Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Kosthold

Sukker og kronisk betennelse

Hei! Jeg har en lungesykdom som gir kronisk betennelse. Det er en autoimmun sykdom. Er det slik at et kosthold med lite sukker kan være betennelsesdempende?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 21. september 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det er mulig at det kan hjelpe mot betennelser (inflammasjon), men inflammasjon/betennelse er et veldig vidt og komplekst begrep, så det er et utfordrende spørsmål.

Det er anerkjent at overvekt er knyttet til kronisk inflammasjon, og at vektreduksjon reduserer dette. Dermed kan et kosthold som bidrar til vektreduksjon, blant annet med et lavere sukkerinntak, også redusere inflammasjon indirekte. 

Det er veldig lite forskning på at sukker fremmer inflammasjon hos mennesker, men det har blitt vist at et høyt inntak av sukkerholdig brus og godteri øker blod-markører på inflammasjon over tid sammenliknet med sukkerfri produkter. 

Å begrense sukkerinntaket er uansett gunstig på mange måter, og vi anbefaler generelt at man holder inntaket så lavt som mulig i det daglige. Da menes det som kalles "tilsatt sukker", altså rent sukker og sukkervarer som brus og saft, godteri o.l. Les mer her: Mindre tilsatt sukker reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom og her: Sammenheng mellom brus og hjerte- og karsykdommer 

Den eksakte betydningen av kostholdet for autoimmune sykdommer er ikke klar, fordi det er utfordrende å studere. 

Når det gjelder lungesykdommer, har eksempelvis astma vært knyttet til alt fra et lavt inntak av fisk, frukt og grønt til et høyt inntak av salt og hurtigmat. Kosthold med mye sukker, fett og salt (kaker, desserter, salte snacks og brus osv.) kan også være knyttet til høyere sjanse for å ha astma. Man har også sett at forskjellen i forekomsten av astma mellom ulike land er knyttet til sukkerforbruket. Men dette er bare observasjoner, og ikke bevis på at sukker øker risikoen for astma.

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Rehabilitering og trening etter bypass-operasjon.

Jeg er 60, bor i Oslo og ble bypassoperert i begynnelsen av august. For en måned siden ble jeg henvist til Godthaab, men etter et besøk der skjønte jeg at klientellet var svært mye eldre enn meg, og at dette ikke er stedet for meg. Så jeg begynte å gå lange turer i stedet. Om en uke er det to måneder siden operasjonen, og da kan jeg bruke armene fullt ut. Kan jeg da gå tilbake til å trene på Sats Elixia med en PT, eller bør jeg følge et tilpasset opplegg? Hvor kan jeg evt. finne det i Oslo?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 21. september 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmålet. Så bra at du er kommet godt i gang med aktivitet etter operasjonen. Og siden det nå snart har gått et par mnd, kan du fint begynne å trene med høyere intensitet. Du er fortsatt i en rehabiliteringsfase etter operasjonen, og jeg vil anbefale deg å benytte deg av retten til å få oppfølging av en fysioterapeut med erfaring inne hjerte/lungerehabilitering.

Mange syns at å trene under veiledning av fagfolk, samtidig som du får møtt andre som er i samme situasjon som deg selv både oppleves som trygt og givende. Siden du bor i Oslo, kan kanskje dagrehabiliteringstlbudet til Nimi Ullevål være tingen for deg?

Du kan lese mer om tilbudet til NIMI Ullevål her. Skulle du ønske et lengre rehabiliteringsopphold, kan du lese om tilbudet til LHL-klinikkene Feiring her

Må også legge til at etter endt rehabilitering har LHL Oslo flere trimgrupper rundt om i Oslo som driver trimgrupper ledet av frivillige.

Håper dette kan være til hjelp. Lykke til med videre opptrening!

Hjerte/kar

Medfødte hjertefeil

Hei. Jeg lurer på hva som kan avsløres av en vanlig lungerøntgen når det gjelder hjertet? Kan man se om det er medfødte feil i hjertet? Og ville en eventuell medfødt feil vises hvis man har tatt vanlig ekg, troponin blodprøve,lyttet på hjertet og tatt lungerøntgen? Har i perioder ekstraslag og mye slapp. Hilsen bekymret jente på 27 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes mange typer medfødte hjertefeil, og måten de påvises på avhenger av hvilken type feil det er snakk om. Noen feil er svært alvorlige og fører til døden kort tid etter fødsel, hvis de ikke korrigeres med operasjon. Ved slike feil er det store anatomiske feil i utviklingen av hjertet i fosterlivet. Slike feil er såpass opplagte, at barnelegene straks skjønner at noe er galt rett etter fødsel. Hos disse vil røntgen av brystkassen gjerne vise en hjerteskygge som ser unormal ut.

Andre feil kan være mindre alvorlige, men likevel påvirke hjertefunksjonen såpass mye at det gir symptomer og tegn. Da kan operasjon bli nødvendig senere. Endel medfødte hjertefeil gir også bilyder på hjertet, og blir oppdaget på barnekontroller på helsestasjonen.

Noen medfødte hjertefeil gir ikke strukturelle feil på hjertet (altså er det ikke unormal anatomi), men kan gi problemer med hjertefunksjonen på andre måter. Det kan eksempelvis være snakk om ulike typer hjerterytmeforstyrrelser, eller svekkelse i pumpekraften.

Hvordan man påviser en feil avhenger av hvilke symptomer pasienten har, i hva slags situasjoner de oppstår, og hvilken type feil man mistenker.  

Mistenker man rytmefeil, er EKG og langtids-EKG (2-7 dager) viktig. Er det bilyd på hjertet, eller om pasienten har pusteproblemer, må det tas både røntgen og ultralyd av hjertet. Kommer plagene i forbindelse med anstrengelser, må det gjøres stresstest (arbeids-EKG). Blodprøver hører også med.

Ved å ta vanlig EKG, blodprøver, lytte på hjertet, og ta røntgen av brystet, kan man med stor sannsynlighet utelukke en god del tilstander. Men dersom det fortsatt er usikkerhet eller mistanke bør man gå videre med de overnevnte undersøkelsene. Ta opp dette med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker med defibrillering. Soleksponering.

Kan jeg som har pacemaker med hjertestarter ligge i solseng uten problemer ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ja, nå kan du trygt ligge på solseng og kose deg i solen uten bekymring. Med ny pacemaker med defibrillator kan du også gjøre fysiske aktiviteter som du kanskje kvidde deg for tidligere.

Hjerte/kar

Kan høyt blodtrykk trigge epilepsi?

Kan hoyt blodtrykk 160/110 kobles til/vaere aarsak til epileptisk aktivitet/anfall ? Spent paa svaret.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ja, høy blodtrykk over tid kan dessverre disponere for epilepsi. Man tror sammenhengen er at blodtrykket hos enkelte kan lage minimale skader i hjernen som etterhvert kan trigge anfall. Dersom du er utsatt for epilepsi er det ekstra viktig å sørge for god oppfølging og behandling for blodtrykket.

Hjerte/kar

Utenlandsreise etter by-pass operasjon

Hei! Er en kvinne på 49 år. Ble bypass operert 26.08.2015. Hadde allerede planlagt en tur til Miami i 10 dager. I tillegg skal vi på et minicruise fra Miami til Jamaica som varer i 4 døgn. Hotel og cruise billett ble bestilt og betalt i Januar. Vi har ennå ikke bestilt flybillett. Vi skal reise 24.10.2015. Føler at formen begynner å bli ganske bra og ennå er det jo fem uker igjen til avreise. Jeg har noen rundt meg som mener jeg burde avlyse denne turen. Hva mener spesialisten? Er det noen farer ifbm denne turen, i såfall hva? Er det spesielle ting jeg bør tenke på eller noen forhåndsregler jeg bør ta? Mvh Gry

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Vel overstått! Flott at du begynner å kjenne deg bra og har lyst til å reise på tur. Jeg synes ikke at du skal avbestille hvis du kjenner deg i fin form, men vil anbefale at du bruker tiden frem til avreise godt med trening og fornuftig livsstil. Målet er at du skal leve et helt normalt liv på alle måter og kanskje til og med bli sprekere enn før. Dersom du er henvist til rehabilitering så kan du kanskje kontakte rehabiliteringsenheten, forklare situasjonen og høre om de kan tilpasse i forhold til avreise. Du bør uansett få deg en kontroll hos lege før du drar avgårde.

Lykke til, og ha en flott reise!

Hjerte/kar

Vondt i leggen

Hei, Faren min er blitt stentet 4 ganger. For 2-3 dager siden har han veldig vondt i leggen. Legg smertene er som klemmede og strålende. Han klarer ikke bevege på leggen sin. Blodpropp er utelukket. Hva annet kan det være. Hva bør han sjekke videre? Ønsker en snarlig tilbakemeldingen. Bør ikke legevakt legen Henvise faren min til ultralyd for kartlegge hva problemet er. I går på legevakt hadde han lavt blodtrykk. 85/57, men til vanlig blir han å ha høyt blodtrykk (160/90). Hva bør jeg gjøre jeg er veldig urolig. Håper et rask tilbakemeldinge.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Faren din har hatt vondt i leggen i noen dager, og klarer ikke å bevege på den. Fra før har han hjertesykdom og høyt blodtrykk. Blodpropp i leggen er utelukket, og du lurer på evt. andre årsaker til plagene. 

Smerter i en legg kan skyldes mange ulike årsaker. Både banale, og mer alvorlige. I en legevaktssituasjon er det viktig å utelukke de farlige årsakene, slik at korrekt behandling kan gis så fort som mulig. 

Blodpropp i en av leggens dype vener er en alvorlig tilstand. Typiske symptomer og funn ved blodpropp i leggevene er smerter, hevelse, stivhet og rødhet i leggen. Mange legevakter har en blodprøve som heter "d-dimer". Ved blodpropp er denne prøven forhøyet. Men dersom den ikke er forhøyet, kan man så og si helt sikkert slå fast at det ikke er blodpropp. Det er mulig det er denne prøven de tok på legevakten. 

En av farene ved blodpropp i leggen er at den kan løsne, følge blodtrømmen tilbake til hjertets høyre del. Derifra kan den pumpes ut i lungene, og tette igjen en eller flere årer til lungene. Det kan være en svært alvorlig situasjon som gir stor belastning på hjertet. Symptomene på blodpropp til lungene er først og fremst pustevansker, og smerter i brystet. 

Akkurat som kransårene på hjertet kan bli trange, kan også arteriene som fører blod fra hjertet, og ned i leggene bli trange eller tette. Dette vil også gi smerter i leggene. Men disse smertene kommer gjerne i forbindelse med belastning som gange eller trappegang. 

En annen årsak til smerter i en legg kan være prolaps i ryggen som trykker på en nerve til leggen. Da kan pasienten oppleve både smerter, nummenhet og lammelse i leggen. 

Ellers kan leggsmerter også skyldes muskelplager, senebetennelser og skjellettplager. Alle disse tilstande bør vurderes. 

Du skriver at blodtrykket til faren din ble målt til 87/57, og at det normalt ligger på 160/90. Blodtrykk på 87/57 er derfor ganske lavt for faren din, og dette bør det gås nærmere i sømmene etter. Det må kontrolleres for å sjekke om det fortsatt er lavt. Hvis det er vedvarende lavt, bør faren din får undersøkt hjertet, og legen hans bør vurdere å sende ham til sykehus.

Imidlertid vil det enkelte ganger hende at blodtrykket faller som en følge av smertene. Dette kaller vi en vasovagal reaksjon, og det er en måte kroppens nervesystem iblant kan reagere på smerter. Det er ikke i seg selv farlig, men noen kan svime av og falle og slå seg. Et sånt trykkfall er forbigående, og normaliseres raskt.

Totalt sett, ut i fra det du forteller, virker det som om situasjonen til faren din er litt uavklart. Det kan derfor være lurt å dra tilbake til legevakten eller fastlegen.

Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Forskjell i blodtrykk mellom armene er en risikofaktor.

Hei. Er en kvinne på 58 år som stadig måler forskjellig blodtrykk på venstre og høyre arm (måles hos lege ved kontroll av stoffskifte og kolesterol).

Siste måling viste VENSTRE: 140/100 og HØYRE: 120/80.

Fastlegen sier at det er normalt med forskjell og at det er den laveste målingen som "teller", så det er ingenting jeg skal bry meg om. Men kjenner jeg blir litt usikker da målingen på venstre side viser økning, og jeg er forferdelig redd for å havne ut i samme sykdom som min mor som fikk et stort hjerneslag som 64 år. I tillegg er det hjerte/kar-sykdom på farssiden (far har 4 bypass). Er det helt normalt at det er så stor forskjell? Eller er dette noe jeg bør gå videre med? På forhånd takk for hjelp.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Dersom forskjellen mellom armene i blodtrykk er forskjellig ved gjentatte målinger kan dette være uttrykk for begynnende karsydom/forsnevring av en pulsåre. Nyere studier sier at en forskjell på over 15 mmhg mellom armene er en risikofaktor som bør vektlegges. Være ekstra oppmerksom på kolesterol og høyt blodtrykk. Trykket blir lavere på den siden med forsnevringen (fordi trykket faller etter forsnevringen og forsnevringen sitter ofte høyt oppe i armen). Anbefaler justering av blodtrykksmedisin med vekt på det høyeste trykket og kontroll hos hjertespesialist med hjertesjekk og helst ultralyd av halskar. Dersom legen lytter med stetoskop på armen din er det en mulighet for at han kan høre suselyd der det hvor blodet går igjennom et trangere parti. Lav terskel for kolesterolmedisin. Med riktig forebyggende behandling så vil du ha god beskyttelse mot utvikling av sykdom.

Hjerte/kar

Brystsmerter. Angina eller spiserørsbrokk?

Hei, jeg har ved flere anledninger de 3-4 siste årene følt brystsmerter, dette kommer gjerne etter lange dager med mye jobb, har særlig kjent det etter lange kjøreturer. Det føles som om brystet blir utsatt for press, kjennes ut som noen står på brystkassa mi, blir uvell og skjelven, kommer alltid på kvelden. Våkner gjerne opp midt på natten og er uvell og med press i brystet, har vært hos min fastlege og på legevakt uten at det er funnet noe! EKG er tatt ved flere annledninger uten noen påviste funn av unormale hjertefrekvenser! Jeg er 57 år, slank, lavt kolestrol, trener daglig, alle lodprøver er perfekte, det eneste som er påvist er et spisrørsbrokk, plages litt med halsbrann og derfor blir alltid konklusjonen dette! Jeg kjenner min halsbrann så godt at dette er ikke de samme symptomer som når jeg har halsbrann! Min mor som nå er 91 år var hos dere for utblokking av blodåre til hjerte for mange år siden og er fortsatt sprek tiltross sin høye alder, hvordan skal jeg forholde meg til mine plager?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du trener og har lite risikofaktorer for hjerte-kar sykdom. Samtidig har du en annen tilstand (spiserørsbrokk) som vi vet kan gi ulike varianter av brystsmerter.

Uansett så tenker jeg at med såpass mye plager som du har hatt over flere år så vil jeg anbefale en avklarende kardiologisk undersøkelse hos hjertelege, enten via henvisning fra fastlege eller ved å ta direkte kontakt med en privat hjertelege.

Hjerte/kar

Har jeg angina? Stent og småkarsykdom.

Har jeg angina pectoris? Jeg hadde et lite hjerteinfarkt for 2,5 år siden og fikk satt inn en stent i en av kransarteriene. For 4 uker siden fikk jeg smerter som lignet på de smertene jeg hadde da jeg hadde infarktet. Litt atypiske smerter hvor det startet med en kvalmende,sviende smerte mellom skulderbladene, gikk ut i begge armene og strålte ut i skuldrene og kjevene. Denne gangen har forskjellen vært at jeg bare har utstråling til venstre arm og ikke noe utstråling i kjevene. Jeg ble innlagt på UNN pga disse smertene. EKG var normalt, blodprøvene også, og arbeidsEKG’et viste heller ikke noe unormalt. Ble utskrevet og havnet igjen på UNN med samme smerter 4 dager etter og da ble det gjort en angiografi som ikke viste noen forandring i kransarteriene, åren som var stentet var åpen og ellers ingen forandringer fra sist. Fra epikrisen: "Pasientens smerter kan relateres til småkarsykdom og er trolig av anginøs karakter." Fikk Imdur 30 mg og Amlodipin 5 mg i tillegg til de medisinene jeg allerede tar ( albyl-E, metoprolol, Simvastatin, Somac). Etter en uke på de nye medisinene begynte jeg å kjenne angina smerter igjen. Økte Imdur etter avt. med fastlegen til 45 mg, men jeg er ikke blitt noe bedre, snarere verre. Har våknet flere morgener med angina smerter, og i går hadde jeg det om kvelden også. I dag har jeg hatt 4 perioder med smerter og de periodene utarter seg slik: Jeg kjenner smertene og de varer ca. 2 minutter, så er de fraværende i mellom 8-15 minutter for så å komme igjen og vare 2 minutter. Slik kan jeg ha det mellom ½ - 1 ½ time. Selv om jeg tar nitrospray kan det komme tilbake etter 10 minutter. Og dette skjer når jeg sitter og ro og ikke gjør noen ting. Spørsmålet mitt er: Er det vanlig at angina opptrer på denne måten? Og hvorfor virker ikke Imdur som den skal? Med hilsen Kvinne 53 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Forstår godt din undring. Alt tatt i betraktning så ville jeg ha tenkt på andre muligheter enn angina hos deg, evt at du har mer enn en årsak til plagene. Du bruker antagelig albyl-E siden du har hatt infarkt. Denne medisinen er velkjent for å kunne irritere magen, som igjen kan gi smerter av en type som ofte forveksles med angina. Anbefaler at du snakker om denne muligheten med din lege og evt. får en henvisning til undersøkelse av spiserør/magesekk. Du står allerede på omfattende medisiner for angina (imdur, amlodipin og metoprolol), men dosene kan fortsatt forsøkes justert opp dersom magen ser fin ut og du ikke har andre forklaringer på smertene (f.eks fra muskel/skjelett i brystkassen). Det er godt håp om at man kan finne en løsning for å bedre ubehaget ditt. Lykke til!