Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Vondt i magen

Hei! Jeg sliter med luftsmerter. Ofte etter at jeg har spist blir magen min oppblåst. Jeg føler magen min bruker lang tid på å jobbe. Jeg har slitt med dette hele livet. Ofte etter at jeg går på do føler jeg at jeg ikke har fått tømt meg skikkelig. Det var en periode jeg slet med forstoppelse og kontakten legen, men jeg fikk ikke noe konkret svar på årsaken. Jeg spiser en normal norsk kost, og jeg får vondt av å spise hvetebakst, brød osv. Jeg begynner å bli lei av å gå rundt slik.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. desember 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Magesmerter og oppblåst mage kan ha mange årsaker som forstoppelse, allergi, laktoseintolerasne, cøliaki eller irritabel tarm.

Det første man gjør er å teste for cøliaki, det må gjøres før du slutter med glutenholdig korn/brød.

Ved laktoseintoleranse er det melkesukker man ikke tåler. Da får man ofte oppblåst mage og magevondt. Det bør også sjekkes.

Mange har irritabel tarm, da er det ikke en bestet matvare man ikke tåler men stoffer i en del frukt, grønt osv. Da har man nytte av lav FODMAP diett.

Jeg foreslår at du tar en prat med legen din for å få undersøkt årsaken til at du har mye magesmerter og luft i magen. Om fastlegen ikke finner en god forklaring bør du henvises til spesialist i mage-tarmsykdommer.

Lykke til, hilsen Helle

Kols

Kols og trening

Hei!
Moren min har kols og sliter i tillegg med overvekt. Til jul har hun ønsket seg tredemølle slik at hun kan gå seg i bedre form. Noen anbefaler også bruk av ellipsemaskin. Jeg ønsker gjerne tilbakemelding på anbefaling av trening og om hvilket produkt jeg burde gå til innkjøp av.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 10. desember 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
En tredemølle kan være hensiktsmessig, siden det er en funksjonell aktivitet. Elipsemaskin kan også være et godt alternativ for mange. Det avhenger av om man har fysiske ting man bør ta hensyn til. Vi anbefaler å få oppfølging av fysioterapeut for veiledning av trening og for å få et individuelt tilpasset program. Det er vanskelig å gi konkrete anbefalinger i forhold til trening uten å kjenne personen. Ved kols er styrketrening og utholdenhetstrening etter intervallprinsippet anbefalt trening, men det må tilpasses den enkelte.
Les om kols og trening her
Har dere vurdert om din mor bør søke seg til et 4 ukers rehabiliteringsopphold på LHL sykehuset eller en av våre andre institusjoner? Da kan hun få en grundig gjennomgang av sykdomstilstanden sin og hjelp til trening og vektnedgang.

Her finner du mer opplysninger om et slikt opphold

Om du skulle ha flere spørsmål, kan du ringe oss på 67 023 023

Vennlig hilsen Grethe

Allergi

Hovne ankler ved riving av hus med sopp- og råteskader

Hei, vi er tre arbeidere som har arbeidet i et hus med store råte og soppskader i to uker nå, vi alle har hovne ankler og forstår ikke hva som skjer. Kan sopp ha noe innvirkning på ankler ? Høres rart ut men føler jeg må spørre. Mvh Marius

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 10. desember 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Muggsoppen produserer sporer og når disse pustes inn kan det oppstå sykdom. Typiske symptomer er hoste, luftveisplager, snue, trøtthet, hodepine, tørr hud, rennende og kløende øyne. Muggsoppallergi er sjeldent, og koblingen mellom hussopp og allergi er ikke klarlagt. Det man med sikkerhet kan si er at visse typer muggsopp er mer skadelig enn andre, og hvordan vi påvirkes varierer veldig fra person til person. Det kreves verntetiltak når det jobbes med sanering av sopp. Er det muggsopp, skal det benyttes helmaske med A2P2 filter.
Anbefaler at dere kontakter Bedriftshelsetjenesten om dere har en slik ordning eller fastlege for utredning og dokumentasjon av symptomene som har oppstått.

Vennlig hilsen Grethe

 

Allergi

Allergi mot katt

Vår sønn er veldig allergisk for katt og litt mindre for hund. Han får pusteproblemer. Vi har ikke dyr, men venner og familie har. Er det risiko for at han kan blir mer allergisk om han blir mye eksponert når han er i hus med dyr? Mvh Hanna

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 10. desember 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Du skriver at han får pusteproblemer og da antar jeg at han har astma. Det er en utfordring dette at venner og famile har dyr som man reagerer på. Ettersom han hele tiden vil være i kontakt med det han ikke tåler, vil det være vanskelig å får kontroll på astmaen hans. I tillegg har han en høyere risiko for at allergien mot hund blir verre. 
Ring oss gjerne for en mer personlig prat på vår rådgivningtelefon
67 023 023 og spør etter meg.

Les om pelsdyrallergi her

Vennlig hilsen Grethe

Lunge, Rettigheter

Loss of license

Jeg mistet helse serfikat fra Nordsjøen pga phycose. Det er noe som heter lost of licens.en erstatning på 12 g.hva gjør jeg. Jeg har vært syk siden jeg var 16 år. Innom put. Jeg får ikke ung uføre. Jeg ønsker og få gjeldsordning.får beskjed av kommunen jeg tjener for lite.jeg ønsker og komme i arbeid.får ikke hjelp.hva gjør jeg. Er fortvila

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 09. desember 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Har du en loss of license forsikring og har mistet helseattelsten på grunn av sykdom, må du sende melding til det forsikringsselskapet din arbeidsgiver har tegnet forsikringen. I meldingen må du skrive at helseattesten er tapt på grunn av sykdom.

Gjeldsordning etter gjeldsordningsloven er det Namsmannen som hjelper til med. Her finner du mer informasjon: gjeldsordning

Når det gjelder arbeid, er det NAV som skal bistå deg. De skal vurdere hvilken bistand du trenger for å komme i arbeid.

Med vennlig hilsen Atle Larsen         

 

Hjerte/kar

Ekstraslag i ulike stillinger

Hei! Jeg har fått bekreftet med utallige undersøkelser at jeg har ekstrasystoler på hjertet som jeg «bare må leve med.» Jeg lurer på et par ting om når de gjerne oppstår (og hvorfor). Jeg får nesten uten unntak ekstraslag eller serier LED ekstraslag når jeg bøyer meg. Med to barn på under en meter, foregår mye i nettopp denne høyden. Det gir seg med en gang jeg reiser meg opp. Har dette med vagusnerven å gjøre? Og hvorfor får jeg dem når jeg 1) har luft i magen og 2) ligger på venstre side?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjertets aktivitet påvirkes av hormoner, nerver og endinger i blodomløpet. For de fleste av oss skjer dette uten at vi merker noe. Men enkelte hjerter, feks ditt, er mer sensitive for slike endringer og blir lettere påvirket. Når du feks bøyer deg fremover eller ligger i venstre sideleie, påvirker det tilbakestrømmen av blod til hjertet. Denne endringer må hjertet håndtere. Kroppen sender da nervesignaler til hjertet for å feks få opp eller ned takten for å håndtere endringene. Disse signalene kommer i form av hormoner som påvirker hjertet. Og sensitive hjerter blir litt "overrasket" over signalene og reagerer med å slå ekstra, såkalte ekstraslag. Det samme gjelder ved luft i magen. Det stimulerer feks vagusnerven som igjen påvirker hjertet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fortsatt plager etter pacemaker og selozok

Har fått pacemaker , men fortsatt har jeg hjertebank. Tar 75mg Selo Zok, men føler det ikke hjelper? Bør jeg kontakte kardiologen jeg var til før operasjonen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være mange årsaker til at du fortsatt får hjertebank, så det er nok lurt at du i første omgang snakker med fastlegen din. Se om det er noe som kan gjøres på kontoret for å bedre tilstanden din. Kanskje med må det gjøres endringer i dosene? Fastlegen din kan også ta en telefon til sykehuset for å be om råd. Hvis det blir nødvendig med kontroll om kardiologen blir du sikkert henvist.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Omega-3 og blodfortynnende medisiner

Har hørt at man skal være forsiktig med å ta tran , omega 3 samtidig som man bruker blodfortynnende medisiner . Stemmer det ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er en teoretisk mulighet for at omega-3 i kombinasjon med blodfortynnende medisiner kan gjøre blodet litt for tynt, men i praksis er ikke dette et problem. Det er ganske vanlig at pasienter står på både omega-3 og blodfortynning uten at det oppstår noen blødning eller andre problemer.

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

SVak puls med bra blodtrykk

Hei. Jeg øver til sykepleieeksamen og lurer på hva årsaken kan være til at en kolspasient kan ha en svak puls på 90/min. men likevel ha et blodtrykk på 150/80 mm Hg Mvh Per-Kristian

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke alltid fylden og styrken på en perifer puls samsvarer med blodtrykket. Det er mange faktorer som påvirker hvor godt du kjenner pulsen. Anatomi og omliggende vev kan spille en rolle. Dessuten kan det hende at akkurat den åren er forkalket og stiv, da vi du også merke pulsen dårligere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Alternativer til Eliquis

Hei Jeg er en mann på 64 år som for 3 år siden fikk hjerterytmeforsyrrelser og fikk Selo Zok og Eliquis. Jeg har trent systematisk siden (systematisk nedtrapping i samråd med lege) slik at jeg nå ikke benytter SeloZok lenger, kun Eliquis. Har fått en del kvalme som kommer i bølger i løpet av dagen. Har misstanke om at det kan være Eliquis som forårsaker dette. Finnes det noen alternativ til Eliquis f.eks Plavix e.l. som jeg kan benytte som alternativ eller redusere dose som er 2x5 mg pr dag

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kvalme er ikke en uvanlig bivirkning av Eliquis. Heldigvis finnes det alternativer:

Pradaxa
Xarelto
Lixiana
Marevan

Plavix er også en blodfortynner, men brukes ikke ved hjerterytmeforstyrrelser. Hør med legen din om du kan prøve å bytte.

Mvh

Wasim Zahid