Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Omega-3-tilskudd og D-vitamin

Jeg har tatt omega-3 tilskudd gjennom mange år, den siste tiden og til helt nylig "Möllers Dobbel" med A, D og E-vitamin. Sist jeg skulle kjøpe mer, var det utsolgt, og jeg valgte isteden "Möllers hjerte". Tenkte det kunne være like greit, da jeg har forhøyet blodtrykk som behandles med Atacand 8mg (er 66 år). Var imidlertid ikke oppmerksom på at denne ikke inneholder D-vitamin. Jeg vet ikke om jeg mangler D-vitamin, men har altså fått dette gjennom "Möllers dobbel" i lang tid.

Har dere noen råd om hvilken av disse omega-3-preparatene jeg bør ta/fortsette med?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 12. oktober 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Jeg vet ikke hvor gammel du er, men når det gjelder D-vitamin er det slik at alle over 75 år anbefales et inntak av 20 mikrogram per dag. Dette er dobbelt så mye som det som anbefales yngre. En slik mengde er svært vanskelig å dekke gjennom vanlig mat, så derfor anbefales tran eller andre D-vitamintilskudd. 

Möller’s Omega-3 Hjerte inneholder i tillegg til fettsyrer fra fiskeolje en fettsyre fra linfrø (ALA), som er gunstig for kolesterolet i blodet. 

Dersom du ønsker å ta Omega-3 Hjerte bør du ta et separat D-vitamintilskudd, spesielt om du er 75 år eller eldre, eller om du sitter mye innendørs eller har mangel på D-vitamin. 

Jeg kan dessverre ikke si hvilket av omega-3-produktene som er best for deg i din tilstand.

Hjerte/kar, Lunge

Alvorlig kols og flyreise

Hei. Min far har stadiet 4 i kols og har 25 prosent lungekapasitet. I tillegg har han hjerteflimmer, spesielt om morgenen. Han har vært inn og ut av sykehuset 4 ganger i løpet av 6 mnd. både pga hjertet og kols. Har hatt 2 små hjerteinfarkt. Han bor alene og ofte blir han redd og stresset, da blir han sykere. De sier også på sykehuset at han har 94-95 % oksygen i blodet (den som måler med en slik på fingeren). Et lite eksempel: etter at han akkurat har tatt ventolin i forstøver, og venter 5 min., kan han gå 25 meter, så må han sitte og hvile. Da har han ikke pust.

Hans største ønske nå er å få dra med kjæresten til Gran Canaria, til varmen og alle venner der nede. Hva kan vi bistå med for å få til dette? Jeg ønsker at han får med seg oksygen eller en person med helseutdannelse som kan bistå han på reisen. Han tror dette blir den siste reisen han gjør.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ditt eksempel beskrivende nok situasjonen ganske godt. Jeg vil anta at han under anstrengelser vil ha et ganske lavt oksygennivå i blodet. Dette skyldes nok både nedsatt lungekapasitet og samtidig hjertesykdom. Dette vil være enda mer uttalt i forbindelse med en flytur hvor flyet går høyt og trykket i kabinen synker en del, til tross for trykkabin. Jeg antar derfor at han vil være avhengig av oksygentilskudd i forbindelse med en lengre flytur. Dette må man imidlertid få undersøkt ved å få gjort en HAST-undersøkelse. Man må få en henvisning fra fastlegen for å få en slik undersøkelse. Det er en simulasjon av en flytur ved å la pasienten puste i en luftblanding som tilsvarer det man har i flykabinen. Da kan man måle direkte hvilken innvirkning dette har på kroppen i ro og under anstrengelser. Så kan man bestemme om det er nødvendig eller ikke med oksygentilskudd (fra bærbar oksygenekstraktor). Nødvendig utstyr bestilles fra den poliklinikken som gjør undersøkelsen. Leie av utstyret dekkes av det offentlige. Ved for lang ventetid på en lungepoliklinikk kan man eventuelt få dette gjort mot å betale selv, for eksempel på Glittreklinikken.

Ellers kan det virke som det kan være fornuftig at noen hjelper ham, og selvfølgelig helst en som har erfaring med mennesker med lungesykdom. En sykepleier vil oftest være det beste, men jeg kjenner ikke til offentlige ordninger som gir støtte til dette. Så det betyr eventuelt at man må ordne dette privat.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

latent tuberkulose og smittevern på operasjonsstua

Hei! Jeg studerer operasjonssykepleie, og skriver en oppgave om tuberkulose og smittevern på operasjonsstua. Vet du hvordan en forholder seg til latent tuberkulose på operasjonsstua, for eksempel ved keisersnitt? Mvh student.

Les svaret

Vår ekspert, Thomas Jürgens, Lege svarer

Besvart 12. oktober 2015
Thomas Jürgens, Lege
Hei,
 
Takk for spørsmål! Oppgaven din høres spennende ut! Kanskje du kan dele den med oss når den er ferdig?
 
Latent tuberkulose anses for å ikke være smittsom, og man trenger derfor ikke å ta noen forholdsregler på operasjonsstua.
 
Ved aktiv tuberkulose må man ta flere forholdsregler, her kommer det an på både om og hvor lenge pasienten har stått på behandling og hvor i kroppen pasienten har tuberkulose. Hvis du lurer på noe rundt dette, ta gjerne kontakt igjen.

Lunge

Helsekostmiddelet oralmat forte og svetting i hodebunn

Hei jeg har astma kols jeg bruker symicort og atrovent 20mg.jeg prøver også oralmat forte,jeg føler at det hjelper.men det jeg lurte på er kan bruken av oralmat forte føre til at du svetter veldig mye i hodebunnen,skal ikke bevege meg mye før jeg svetter. Fint om jeg kunne fått en tilbake melding.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 12. oktober 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Oralmat forte er et helsekostmiddel som ikke inngår i anbefalte internasjonale retningslinjer for behandling av astma eller kols. Jeg kan heller ikke finne noe om eventuelle bivirkninger under omtale av preparatet på nettet. Du kan forsøke å kontakte firmaet som selger dette middelet. Om disse plagene kom etter oppstart av oralmat forte, ville jeg nok sette det i sammenheng med bruken. Du kan prøve å kutte det ut i en periode for å se om svettingen i hodebunnen forsvinner.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal 

Hjerte/kar, Lunge, Allergi

Begrensninger i pusten ved trening

Hei, jeg har et spørsmål ang. trening og sykdom/allergifølelse.

Det siste året har jeg merket at jeg etter spesielt krevende treninger (gjerne lengre fjellturer/sykkelturer) rett og slett blir "syk", jeg får det jeg vil kalle allergisymptom, med kløende øyner, tett nese og mye nysing. I tillegg kommer også generell sykdomsfølelse (Jeg får ikke feber, men det kjennes slik ut), hodepine og intens slapphet. Dette kan i verste fall vare i flere dager etter en lang fjelltur.

I fjor sommer da dette først oppsto tenkte jeg at jeg kanskje hadde utviklet pollenallergi, og ble testet hos legen. Jeg hadde ikke noe utslag på denne testen, og da vinteren kom opplevde jeg at jeg fortsatt fikk disse reaksjonene etter lange skiturer (da er det jo ikke noe pollen).

I tillegg til symptomene ovenfor merker jeg at jeg under harde treninger lett hovner veldig opp i hendene og noen ganger også i ansikter (spesielt rundt øynene). Så det jeg lurer på er jo hva dette kan være?

Jeg syns det har blitt verre i det siste, etter en fjelltur i slutten av september, ble jeg liggende i 4 dager etterpå. Det kan også være verdt å nevne at jeg syns kondisen min har blitt betraktelig dårligere det siste året, til tross for at jeg trener jevnlig, jeg blir mye raskere andpusten enn før. Jeg merker ikke noe til dette under "vanlige" treninger, bare på lange turer etc. der jeg "tar meg helt ut" Er ellers frisk, bruker ingen medisiner, trener jevnlig men er langt fra topptrent. Røyker ikke.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 12. oktober 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Det er ikke godt å si hva dette skyldes. Anbefaler at du får time hos din fastlege for utredning, spesielt med tanke på at du det siste året opplever begrensninger i pusten og kondisjonen.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Oksygenmetning

Hjerte/Kar Hei Jeg lurer på hva o2 metningsnivået bør ligge på i hvile og aktivitet når en går på 100 mg metoprolol sandoz ?Tar hjertemedisin for brystsmerter og sinusarytmi. Eventuelt hva er grensen for når det blir unormalt ?Er det aldersbetinget? Takk for svar! MVH Jente 29

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Okygenmetning er et inderekte mål for mengden oksygen i blodet ditt, og sier noe om hvor godt lungene dine fungerer. Lungefriske mennesker har en oksygenmetning på 96-100%, og metoprolol skal normalt ikke påvirke dette. En sjelden gang kan metoprolol føre til tetthet i lungene til astmatikere eller KOLS-pasienter, og gi pustevansker. I alvorlige tilfeller kan oksygenmetningen falle. Oksygenmetning på under 95% hos en ellers ung og frisk person bør vekke mistanke hos legen, og føre til ekstra undersøkelser. Eldre mennesker har noe lavere oksygenmetning enn yngre. 

Mvh

Wasim Zahid

Hvordan anskaffe HypoCol

Hei. Vet du hvordan man nå kan anskaffe HypoCol?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For at du skal få HypoCol må legen din søke Statens Legemiddelverk for godkjenningsfritak. Når søknaden er innvilget kan apoteket bestille middelet. 

Vi får ofte spørsmål om HypoCol og rødgjæret ris, og jeg vil gjerne anbefale denne gode artikkelen skrevet av vår kostholdsekspert Erik Arnesen:

Rødgjæret ris for kolesterol

Med vennlig hilsen, 

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Venstre grenblokk, svimmel, doven i armer og bein

Jeg har fått diagnosen venstre grenblokk. Oppdaget ved en legesjekk og høy puls. Deretter tatt EKG . Så ble det tatt ultralyd av hjertet. Da fikk jeg diagnosen , og det ble ikke funnet noe underliggende sykdom eller årsak. Jeg er mye svimmel og armer/bein dovner bort. Kan det ha noe med venstre grenblokk å gjøre ? Og bør jeg følges opp av lege ? Og/eller få enda grundigere undersøkelse.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Venstre grenblokk skal alltid undersøkes grundig, og det ser ut til at en del undersøkelser er gjort allerede. Det er imidlertid litt som gjenstår, og du har noen uavklarte symptomer.

Jeg synes det bør gjøres enda noen tester for å finne ut hvorfor du har venstre grenblokk, før man slår seg til ro. Kransåresykdom er en av årsakene til venstre grenblokk. Da vil pasienten ha episoder med trykk i brystet som kan stråle til hals, skuldre og armer. Tungpust kan være et annet tegn. For å avklare dette bør man i første omgang gjøre et arbeids-EKG. Er man etter det fortsatt i tvil, kan man utføre andre tester også. 

Det at du er svimmel  bør også avklares nærmere. Det bør utelukkes at du ikke har noen form for hjerterytmefeil. Dette gjøres ved å gjøre flere langtids-EKGer til man er rimelig sikker på at pasienten ikke har noen rytmefeil. 

Jeg vil anbefale deg å kontakte fastlegen din igjen, og få deg henvist til sykehuset for å gjøre disse undersøkelsene. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Stillingsbetinget lavt blodtrykk

Hei. Jeg er en gutt på 18 år som av og til, dog ganske sjeldent, opplever å bli svimmel da jeg reiser meg opp etter lengre tids stillesitting. Har så vidt nevnt dette for folk jeg kjenner, og de har sagt at det også hender med dem. Flesteparten av de jeg har snakket med erfarer altså dette, en sjelden gang. Hva kan dette bety? Vil gjerne vite hva dette muligens kan være tegn på og hva jeg eventuelt kan gjøre forebyggende, dersom det kan ha noe for seg. På forhånd takker jeg for svar. Mvh. Gutt 18 år.

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 09. oktober 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Den medisinske betegnelsen på stillingsbetinget lavt blodtrykk er ortostatisk hypotensjon. Tilstanden innebærer at blodtrykket går ned når du reiser deg fra liggende eller sittende og til stående (ortostatisk) stilling. Det forekommer hos alle aldersgrupper, men oftere hos eldre personer. De fleste av oss vil kunne oppleve episoder der vi blir svimle når vi reiser oss opp og som ikke krever noen tiltak.

Du kan forebygge blodtrykksfall ved å krølle føttene flere ganger før du reiser deg opp. Dessuten bør du reise deg langsomt og forsiktig etter å ha sittet eller ligget.

  • Ved vedvarende plager og hvis du har tendens til å besvime, bør du ta kontakt med fastlegen din.Da kan det være en underliggende sykdom som forårsaker svimmelheten.
  • Med vennlig hilsen
  • Inger Elling

 

Lunge, Allergi

Allergi eller infeksjon?

Etter en fantastisk sommer med minimalt med allergi og astma plager, kom den varme høsten med en dårlig spøk og mye allergi og astma plager. I august og september har jeg vært mye tett, trøtt og sliten. Har måttet ta ventoline og atrovent i forstøver flere ganger i uka, i tillegg til min faste medisin. Er tørr i halsen, sår i bronkiene og luftveiene og kjempe sliten. Vil dette kunne sitte i lenge nå når pollensesongen er over? Jeg har aldri hatt det slik på høsten før. Det bruker å være min beste tid for turliv og utekos. Men i år har jeg måttet være mye inne.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er mulig at dine plager har sammenheng med allergi, for eksempel for burot. Men det kan også være lurt å vurdere annen årsak, for eksempel infeksjon eller ettervirkning av dette. Det vil kunne sitte i flere uker når du har astma og allergi. Jeg tror det kunne være lurt å kontakte legen for å sjekke om han kan finne nærmere ut av det. Eventuelt vurdere endring av medisiner.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem