Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Trening ved høyt blodtrykk

Jeg fikk konstatert høyt blodtrykk for to år siden og gjennomsnitt måling viste 170/105. Jeg går på medisiner, 50 mg Losartan, og når jeg måler hos legen hver 3 mnd er trykket 125-130/80-85.

Da jeg fikk høyt blodtrykk la jeg om livsstil. Sluttet å røyke og startet å trene. Jeg har lagt om mye på kosthold også, jobber fortsatt med det. Når det gjelder trening så er det spinning og styrketrening 4-5 ganger i uken. Jeg elsker å trene og trener med PT to ganger i uken. På spinning er jeg i korte deler av timen over 90 % av makspuls og ligger gjerne på gjennomsnitt 80-82 % i løpet av timen. Styrketrening foregår med tunge vekter og maksløft. Noe lettere også selvfølgelig.

Jeg har ikke fått noen beskjeder hverken av kardiolog eller fastlege om begrensninger i trening. Leste artikkelen deres om trening ved høyt blodtrykk - https://lhl.no/om-lhl/aktuelt/nyhetsarkiv-2015/2015/trening-ved-hoyt-blodtrykk - og blir litt bekymret. Burde jeg være det? Burde jeg endre treningen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål

Først av alt: Fantastisk at du har gjort så mye med livsstilen din! Dette har unektelig en stor effekt på helsen din. 

Når det gjelder artikkelen om trening ved høyt blodtrykk, så gjelder den blodtrykkspasienter som enten ikke går på medisiner, eller som har høyt blodtrykk selv om de går på medisiner. Hos disse kan hard trening føre til farlig høye blodtrykksverdier. Men du faller ikke i noen av disse gruppene. Du har et veldig fint blodtrykk, og jeg ville ikke hatt betenkeligheter med å trene hardt hvis jeg var deg. Faktisk har enkelte studier vist at høyintensitets intervalltrening har større fordeler for blodtrykkspasienter, enn moderat kondisjonstrening. 

Hvis du likevel er i tvil, kan du be legen din henvise deg til en arbeidstest. Da kobles du til et BT-apparat og belastes på en ergometersykkel med økende motstand. Du holder på til du har gitt absolutt maks, og ikke klarer mer. BT-maskinen måler blodtrykket ditt kontinuerlig og legen sjekker hvor høyt det går. Hvis overtrykket holder seg under 190 mmHg ved maksimal belastning, betyr det at blodtrykket ditt er godt regulert og stiger ikke til farlige høyder under hard trening. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Høy puls

Hei. Jeg er en 36 år gammel kvinne, noe overvektig, men trener flere ganger i uka og er ellers frisk. Har imidlertid oppdaget at pulsen min stiger raskt til 120-125 når jeg reiser meg opp og beveger meg i normalt tempo. Ingen ubehag i forbindelse med dette. Pulsen faller raskt til underkant av 70 når jeg setter meg ned. Får også veldig rask pulsstigning ved trening, men blir ikke andpusten eller påvirket før pulsen har passert rundt 145.

Er dette noe som bør utredes eller krever behandling? Betyr det bare at jeg er i dårlig fysisk form? Har tatt det opp med fastlege en gang, men hun mente det ikke var noen grunn til bekymring så lenge hvilepulsen var normal og jeg ikke følte noe ubehag i forbindelse med den forhøyede pulsen. Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når vi går fra hvile til anstrengelse, kreves det mer av hjertet, og det slår derfor fortere. Feks ved løping og trening. Hvor raskt pulsen øker, og hvor høyt den øker varierer fra person til person. 

Men at den går fra 70 til 120 bare fordi du reiser deg, synes jeg er mye. Det kan godt hende at dette bare er normalt for deg, men jeg synes det er grunn til å sjekke det litt nærmere. Noen ganger kan det ligge en  hjerterytmeforstyrrelse som ligger bak. 

Du bør be fastlegen din henvise til et arbeids-EKG. Dette gjøres hos spesialist, enten på sykehus, eller privat. Du kobles til en EKG-maskin og tråkker rundt på en ergometersykkel (eller går på en tredemølle). Legen følger med på hvordan hjertet ditt reagerer, og kan samtidig sjekke om du får noen rytmeforstyrrelse, eller om det kun er er normal rask puls. Hvis det er en hjerterytmeforstyrrelse, kan det blir aktuelt med videre behandling, avhenging av hvilken type det er. Hvis det bare er vanlig rask puls, er det antageligvis ingen grunn til å gjøre noe med det hvis du ikke plages av pulsen. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hull i hjertet

Er det vanskelig å gå når man har hull i hjertet? Kan man dra på skole, jobb eller studere eller må man være hjemme og sitte i rullestol?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hull i hjertet kan være så mangt. Hvor store plager du får, hvor hemmet du blir, og hvor aktiv du kan være avhenger av hvor hullet sitter og hvor stort det er. De aller fleste medfødte hull i hjertets skillevegger gir aldri noen plager, og personer har slike lever like normale og aktive liv som alle andre. Noen få har større og mer alvorlige hull. Noen merker kun at de blir litt mer tungpustne og slitne enn andre under trening, mens andre får mer invaliderende plager. Vi har i dag god behandling for slike hjertefeil, og det meste kan rettes med operasjon. 

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Tbc som årsak til skuldersmerter og nedsatt almentilstand?

Hei Jeg har de siste 2 år vært svært plaget av smerter i skulder, albue og håndledd. Jeg har blitt behandlet av kiropraktor i flere omganger uten å oppleve lengre lindring av smertene. Diagnose per i dag er: rotaror cuff syndrom pga belastningen i jobb. Saken er at min far hadde tuberkulose som mest sannsynlig lå latent hos ham over flere år. Denne ble diagnostisert for 3 år siden gjennom lungebiopsi. Sykdommen ble oppdaget etter han ble betraktelig dårligere pga emfysem og var i rimelig dårlig form og ble innlagt pga pnuemoni. Hele familien ble testet med mantoux og blodprøver. Fordi jeg er sykepleier og har vært utsatt for testing tidligere slo mantoux-testen kraftig ut på meg (6 cm) og jeg gjennomgikk rtg og blodprøver. Disse var etter hva jeg forstod negative og smittevernlege i kommunen antok at utslag kom fra tidligere testing. Jeg har aldri opplevd symptomer på lungetuberkulose. Men er tidvis varm lokalt i ledd, hatt mye nattesvette, nedsatt matlyst som har ført til vekttap. Kiropraktoren behandler meg i dag med trykkbølgebehandlig uten særlig effekt. Kortisoninjeksjon hos fastlege i bursa var også uten effekt. Mitt spørsmål er om det er urealistisk av meg å tenke tuberkulose i skulder? Er jeg ute på viddene? Mvh Linda

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Rotator cuff syndrom er en velkjent tilstand som kan gi mye plager over tid.  Jeg går ut fra at du også har hatt belastninger som kan gi et rimelig grunnlag for diagnosen. Det er nok sjelden at tuberkulose gir disse symptomene, og det virker mindre sannsynlig hvis symptomene er i god overensstemmelse med det man forbinder med rotator cuff syndrom. Dine øvrige generelle symptomer med nattesvette mm kan det likevel være fornuftig å forfølge videre. Man kan jo også tenke på andre mulige differentialdiagnoser som eventuelt kan  forklare hele bildet. I utgangspunktet virker vel tbc-diagnosen ikke sannsynlig, men må evt være med blant mulige diff.diagnoser når man undersøker videre.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar

Finne fakta om hjerte- og karsykdommer

Hei, kan du gi meg litt fakta om hjerte og karsykdommer? Jeg skal ha et prosjekt og finner ikke god informasjon på Internet. Har funnet en del, men føler ikke at det er nok.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 27. oktober 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Jeg vil anbefale deg å gå inn på våre nettsider www.lhl.no. Hjerte-kar området er stort og omfattende. Hvis det er konkrete spørsmål du ikke finner svar på , kan du henvende deg på nytt.  

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Inger

Lunge

Økende lungebesvær, hva er årsaken?

Hva kan nedsatt lungekapasitet skyldes? Jeg fikk påvist dette for fem år siden hos spesialist. Under normalområdet. Legen mente det var astma, men ingen forbedring etter inhalasjon med astmaspray. Tenkte ikke så mye på det da, men de siste par årene har jeg vært plaget med gjentatte og veldig langvarige luftveisinfeksjoner omtrent gjennom hele høst og vinter sesongen. Jeg begynner derfor å lure på om dette kan ha en sammenheng og om jeg bør få fulgt opp dette videre mht mulig underliggende lungesykdom? Jeg blir tungpustet og plages med vedvarende tørrhoste.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er mange mulige årsaker til nedatt lungekapasitet. Astma og kols er en vanlig årsak, men også lungefibrose og flere andre lungesykdommer kan ligge bak. Noen har nedsatt lungefunksjon fra barnealder pga for svært tidlig fødsel. Andre ting er påvirkning i forbindelse med inhalasjon av støv, røyk og gasser, ofte i forbindelse med yrket.

Når du har symptomer med langvarige luftveisinfeksjoner, hoste og tung pust er det god grunn til en nærmere undersøkelse for å få en avklaring. Det er naturlig å sette dette i sammenheng med den reduserte lungekapasiteten som ble påvist for noen år siden. Da bør du spørre fastlegen om å få en ny henvisning til spesialist. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Forstøverapparat eller inhalasjonskammer?

