Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

TIA. Medisinvalg etter bivirkning.

Fikk diagnosen TIA selv om de ikke fant noen ting. Fikk persantin, men det tålte ikke kroppen (diare i 3 uker), så en ny nevrolog ba meg slutte med den.

Mitt spørsmål er: Er det vanlig å prøve seg frem på medisiner? Jeg tenker mye på om det var smart å kutte den ut, men samtidig var reaksjonen så slitsomt for kroppen at jeg vil helst ikke begynne med den igjen.

Går nå på albyl E, kolestrolsenkende medisin og vanlig blodtrykksmedisin.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er ikke uvanlig at medisinbruk må endres på grunn av bivirkninger. Du bruker albyl-E som i henhold til norske og amerikanske retningslinjer regnes som god forebygging mot eventuelle nye anfall med TIA, - så du er godt beskyttet også uten persantin.

For å unngå nye anfall er det også viktig å være oppmerksom på livsstilen og å holde risikofaktorer som blodtrykk og kolesterol "i sjakk". Anbefaler at du tar en regelmessig sjekk hos fastlegen, ser om du kan justere litt på trening, kosthold og evt. stress og prøver å ikke tenke for mye på den episoden du hadde.

Hjerte/kar

Henvendelse fra EDTA pasientforeningen Danmark

Niels Højgaard kasserer EDTA-patientforeningen i Danmark. Se www.edta-patientforeningen.dk Selvfølgelig virker edta behandlingen. Det er derfor foreningen har medlemmer fra Danmark, Norge, Sverige og Færøerne. Klinikkerne i Danmark kan fremvise masser af eksempler på data, der viser f.eks. ankeltryk, der stiger fra 30 til 90 eller derover eller AMD tør hvor synet bliver normalt igen. Den seneste patient fik sit kørekort igen, da syns% steg fra 60 til over 90. I er velkomne til at besøge de meget travle klinikker, vi har i Danmark. Spørgsmålet er derfor vil I: besøge klinikkerne i Danmark? snakke med patienterne, medens de sidder til behandling, hvilket nogle har gjort i mere end 25 år? arbejde for det hurtigst muligt bliver en mulighed i Norge? Endelig vil jeg gøre opmærksom på at patienterne i nævnte lande næsten alle er veluddannede mennesker, der har taget ansvar for eget helbred. De har dermed driblet udenom jer som læger, da de ikke har tillid til jer. Mangler I penge til at starte for, tror jeg nogle af vore norske medlemmer, gerne vil hjælpe jer i gang ;-)

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for henvendelse og invitasjon til EDTA klinikker i Danmark. I LHL prøver vi å være åpensinnede og nytenkende, men må selvsagt basere oss på vitenskapelig dokumentasjon når vi anbefaler behandlingsmetoder. Dessverre mangler etter mitt kjennskap slik dokumentasjon for denne behandlingsmetoden til tross for flere tiårs utprøving. Kanskje det kunne være interessant for dere å se på dokumentasjonen deres sammen med en forsker og evt. planlegger en forskningsstudie som systematisk evaluerer resultatene av behandingen i henhold til godkjent forskningsprotokoll?

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Hva er høyt blodtrykk? Betydning av overvekt.

Jeg har lavt stoffskifte og spiser levaxin hver dag. Forrige gang jeg var hos legen spurte jeg om jeg hadde høyt blodtrykk og ja, fikk tabletter for det. Nå har jeg ikke spist de på en stund, men sliter med migrene litt vel ofte og veldig urolig hjerte. Har kjøpt blodtrykksmåler og vil prøve å følge med, men hva er normalt blodtrykk? Jeg er 178 cm og 100 kg, altså 22 kg for mye. Påvirker dette blodtrykket mitt? Beveger meg ikke mye i jobbsammenheng, men går i fjellet om kvelden.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmål. Noen kilo overvekt øker risikoen for at blodtrykket blir høyt, og vektnedgang vil hos mange bidra til at medisindosene kan reduseres. Det er imidlertid også viktig å være oppmerksom på at blodtrykket lett kan måles falskt forhøyet hvis du f.eks. har større overarmer enn gjennomsnittet,- da bør du bruke såkalt "stor mansjett" for å få riktige mål. Grensen for normalt blodtrykk på legekontoret settes i de fleste tilfeller til 140/90, mens grensen ved hjemmemålinger (når du ofte er litt mer avslappet) gjerne settes til 135/80 som et gjennomsnitt av flere målinger. Det er viktig at blodtrykk måles flere ganger, og på en systematisk måte (gjerne morgen, midt på dagen og kveld, tre dager på rad). Fjellturer er supert og virker positivt på blodtrykket. Så lenge stoffskiftet ditt er godt regulert skal ikke levaxin ha noen negativ betydning.

Du nevner migrene og hjertebank,- man kan forsøke å "slå flere fluer i en smekk" ved å forsøke en blodtrykksmedisin som også kan hjelpe for dette (f.eks en såkalt betablokker).

Trykkende smerter i brystet

Hei. Vi har en arvelig hjertefeil på pappa sin side av familien. Det er noe galt med en av hjerteklaffene, men jeg vet ikke om det er på høyre eller venstre side. Pappa er den eneste som har blitt eldre enn 50 år. Jeg har diabetes, og siste kontroll i januar viste litt forhøyet kolesterol. Vanligvis er jeg i ganske god form, men den siste tiden har jeg vært veldig sliten. Jeg blir fort tungpustet og har mye smerter i brystet. (Trykkende smerte) Men det gir seg vanligvis når jeg hviler litt, så jeg har ikke tenkt noe mer på det. Sliter også med kvalme.

Kan jeg ha arvet denne hjertefeilen? Og kan det være symptomer på det jeg kjenner? Hvordan kan jeg evt. finne ut om jeg har arvet feilen? Jeg er bare 27 år gammel, kvinne.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du skriver at mange i slekten din dør før de blir 50 år. Jeg antar du mener av hjertesykdom. Dette kan bety at slekten din er arvelig belastet, og at også du har høyere risiko for å utvikle hjertesykdom. 

Du har diabetes og høyt kolesterol. Begge disse tilstandene øker risikoen for hjertesykdom. Videre beskriver du symptomer (tretthet, tungpustet, kvalme og trykkende smerter i brystet som går over ved hvile) som er helt klassiske symptomer på hjertesykdom. 

Basert på denne informasjonen er det betydelig risiko for at du også kan ha hjertesykdom. Dette må avklares så snart som mulig. Jeg oppfordrer deg til å oppsøke legen din, eller kanskje aller helst legevakt, og fortelle alt du skriver her. Du trenger en hjerteutredning, og den bør gjøres ganske raskt. 

Lykke til og med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Kosthold

Medisiner og blåbær

Hei. Jeg er en mann på 63 og ble hjerteoperert (bypass) for et år siden. Jeg tar Albyl E og statiner. Er det noe problem at jeg tar en stor spiseskje med blåbær i havregrøten hver morgen?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 04. august 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Nei, det kan du nyte med god samvittighet.  

Hjerte/kar

Hjertesvikt hos ektemann

Min mann har vært innlagt på sykehus noen dager, han ble innlagt på grunn av vann i lungene. Det viste seg da de tok ultralyd av hjertet at venstre hjertekammer har svikt, og at det er væske i hjerteposen. Han lå på sykehuset i 4 dager, men skrev seg selv ut fordi han ikke ville gå igjennom den undersøkelsen hjertespesialisten foreskrev. I løpet av de fire dagene gikk han ned omlag 5 kilo, etter å ha blitt satt på vanndrivende. Han fikk med seg resept på vanndrivende, betablokker og diabetesmedisin da han reiste fra sykehuset.

Han har hentet ut diabetesmedisinene og de vanndrivende, men vil ikke ta betablokkerne. Han hoster mye, og sier selv at det er slim som kommer opp. Jeg er bekymret og redd, og vet ikke hvordan jeg skal forholde meg til alt dette. Han er ikke i jobb, mens jeg arbeider 100%. Han er snart 60 år, normal vekt og trener jevnlig. Hva skal jeg se etter av symptomer? Hva har jeg som ektefelle krav på å få vite om hans helsetilstand?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål

Du berører flere viktige temaer, og jeg skal prøve å sortere svarene. Jeg skjønner at du er i en fortvilet situasjon og ønsker det beste for mannen din. 

Hjertesvikt er en alvorlig tilstand og må både utredes og behandles skikkelig. Hjertesvikt kan forårsakes av ulike tilstander og det er derfor viktig å gjøre alle undersøkelsene som anbefales, slik at korrekt behandling kan gis. Jeg synes det er synd at mannen din skrev seg selv ut før fullført utredning, og han bør overbevises om å følge rådene til hjertespesialisten. Kanskje han kunne pratet med fastlegen sin for å bli sikrere? 

Behandling av hjertesvikt er også viktig å følge opp skikkelig. Betablokker er en viktig del av behandlingen og rådene til hjertespesialisten bør følges nøye. 

Det viktigste i denne situasjonen er at han kommer tilbake til hjertespesialisten, får fullført utredningen, og følger behandlingen nøye. Som ektefelle har du ikke noe formell krav på å få vite noe om helsetilstanden hans.

Jeg håper ting ordner seg, og ønsker dere lykke til. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mekanisk eller biologisk hjerteventil

Hei, hvordan er prioriteringen mht hvem som får mekanisk hjerteklaff kontra biologisk hjerteklaff? Er det ene bedre en det andre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjertet inneholder totalt 4 klaffer. Grunnet ulike sykdommer kan en klaff bli skadet/ødelagt og fungere dårlig. Den kan enten bli for trang, slik at blodet hindres i å flyte forbi, eller den kan begynne å lekke. Noen ganger kan plagene lettes med medisiner, mens ofte kan det bli behov for operasjon. Da vil kirurgen prøve å reparere klaffen hvis det er mulig, eller bytte den ut med ny ventil. Disse nye ventilene kan være laget av enten biologisk materiale (ku, svin, menneske), eller metall. 

Det er mange faktorer som avgjør om en pasient skal ha biologisk eller metallisk ventil, og hvert tilfelle diskuteres individuelt. Fordelen med en biologisk ventil er at du slipper blodfortynnende behandling. Derfor kan en slik biologisk ventil være et alternativ for de som av ulike grunner ikke kan ta blodfortynnende medisiner. Ulempen med biologisk ventil er at den har kortere levetid, og vil med årene igjen bli slitt. Da kan man trenge ny hjerteoperasjon. Derfor kan det være en ide å gi biologisk ventil til de eldste pasientene, som ikke forventes å leve "lengre enn ventilen". 

Metallventiler har fordelen at de varer "evig". De kan derfor være et godt alternativ for unge pasienter, som kan da kan leve i flere tiår uten å ha behov for ny opersjon. Ulempen er at pasienten må gå livslangt på blodfortynnende behandling. 

I tillegg kommer flere andre faktorer med i vurderingen også. Dette kan være helsen forøvrig, livssituasjon, og hvilke andre sykdommer pasienten har. Du har selvfølgelig også rett til å være med og påvirke hvilken type ventil du skal ha.

Mvh,

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk hos veltrent jente

Jeg er en veltrent jente på 39 år. Blodtrykket mitt er 86/53, er dette unormalt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket ditt ligger nok litt under det som er normalt, men det trenger ikke å bety noe. Jeg antar du ellers er frisk. Lavt blodtrykk er nesten aldri farlig, og blir kun et problem hvis det i ulike situasjoner blir så lavt at du blir svimmel eller besvimer. Kvinner, spesielt slanke og små, kan ofte ha lavere blodtrykk enn andre. De som trener mye kan også ha lavere blodtrykk. Ellers har blodtrykk også en viss arvelig komponent. Dessuten svinger blodtrykket en hel del, og det er ikke sikkert at det alltid er like lavt eller høyt. 

Antageligvis er det ingen grunn til bekymring for deg. Er du likevel usikker kan du godt bestille en time hos fastlegen din for å få en ekstra sjekk på at alt er i orden. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Behandling av flutter (atrieflutter)

Kan flutter komme tilbake dagen etter elektrokonvertering ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, atrieflutter kan godt komme tilbake raskt etter en elektrokonvertering. Slik konvertering er ingen varig løsning, men heller en prosedyre som utføres for å bryte den raske pulsen der og da. 

Den permanente behandlingen for atrieflutter er såkalt ablasjon. Litt enkelt forklart går det ut på å brenne av en elektrisk bane inni hjertet, slik at du ikke får flere anfall. Behandlingen er svært effektiv. Hør med legen din om du kan være kandidat for slik behandling. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Lunge

Pusteprøver og ventoline

Hei. Min fastlege har kalt meg inn til ny pusteprøve, fordi han syns eg brukar for mykje Ventoline. Eg brukar Seretide morgon og kveld( dobbel dose ved forkjøling). I tilegg brukar eg Ventoline ved behov, og eg brukar alltid dobbel dose. Fastlegen seier eg kan ta Serevent den dagen eg skal ta pusteprøve, men eg må ikkje bruke Ventoline, for då vil ein ikkje kunne sjå kva nytte eg har av medisinen. Forstår ikkje at dette kan gå bra...Det første eg gjer kvar morgon er å ta Ventoline( før eg går ut av senga), og då hostar eg mykje og er veldig tungpusta til eg har fått "renska opp". Legen meiner eg skal vere uten Ventoline til kl 12.30 den dagen eg har time. Kan dette vere rett?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 21. juli 2015
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen, som jeg forstår kan gjøre deg urolig. Det er nok slik at fastlegen din har rett i at for å finne ut av hva slags nytte du har av ventoline, så må det tas pusteprøver uten medisinen først, også tar man en ny pusteprøve etter at du har fått i deg Ventoline. Da kan en måle hvor stor effekt du har av medisinen. Hvis du ønsker en nærmere samtale om hvordan du kan innrette deg best mulig  denne dagen, så er du hjertelig velkommen til å ringe kolslinjen på tlf  800 89 333, åpningstider mandag til fredag fra kl 12 - 15.

Lykke til!

Mvh Hilde