Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Rettigheter

Rett til rehabilitering?

Hei! Min mann har fått hjertestans i to timer. Han fikk snarlig HLR men har fått en alvorlig hjerneskade. Han har ligget i koma i over 4 uker men har nå våknet med en alvorlig hjerneskade. Han har ligget på lungeavdelingen på lokale sykehuset og har ikke fått nevrologisk oppfølging. Det er søkt inn på Sunnås men tilbakemeldingen er at de ikke har plass der foreløpig. Han har et stort rehabiliteringspotensiale selv om han er sterkt pleietrengende. De vil nå i stedet for å gi han et tilbud i spesialisthelsetjenesten tilbakeføre han til et langt dårligere tilbud i kommunen hvor han sannsynligvis vil få en stopp i sin gode utvikling. Det er kynisk, tragisk og helt ufattelig. Har han ikke rett på rehabilitering?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 14. juni 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Han kan ha rett til rehabilitering. Men ikke nødvendigvis på Sunnås. Samtidig har han krav på å få forsvarlig helsehjelp. Det gjelder også for rehabilitering. Spørsmålet er om det tilbudet han nå får er i samsvar med god medisinsk praksis. Ut fra opplysningene du gir, kan det reises tvil om det er tilfelle. Dere kan klage til Fylkesmannen på mangelfull helsehjelp. Men det løser sannsynligvis ikke noe på kort sikt.

Etter pasient- og brukerrettighetsloven kan ha rett til å få en ny vurdering:

§ 2-3.Rett til fornyet vurdering

"Etter henvisning fra allmennlege har pasienten rett til fornyet vurdering av sin helsetilstand av spesialisthelsetjenesten. Retten gjelder bare én gang for samme tilstand."

Mitt råd er at du tar dette opp med hans fastlege.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

Rettigheter

Hvor lenge må man vente på svar?

Hvor lang tid tar det å få svar på en obduksjon? Har ventet i 3 måneder nå.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. juni 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Tiden varierer nok ganske mye, særlig fordi det kan være spesialundersøkelser som krever lengre tid. En annen side er kapasiteten, og eventuelt om annet arbeid har blitt prioritert. Men jeg synes 3 måneder er ganske lang tid, så jeg ville nok tatt kontakt for å høre nærmere om resultatet kan være kommet. Eventuelt om når man regner med å ha svarene samlet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Hjertebank og svimmelhet

Hei, Jeg har vært i sykehuset for undersøkelse på uregelmessig puls. Jeg var på 24 timers overvåkning med hjerte/puls måler. De tok røntgen bilder fra lungene og blodprøver. Alt var i orden. Bare de snakket om en ekstra puls. Nå som jeg er hjemme en uke igjen, blir jeg svimmel mest på morgen tidlig. Ikke hver morgen men de fleste. Når jeg er svimmel surrer hele rommet rundt. Det tar et par sekunder til et halvt minutt før det blir normalt igjen. Også pulsen er hele tiden ustabil. Det er hver tredje til femte puls at kommer et ekstra slag. Hva må jeg gjøre? Med Vennlige Hilsen Frank

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du forteller om svimmelhet i form av at rommet går rundt og rundt og uregelmessig puls samtidig. Da er naturlig å undersøke om de er i sammenheng med hverandre; altså at svimmelheten skyldes hjerterytmeforstyrrelse. Det kan være lurt å utføre langtids-EKG (24-72 timer) for å kartlegge rytmen ytterligere. Ved svimmelhet er det også lurt å kartlegge blodtrykket. En ide kan være å gjøre 24-timers BT-måling. Snakk med fastlegen din om dette. 

Så må det også legges til at svimmelhet kan ha mange andre årsaker, og fastlegen bør gjøre en bred vurdering/undersøkelse. 

Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Behandling av atrieflutter

Hei! Jeg er operert for atrieflimmer. Jeg har også atrieflutter som ikke er operert, men bruker blodfortynnende og hjertemedisin. Jeg føler jeg blir gradvis verre.

Pulsen er for det meste grei, men når jeg legger meg blir det "kaos" i hjertet selv om pulsen er ganske normal. Det er spesielt når jeg ligger, og hjertebanken er såpass ille noen ganger at jeg er oppe om natta.

