Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Avslag på sykepenger

Hva gjør en når en sender sykemelding til Nav rekommandert, og kan bevise at de har hentet den, men de nekter og gir av den grunn avslag på sykepenger fordi det har gått for lang tid? Er dette noe du kan hjelpe oss med?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 17. august 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hovedregelen er at sykepenger ikke gis med tilbakevirkende kraft. Med dette menes at sykepenger basert på sykemelding fra lege, gis fra den dagen legen undersøker pasienten. Legen skal ikke "tilbakedatere" sykemeldingen. Det er vanskelig å gi noen nærmere vurdering uten å kjenne til Nav`s begrunnelse for avslaget.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Trening og hjerteflimmer

Hei, i forbindelse med trening og hjerteflimmer skriver du: "Det eneste du bør unngå av trening er aktiviteter som befordrer maksimal puls". Er det en spesiell grunn til dette? Mulig å utfylle litt?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 17. august 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmålet. Jeg antar sitatet du sikter til er fra denne teksten:  

"2. Er det farlig å trene hardt og presse seg når man har hjerteflimmer?

Svar: De aller fleste trener dessverre for lite når en har fått diagnosen hjerteflimmer. Den generelle anbefalingen er å være i moderat fysisk aktivitet minst 30 minutter hver dag, og å trene med moderat intensitet minst tre ganger i uken. Hvis du greier det, vil du både redusere risikoen for å få hjerteflimmer, og bedre plagene dersom du alt har hjerteflimmer. Det eneste du bør unngå av trening er aktiviteter som befordrer maksimal puls, eller langvarige energikrevende aktiviteter uten å fylle på med mat og væske."

Maksimal puls er den høyeste pulsen den enkelte kan oppnå. Teoretisk sett kan man finne fram til sin egen makspuls ved å ta utgangspunkt i tallet 220 og trekke fra sin egen alder. En person på 40 år vil derfor ha en maksimal puls på 180. Dette tallet vil imidlertid variere fra person til person. En kan finne makspuls ved å trene så hardt at energi- og oksygenbehovet i kroppen blir så stort at hjertet pumper så raskt det greier.

Ved kronisk hjerteflimmer vil hjertets forkamre "jobbe" mindre effektivt. Selv om du utfører hardt arbeide og pulsen blir høy,vil ikke hjertet kunne pumpe nok blod med oksygen og næring ut til de arbeidende musklene. Man kan (og bør) fint trene selv om en har hjerteflimmer, men svært hard trening vil ikke være gunstig for verken hjertet eller kroppen- og vil heller ikke gi ønsket treningseffekt. De fleste med hjerteflimmer kjenner godt hvor mye de kan og bør trene, og mange beskriver det som "det stopper seg selv".

Ved anfallsvis hjerteflimmer kan maksimal belastning av hjertemuskulaturen tenkes å utløse et anfall.

Det må til slutt understrekes at for de aller fleste, både hjertesyke og hjertefriske er den største utfordringen å være nok i aktivitet.

Håper dette var til hjelp. Lykke til med videre trening!

   

Hjerte/kar

Mulig hjerteinfarkt, normal angiografi, rådvill og frustrert.

Hei. Kort om hendelsesforløpet: Jeg ble lagt inn for 4 år siden med noe de da, kalte et lite hjerteinfarkt. Jeg lå der i 5 dager, gjennomgikk tester, det ble konstatert svært mange ekstraslag, uregelmessig hjerterytme og ble skrevet ut som et spørsmålstegn, med resept på nitroglycerin. Dette fikk jeg ved en ''feiltagelse'', for å hjelpe meg med smertene, som det gjorde. Eneste jeg fikk vite var at all trening skulle opphøre frem til de fant ut noe. Jeg var på det tidspunktet godt trent og spilte i 2.divisjon i håndball og etter det har jeg vært sterkt plaget med brystsmerter hver eneste dag og ikke fått hjelpen jeg føler jeg burde ha hatt. Min fastlege, har kjempet min sak i 4 år og forstått at jeg virkelig plages av dette. Nå, 4 år senere og like frustrert. ble jeg hentet av AMK, etter at jeg falt om hjemme, med kraftig smerte i brystet og stråling i venstre side mot hals og fot. Jeg ble gitt nitroglycerin, uten virkning, AMK ga meg betablokker, blodfortynnende og morfin, med klar effekt mot smertene. Jeg ble kjørt i all hast til st.olavs i trondheim. Underveis på oppholdet mitt, ble det sagt at jeg var for ung for å ha noe, min samboer og mor, tok tak i saken og en overlege ble kontaktet, som konstaterte at det var noe galt. Jeg har vært på angiografi, den var helt fin. Planen til st.olav, var å trappe kraftig ned på nitroglycerin og starte opp på isoptin i 2 mnd for så å komme tilbake. Jeg er rådvill og frustrert, hva skal jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Du er i en vanskelig situasjon og jeg kan forstå din frustrasjon og fortvilelse. Du har rett på informasjon og en plan for å avklare/utrede årsak til plagene dine. I dette tilfellet har det kanskje vært noe uklart også for helsearbeiderne hva som faktisk er årsak til dine plager, hvordan de best bør behandles og hvilke råd du bør få.

En viktig, god nyhet for deg er normal angiografi. Det betyr at du kan starte trening igjen og at brystsmertene dine ikke skyldes angina/trange årer til hjertet slik man kunne frykte utifra diagnosen du fikk for 4 år siden. Du har åpenbart utfordringer med hjerterytmen, og isoptin kan noen ganger hjelpe for dette. Hos mange yngre pasienter med brystsmerter er det ikke trange årer til hjertet som er årsaken. Det er vanligere med tilstander som "syre fra mage til spiserør" eller smerter fra muskulatur/muskelfester/ribbein i selve brystkassen. Noen ganger kan nitroglycerin hjelpe mot smerter i spiserøret. Snakk med fastlegen din om undersøkelser av andre mulige årsaker til brystsmerter. Stress (som er naturlig når man er redd for hjertesykdom) vil kunne forverre muskelplager og tilstander med magesyre til spiserøret. Det er godt at St. Olav kaller deg inn til kontroll. Jeg vil anbefale at du skriver opp dine spørsmål før kontrollen og diskuterer rolig og punktvis gjennom listen med legen som skal kontrollere deg. Dette kommer til å gå fint, og det du forteller tyder heldigvis på at smertene ikke er utrykk for en farlig tilstand. Lykke til!

Hjerte/kar

Bør jeg ta kolesterolmedisn til kvelden? Hukommelsestap?

Bør man ta kolesterolsenkende medisiner om morgenen eller kvelden? Får man dårligere hukommelse av det? Tar Crestor 20 mg.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmål. Egenproduksjonen av kolesterol i kroppen er høyest om natten slik at man i teorien kan oppnå en litt bedre effekt ved å ta medisinen på kvelden. I tillegg blir gjerne eventuelle bivirkninger mildere ved kveldsdose. Det viktigste er uansett at du faktisk får tatt medisinen. I forhold til hukommelse så har det vært enkeltrapporter om dette (som med andre sjeldnere bivirkninger), men de aller fleste merker ikke noe hukommelsestap og har andre fordeler av å ta medisinen.

Hjerte/kar

Mer info knyttet til forrige spørsmål om uvanlig høy puls ved trening

Hei, jeg skrev et spørsmål i sted med referansenr. 8194. Jeg glemte å si at jeg har normal hvilepuls på mellom 57 og 60 og at anfallene alltid er i forbindelse med fysisk aktivitet, men ikke alltid veldig anstrengende. Har lurt på om det er en forbindelse med ting jeg spiser eller drikker og anfallene.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei igjen. Se svar på forrige spørsmål. Det kan variere endel fra person til person hva som utløser anfall. Hos noen er det trening, hos andre kan det være alkohol, kaffe, stress eller større måltider. Fint at du prøver å tenke litt igjennom dette og se om du finner et mønster, slik at du lettere kan unngå de tingene som provoserer.

Hjerte/kar

Anfall med uvanlig høy puls ved trening

Hei, jeg er en kvinne på 58 år. Høyde 165, Vekt 86 kg. Nå etter ferien har jeg begynt å trene intervalltrening for å komme i form og ta av noen kilo. Da kondisen ikke er så veldig god, har jeg begynt forsiktig. Forrige uke trente jeg 3 dager dette: 30 burpees (10 + 8 +6 +4 +2), 3 planke + 30 armøvelser. Burpees´ene er ikke helt ”ekte”, men tunge nok for meg. (tar ikke armhevningen) Jeg hadde på meg pulsklokke på et par treninger og kom opp i ca. 115/117 i puls. I dag startet jeg med 10 burpees som vanlig. Ble godt anpusten og ventet 1-2 minutter før jeg tok de neste 8. Disse fikk jeg godt til rent teknisk og klarte alle 8 i fin flyt. Etterpå følte jeg at pulsen var høy og ikke gikk ned som den pleier. Jeg fant frem pulsklokken og tok den på for å sjekke. Klokken viste 204 med det samme og steg til 228. Jeg følte ikke noe ubehag som svimmelhet eller annet, men la meg ned på sofaen for å se om pulsen ville gå ned. Det gjorde den. Gikk ned til ca. 85 i løpet av 2-3 minutter. Jeg synes det er skremmende å måle en så høy puls. Da jeg lastet ned fra klokken til PC-en viste den riktignok maxpuls på 191, men det er jo også høyt. Litt bakgrunnsinfo. Jeg har hatt liknende ”anfall” som dette tidligere, men har da ikke fått målt pulsen. Det er lenge mellom hver gang, og det er ikke mulig å finne en ”rød trød”. Jeg kan gjøre noe fysisk en gang uten at jeg får høy puls, mens en annen gang jeg gjør det samme kan jeg få anfall. Jeg har vært til utredning hos hjertespesialist(er). 3 ganger i løpet av de siste 12 årene. Siste gang var i 2010 / 2011. Har tatt ultralyd og belastnings-EKG, men alt ser normalt ut og legene har ikke kunnet gi meg en forklaring på anfallende med høy puls. Jeg har lenge hatt lyst å trene skikkelig uten å være redd for hjertet, men blir litt pysete. Fastlegen min mener at jeg har en slags ”allergi”-astma. Jeg har derfor begynt å bruke Flutide (250 mikrog/dose) morgen og kveld. I tillegg bruker jeg Ventoline 0.1 mg /dose) før jeg trener. Så siste 1.5 året har jeg begynt å gå i motbakker og har ikke opplevd ”anfall”, selv om pulsen har blitt ganske (men normalt) høy. Jeg har lett forhøyet blodtrykk og bruker Amlodipin 5 mg og Selo-Zok 50 mg.. Medisinen er også ment å skulle kontrollere pulsen. Tar også Aerius Tab 5 mg for allergi. Jeg ble veldig skuffet da jeg trente nå i dag. Trodde at problemet var løst ved å ta astma medisinen i tillegg til blodtrykksmedisinen. Hva kan dette være? Hva bør jeg gjøre videre? Har å lyst å komme i god form på en trygg måte☺ På forhånd takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Så flott at du har kommet igang med trening. Vi skal være klar over at pulsklokker ikke alltid klarer å måle korrekt, men anfallene du beskriver kan være kortvarig forkammerflimmer (som er vår vanligste rytmeforstyrrelse og kan behandles), eller en av flere andre, noe sjeldnere typer rytmeforstyrrelse. Dersom du ellers har et godt hjerte kan man tåle slike kortvarige anfall uten dramatikk. For at legen skal kunne gi best mulig råd i forhold til evt. behandlig hadde det vært nyttig å fange opp rytmeforstyrrelsen med en opptaker. De fleste hjerteleger har nå utstyr for slik langtidsregistrering av hjerterytmen, som du kan gå med over lengre tid, også på trening. Mens du venter på en slik "langtidsregistrering" vil jeg anbefale at du tilpasser treningen litt og gjerne gjøre bakketreningen som før og styrketrening med litt redusert intensitet. Astmamedisin vil nok ikke hjelpe på pulsen, men selo zok vil redusere pulshastigheten under anfall noe, og kan hende gi sjeldnere anfall. Når vi har funnet ut hvilken rytmeforstyrrelse dette evt. er finnes det god behandling (medisiner eller inngrep). Slike rytmeforstyrrelser er ikke uvanlig hos spreke mennesker. Jeg synes ikke du skal bekymre deg for mye, gjøre litt justeringer i opplegget men for all del ikke slutte å trene! Det er viktig at blodtrykket ditt er under kontroll.

Hjerte/kar

Atrieflimmer, trening og lav puls.

Ettter mange år med trening og hvilepuls ned til 32 - oppstod det atrieflimmer. Elektrokonvertering ble foretatt, men flimmeret kom igjen etter 3,5 mnd. Så ble jeg satt på 2 x 100 mg Tambocor - og har vært flimmerfri i ett år. Kan man øke hvileplusen ved å trappe ned treningsmengden - og unngå fremtidig flimmer? Og evt. slutte med tablettene? 67 år, 70 kg, 1,88 m. Normalt blodtrykk. Ingen andre sykdommer. Flimmeret betod av uregelmessig lav puls; ikke ukontrollert høy puls. Det var peristerende flimmer.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Hvis du slutter å trene vil nok hvilepulsen etterhvert gå litt opp, men vi har dessverre ingen garanti for at du ikke får flimmer igjen likevel. Dessverre er forkammerflimmer oftest en såkalt progressiv tilstand som har en tendens til å utvikle seg med hyppigere og mer langvarige anfall over år. Livsstil vil nok ha en viss betydning og særlig høyt blodtrykk og sannsynligvis også meget store treningsmengder antas å spille en rolle for hvor raskt tilstanden utvikler seg. Her forskes det mye for tiden.

Dersom du ønsker å kutte ut tambocor og holde deg flimmerfri er nok ablasjonsbehanlding/inngrep den mest effektive muligheten. Nedtrapping av tambocor kan selvsagt også forsøkes og det er en mulighet for at du kan klare deg anfallsfri en periode og kanskje særlig hvis du reduserer treningen fra meget høye nivåer. Som en hovedregel vil de fleste uansett hevde at trening i moderate doser er så positivt for kroppens helhet at du bør fortsette med det.

Lykke til!

 

Hjerte/kar

K2 og Plavix (blodfortynnende)

Kan en ta K2. Vitamin når en tar plavix ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmålet!

Vitamin K2 påvirker ikke effekten av Plavix (som er en type blodfortynnende medisin). Du kan derfor bruke disse to sammen uten problemer. 

Vitamin K2 kan derimot forstyrre effekten av en annen type blodfortynnende medisin, nemlig Marevan (Warfarin), og skal derfor ikke kombineres. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lunge

Lungesykdom og reiseforsikring

Jeg har nedsatt lungekapasitet og søvnapne. Siden november 2014 ha jeg gått på lav dose vanndrivende for å skåne hjertet (hjertesvikt) og bruker cpap-maskin. For 2 1/2 uke siden fikk jeg nyrestein, men har allerede fått min første laserbehandling og en gjenstår. Jeg er i full jobb og ikke syk per dato. Bortimot normalvektig og røyker ikke. Jeg går ikke på verken ordinær lunge- eller hjertemedisin. I ett halvt år har vi planlagt tur til USA og har reiseforsikring, men er likevel nervøs for at forsikringsselskapet (Gjensidige) kan lage trøbbel om jeg blir akutt syk i USA. Fastlegen min har ikke frarådet meg å dra, men har ikke oversikt over hvordan forsikringsbransjen tenker om dette, jf liten skrift om at "dekker ikke sykdom eller skade som var kjent før avreise dersom det allerede foreligger et behandlingsbehov eller forverring eller komplikasjoner vil kunne oppstå med stor grad av sannsynlighet. Hva bør jeg gjøre og i hvilken rekkefølge?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er vanskelig å vite hva reiseforsikringen din inneholder og hvilke restriksjoner som gjelder. Det kan være svært ubehagelig å oppdage at man ikke har dekning når man er på reise i utlandet. Jeg tror det kan være lurt å avklare slike ting i forkant med forsikringsselskapet. Det er viktig å vite at man er godt forsikret når man reiser til USA!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungefibrose og uklare tilleggsplager

HEI. Dame på 54 år med lungefibrose, har hatt det i noen år og jeg bruker ekstra oksygen ved anstrengelse. Har fått en del nye plager i det siste som nervesmerter i huden (kjennes ut som jeg er solbrent) , muskulaturen kjennes seige ut,( trekker seg sakte tilbake). Stivhet i ryggraden og nakken. Tror du kiropraktor kan være til hjelp? Er usikker på hva som forårsaker plagene, om det kommer pga for lite oksygen i blodet eller noe annet. Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg tror ikke at dine symptomer har noen direkte sammenheng med lungefibrosen, unntatt hvis fibrosen er følge av en bindevevssykdom som også kan ramme andre organer. Alternativt kunne man tenke seg at det er bivirkning av en medisin. For å få mer klarhet i dette bør du nok kontakte fastlegen for å få vurdert om man kan finne ut mer ved andre undersøkelser. Du bør nok gjøre dette før du prøver behandling av såpass uklare symptomer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem