Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Ekstraslag og plagsomme pauser i pulsen

Hei! Jeg har ett spørsmål angående ekstraslag på hjertet. Jeg fikk for ca 2 mnd siden en del brystsmerter på venstre side av brystet, og ble brått veldig var på min egen puls. I forbindelse med dette la jeg merke til at jeg innimellom har lengre pauser mellom hjerteslagene. Jeg ble innlagt på hjerteavdeling og gikk med 24 t/ekg i ett døgn. Det ble ikke tatt ultralyd av hjertet. Det ble på ekg påvist at jeg innimellom har opptil 3 ekstraslag etter hverandre. Fikk beskjed av lege om at dette er helt normalt og at hjertet etter slike ekstraslag tar seg en litt lengre pause for å fylle seg igjen, i tillegg til at hjerteslaget etter denne pausen er kraftigere. Har etter dette ikke tenkt så mye mer på dette, men merker at plagene med denne "pausen" er blitt verre. Jeg får opptil 2-3 ganger daglig følelsen av å ville besvime og en følelse av ett forferdelig "trykk" i hodet (ingen smerter). Tror dette kan ha med disse pausene etter ekstraslag å gjøre, men det er blitt betydelig mer plagsomt. Har tatt MR av hodet pga dette trykket, MR var ok. Har også blitt henvist til øre-nese-hals lege (har ikke vært der enda) og blitt behandlet for krystallsyke, men syns ikke dette hjelper. Alle relevante blodprøver er tatt, alle var ok, med unntak av litt lavt ferritin-nivå. Jeg må ærlig innrømme at jeg begynner å bli litt redd for disse pausene og besvimelsestendensene, blir fysisk dårlig (kvalm, kaldsvett, svimmel/synkopesymptomer) og er bekymret for at hjertet plutselig stopper. Har selvfølgelig googlet litt, og blant annet funnet at det forekommer hos flere unge en lengre pause i QT-komplekset i sinusrytmen, og at dette i verste fall kan føre til plustelig død. Er mye hjemme alene med barn, og det verste scenario for meg er at jeg plutselig faller om når jeg er alene med dem. Er veldig takknemlig for svar på hva dette kan være, eventuelt hvilke andre undersøkelser som kan tas. Har lavt blodtrykk (95/55) og for det meste ganske lav puls (hvilepuls på ned mot 48). Relevante tilleggsopplysninger: Har 2 barn, en på 5 år og en på 4 mnd, begge tatt med keisersnitt. Tar ingen faste medisiner bortsett fra Loette 28 og hemjern. På forhånd takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Takk for spørsmålet. Du har oppfattet helt korrekt mye av informasjonen rundt ekstraslag, men jeg synes ikke at du behøver å engste deg for såkalt lang QT syndrom som du har lest om på internett. Det er en sjelden, ofte medfødt tilstand som oftest kan oppdages på hvile EKG på sykehuset (som du jo har gjort). Nå er det alltid slik at dersom symptomer/plager endrer seg så er det lurt å snakke med legen igjen. Det finnes medisiner som kan stabilisere ujevn puls/ekstraslag dersom dette blir plagsomt. Slike ekstraslag er ikke farlige, men du har jo ganske lav puls i hvile, så de såkalt " kompensatoriske pausene" etter ekstraslag og det påfølgende slaget (som kommer etter at hjertet har fått ekstra god tid til å fylle seg med blod  før neste slag) kan bli ekstra kraftige hos deg. Det ideelle ville være om du fikk tatt en ny langtidsmåling av hjerterytmen din og en ny vurdering hos hjertelege i forhold til om man skal teste ut en liten dose medisin for en periode. Anbefaler at du tar kontakt med fastlegen din for å diskutere dette, evt. tar direkte konakt med en privat hjertelege.

Hjerte/kar

Besvimelse og pulspause på 5 sek. Pacemaker?

Min sønn (42 år, 70 kg, 1,88 m) besvimte - antagelig på grunn av at han hadde satt mat i halsen. Han har tidligere hatt epilepsianfall, men er operert og anfallsfri. Derfor ble han innlagt. Etter nøye undersøkelse ved sykehuset ble det påvist at han hadde lav puls, ikke arrytmi, men et opphold på opptil 5 sekunder mellom hjerteslagene. 1 tilfelle i løpet av 24 timers registrering (Holter). Han er meget godt trent - og har trent i 30 år. Hvordan vurderer du tilstanden? Kan han trene som vanlig? Må han ha pacemaker? Annet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er etter mitt skjønn grunn til å gjøre en helhetlig vurdering av pacemakerbehov i dette tilfellet. Slik jeg oppfatter situasjonen så er det vanskelig å være sikker på at besvimelsen ikke har noe med pulspauser å gjøre. I en slik sammenheng er registrert pause over 5 sekunder mulig grunnlag for å legge pascemaker. Hvilken type pause spiller imidlertid en rolle, og enkelte typer (f.eks såkalt AV-blokk grad III) er krystallklar indikasjon, mens såkalt sinusarrest er mindre problematisk og gir kun indikasjon hvis samtidige symptomer. Jeg vil anbefale at han bli henvist til vurdering for pacemaker, evt med utvidet rytmediagnostikk ved en sykehusavdeling som kan legge pacemakere. I mellomtiden er det ikke farlig å trene, men han bør ta svimmelhetssymptomer på alvor og sette seg ned i tide hvis han har symptomer.

Lunge, Fysisk aktivitet

Forverring av astma ved anstrengelser.

Hei! Jenta vår har anstrengelsesastma og bruker ventoline, men hun sliter med mye slim ved gym og fotball. Hun sier hun føler hun ikke får nok luft ned i lungene og får behov for å gjespe. Anbefaler dere en annen medisin? Bør dette undersøkes nærmere enn bare at fastlegen lytter på brystet? Hilsen Elisabeth

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er mulig at behandlingsopplegget må revurderes hvis bruk av Ventoline alene ikke virker bra nok. Trolig er det grunnlag for å vurdere behandling med et kombinasjonspreparat. Da kan det være lurt å følge opp lungefunksjonen med spirometri. Ellers er klinisk undersøkelse med lytting på lungene også en verdifull undersøkelse til vanlig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Fysisk aktivitet

Hoste og sliming ved fysisk trening.

Hei, jeg er en mann på 30 år som opplever problemer med hoste og slim i hals/lunger. Problemet oppstår særlig i forbindelse med trening og kanskje aller mest etter at jeg har trent eller i pausene i en treningsøkt. Hvis jeg presser meg når jeg løper, kjenner jeg det kiler i halsen og jeg ender opp med å hoste mye, som igjen ofte resulterer i at jeg brekker meg. Ofte er det slik at jeg føler lungene tettes av slim.

Jeg trener løping hver dag, men føler ikke at jeg får utnyttet lungene mine fullt ut og at all treningen ikke har gitt den effekten det burde ha gitt.

Jeg har trent hardt over flere år. Mest løping, men også ski. Jeg har også vært på en del ekspedisjoner i form av høye fjell.

Mine spørsmål er derfor: hva kan dette være? Anstrengelsesastma? Lett lungeødem? Luftveisinfeksjon? Eller andre ting? Hva tenker dere? Hva kan/bør jeg gjøre? Tusen takk for hjelp.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hoste og slim fra bronkiene tyder sannsynligvis på at slimhinnen blir irritert. Det er ikke helt normalt ved slike anstrengelser. Det kan være tegn på en begynnende astma. Dette får du best undersøkt ved å få utført en lungetest (spirometri) i rolig fase og etter anstrengelse. Det er mulig at din fastlege har mulghet for å undersøke dette. Eventuelt bør du få henvisning til lungespesialist for å få undersøkt dette nærmere. En belastningstest på tredemølle med samtidige målinger av lungefunksjonen kan også være aktuelt hvis man ikke kommer til målet med en vanlig pusteprøve.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Kombinere Marevan med løvetann og mariatistel?

Kan jeg bruke løvetann og mariatistel når jeg bruker Marevan?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 27. august 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Løvtann kan muligens gi økt risiko for blødninger dersom du tar det sammen med Marevan. Dette er fordi løvetannblader inneholder små mengder av blodfortynnende stoffer. 

Mariatistel kan påvirke kroppens evne til å bryte ned Marevan, slik at det blir for mye av det i blodet, noe som kan være skadelig. 

Det ikke er et krav at urtepreparater må være bevist trygge, derfor er det lite med dokumentasjon på hvordan de virker sammen med Marevan. Derfor er det viktig at du informerer legen din om hva du tar, slik at han/hun evt. kan justere medisindosen. 

Medox og kortison/Albyl-E?

Hei, er det trygt å ta Medox når jeg tar kortison og albyl-e?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 27. august 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det er ikke kjent at man bør unngå spesielle matvarer når man tar Albyl-E, og dette gjelder muligens også for Medox (som er laget av blåbær og solbær). 

Det er teoretisk mulig at stoffene i det kan gi økt risiko for blødninger dersom man bruker Albyl-E eller andre blodfortynnende, men det er ikke dokumentert. Effekten av å bruke kosttilskudd/naturpreparater samtidig med legemidler finnes det generelt lite dokumentasjon på. 

Hjerte/kar

Trening med utposning på pulsåren

Hei, jeg er en mann på 46 år som i slutten av april i år fikk lungeinfarkt og blodpropper i lungene. Det ble også oppdaget at jeg har utposning på hovedpulsåren bak brystkassa på 4,6 cm og 4,9. Går nå på blodfortynnende og betablokker. Har alltid vært glad i å trene og spørsmålet mitt er om jeg kan gjenoppta treningen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Om du kan trene, hvor hardt du kan, og hvordan du generelt skal leve, må nok legene dine svare på. Generelt vil jeg se følgende:

En utposning på hovedpulsåren i brystet skal opereres først når den er blitt større enn 5,5 cm. Hos noen kan man vente til den blir større, hos andre må man operere før. Dette avhenger av individuelle vurderinger. 

Grunnen til at man kan være redd for å la en pasient med utposning på hovedpulsåren trene, er risikonen for at åren kan sprekke. Det er en livsfarlig og akutt tilstand. Derfor har det vært vanlig å fraråde tung vektløftning, da slik aktivitet kan føre til plutselig høy trykk i årene og brystkassa.

Kondisjonstrening er generelt betraktet som trygt, forutsatt at pasienten ikke responderer med veldig stigning av blodtrykket. Pasienter med utposning på hovedpulsåren som ønsker å drive kondisjonstrening, bør derfor først testes med en arbeidstest (AEKG med blodtrykksmåling), for å se hvordan han/hun reagerer på belastningen. Testen må gjøres med de blodtrykksmedisinene pasienten evt bruker. Hvis trykket ikke øker over 180 mmHg under maksimal belastning, kan pasienten trygt trene regelmessig.

Pasienter med utposning på hovedpulsåren må også informeres grundig om symptomene på en evt. sprekk av åren: Svært plutselige smerter i bryst, rygg, nakke eller mage må føre til at man raskt får tak i ambulanse for å bli undersøkt på sykehus.

Når det gjelder blodpropp i lungene, er det trygt å trene etter at korrekt behandling er gjennomført.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid 

Homocystein og hjerterisiko

Blodprøve jeg har tatt viser P-Homocystein på 16 (ref.omr.5-15) og S-25-OH-Vitamin D 157 (ref.omr.50-150), B prøvene ligger innenfor ref.omr. og S-B12 ligger på 520. Det er en del hjerneslag og hjerteinfarkt i familien. Er det et varsel ved denne blodprøven som sier at jeg bør undersøkes videre? Jeg er født 5.3.47 er 180 cm og veier 72 kg. trimmer ca 3 ganger pr, uke. Har hørt at Homosystein bør ligge rundt 9 .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Homocystein er en vanlig aminosyre (stoffer som bygger proteiner) og finnes naturlig i kroppen. Hovedkilden er kjøttinntak. Forskning har vist at høye nivåer av homocystein er forbundet med høyere risiko for hjertesykdom. Høy homocystein er derfor det vi kaller en risikofaktor for hjertesykdom. 

MEN det er viktig å understreke at vi ikke vet hva årsaksforholdet mellom homocystein og hjertesykdom er. Vi ser at pasienter med syke årer har høyere nivåer med homocystein, men vi vet ikke om det er de høye nivåene av homocystein som har forårsaket de syke årene. Kanskje er det til og med omvendt? At pasienter med syke årer får økte nivåer av homocystein? Det blir en slags "høna eller egget"-situasjon.

Det er heller ikke noen utbredt enighet om hvor homocysteinnivået bør ligge, og hva som menes med "for høyt". Mange mener at 10 mikromol/L er normalt nivå, 12-30 mildt til moderat forhøyet, 31-100 mellomnivå, og over hundre alvorlig forhøyet. 

Videre har forskning også vist at dersom du har forhøyet homocystein, vil ikke inntak av vitaminer redusere risikoen. Det betyr at du er nødt til å gjennomføre de andre vanlige tiltakene for redusere din totale hjerterisiko: unngå tobakk, spise sunt, være fysisk aktiv, unngå overvekt og diabetes, og evt ta forebyggende medisiner (hvis legen din anbefaler dette). 

Det virker som om du har en sunn livsstil. Fortsett med det!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Vondt arr etter operasjon

Etter en bypass operasjon for snart 2 år siden er arret på brystet enda rødt, sårt og pølsete. Jeg lurer virkelig på om det er mulig at det er blitt glemt "noe" inni der, kan det være mulig? Har hatt på et spesialplaster nå i over et år... Hva kan en gjøre, og er det noe jeg må koste på selv?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er stor forskjell på oss mennesker når det kommer til å danne arr. Hos noen kan man knapt se at de er operert, mens andre får store, røde og ømme arr. 

Hvis arret fortsetter å være ømt og rødt, må legen din undersøke om det kan være infeksjon med bakterier. Det kan legen enkelt slå fast ved å titte på arret, og evt ta blod- eller dyrkningsprøver. Er man vi i tvil om infeksjonen sitter dypere, kan man gjøre spesielle røntgenundersøkelser for å sjekke dette nærmere. 

Hvis infeksjon ikke er årsaken til plagene, kan det hende at du rett og slett er blant de som får verre arr enn andre. Men det finnes behandling på plagene. Silikonplaster er ett alternativ, men kommer man ikke i mål med dette, kan hudspesialister gi annen behandling også. Iblant kan det være nødvendig med injeksjoner inn i arret. Jeg vil råde deg til å snakke med legen din, og evt få en henvisning til hudlege. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening ved klaffefeil

Hei! Er det farlig å trene hardt med hjerteklaffeil (insuffiness)? (puls 125-175) Hender jeg blir svimmel i etterkant av trening.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Om det er farlig å trene hardt ved hjerteklaffeil avhenger hvor alvorlig feilen er, og i hvor stor grad hjertet er påvirket av feilen. Klaffer kan være for trange (stenose), eller være lekke (insuffisiens). Med ultralyd av hjertet (ekkokardiografi) er det mulig å gradere alvorligheten av en feil. Man kan samtidig også se i hvor stor grad klaffefeilen påvirker hjertet. Alvorlige klaffefeil må som regel opereres. Det er ikke uvanlig at vi da anbefaler pasienten å unngå hard trening før operasjonen, da slik aktivitet i noen tilfeller kan gi for stor belastning på hjertet. 

For at du skal få et korrekt svar på spørsmålet ditt, må du snakke med spesialisten som gjorde ultralydundersøkelse av hjertet ditt. 

Mvh

Wasim Zahid