Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Bivirkninger at betablokker etter bypassoperasjon.

Må jeg bruke betablokkmedesin (metroprorol mendoz 100mg) etter bypassoperasjon. Skulle gjerne slippe Pga bivirkninger, kalde hender, føtter, dårligere syn ( kan være tilfeldig), div andre ting. Det er 5 uker siden operasjonen, jeg er 53 år og i god fysisk form ellers, ikkerøyker. Skal på 4 ukers rehab på Feiring i oktober.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Gratulerer med at du er ferdig med operasjonen! Dersom du har hatt et hjerteinfarkt før operasjonen eller har hjertesvikt så viser forskningen at du kan ha viktig nytte av betablokkeren, litt avhengig av størrelsen på hjerteinfarktet. Man vil uansett kunne justere ned dosen fra de 100mg du bruker nå, og det finnes mer moderne typer betablokkere som kan gi mindre bivirkninger. Noen får betablokker fordi de har tendens til hjerterytmeforstyrrelser, og medisinen hjelper også for høyt blodtrykk. For disse tilstandene finnes det alternativer som kan gi mindre bivirkninger. Konklusjonen blir at dersom du ikke har hatt infarkt og ikke har hjertesvikt så bør betablokkerbehandling kunne trappes ned og avsluttes. Dersom du får medisinen delvis på grunn av rytmeforstyrrelser og/eller høyt blodtrykk så finnes det alternativer som kan vurderes i samråd med lege. Lykke til med opptreningen!

 

Hjerte/kar

Ery-max, blodtrykk.

Hvorfor synker blodtrykket ved bruk av ery-max?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hvis du har fått ery-max (antibiotikum) av legen for en infeksjon så synes jeg at du skal bruke preparatet uten å bekymre deg for blodtrykksfall. Som ved alle medikamenter kan det forekomme bivirkninger, men vesentlig blodtrykksfall er ikke blant de vanligste. Får man en allergisk rekasjon på en type medisin (ery-max inkludert) så kan dette i sjeldne tilfeller gi blodtrykksfall. Ery-max har imidlertid såkalte interaksjoner med endel ulike andre medikamenter, og man bør f.eks være obs ved kombinasjon med den vanlige kolesterolenkende medisinen simvastatin fordi det kan gi økende tendens til muskelsmerter.

Hjerte/kar, Lunge

Godt liv og god trening med hjertesykdom og KOLS.

Hei, jeg er nå 68 år. Etter å ha vært storrøyker i ca. 45 år (sluttet for 5 år siden ), og gått med hjerteflimmer og hjertebank i mange år, så sa det plutselig stopp på flyet på vei til Belgia. Jeg ble lagt inn på sykehus i Belgia (hadde mye vann i lungene), fikk elektrosjokk for å restarte hjertet, og medisiner, og ble sendt hjem til Norge for videre utredning, og har nå gått på medisiner de siste 3 årene ( Xarelto 20 mg. 1 pr dag, Lisinopril 10mg 2 stk pr dag, Carvedilol 12,5 mg 2,5 pr dag, og Lipitor 20mg 1 pr dag. )

Har alltid vært aktiv med fotball , ski, løping og golf, men etter hvert med redusert lungekapasitet ( kols ). Min kone og jeg har alltid likt å gå ( powerwalk ), så nå er vi på tur nesten hver dag. Har en sløyfe på 10 Km, som vi " raser " gjennom. I fjor hadde vi utrolig mange runder, og vi gikk de 10 Km. på ca 1 time og 25 min. 1 januar i år, bestemte vi oss for å notere på kalender alle rundene våre, og satte oss som mål å klare 1000 Km. i år, men, vi passerte 1000 Km. 4 september, ( og nå er tiden nede i 1 time og 15 min ).

Så det går an, selv med kols, å ha et godt liv, men, man må ville gjøre det.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for at du deler din flotte historie! Dette håper jeg at mange vil lese! Du har bevist at det nytter på tross av både hjerte og lungeplager, og fremgangen din i 10 km-løypa er jo formidabel. Gratulerer, og gode "power-walks" videre!

 

 

Hjerte/kar

Vil EKG avsløre om man har tette blodårer?

Vil EKG avsløre om man har tette blodårer?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Dersom årene blir plutselig tette, som ved et akutt hjerteinfarkt, vil EKG ofte vise typiske tegn som hjelper legene i behandlingen. Hvor tydelig forandringene på EKG er avhengige av hvor i hjertet den tette årene sitter, og størrelsen på åren.

Dersom årene har begynt å bli trange, men ikke er helt tette vil et vanlig EKG ikke vise forandringer. EKG tatt ved belastning (f.eks arbeids EKG på sykkel) vil i mange tilfeller kunne vise om årene begynner å bli vesentlig tette selv om EKG i hvile er normalt.

 

Hjerte/kar

Blodtrykk

29.5 mai målte mitt blodtrykk 152´\ 72 11\9 målte mitt blodtrykk 175\90 tar ingen medisiner,født 1943 prøver nu å gå ned i vekt,trener 2g. pr.uke ønksker hest ikke medisin, bevisst på kostholdet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig å ha et blodtrykk innenfor normalområdet. Hva et normalområde er, varierer mellom ulike aldersgrupper. Dersom et høyt blodtrykk får stå ubehandlet i mange år, øker faren for hjerneslag, hjerte- og karsykdom, nyresykdom, samt problemer med synet. 

Hos noen kan det høye trykket skyldes en bakenforliggende sykdom. Legen din kan fort fastslå om det er tilfellet hos deg eller ikke. Men hos de fleste er det ingen spesiell årsak som ligger til grunn. På fagspråket kaller vi det gjerne "essensiell hypertensjon". 

Overvekt kan gi høyt blodtrykk, og vektreduksjon kan senke blodtrykket. Et sunt kosthold og økt fysisk aktivitet er derfor gunstig. Hvis du klarer å gå ned bare noen få kilo, vil du se effekt på blodtrykket. 

Men i blant er mosjon og vektnedgang ikke tiltrekkelig for å få et optimalt blodtrykk. Da kan det være nødvendig med medisiner. Jeg skjønner at du er skeptisk til å ta medisiner. Samtidig er det viktig å understreke at dagens medisiner er svært effektive og har lite bivirkninger. Snakk med legen din, for å finne ut av hvordan dere skal gå frem. 

Ønsker deg lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Lunge, Fysisk aktivitet

Rådgivning ved kols

Hei! Vi er en gruppe studenter (sykepleiestudenter, ergoterapistudenter og psykomotoriskterapistudenter) og er i gang med et tverrfaglig prosjekt om seksualitet i forhold til KOLS-pasienter. Vi ønsker å høre mer om denne problematikken i forhold til KOLS-pasientgruppen og eventuelle hjelpemidler. Hvilken rådgivning gir dere i forbindelse med deres seksualliv?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei!

Dette er et emne som tas opp i sammenheng med rehabilitering ved kols. For å få den beste informasjonen vil jeg anbefale å ta kontakt med Glittreklinikken.

Lunge

Dynamisk kompresjon

Hei, jeg lurer på hva dynamisk kompresjon av lungene betyr? Takk på forhånd!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er her snakk om hva som skjer med bronkiene når man puster ut. Da vil normalt luftveiene etterhvert falle sammen og lukkes. Dynamisk kompresjon (kollaps) av luftveiene beskrives som det som kan skje ved for eksempel kols og ved underbehandlet astma. Da er bronkiene trangere og vil falle sammen tidligere enn normalt ved utpust. Emfysem og høy alder gir det samme fordi lungevevet er mindre elastisk og gir mindre drag og derfor mindre støtte til å holde bronkiene åpne. I praksis måles dette som obstruksjon ved spirometri. Ved metoder som kan måle lungenes volum, vil man se at restvolumet som da er igjen i lungene etter at man har "tømt" lungene er større enn normalt.

Håper svaret var oppklarende!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lavt blodtrykk

Er ei dame på 54 år som har svært lavt blodtrykk og som og besvimmer ved blodtrykksfall. Sliter mye med hodepine samt har anafylaktisk reaksjon på penicllin, apocellin og på diclofenac. Har diagnosen fibromyalgi og kronisk hodepine. Ved alder av 17 år fikk jeg hjernehinnebetenelse og var svært dårlig. Lavt blodtrykk har jeg hatt i alle år, men nå reagerer leger når de kontrollerer det. Hadde her 67/35, disse tall sier ikke meg mye, men skjønte de ikke likte det. Prøvde spørre de på sjukehuset men fikk ikke noe direkte godt svar på dette.

Min datter på 23 år sliter med det samme som meg men hun har hurtigere blodtrykkfall. Er dette svært arvelig? Min far har det og noen av mine 6 søsken slit med det samme men ikke så lavt som jeg har.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål.

Lavt blodtrykk er som regel ikke farlig, men når det blir så lavt at du stadig besvimer er det et stort problem.

Lavt blodtrykk kan være arvelig, og da har man ingen god forklaring på hvorfor det er lavt. Men andre ganger kan det lave trykke være forårsaket av noe. Enten en sykdom eller et medikament. En pasient med lavt blodtrykk må utredes for stoffskiftesykdommer og andre hormonsykdommer. Hjertesykdom kan også gi lavt blodtrykk, og det hører med å gjøre både en belastningsEKG og en ultralyd av hjertet. Hjerterytmen din bør også kartlegges ved feks en 24-timers EKG. Saltmangel og dehydrering kan være andre årsaker. Legen din bør også se om noen av medisinene dine kan være årsaken til det lave trykken.

Hvis det ikke er en bakenforliggende årsak til lavt blodtrykk, er det ikke så lett å behandle det heller. Man bør passe på å drikke godt, og dessuten være forsiktig i situasjoner som kan gi besvimelser. Dette kan bety å reise seg forsiktig fra sittende eller liggende stilling.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Hjerteinfarkt på jobben - yrkesskade?

Hei, min saksbehandler på NAV sendte meg til et foretak for en arbeidsevnes vurdering før jeg kan søke om uføretrygd. Jeg fikk hjerteinfarkt på jobben. Lurer på om det er en yrkesskade? Har diabetes type 1, polynevropati siden tidligere. Og hvem er ansvarlig før det? NAV eller foretaket jeg gjorde arbeidsevnes vurderingen hos?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 10. september 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hjerteinfarkt du får på jobb, godkjennes ikke som yrkesskade. Hjertesykdom kan godkjennes som yrkesskade om det kommer som følge av en annen skade/sykdom som er godkjent som yrkesskade/yrkessykdom.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

 

Behandling av hjertepasient før operasjon - 2

Hei! En pasient skal utføre hemikolektomi. Han fikk utført PCI-behandling tidligere på grunn av akutt koronarsyndrom. Han blir behandlet bl.a. med Selo-zok 100 mg x 1. Pasienten har pre-operativt blodtrykk på 140/85 mmHg og puls 70. Er det noe man bør være obs på med tanke på blodtrykket og Selo-zok før pasienten skal til operasjon?

Han har videre røykt tidligere, men bruker nå røykeplaster. Kan pasienten fortsette med røykeplasteret eller skal dette seponeres før operasjonen? Pasienten bruker også Lipitor. Har dette noe si for operasjonen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For spørsmålene i første avsnitt viser jeg til forrige svar, hvor dette ble belyst. Gjentar at blodtrykket bør være godt regulert, og ny kontroll før operasjon er tilrådelig. 

Tillegg:

Pasienten kan fortsette med disse medisinene, og røykeplaster.

MVh

Wasim Zahid