Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Pårørende bidrag

Hei,min samboer har kom Kols3/4 lungekapasitet på 34.han har også ødelagt rygg, bruker spiriva ,seretide og ventoline pluss andre medisiner for magesår,,har nå hatt lungebetennelse flere ganger,vi har 2 hunder,er det noe jeg kan gjøre for å bedre hverdagen hans.?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 22. oktober 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Tusen takk for ditt spørsmål til kolslinjen, og så fint at du ønsker å bidra til at din samboer skal ha en så bra hverdag som mulig. Det er et ganske stort tema som det er vanskelig å svare generelt på i en slik generell svartjeneste. Hvis du ønsker det kan du delta på Glittreklinikken sine pårørendedager hver fjerde mandag i mnd, der vil du få mye informasjon i forhold til hvordan du kan forholde deg. Hvis du bor for langt bort til å kunne benytte dette tilbudet, kan du få tilsendt informasjonsmateriell i posten. Ønsker at du tar kontakt på kolslinjens tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Kosttilskudd og bivirkninger

Er det noen helserisiko å bruke kosttilskuddet BRIZO (middel mot hyppig vannlating) sammen med; amlodopin, lipitor og metformin ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Såvidt jeg kan se består dette produktet av soyaekstrakt. Hvorvidt det har helseskadelige effekter eller forstyrrer andre medisiner er vanskelig å si da det ikke er sjekket i kontrollerte forskningsstudier. 

Hypotetiske sett kan soyaekstrakt ha en negativ effekt på tilstander som brystkreft, cystisk fibrose, nyrestein, livmorkreft, melkeallergi, urinblærekreft, lavt stoffeskifte og astma og diabetes. 

Det er også tenkelig at soyaekstrakt kan forstyrre virkningen av medisiner som antidepressiva, antibiotika, marevan og enkelte hormonmedisiner. 

MVh

Wasim Zahid

 

Kilde:

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-975-soy.aspx?activeingredientid=975&activeingredientname=soy

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk av statiner?

Hei Kan kolesterol senkende piller føre til for høyt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, høyt blodtrykk er ikke en bivirkning av kolesterolsenkende medisiner (statiner). Hvis blodtrykket ditt har økt etter at du begynte med slike medisiner, kan det ha andre årsaker, eller være en tilfeldighet. Ta en ekstra kontroll hos legen din. 

Mvh

Wasim Zahid. 

Bilyd over hjertet

Jeg fikk et hjerteinfarkt for 2 år siden. Legene kunne ikke med klarhet si årsaken til infarktet, blodtrykket mitt var lavt og kolesterolet var også innenfor normalverdiene. 1 år etterpå ble jeg henvist til sykehuset på nytt fordi legen fant en bilyd som hun ville ha undersøkt. Jeg hadde kommet til legen fordi jeg ofte opplevde at hjertet slo ekstra hardt og at dette var ubehagelig. På sykehuset ble det tatt ultralyd og de fant ikke noe galt. De mente bilyden ikke var der da, og kalte det for noe som jeg ikke husker, men ble forklart med at lyden kom og gikk. Nå har jeg igjen vært hos legen, primært fordi jeg hele tiden føler at jeg "brygger" på noe, og blir fort sliten. Nå lyttet legen og fant at at jeg har en bilyd hele tiden. Legen tror det er en klaffeil og henviste meg til sykehuset. Nå leser jeg jo her på siden at det kan utvikle seg raskt og føre til hjertesvikt. Hvordan bør jeg forholde meg mens jeg venter på innkalling til sykehuset? Bør jeg ta det med ro, trene, hvile osv? Glad for litt veiledning her da jeg er litt engstelig akkurat nå! (Jeg er litt overvektig, men har trent jevnt i mange år, gått, jogget og syklet)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Bilyd over hjertet kan ha ulike årsaker: trange klaffer, lekkaskje i klaffer, og hull i hjerteveggene. Det finnes også noe som heter fysiologisk bilyd, og dette betyr at hjertet ditt bare lager en bilyd uten at det er noe feil. Mange av oss har slike lyder. 

Hvis ultralyden av hjertet ditt var normalt for 1 år siden, er det god grunn til å være beroliget. Det er en svært presis og god undersøkelsesmetode, som lett avslører eventuelle feil. 

Klaffefeiler utvikler seg som regel over lang tid, og blir gradviss verre og verre. Det vanligste er at det kan ta flere år før det eventuelt utvikler seg til hjertesvikt. Hvis du ikek hadde noen klaffefeil på ultralyd for 1 år siden, er det lite sannsynlig at du har en alvorlig klaffefeil nå. Noen få ganger kan klaffefeil komme raskt. Men da merker pasienten gjerne en akutt og rask forverring. Som regel av pusten. Slike forløp kan ofte være dramatiske. Det du beskriver, passer ikke med slike tilstander. 

Jeg synes det er fint at du har blitt henvist til en ny ultralyd, men det er også viktig at du ikke bekymrer og engster deg for mye. Jeg synes du skal prøve å leve så normalt som mulig med en aktiv livsstil. Hvis du merker ytterligere symptomer eller forverring, må du ta kontakt med legen din som kan purre på timen på sykehuset og få den fremskyndet hvis det er nødvendig. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Behandling av atrieflimmer

Hei. Jeg har fått atrieflimmer, og "noen" anbefaler akupunktur. Finnes det holdepunkter for at dette har noen effekt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Akupunktur har ingen effekt mot atrieflimmer. Jeg anbefaler deg å følge rådene til legene dine, da det er viktig med presis medisinsk behandling ved atrieflimmer. 

Atrieflimmer behandles ulikt fra pasient til pasient, avhengig av alder, alvorlighetsgrad, og om du har andre sykdommer eller ikke. Noen trenger blodfortynnende behandling, andre trenger hjertemedisiner. For noen kan ablasjon ("brenning" inni hjertet) være nødvendig. Snakk med legen din for å finne hva som er korrekt for deg. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Operere aortastenose?

Jeg er 54 år og har fått påvist en liten til moderat aortastenose med V-maks 3,1 m/sek, middelgradient 20 og maksgradient 39 mmHg. Klaffearealet er beregnet til 1 cm2. Ved angiografi finner de EF på 75 % og uttrekksgradient på 25 mmHg. I en sykkeltest fant de at blodtrykket ikke stiger nok under anstrengelse. Det er ikke operasjonsindikasjon og jeg skal kontrolleres om et år. Min bekymring er om det kan bli varige skader før de opererer. Jeg har lest at det er best resultat når de opererer før det er for store symptomer. Lurer derfor på hva som er operasjonsindikasjon.

Jeg er i forholdsvis god form, trener blant annet spinning og har puls opp til 170. Men merker at jeg må starte forsiktig og varme opp godt før jeg belaster meg så hardt. Opplever en gang i blant å bli matt og kraftløs og må roe helt ned. Tar ca 15 min før det går over. Er også en del svimmel. Er opptatt av å bevare helsa så godt jeg kan på tross av sykdommen. Lurer på hvordan det er lurt å trene og hvor hardt jeg skal belaste meg? Er intervall en god ide?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Takk for detaljert informasjon og gode spørsmål. 

Når det gjelder operasjon for aorta stenose (trang klaff) må man finne det gylne tidvinduet. Det er dumt å operere både for tidlig, og for sent. Timingen må våre riktig.

Når vi vurderer operasjon, ser vi på:

- Graden av plager og symptomer

- Stenosens alvorlighetsgrad (bedømt med ultralyd)

- Venstre hjertekammers pumpefunksjon

- Hvorvidt det er behov for annen hjertekirurgi også (feks by-pass)

Det vanligste symptomene er tungpusthet, brystsmerter og svimmelhet. Jo lavere anstrengelse som utløser symptomene, jo sterkere indikasjon for operasjon. Hvis plagene hindrer deg i dagligdagse gjøremål, er det grunn til å operere. Besvimelse eller nesten-besvimelse i forbindelse med anstrengelse er et svært alvorlig symptom, og da må man operere raskt.

Stenosens alvorlighetsgrad bedømmes med ultralyd (ekkokardiografi). Med denne undersøkelsen kan man måle blodets hastighet over klaffen, trykkforskjellene, og beregne arealet på åpningen. Middels gradient over 40 mmHg, hastighet over 4 m/s og areal under 1 cm2 regnes som alvorlig, og er operasjonsindikasjon.  

Når utløpet blir for trangt, kan det etterhvert bli en altfor stor belastning for hjertet, og venstre hovedkammer kan begynne å svikte. Pumpeevnen måles blant annet etter noe som heter ejeksjonsfraksjon, forkortet til EF. Normal EF er over 65%. Faller EF under 50%, er det tegn på svikt, og det styrker indikasjon for operasjon. 

Hvis pasienten samtidig har andre hjertelidelser som krever kirurgi (feks kransåresykdom eller andre klaffefeil), vil det være naturlig å operere også en litt til moderat aortastenose (i samme slengen) for å slippe flere operasjoner. 

Du trener og virker å være i god fysisk form. Det er vanskelig å gi gode generelle råd rundt dette, da hvert tilfelle og hver pasient er unik. I følge amerikanske helsemyndigheter bør man unngå hard trening som vektløfting og høyintensitets kondisjonstrening hvis stenosen erverre enn mild (altså moderat og alvorlig). 

Det virker som du er godt ivaretatt av legene dine, og jeg er helt enig i kontrollopplegget. Hvis du får forverring av symptomene dine, må du melde deg hos legen din for å fremskynde kontrollen. Lykke til videre!

Mvh

Wasim Zahid. 

Hjerte/kar

Antibiotika hos tannelgen etter hjerteoperasjon

Hei! Jeg ble operert i april hvor det ble utført en annuloplastik med ring ved mitralinsuffisiens. Spørsmål fra min tannlege er om jeg bør ta antibiotika før tannlegesjekk/ behandling. På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Enkelte hjertepasienter må ta forebyggende antibiotika når de skal få utført et inngrep hos tannlegen. Formålet er å hindre infeksjon inni hjertet (endokarditt). Slik infeksjon kan sett seg på hjerteklaffer, på innsiden av hjerteveggene, eller på klaffeproteser (ventiler). 

Pasienter som har kunstig materiale i hjertet har økt risiko for infeksjon, og skal derfor bruke antibiotika når du får utført inngrep hos tannlegen. Siden du har fått operert inn en ring i hjertet, skal du ha forebyggende antibiotika ved tannlegebesøk.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid.

Lunge, Rettigheter

Dekning av utgifter til rehabilitering

Skal ha et treningsopplegg ved Hokksund rehab.senter.Har lungeemfysem kan jeg få dekket dette

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. oktober 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hokksund Rehabiliteringssenter har en egenandel på 128 kroner døgnet. Denne egenandelen er omfattet av frikort tak 2. Det betyr at du ikke skal betale mer enn 2670 kroner. Har du fått lungesykdommen din godkjent som yrkessykdom skal du ikke betale egenandel.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Hvor smittsomt er lungebetennelse?

Hvor smittsomt er egentlig Lungebetennelse? Hvis man kysser en som har lungebetennelse. vil man uansett bli smittet? Når er Lungebetennelse mest smittsomt? I inkubasjonstiden, i det det bryter ut, eller hele tiden?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 21. oktober 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din.Lungebetennelse er en betennelse i lungevevet som følge av en infeksjon med bakterier eller virus. Sykdommen er ganske vanlig, og rammer oftest de yngste og de eldste aldersgruppene. Lungebetennelse forårsaket av virus er mer smittsomt enn en som er forårsaket av bakterier, men begge er smittsomme.

Smitte skjer som regel via dråper, ved hoste eller nysing fra en syk person, så hvis man kysser en med lungebetennelse vil man bli utsatt for smitte.Ved virus er smittefaren størst i inkubasjonstiden og ved bakterier er man smittsom hele tiden. Flere ting kan gjøre deg spesielt utsatt for å få lungebetennelse:

  • Røyking

  • Akutt luftveisinfeksjon eller bronkitt på grunn av virus

  • Svekket hosterefleks som følge av høyt alkoholforbruk, hjertesykdom, hjerneslag eller høy alder

  • Redusert immunforsvar eller nedsatt allmenntilstand

Mykoplasma pneumonia gir ofte litt andre symptomer, og kalles derfor atypisk lungebetennelse.Denne form for lungebetennelse er smittsom og man ser ofte at hvis en person i familien har fått dette, så rammes flere andre også.

Med vennlig hilsen

Inger Elling 

 

 

 

Smitte skjer som regel via dråper, ved hoste eller nysing fra syk person.

Allergi

Melkeallergi

Jeg leste akkurat at personer med melkeallergi skal holde seg helt borte fra melk. Vi har en datter som akkurat har fått påvist melkeallergi og legen skriver i brevet at vi må bare prøve hvor mye hun tåler. Hva av dette skal vi følge? Hva er symptomene på melkeallergi? Hun har bare en virksom nyre, kan melkeallergien stresse ( ha negativ innvirkning på ) denne slik som salt mm (når hun er allergisk mot melk. ) Hilsen en mor

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. oktober 2015
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei. Takk for ditt spørsmål. Hovedregelen er at man ved allergi overfor melkeprotein skal unngå melk og produkter av melk. Mange barn begynner å tåle melk fra 2-3 års alder og kan tolerere noe melk i maten. Dette må den enkelte avklare med sin lege. Om du føler deg utrygg syns jeg du skal be om en samtale med lege slik at dere kommer frem til en diett som passer for din datter. Det er særlig viktig ettersom hun har tilleggsutfordringer grunnet nyrene. Lykke til