flere ganger i løpet av en natt, kan dette ha en sammenheng med hjerteflimmer og hjertebank ? Håper på snarlig svar. Tusen takk på forhånd!!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. oktober 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Du er ikke aleine om å ha flimmer, dette er den klart vanligste rytmeforstyrrelsen i befolkningen og rammer ca 1/4 av alle mennesker i løpet av livet. Det er bra tilstanden er oppdaget siden det finnes god behanlding, enten i form av medikamenter eller en liten operasjon (ablasjon). Flimmer kan godt forklare slitenhet, men det kommer blant annet an på hvor rask pulsen din er ved anstrengelse. Det kommer selvsagt også an på om du har flimmer hele tiden eller bare av og til. Du kan ha et forsiktig håp om bedring etter oppstart av medikamenter. Flott at du går mye i løpet av en dag, du trenger heller ikke være redd for å trene aktivt eller å "ta deg ut" i forhold til hjertet, tilstanden er ikke farlig! Dersom du har nattlige flimmer-anfall kan dette medvirke til urolig søvn. God bedring!

Kosthold

Medox og Marevan

Har Medox noen bivirkninger når det gjelder bruk av Marevan?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 28. oktober 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, dette har vært besvart her tidligere, se blant annet: 

http://www.lhl.no/spor-eksperten/sporsmal/Aortaklaff-medisiner-og-kosttilskudd/

http://www.lhl.no/spor-eksperten/sporsmal/Medox/

For å oppsummere: vi kan ikke utelukke at det er uheldig å ta Medox' blåbærkapsler i kombinasjon med Marevan, men det finnes knapt nok noen dokumentasjon som sier hverken det ene eller det andre.

Legemiddelinformasjonssenteret RELIS oppfordrer til at tilskudd av antocyaner (stoffer i Medox) brukes med forsiktighet i kombinasjon med blodfortynnende medikamenter, da risiko for økt blødning ikke kan utelukkes. 

Derfor gjelder det å være føre var og informere legen som fastsetter Marevan-dosen din om det dersom du tar Medox eller kosttilskudd. Kanskje vil legen da justere doseringen.

Blodfortynning før ablasjon mot atrieflimmer

jeg skal opereres for 2. gang (ablasjon) på Feiring klinikken. Mine blodprøver er oversendt og har svært gode resultater på alle områder. I følge innleggelseskrivet , skal jeg starte med Pradaxa 4 uker før operasjon. Mitt spørsmål: Kan jeg starte med pradaxa 2 eller 3 uker før ? Finnes det andre tilsvarende medikamenter som gjør at jeg kan starte medikamentbruken i kortest mulig tid før operasjonen??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Grunnen til at man skal ha blodfortynnende medisiner i forkant av ablasjon, er for å være sikker på at det ikke har dannet seg noen blodpropper i hjertet, som kan løsne under operasjonen og gi hjerneslag. 

Det finnes ikke studier som har sett på nøyaktig hvor lenge man bør stå på blodfortynnende i forkant, så helt sikkert vet man ikke. Likevel anbefaler de fleste ekspertene (basert på erfaring og kunnskap) at du bør ha blodfortynning i minst 3 uker før operasjonen.

Jeg anbefaler at du følger instruksen fra Feiringklinikken. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mareritt som bivirkninger

Jeg bruker Lipitor som kolesterolsenkende medisin (40 mg) og lurer på om en av bivirkningene kan være marerittlignende drømmer om natten , svært ofte. Jeg har tidligere brukt Zocor med samme mg. og merket ikke slike plager da. Er det forskjell på virkningen på behandling av disse to medisinene, siden fastlegen anbefalte meg å endre til Lipitor ? Har totalkolestreol på 3,5 og LDL på 1,9.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Først: du har flotte kolesterolverdier! Dette minker faren for videre hjerte- og karsykdom. 

Mareritt er oppført som mulig bivirkning for både Lipitor og Zocor. Men forekomsten er sjelden for begge. På lipitor står det mellom 0,10 og 1 prosent av brukerne kan oppleve mareritt, mens det på zocor står 0,01%. Dette kan betye at mareritt inntreffer noe hyppigere ved Lipitor. Kanskje det kan være en ide for deg å gå tilbake til zocor igjen. Ta det opp med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkninger av statiner

Har brukt Simvastatin i flere år og før det Lipitor grunnet høyt kolestrol. I vår nære familie og vennekrets er det flere som har brukt statiner i flere år og mange har fått mye plager! Vet man egentlig nok om bivirkninger eller er det industrien som rår? Vet at utenlandske leger har påpekt over år at statiner er skadelig for flere deler av kroppen. Når skal vi få et oppriktig svar på skader som statiner gjør med oss?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alle medisiner har bivirkninger. Hvem som får hvilke bivirkning, og i hvilken grad, varierer fra person til person. Noen får ingen bivirkninger, andre får så mange at de må slutte med medisinen. Bivirkningen er kanskje prisen man må betaler for å høste de gode effektene av medisinen. Legen og pasienten må alltid vurdere om dette er en pris som er verdt å betale. Effekten bør være såpass god bivirkninger kan forsvares. 

Når det gjelder statiner, så er det et av de mest brukte medisinene i verden. Det betyr at vi har enormt med erfaring med dem, og kjenner både effekten og bivirkningene svært godt. Industrien er selvfølgelig interessert i å selge medisinene sine, men det er vi leger og forskere som bestemmer retningslinjene for hvem som bør behandles og hvem som ikke trenger behandling. Et annet viktig poeng er at lisensen på nesten alle statiner har gått ut, slik at industrien ikke tjener noe særlig på disse medisinene lenger. 

Statiner er gode medisiner, har godt dokumentert effekt, og gir vanligvis lite bivirkninger. Likevel er det endel pasienter som kan nokså plagsomme bivirkninger. Disse pasientene kan da prøve et annet statin, eller i en annen styrke. Ofte finner legen et alternativ hvor bivirkningene er akseptable. 

Mvh

Wasim Zahid