Jeg har nettopp vært på kontroll for min astma hos lungelege på sykehuset. Jeg ba om å få et nytt pariapparat fordi det jeg har begynner å bli tett. Det fikk jeg ikke. Fikk isteden et rør, Philips Respironics Anti-static Chambre, som jeg skal ta medisin med. Jeg er skeptisk til at dette vil gi meg like god effekt som pariapparat? Har dere noen tanker om det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Forstøverapparat eller pariapparat avgir en stor mengde medisin og sikrer en effektiv inhalasjon selv om man er ganske dårlig i pusten. Det er særlig i bruk ved akuttbehandling på sykehus/legevakt. I Norge har vi tidligere brukt dette i ganske stort omfang til hjemmebruk til enkeltpasienter. I noen tilfeller er dette indisert fortsatt, men trenden nå er å heller forsøke inhalasjonskammer. Det er vist at dette gir en like god fordeling av medisin i lungene, men med lavere dose medisin enn på forstøverapparat. Vanligvis gir det også færre bivirkninger, samtidig som effekten er like god. Forskjellen er imidlertid at man bør holde pusten noen sekunder etter inhalasjon på inhalasjonskammer for å sikre at medisinpartiklene får tid til å feste seg før man puster ut. På forstøverapparatet puster man medisinen ut og inn over flere minutter. Jeg tror det er en riktig utvikling at man prøver kammer fremfor forstøverapparat, og så kan man heller plukke ut de personer som trenger apparatet likevel. Jeg tror det er lurt at du prøver dette som jo også blir enklere, men gir beskjed til legen hvis det likevel ikke fungerer godt nok.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Blodtrykksmedisin og astma

Hvordan er det med blodtrykks-senkende medisiner når man har astma? Finnes brukbare alternativ? ( Bypassoperert for noen måneder siden.)

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ja, det fins mange gode blodtrykksmedisiner også når du har astma. Det er vanlig å forsøke å unngå beta-blokkere, men allikevel er det flere å velge mellom. Noen ganger må man forsøke seg frem til det som gir god effekt og ikke gir plagsomme bivirkninger. Det er viktig å behandle et forhøyet blodtrykk, både for å spare hjertet og for å unngå skadelig belastning av blodkarene. Jeg regner med at fastlegen vil kunne finne et egnet medikament som passer for deg og tar hensyn til din astma. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma, forkjølelse og stramme brystmuskler

Hei. Jeg har astma og har vært en del tett i pusten i det siste pga forkjølelse. I etterkant av forkjølelse føler jeg meg ofte tett, og kjenner at musklene rundt brystkassen er stramme.

Kan jeg kjenne meg tett i pusten pga at musklene er så stramme, uten at jeg egentlig er tett?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. oktober 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

En forkjølelse kan henge i en stund og merkes på pusten i etterkant. Det er vanlig at man tar mer medisin i faser hvor pusten blir påvirket av f.eks forkjølelse. Derfor er det viktig å trappe sakte ned til den vanlige dosen igjen. De stramme musklene rundt brystkassen kan komme av et uhensiktsmessig pustemønster, dvs at man ikke puster dypt nok og helt ned i magen og overbelaster musklene som ligger mellom brystbeina fordi man hoster og er tung og tett i pusten. Hva som er hva er det viktig at du finner ut av. Snakk med legen din om det finnes noe astmakurs eller lignende i nærheten av der du bor eller om du trenger et opphold på f.eks Glittreklinikken 
Der lærer man å leve best mulig med sin lungesykdom.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal

 

Lunge, Allergi

Allergivaksinasjon

Hei.
Jeg prøvde i 2007 tabletten Grazax pga min pollenastma. Dette gikk galt, fikk en kraftig allergisk anafylaktisk reaksjon og måtte avslutte. Nå anbefaler legen på sykehuset meg å prøve vaksinering mot bjørk med sprøyter. Er dette trygt? Skjer det ofte at pasienter går i alvorlige reaksjoner av slike sprøyter?

Min sykdom plager meg svært mye hver sommer noe som fører til mye bruk av kortison, så jeg vurderer sterkt å prøve, men er redd for å bli like dårlig som sist.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. oktober 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei! Takk for henvendelsen!

I starten av en vaksinasjonsbehandling er det vanlig å få noen umiddelbare bivirkninger som kløe i håndflaten og andre steder på kroppen, irritasjonshoste, utslett eller lett pustebesvær. Mer alvorlige symptomer som store pusteproblemer og allergisk sjokk er sjeldent, men kan oppstå. Det vil derfor ikke være noe garanti for at det ikke kan skje med deg igjen. Det er viktig at du har en god dialog med legen og diskuterer dette nøye med han som kjenner din sykdom før du tar en endelig avgjørelse.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal