Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Hveteallergi og spelt

Er allergisk mot hvetemel, kan jeg spise speltmel/speltbrød?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 31. mars 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Spelt er en type hvete, også kalt urhvete. Det inneholder de samme proteinen som moderne hvete. Det innebærer at når du har hveteallergi kan du ikke spise spelt.

Hilsen Helle

Hjerte/kar, Rettigheter

Tidsfrist for operasjon

Står på vent og er lovet Hjerteoperasjon Bypass hjerte med skifte av 2 blodårer, innen 15 april 2019. Denne dato nærmer seg faretruende nå, hva gjør jeg om ikke fristen kan holdes? Vart operert første gang i 2015 og bytttet 3 årer, nå er 2 av disse trange/tette igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 29. mars 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvis datoen er din individuelle frist etter pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1b for når du senest skal få oppfylt din rett til nødvendig helsehjelp og behandlingsstedet ikke klarer å gi helsehjelp innenfor fristen, skal de informere deg om retten til å få tilbud om behandling gjennom HELFO. Uavhengig av dette skal alle frister for behandling baseres på en forsvarlig medisinsk faglig vurdering.

Du kan også undersøker om det er mulighet for å få raskere behandling gjennom bruk av fritt behandlingsvalg. Se: Behandlingsvalg

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Feil i journal

Opplever at feil blir skrevet i journal, at man ikke kan stille spørsmål og si ifra om ting, at man ikke får snakke hos legen, at ens symptomer ikke blir anerkjent eller omtalt misvisende, at det blir skrevet at man har subjektive symptomer som man ikke har vedkjent seg, at det blir skrevet feil vedrørende ens historikk, å nektes utredning på generelt/prinsipielt grunnlag og å nektes behandling og symptomlindring. Opplever kontakt med helsevesenet som traumatiserende. Hva skal jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 28. mars 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Jeg forstår det slik at du ikke har tillit til dine behandlere. Mener du at det er feil i journalen, skal du ta det opp med den ansvarlige lege eller behandlingssted. Mener de det ikke er grunnlag for å korrigere det som står i journalen, kan du klage til fylkesmannen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

kolesterolsenkende behandling

Kvinne på 55 år som har fått påvist lekkasje i en hjerteklaff eller to,legen var litt uklar og jeg har ikke fått papirene fra undersøkelsen ennå.Kolesterolet mitt er for høyt og han vil sette meg på statiner,men er det ikke bedre å forsøke kostholdsendring først? Jeg har allerede gått ned 35 kg og hadde høyt blodtrykk som ble behandlet med medisin før vektnedgang.Jeg bruker ikke blodtrykkssenkende medisiner lengre siden trykket er normalt, men kan med fordel gå ned 20kg til, hva bør jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 28. mars 2019
Helge Istad, Overlege

Det er ikke påvist at skader på hjerteklaffer skyldes høyt kolesterol. Allikevel medfører høyt kolesterol risiko for å få andre typer av hjertesykdommer(hjerteinfarkt blant annet), og jeg tenker at dette er grunnen til at legen din forerslår å bruke kolesterolsenkende medisin. Omlegging av kosthold er veldig bra, men gir sjelden stor reduksjon i din kolesterolverdi.

Hjerte/kar

Kolesterolsenkende etter hjerneslag

Hei. Jeg er hjemme fra sykehuset etter hjerneinfarkt forårsaket av trombose. Fikk med resept på kkolesterol senkede tabletter Avorvasratin Myran 20 MG. Leser på veiledningen at man skal være forsiktig med disse dersom man har hatt slag eller drypp. Er det trygt for meg å ta disse? Mvh Anne-Karin

Les svaret

LHL svarer

Besvart 28. mars 2019
LHL

Det er absolutt trygt for deg å ta kolesterolsenkende medisiner som Atorvastatin etter at du har hatt det vi leger kaller et trombotisk hjerneslag.

Hjerte/kar

hjerterytmeregistrering

Jeg har høyt blodtrykk som ble påvist etter 24-timers måling. Senere fikk jeg en Holter måling-24 timers, som viste 3 sekunders «stans/stopp» i hjerterytmen. Nå har jeg fått innoperert en Reaveal måler. Mistanken er arytmi sier legen. Jeg har fått en «fjernkontroll» jeg skal trykke på, når jeg kjenner noe unormalt. Jeg har anfall av hjertebank og deretter harde bank. Det skjer mest når jeg ligger nede. Bør jeg ringe til sykehuset, eller kan jeg stole på at de sjekker målingen godt nok?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 28. mars 2019
LHL

Jeg tror absolutt at dette systemet du har fått operert inn kan hjelpe til å oppdage hva slags forstyrrelser du har i hjerterytmen. Jeg ser ingen grunn til ikke å stole på at sykehuset sjekker hva som skjer når du trykker på "fjernkontrollen".

Hjerte/kar

barn og høyt blodtrykk

Hei Mitt barn, helt friskt etter det vi vet, begynte å gråte i går og i forbindelse med gråtingen oppstod en voldsom smerte i det ene øret, som vedvarte hele kvelden. Barnet forklarte at det også «banket» i dette øret. Barnet er 5 år. Er dette normalt? Er redd det kan ha noe med hjertet/blodtrykket å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 28. mars 2019
Helge Istad, Overlege

Du bør ta med barnet ditt til fastlegen som gjør den første undersøkelsen av barnets øre. Deretter må han vurdere om det er grunn til å henvise videre til spesialist, og da mest sannsynlig til øre-nese-halslege. Du bør og prøve å følge med på om denne smerten oppstår ofte når barnet gråter, eller om det var en enkelt hendelse.

Allergi

Reaksjon på sterk mat

Hei. Jeg har astma og mye allergi. Men av og til får jeg en reaksjon jeg er usikker på om er allergi. Hvis jeg har spist sterk mat med mye krydder kan jeg bli veldig varm og litt rød i ansiktet. Kan det være allergi eller kan det være noe annet som gjør det?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. mars 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Det er mulig å reagerer med overfølsomhet på visse krydder, eks paprika og chilli. For å finne ut om et er enkelte urter eller krydder som forårsaker plagene må du spise ingrediensene hver for seg og se om noe gjir mer utslag enn andre.

Er man generelt overfølsom vil ofte sterkt krydret mat kunne gi de symptomene du beskrever. Om du syns dette er til å lev med er det ingen grunn til å kutte ut maten.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Pelsdyrallergi

Hei. Jeg har en skogkatt som jeg reagerer på. Når jeg har vært bortreist i 8 dager og kommer hjem reagerer jeg med influensasymtomer. Blir allergien forsterket når man kommer hjem igjen? Har merket dette flere ganger.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. mars 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er ikke uvanlig at allergien kan forsterkes etter man har vært borte fra dyret i en periode.

Vennlig hilsen Grethe

 

Lunge

Uttalt nattehoste hos barn

Hei! Jeg har en gutt på 5 år, som har plagdes med hoste siden han var ca 1 år. Har vært på utallige kontroller, men finner ikke ut av det. Hosten er nesten som en syklus, hver tredje eller andre uke.. hosten varer fra 1 til 2 uker, noen ganger i forbindelse med forkjølelse også. Har fått resept på ventoline, men jeg kan ikke se at det virker.. er det andre medisiner du tror kan virke bedre til han? Han plages ikke med pusten, det er kun hosten, og spesielt på natta. Lungene høres fine ut.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. mars 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er normalt at barnehagebarn er forkjølet så ofte som en gang i måneden gjennom hele vinteren og våren.Vanlig forkjølte barn har som regel en uke eller to der de ikke hoster, før det igjen braker løs med et nytt virus.
Ved mistanke om astma, er det vanlig å starte med en medisin som Ventoline. Kortison til inhalasjon gis i perioder ved betydelige symptomer, men også ved milde plager som kommer ofte, og særlig hvis barnet har mye symptomer om natten.
Jeg går ut fra at dere har vært hos barnelege, hvis ikke bør dere be om en henvisning.

Andre gode råd ved nattehoste:

  1. Ha det kjølig på barnerommet
  2. Bruk ekstra pute, slik at hodet ligger høyt eller bygg opp under beina på senge i hodeenden.
  3. Eventuelt reseptbelagt hostesaft

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe