Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Konsekvenser ved innleggelse av pacemaker.

Hva er konsekvensene ved innoperasjon av pacemaker?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hvis sykehuset anbefaler innleggelse av pacemaker, så er det viktig å innstille seg på at dette er nødvendig og gjøre det beste ut av situasjonen.

Selve inngrepet er lite og gjøres uten narkose. Det lages en liten "lomme" ved brystmuskulaturen hvor den lille pacemakeren skal ligge og så lukkes huden med noen sting. Ledningene fra pacemakeren føres via en blodåre ned til hjertekamrene og fester seg godt. I de aller fleste tilfellene gror huden fint uten noen form for komplikasjoner, men som ved alle inngrep kan infeksjoner og blødninger skje en sjelden gang. Du vil få informasjon om hva du bør følge med på fra sykehuset. Etter inngrepet blir pacemakeren testet ved hjelp av en datamaskin, og du vil bli innkalt til årlige kontroller. Batteriet i pacemakeren varer i mange år før det må skiftes.De fleste opplever pacemakeren som en trygghet og har intet ubehag. De gamle modellene var større og kunne i noen grad gi lokalt press på hud/vev i området på brystkassen.  Dette kommer til å gå fint. Lykke til!

Hjerte/kar

Bivirkninger av simvastatin.

Hei. Angående kolestrolmedisiner. Jeg bruker simvastatin som forebyggende. Etter at jeg begynte på den så har levververdiene mine steget . Men synest at det er en del bivirkninger med den. Kommer ikke det en ny kolestrol medisin nå i høst som skal være mindre bivirkninge med?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for henvendelsen. Du skal ikke gå rundt med bivirkninger så lenge det finnes gode alternativer. Simvastatin er det eldste preparatet i den såkalte "statin-gruppen", og det finnes flere nyere alternativer som man kan forsøke å bytte til. Avhengig av årsaken til at du bruker simvastatin og kolesterolnivået ditt, kan legen også vurdere å redusere dosen. Jeg synes du skal bestille en time hos fastlegen og ta dette direkte opp med ham. Lykke til.

Hjerte/kar

Smerter i brystet etter blokking av åre.

Eg er ei dame på 67 år, slank og veltrent. Måtte blokke ei åre og sette inn to stentar den 9. juli i år. Er no i ferd med å trena meg opp att. Viss eg pressar meg litt får eg svie i brystet, men pusten går fint. Er dette farleg? Er like god så snart eg tek ein liten pause. Det skjer helst i motbakke. Skal ikkje på kontroll før i oktober, så difor hadde det vore greit å vita litt om dette. Hender eg og får lett hovudverk og blir litt anspent i kjeven.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for henvendelsen. Flott at du er i gang med treningen. Vi kan ikke utelukke at ubehaget du beskriver er såkalt angina pectoris. Dette gir en viss mistanke om at en blodåre igjen har blitt trang. En viss andel får tilbakefall og må behandles på nytt.

Siden du ikke har kontroll før i oktober vil jeg anbefale en av følgende fremgangsmåter:

1) Dersom du vet hvilken hjertespesialist du skal til/evt sykehusets poliklinikk kan du ta kontakt direkte, forklare situasjonen og be om fremskyndet time.

2) Du kan kontakte fastlegen, og han kan hjelpe deg å ordne fremskyndet kontrolltime. Etter undersøkelse og samtale kan han evt. også vurdere å henvise deg direkte til ny vurdering av kransårene (angiografi). Han kan også se over medisinene dine og vurdere justeringer.

3) Du kan ta direkte kontakt med privat hjertespesialist og få raskt time til undersøkelse.

Sykehuset har sikkert forklart til deg at dersom du opplever rask forverring av ubehaget, eller langvarige anfall må du ta raskt kontakt med helsevesenet.

Du skal vite at selv om du kjenner på dette ubehaget så behøver det ikke å være hjertet. Jeg synes ikke at du skal engste deg, men vi tar alltid slike symptomer på alvor og vi bør få dette kontrollert og evt. behandlet.

Dette kommer til å gå fint. Lykke til!.

 

Hjerte/kar

Hjertesvikt etter cellegift. Medisiner.

Hei jeg har fått hjertesvikt på V side etter cellegift behandling . var nede i 15% nå i Februar. På siste sjekki juni hadde jeg 38% og føler meg hele tiden bedre. Tungpusten justerer jeg med Burinex. Ellers tar jeg Eplenon, Ramipril, og Carvedilol så jeg lurer på hvor lenge vil jeg har effekt av denne medisineringen? Hva skjer om jeg stopper med Betablokeren en periode for F.eks gå et skiløp? Hvor lenge må jeg ta medisiner etter jeg ikke har mer fremgang? Hvorfor får jeg krampe i beina på natta?? (Tar Magnesium) Padling, sykling funger greit nok ikke topp siden jeg får fort melkesyre, men når jeg løper får jeg vondt i øvre delen av magen hvorfor det ? Mvh Steinar

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei Steinar! Gratulerer med at du har kjempet deg tilbake og at det er god fremgang i hjertefunksjon. Vil også gratulere med den flotte innstillingen ved at du prøver ulike treningsformer. Kombinasjonen av medisiner som du tar er helt etter retningslinjene, og vil hjelpe hjertet ditt betydelig.Effekten vil vare så lenge du tar medisinene. Dette er altså ikke en effekt som blir "brukt opp". Finjustering av styrken på medisinene bør du ta med en hjertespesialist. Betablokker bør du fortsette å bruke så lenge du har hjertesvikt, da den "beskytter" hjertet ditt mot bl.a. for høy puls og rytmeforstyrrelser. Betablokker må aldri kuttes brått, men evt. justeres forsiktig i samråd med lege. Jeg vil altså ikke anbefale at du kutter denne i forbindelse med skiløp. Gå gjerne skiløpet med betablokkeren innabords, da vil du være godt beskyttet. Ubehag i  føtter og andre steder i kroppen i forbindelse med trening kan ha mange årsaker, først og fremst fra muskel-skjelettsystemet. Litt smerter hører jo med etter trening, men hvis det er mye bør du ta en sjekk hos allmennlegen. Han kan også vurdere dette med kramper i beina om natten som er relativt vanlig og kan ha flere ulike årsaker. Dette må ikke stoppe deg fra å trene! Lykke til videre, du er på et godt spor!

Hjerte/kar, Rettigheter

Må skifte stilling på grunn av min helsetisltand. Beholde lønn?

Hei Bare et kort spørsmål. Kan arbeidsgiver sette meg ned i lønn når jeg har valgt å si fra meg min lederstilling og tre litt tilbake til lavere status fordi jeg ikke maktet mer pga min hjertesykdom. Jeg jobber 100%. Jeg er operert på feiring og går på hjertemedisiner. Er innkalt til drøftingsmøte med agenda drøftingsmøte ifm endring av stilling uten noe mer om hva møtet skal inneholde.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. august 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Etter arbeidsmiljøloven har du ikke rett til å behold lønn om du på grunn av helsesituasjonen din må over i en annen stilling som er lavere lønnet. Så kan noe annet følge av tariffavtale, arbeidsgivers praksis etc.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Brystsmerter hos barn

Hei. Har en sønn på 12 år som plages innimellom av smerte i hjertet. Dette kan komme under aktivitet, (aktiv fotballspiller), men også i hvile da han skal sove om kvelden. Noen ganger kan han også våkne av/med smerter. Han er litt kraftig, men spiser stort sett sundt, og er aktiv. Er det farlig? og bør det utredes? Mvh. Mor.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjertesykdom hos barn er veldig sjeldent, og i den grad de har sykdom, er det oftest snakk om medfødte hjertefeil. Men disse blir gjerne oppdaget tidligere. Enten fordi barnet har symptomer, eller fordi legen finner en bilyd på hjertet (eller andre funn) på en barneundersøkelse. 

Når det er sagt, synes jeg likevel du skal oppsøke fastlegen for å få sønnen din undersøkt. Sannsynligvis er det ikke noen alvorlig årsak bak plagene hans, men brystsmerter skal man uansett ta på alvor. Legen vil raskt kunne avklare hva som er årsaken, og du vil slippe å gå rundt og lure. 

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Kols og hovne føtter

Hei! Min mor er 80 år og har kols. Sist hun var på røntgen, og fikk brev fra legen, sto det at hennes lungehinne var vokst sammen. Hva betyr det? Hun plages mye med pusten og luft (raper mye) og er veldig hoven på begge føtter. Hun sier det er som å gå på baller........Hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg er usikker på hva som menes med dette, og det sikreste er nok å spørre legen nærmere om dette. Men det kan være at man kan se forandringer med fortykkelse av brysthinnen (pleura) og at lungen har vokst fast til brystveggen. Det kan være forandringer etter gjennomgått lungebetennelse. Alternativt kan det være kommet væske utenpå lungene, kanskje som tegn på hjertesvikt.

Din mor har trolig hatt kols i mange år, og pusteproblemene kan skrive seg fra dette. Væskeansamlingen i bena er oftest uttrykk for at trykket i lungekretsløpet er blitt høyt slik det blir økt trykk i samleårene i bena og utsiving av væske i vevet. Dette blir også forverret hvis oksygenet i blodet blir for lavt fordi lungene har for lav kapasitet.

Man vil ofte prøve vanndrivende behandling og sjekke oksygenmetningen i blodet samt ta EKG for å sjekke hjertet. Behandlingsopplegget vil måtte bestemmes av hennes lege, eventuelt i samråd med spesialist.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungefibrose og yrke

Kan årsaken til lungefibrose være jobbrelatert?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Lungefibrose kan ha mange forskjellige årsaker. Mange tilfeller er uten kjent årsak, såkalt  idiopatiske. Andre ganger står fibrosen (bindevevsdannelsen) i sammenheng med sykdommer som revmatisk sykdom eller annen tilstand som kan gi kronisk betennelse i lungevevet og etterhvert fibroseutvikling.

Det å puste inn mye støv kan over tid føre til fibrose i lungene. Ikke alle støvpartikler renses ut av lungene, men blir i stedet liggende igjen i lungevevet. Der kan partiklene fortsette å virke mange år etter man ble utsatt for støvet. De vanligste av disse jobbrelaterte støvsykdommene er silikose, som skyldes innånding av steinstøv med innhold av kvarts, og asbestose som opptrer mange år etter inhalasjon av asbeststøv. Mange bønder kan bli utsatt for innånding av store mengder sopp fra høystøv. Dette kan utløse en allergisk reaksjon i lungen som kalles Farmers Lung. Over tid kan denne sykdommen føre til lungefibrose. Det finnes også andre årsaker til allergisk reaksjon i lungevevet som kan gi fibroseutvikling.

I praksis er det nok i dag relativt lav forekomst av jobbrelatert lungefibrose fordi man fokuserer mer på å unngå et skadelig arbeidsmiljø. Likvel kan man ikke alltid utelukke det, men det kan være vanskelig detektivarbeid å finne sammenhenger fordi utviklingen ofte går over lang tid.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Rugspiredråper

Hei. Har lest om at Oralmat rugspiredråper nærmest kurerer kols. Vet dere om det er noen sannhetsgehalt i dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Oralmat (rugspiredråper) er et naturpreparat som flere mennesker mener å ha effekt av. Rugspiredråper inneholder antioksydanter, men det er ikke dokumentert at det kan helbrede kols. Det er dessverre heller ikke funnet noen andre midler som kurerer kronisk obstruktiv lungesykdom.

Lunge

Langvarig forverrelse av astma

Hei. Jeg er en voksen dame med astma og allergi. Har hatt lite problemer i sommer. Men 1.august ble jeg tett i pusten og sliter ennå 13 dager senere. Har Atrovent og Ventoline i forstøverapparat og går på symbicort fast. Fikk en prednisolonkur hos legen den 6.aug. starta på 30 mg dag 1, ned til 20 mg i 3 dager, 15 mg i 2 dager og i går nede på 10 mg. Skal ta i 3 dager til. Men pusten er ikke bra. Kjenner meg tett, har slim og klarer lite. Hvor lenge er det vanlig at en slik periode med forverring av astmaen pleier å vare? Jeg har vanligvis bare slike perioder knyttet til infeksjon, men har ikke fått påvist infeksjon nå. Er fortvila over at jeg fortsatt er dårlig og lurer på om jeg er rett behandla? Vikaren for fastlegen min sa rett ut at han ikke kan noe om astma og prednisolon, skrev ut sykemelding og sende meg heim uten å lytte på meg. Fikk prednisolon hos en annen vikar som tok crp først. Har du noen gode råd til meg? Er det vanlig å måtte bruke atrovent og ventoline når man tar prednisolon? På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

En forverrelse av astma er oftest forårsaket av luftveisinfeksjoner (virus eller bakterier), endringer i været eller allergier. Forverrelsene kan vare i flere uker, noen ganger opp til 4-6 uker. Prednisolon pleier å være til god hjelp, men kan dekke over eventuell infeksjon. CRP er forhøyet ved bakterieinfeksjoner i lungene, men ikke alltid ved enkle bronkitter. Da kan fargen på oppspyttet være bedre som vurderingsgrunnlag.

Ellers kan det være lurt å sjekke lungefunksjonen med spirometri, som gir en objektiv fremstilling av graden av obstruksjon. Noen ganger er det også lurt å ta et EKG for å sjekke ut om hjerterytmen er endret eller at hjertefunksjonen kan spille inn. Røntgenbilde av lungene kan være indisert dersom tilstanden stadig ikke bedres. Medisiner som brukes og varigheten av behandlingen ved astmaforverrelser styres etter effekten som oppnås. Det er ikke uvanlig å bruke Atrovent og Ventoline i tillegg også under Prednisolonbehandling, men bare så lenge det gir en merkbar effekt på pusten. 

Håper du kommer deg raskt!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem