Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Ta en sjekk av hjertet?

Hei Jeg har alltid vært fysisk aktiv og i god form. Min far døde imidlertid av hjerteinfarkt da han var ca 35 år. Jeg har sjekket kolesterolet ved ett par anledninger. Tror det lå mellom 5.5 og 6. Fikk ikke den gang beskjed av legen at dette var noe høyt. Dette er nå flere år siden. Jeg er nå 43 år, og lurer på om jeg faktisk bør sjekke hjertet. Mener selv jeg er i god form, men andre mener jeg bør sjekke meg da min far døde av hjerteinfarkt i ung alder.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. oktober 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Om en tilsynelatende frisk person skal få utført hjerteunderøkelse avhenger av vedkommendes risiko for å utvikle fremtidig sykdom. Hensikten med en slik undersøkelse kan være å avsløre sykdom på et tidlig tidspunkt, slik at den kan forebygges eller behandles.

Faktorer som øker risiko for å utvikle hjertesykdom er røyking, høyt kolesterol, foreldre eller søsken med hjertesykdom, diabetes, overvekt og høyt blodtrykk. Jo flere av disse risikofaktorene man har, jo høyere blir risikoen.

En kvinne i 40-årene som er frisk, aktiv, og slank, som ikke røyker, og som ikke har hjertesykdom i familien, har ingen grunn til å ta hjerteundersøkelser. Men dersom hun eksempelvis røyker, eller har arvelighet for hjertesykdom, blir situasjonen en annen, og en viss kartlegging kan være riktig.

Du skriver ikke så mye om din egen helse, så jeg antar du stort sett er frisk og aktiv. Det du har av risikofaktorer, er arvelighet, og kolesterol som ligger litt høyt. Hos deg kan det derfor være lurt med en litt utvidet vurdering av hjertet. Det innebærer ikke nødvendigvis at det skal utføres omfattende undersøkelser, men en grei start hadde vært en samtale hos fastlegen, og noen blodprøver. Basert på resultatene kan du og legen din sammen vurdere om det er nødvendig å gå videre med flere undersøkelser.

Mvh

Wasim Zahid 

Rettigheter

Har sykehuset plikt til å behandle meg?

Hei! Jeg har nå gått i over 1 med smerter i rygg og mage. Har tatt flere undersøkelser som f.eks ultralyd 2 ganger og CT. Dem fant en cyse på nyren min og sa den ikke var ''farlig'', men har smerter på området der cysten er. Spørsmålet mitt da er: Hvis jeg vil fjerne den og ikke vil at den skal være der, må sykehuset da gjøre det? For det kan jo også være at det er den som forårsaker smerter og at det blir bedre hvis den blir fjernet.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 01. oktober 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Om de skal fjerne cysten vil bero på en medisinsk faglig vurdering. Det skal være indikasjon for fjerning. Liten nytte av fjerningen, betyr ingen eller relativ indikasjon. De må også vurdere mulige komplikasjoner som kan oppstå ved en fjerning. Ingen kirurgiske inngrep er risikofrie. Sier sykehuset nei til å fjerne cysten, kan du be din fastlege om å bli henviset til en fornyet vurdering ved et annet sykehus.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Astmamedisin og ubehag i munnen

Hei, jeg fikk påvist astma hos fastlegen i forbinelse med forkjølelse, det surkla mer en det noen gang har gjort i forbindelse med forkjølelse og hostet også endel. Fikk Symbicort på resept, men liker ikke inhalator føler jeg får belegg og smak i munnen selv om jeg skyller etter dose! Finnes det tabletter i stedet eller andre typer jeg kanskje vil like bedre. Det har jo hjulpet men kjenner jeg gruer meg til å ta medisinen og det er ikke meg, så jeg føler altså ubehag etter inntak i munnen, ekkel bivirkning, slitsomt. Hjelp 😯

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 01. oktober 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!
Det finnes andre kombinasjonsmedisiner som kan erstatte Symbicort. Du kan blant annet få den på spray med kammer noe som reduserer deponeringen i hals og svelg. Ta kontakt med legen din for å diskutere dette. Det er viktig at du finner en type som du vil bruke da regelmessig medisinering er avgjørende for å få kontroll på sykdommen.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal 

Lunge, Fysisk aktivitet

Trening i treningsstudio med astma

Hei sann. Jeg har allergi og astma og har et spørsmål om trening. Kan jeg trene på treningsstudio, styrke og tredemølle, i perioder hvor jeg sliter med mye astma? Vil det være bra eller skadelig?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 01. oktober 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Å trene variert, både styrke og kondisjon, er god behandling ved astma. Det kan være mange årsaker til at astmaen svinger. Forutsatt at du har en god grunnmedisinering, er det viktig at du er trygg på å endre medisindosene når astmaen forverrer seg. I astmaopplæring vektlegges viktigheten av å justere dosene ved første tegn på forverring for å unngå kraftige anfall. Du bør prøve deg fram med trening for å teste dine grenser og lære kroppen din å kjenne. Uansett er det lurt å ta det med ro om du er lettere forkjølet og unngå trening ved feber. Med en astmadiagnose kan du få gratis fysioterapi, dvs at du kan gå til en fysioterapeut som har driftsavtale med kommunen. Der kan du få hjelp til å sette opp et treningsprogram. Da trenger du en henvisning fra legen din.
Om du ønsker en prat med meg, kan du ringe LHL sitt sentralbord
22 79 90 00.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Hjerte/kar

Risikofaktorer for hjerte- og kar sykdom

Hvilke ulike faktorer gir økt risiko for hjerte-og karsjukdom?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 29. september 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din.

Risiko for å utvikle hjerte-/karsykdom vurderes ut fra forekomst av kjente risikofaktorer sammen med kjønn og alder. Kjente risikofaktorer for hjerte-/karsykdom er røyking, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, fysisk inaktivitet, overvekt/fedme, diabetes, psykososiale faktorer som stress og depresjon, og arv/forekomst av hjertesykdom i familien.Hvis en av foreldrene har fått hjerteinfarkt før 60 års alder, er det lurt å passe ekstra godt på. Vi anbefaler alle å kjenne sine verdier på blodtrykk, kolesterol, fastende blodsukker og puls.

Med vennlig hilsen

Inger Elling

 

 

Hjerte/kar, Kosthold

Marevan og mat

Bruker Marevan pga kunstig hjerteklaff. Jeg kunne ønske meg en oversikt over:

- Hvilke matvarer som gir tynnere blod og
- Hvilke matvarer som gir tykkere blod

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 29. september 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, det er mange faktorer i maten som påvirker blodlevringen. Vi har laget en liten oversikt her, som snart også kommer i trykt utgave:

Spis riktig når du bruker Marevan

Hjerte/kar

Hjerteoperert. Blodtrykk, kolesterol og bivirkninger av medisin.

Hei,Jeg er en kar på 55 år som ble operert for 5 tette årer i og rundt hjerte for snart 2 år siden. Hadde ingen tegn på hjertesvikt eller noe annet,bel oppdaget på rutinekontroll hos legen som da sendte meg direkte til sykehus og operasjon omgående. jeg har hatt middels høyt trykk 148/95 over noen år uten behandling,har arvelig kolesterol forhøyelse til ca 8, behandelet av og på alt etter bivirkninger di siste 10 årene, Har nå en veldig bra medisin som virker og er nede på 4.1 jeg går på albyle, ac hemmere zelozock,og en annen blodtrykkssenkende medisin. 50mg av hver 1 gang til dagen Det jeg mereker er at jeg blir fort sliten og trett av disse medisinene som setter ned hjerte frikvensen,ac, og får ikke trent så mye da jeg fort blir sliten og må sove 2 timer om dagen så å si hver dag.Så spørsmålet mitt er: kan jeg slutte med AC hemmmeren som gjør meg sliten,hva er i så fall faren med dette,kan jeg får akkutt hjertesvikt eller annen virking, det er jo i å forseg farlig å bruke ac hemmere og over tid,nyresvikt og andre bivirkninger.Hva er di anbefaling her. Takk for svar, annet enn at jeg må snakke med legen min,litt synspunkter som jeg kan ta med meg til legen hadde vært fint. Arild

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 28. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei Arild, takk for viktige spørsmål!

Det høres ut som om dere har fått god kontroll på kolesterolet ditt, men blodtrykket høres jo ikke ideellt ut. Som du vet finnes det en rekke ulike blodtrykksmedisiner/hjertemedisiner som kan kombineres på ulike måter, og vanligvis kommer man til målet hos de fleste. Blodtrykket bør ikke være over 140/90 på legekontoret eller 135/80 ved hjemmemålinger.

Du forteller om en medisin som gjør deg trøtt og setter ned pulsen, dette kan høres ut som selo zok heller enn AC-hemmeren. Vil anbefale at legen din i første omgang halverer selo zok, og gjerne legger om til en enklere blodtrykksbehanding hvor flere medikamenter kombineres i en enkelt tablett, f.eks exforge. AC hemmere er i utgangspunktet moderne og gode medisiner som riktig nok kan påvirke nyrene hos enkelte som har svake nyrer fra før. Dette kan enkelt måles med blodprøver. Lykke til!

 

Hjerte/kar

Angina, kolesterol, bivirkninger av crestor.

Har angina , forhøyet blodtrykk. høyt kolestrol. Graves sykdom. Bruker albyi e , emconcor og kolestrol senkende medisin. tåler ikke kolestol medisin lipitor , crestor gir meg mye smerter ,. Forsøkt med 10 m crestor som gikk bedre , men da økte ldl og måtte gå over til 20 m , og tilsvarende bivirkninger. Har hørt at det er kommet atter et nytt kolestol senkende medikament. Er dette anbefalt og prøve

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 28. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dersom bivirkniningene på crestor 20mg er store, kan det være en bedre løsning å gå tilbake til 10 mg og legge til et medikament som kalles ezetrol. Det finnes også andre typer kolesterolsenkende medikamenter som kan kombineres med en lavere dose crestor for å komme nærmere behandlingsmålet, f.eks såkalte resiner. Selv om du ikke skulle oppnå ideellt kolesterolnivå så er det viktig at du tar iallefall noe statin/kolesterolsenkende og kanskje har du noe å gå på i forhold til livsstilen? Vil anbefale at du tar en god prat med fastlegen eller din hjertelege for videre behandling.

Hjerte/kar

Urolig hjerte og tunge hjerteslag, normal døgnregistrering av rytmen.

Hei, har vært til lege grunnet "urolig hjerte" ble satt på 24 timers EKG ingen funn. Er 36 år kvinne med noe stressende hverdag, normalvektig og noe trent. Føler ofte, nesten daglig, at hjertet er uroligt ved at d banker ujevnt og tungt.. drar pusten dypt inn innimellom for å "lette" litt. Føles som at hjertet er litt "slitent". Vanskelig å forklare, men føler d er noe som ikke stemmer.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 28. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er et godt tegn at legen ikke fant noe på døgnregistreringen mens du faktisk hadde symptomer. Det kan f.eks. tenkes at du har en godartet variasjon i pulsen din som kalles sinusarytmi. Dette betyr at tiden mellom pulsslagene dine varierer endel på grunn av et velfungerende automatisk nervesystem som tilpasser pulsen til f.eks. innpust/utpust. Dette er et normalfenomen som ses oftest hos relativt unge mennesker. Fornemmelse av tunge hjerteslag er normalt, særlig hos yngre, veltrente mennesker som har relativt lav hvilepuls. Hjertet må slå "tyngre"/hardere når det slår langsomt, for å levere nok surstoff/blod til kroppen. Dette er også et godt tegn og ingenting å bekymre seg for. Dersom du ikke hadde de vanlige symptomene mens du gjorde døgnregistreringen kan det av og til være greit å gjøre en ny registrering, gjerne over 48 t. Du forteller om en stressende hverdag,- og kanskje kan dine tanker rundt helsen være en anledning til å gjøre justeringer her? Det du forteller høres ikke farlig ut, men ved nye plager/symptomer bør du ta kontakt med lege igjen.

Hjerte/kar

wpw-syndrom

Hei Jeg lurer litt på Wolff Parkinson White syndrom (behandlet/operert ) og hvordan man skal forholde seg til "anfall" og er anfall farlig, hva er med på å utløse anfall, hvor ca høy er pulsen når man har anfall, og hvordan forebygge anfall - hva må man ta hensyn til i hverdagen? Takknemlig for svar :)

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 27. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! WPW-syndrom er en betegnelse paa en tilstand med en saakalt ekstra ledningsbane i hjertet, mellom forkamre og hovedkamre. Dette er medfoedt og kan aktivere en elektrisk "sirkel" i hjertet som medfoerer anfall med hoey puls, gjerne 200/min og mer. Hos en person med ellers friskt hjerte er ikke dette farlig, - husk at unge personer faar over 200 i puls ved trening. Mange som har en slik medfoedt ledningsbane har meget sjeldne og kortvarige anfall og velger aa ikke behandle. Andre opplever perioder i livet med hyppige anfall og velger medisinsk behandling (betablokker) eller et inngrep som kalles ablasjon. I de tilfeller hvor den ekstra "ledningsbanen" ikke sitter for naer inntil "hovedledningssystemet" er ablasjon meget effektiv behandling med ca 95% suksessrate. De som velger aa ikke behandle tilstanden rapporterer at anfall kan utloeses av braa fysiske hendelser som f.eks. hopping eller spurt. Anfall kan ogsaa utloeses av stress, koffein, alkohol etc. Mange opplever ogsaa at de kan laere seg "knep" for aa faa anfallene til aa gaa over (f.eks aa svelge gjentatte ganger, boeye seg fremover eller drikke kald vaeske). Slike "knep" har sammenheng med aktivering av det automatiske nervesystemet, som kan paavirke det elektriske systemet i hjertet.