Av andre opplysninger som er viktige kan jeg fortelle at jeg fikk hjerteproblemene etter en ulykke i en gymtime, og flimmer og flutter ble først oppdaget i 2008 av OUS. Da var jeg så dårlig at jeg satt i en stor elektrisk rullestol og besvimte av bevegelser som å gre meg eller skjære brød. Det hadde fått utvikle seg gradvis og var kamuflert av andre plager.

Hvor viktig er det å gjøre noe med flutter? Jeg er ikke redd, takler det helt greit, men lurer på om noe bør gjøres med det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Atrieflimmer og atrieflutter er begge rytmeforstyrrelser som oppstår i forkamrene. Selv om de har visse fellestrekk, skyldes de ulike mekanismer i hjertet. 

Den eneste fullstendige behandlingen av atrieflutter er ablsjon (brenning av elektriske baner i hjertet). Som er dette ganske enkelt og raskt utføre for atrieflutter. 

Siden du fortsatt opplever endel kaos i hjertet, kan det hende at det er atrieflutter du har da. Det kan hende du kan profittere på en ablasjon av atrieflutter. Snakk med legen din, og hør om du bør henvises til ny ablasjon. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kalsiumtilskudd og hjertesykdom

De fleste voksne i min familie har hatt hjerteproblemer. Selv har jeg litt høyt blodtrykk or kolesterol som reguleres av tabletter. I tillegg bruker jeg en Calcigran om dagen. Nå har jeg lest at bruk av denne kan være ugunstig for hjertet. Stemmer det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål

Det har vært noe usikkerhet rundt sammenhengen mellom tilskudd av kalsium (Calcigran) og risiko for hjertesykdom. Forskningsstudier har pekt i litt ulike retninger, og man vet ikke 100% sikkert. Imidlertid ser det ut til å gå i retning av at kalsiumtilskudd ikke øker risiko for hjertesykdom. Men mer forskning trengs før vi kan konkludere helt sikkert. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Spørsmål om hvilepuls

Hei. Jeg er en 57 år gammel kvinne. Mitt spørsmål til deg er om en hvilepuls på mellom 52 og 58 er innafor normalen? BT på 115/67. Ingen medisiner. Trener moderat styrke og litt jogging og sykling. Er plaget av uregelmessig hjerterytme. Ble utredet for dette med 24 timers Ekg, arbeids Ekg, ultralyd, CT og angio. Fant ikke arytmi under noen av målingene, men ble sendt til CT fordi det ble observert et avvik i rytme etter anstrengelse. Jeg har fortsatt rytmeforstyrrelser og kjenner de hvis de kommer mens jeg sitter rolig. Jeg trener med pulsklokke og ser da etter treningsøkt at maxpuls har vært oppe i 230. Er dette ok? Eller sliter dette på hjertet mitt i lengden? Ser på puls normalverdier at jeg ligger under, er det ok? Jeg føler meg frisk men har lest masse om hjerteflimmer og arytmier og blir litt urolig.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvilepuls på 50-tallet er helt normalt, spesielt hos folk som trener. 

Max-puls på 230 høres veldig høyt ut, og får meg til å lure på om det er en korrekt måling, eller bare teknisk feil med apparatet. Et relevant spørsmål blir: hvor høy puls fikk du under arbeids-EKGet? Den testen gir et mye mer presist estimat av maxpulsen din. 

Hvis målingen på 230 virkelig er korrekt, vil jeg lure på om dette egentlig er uttrykk for en eller annen hjerterytmeforstyrrelse. Spesielt sammenholdt med at du kjenner problemer med rytmen iblant. Det kan være grunn til å gjenta AEKG og 24t-EKG i tilfelle noe er forblitt uoppdaget. Snakk med legen din om dette!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Fallots tetrade

Hei. Jeg har sønn på 2 mnd gammel. Han har fallot tetrade og Snart han skal hjerteoperasjon. Nå han er på betabloker at hadde han anfall. VI venter Nå kontrol på Riksen. Jeg vil spørre om prognoser til denne hjertefeilen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Fallots tetrade er av de vanligste medfødte hjertefeilene. Den består av 

1. Forsnevring av blodkanalen ut av høyre hjertekammer

2. Hull i veggen mellom hjertekamrene

3. Utgang til hovedpulsåren fra høyre side (i stedet for venstre som er normalt)

4. Fortykkelse av høyre hjertekammer

Dette er en alvorlig hjertefeil, og uten behandling vil så mange som 50% av barna dø innen 6 årsalder. Behandling er operasjon. Prognosen etter operasjon er veldig god, og de aller fleste lever et godt liv uten særlig plager. Pasientene går til regelmessig kontroll hos hjertespesialist videre i livet. 

Lykke til!

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Høy puls

Heisann, eg lurer på når du anbefaler ablasjon. Hjertet mitt løper løpsk. Det har det gjort frå tid til anna sidan ein biologitime i 1994. Eg har god kontroll på det, egentlig, for det gir seg når eg ligger flatt på ryggen og utfører det eg seinare har høyrt heiter carotismasasje (?). Da gir det seg ila. nokre minutt. Om eg derimot ikkje får lagt meg ned, blir eg fryktelig svimmel og uvel. Derfor har eg inntatt horisontalen i grøftekantar, prøverom, midtgangen i buss, flyplassar etc. Me har aldri klart å fange det opp på EKG, heller ikkje på døgnregistrering. Der er det imidlertid fanga opp rikelig med ekstraslag. Arbeids-EKG og ultralyd av hjertet er ok, sjølv om pulsen stiger for fort i forhold til belastning. Dersom eg har fått anfall på trening, har pulsklokka målt mellom 230 og 236. Det er ufattelig irrterande! Indremedisinar på lokalt sjukehus meinte eg burde vurdere ablasjon før eg kom i 60 åra, for med alder ville sånne anfall bli ei belastning på hjertet. Eg har såleis par og tjue år på meg. Anfalla kjem ofte i etterkant av trening eller under stress. Typisk om eg bøyger meg ned med for høg puls. Dette stuntet lot seg sjølvsagt ikkje reprodusere under arbeids-ekg. Men eg sliter med pulsen generelt også. Den er konstant i høgste laget. Eg har 120 i puls før eg har knytt treningsskoa. Eg ligger fint på 197 i snittpuls gjennom ei kondisjonsøkt. Eg ser ut til å vere immun mot trening. Det er ingenting som får pulsen ned. Eg trenar variert 5 dagar i veka, men blir likevel knust i motbakkar av folk som aldri trenar. Det er høgst irriterade! Og på toppen av det har eg litt for høgt blodtrykk (Lidls syndrom, men merkelig variant med lite symptom og såleis umedisinert) og litt for høgt kolesterol (som fastlegen ikkje vil medisinere, for det er for lite til det. Antar det er familiært eller noko. Sjøl asketisk søster med bmi på 16 har dette). Eg synes det er noko demotiverande å leve sånn passe sunt og trene ein heil del utan å få resultat kondisjonsmessig. Og det er frustrerande å ha desse "anfalla" av galopperande hjerte frå tid til anna. Men spørsmålet er jo om ablasjon vil vere til noko nytte. Og kva er konsekvensen om eg ikkje gjer det. Betablokkar (Pranolol og Inderal) er forsøkt med såpass god effekt at eg ikkje får trent over hovudet. Ergo ikkje noko alternativ på lengre sikt. Har velregulert stoffskifte (med Levaxin), kronisk elvevblest/angioødem(Ikkje arvelig, tidvis holdt i sjakk med Aerius). Normalvektig. Familiehistorikk, om det er relevant: Bestemor døde bråttt og uventa som sekstiåring av såkalla kardiovaskulær katastrofe av ukjend årsak, bestefar fekk slag i sekstiåra. Resterande besteforeldre har blitt uforskamma gamle. Ingen kjend hjertesjukdom hjå foreldre. Raus opphopning av autoimmune greier som psoriasis, leddgikt, lavt stoffskifte etc. på begge sider. Takkar for svar/synspunkt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert spørsmål. 

Kan jeg bare først si at du har en veldig engasjerende, livlig og morsom måte å skrive på. 

Jeg synes absolutt du bør utredes videre og nærmere. Du beskriver plager som er typiske for en hjerterytmeforstyrrelse (flere ulike typer kan være aktuelle ut i fra beskrivelsen din). Du er også såpass plaget at det går utover livskvalitet og humør. Det finnes ulike behandlinger avhengig av hva slags forstyrrelse det er snakk om. Noen typer rytmeforstyrrelser egner seg bedre til ablasjon enn andre. For å avgjøre om du har en type som bør abladeres, er det viktig å få dokumentert den på EKG. Ved å studere mønstrene på EKGet ditt kan vi si hva slags type du har, og hva slags behandling du bør få. 

Utredningen som er gjort så langt er helt korrekt. Men deler av den må gjentas. Det er ikke uvanlig at arytmien (dessverre) ikke dukker når du først går med registrering. Løsningen på dette er å gjenta registreringene igjen og igjen til feilen til slutt fanges opp. 

Nå er det heller ikke noe absolutt krav om å fange den opp. Hvis man er tilstrekkelig plaget (noe du er), og symptomene er klassiske (noe de kan være hos deg), kan vi likevel gjøre en såkalt elektrofysiologisk undersøkelse av hjertet. Da setter vi katetere og kabler inn til hjertet og prøver å provosere frem arytmien. Finner man den, kan man i samme seanse utføre ablasjon og bli kvitt den for godt. 

Mitt råd til deg: Prøv registrering noen ganger til, og se om dere får fanget opp arytmien. Gjør dere ikke det, be legen din henvise til elektrofysiologisk undersøkelse/ablasjon. 

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Bedre med behandling

Hei, Jeg har de siste 10 årene vært plaget med både ekstraslag (supraventrikulære) og episoder med svært høy puls. (rundt maxpuls opp til en halv time). I tillegg har jeg opplevd anfall hvor hjertet virker å skjelve og ikke klare å slå på normal måte. Sistnevnte anfall varer bare noen sekunder, men er de jeg opplever som mest skremmende. Jeg har vært hos hjertespesialist to ganger med ca 5 års mellomrom. Tatt UL, belastnings-EKG og 72-timers pulsovervåking. Første gangen ble jeg fortalt at den ene klaffen ikke var helt "tett". Dette kunne også høres med stetoskopet. Skulle derfor på ny kontroll etter fem år. På neste kontroll ble dette bagatellisert. Fikk beskjed om at jeg hadde normalt hjerte. (kun observert mange supraventrikulære ekstrasystoler). Siden jeg var såpass plaget av ekstraslag, fikk jeg resept på betablokkere. Prøvde meg frem til riktig type og dose (propal retard 80 mg som jeg reduserer til ca 60). Dette ble starten på et bedre liv for meg. Ikke bare roet ekstraslagene seg, men jeg opplevde ikke lenger anfall med høy puls. Og bonusen er lav hvilepuls (rundt 50-55) og rett og slett en roligere utgave av meg selv. Har alltid hatt lett for å stresse meg opp og føler at medisinen holder stressaktiveringen nede. Nå tør jeg å trene igjen, også. I tillegg har jeg betydelig sjeldnere migreneanfall:-). Er det noe jeg bør være påpasselig med ,siden jeg har brukt (og kommer til å bruke) denne medisinen lenge? Mvh H.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Kjære deg, tusen takk for at du delte denne solskinnshistorien. Den er som musikk for mine ører, og vi leger blir alltid veldig glad når pasientene våre blir fornøyde. 

Du gir en meget presis og detaljert beskrivelse av symptomene dine, funnene, oppfølgningen og behandlingen. Du virker veldig godt i varetatt og kan føle deg trygg. Det er en god følelse!

Medisinene dine har tydeligvis hatt svært god effekt, og du har nesten ikke plager lenger. Ut i fra det du forteller kan du leve et så normalt, aktivt og rikt liv du ønsker. Jeg ser ingen grunn til å legge noen spesielle begrensninger på trening eller fysisk aktivitet. 

Medisinen du bruker er velkjent, har vært i bruk lenge, og vi har svært lang erfaring med den. Alle medisiner kan jo ha bivirkninger. De fleste er milde og forbigående, mens enkelte kan oppleve de mer alvorlige. Men det at du har brukt medisinene lenge, og ikke opplevd noen bivirkninger foreløpig, tyder på at du tåler medisinen godt. Når det gjelder propanolol spesielt, kan pasienter med lungesykdommer oppleve pustevansker. Men siden ikke har noen lungeplager, og ikke har merket noen pustevansker, er dette ikke relevant for deg. 

Fortsett den fine fremgangen, og jeg ønsker lykke til videre. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

En takk

Dr.Wasim Z er tilbake!!!!!! Bestefar er nå i gode hender!Åh......sååååå glad:) Har ingen spm, men ville bare si hvor glad jeg er nå:) mvh en som er evig takknemlig for det dr.Wasim har gjort for et par år siden

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. juni 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Tusen hjertelig takk for en så hyggelig og raus tilbakemelding. Slikt varmer og inspirerer til videre arbeid!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid