Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk, ingen symptomer

hei, blodtrykk målt hos legen 3 ganger. 1.170/98 2. 167/92 3. 159/90 Fått tabletter Exforge HTC 10 mg/320/mg/25mg Har ikke noen form for sympomer på at noe er galt. Har trent hele livet, og er 63 år og verken røyker eller misbruker alkohol. Det eneste er at jeg har lett for å stresse meg opp. Jeg mener fatlegen bør henvise meg til hjertelegen på stedet. Hva mener ??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Noe av det skumle med høyt blodtrykk er at du ikke merker noen plager fra det til å begynne med. Dette betyr at man kan gå med høyt blodtrykk i flere år uten vite om det. Men selv om man ikke merker noe, skades dessverre kroppen fra innsiden. Blodårene, nyrene og hjertet skades. Faren for hjerneslag er også økt. Derfor er det viktig å behandling høyt blodtrykk når det påvises. Verdiene du har listet opp viser at behandling er på sin plass.

Mosjon kan senke trykket. Men siden du allerede trener mye er det lite sannsylig at du har mer å hente her.

Hvis du mener at trykkmålinene er falskt høye grunnet stress, må du be om en 24 timers blodtrykksmåling. Da kan legen få et mer presist inntrykk av hvor blodtrykket ditt egentlig ligger når du er i vanlige situasjoner.

Basert på det du skriver i innlegget ditt kan jeg foreløpig ikke se noen god grunn til henvisning til hjertelege.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Elbil og pacemaker

Foreligger det noen studier på kombinasjonen AV-blokk/pacemaker og daglig bruk av el-bil?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Siden bruken av elbiler er relativ ny, har ikke effekten på pacemakere blitt nøye studert ennå. Imidlertid ble det nylig publisert en mindre studie i USA som så litt på dette.

De fant at det magnetiske feltet var sterket like ved ladekabelen, mens ladingen pågikk. Styrken på feltet endret seg ikke om du satt i forsetet eller baksetet. Selv den sterkeste styrken på magnetfeltet var det ingen påvirkning av pacemakerne. Dette tyder på at det sannsyligvis er helt trygt for pacemakerpasienter å bruke elbiler, men mer forskning er nødvending.

Du kan lese mer om studien her:

http://annals.org/aim/fullarticle/2679358/do-electric-cars-interfere-pacemakers-defibrillators

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk hos diabetiker

Hei! Har diabetes 1 fra jeg var 7 år, er nå 53, kvinne. Har hatt svært mye stress det siste året. Diabetes er godt regulert og hba1c på +\-7. Fikk i dag målt blodtrykk på 141/70, «hvilepuls» på 65 etter 20 min sittende. Er 170 høy, vekt 85. Blodtrykk tidligere har alltid vært bra. Hva bør jeg gjøre med hensyn til blodtrykket i dag? Mvh Hanne

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hos diabetikere er det spesielt viktig at blodtrykket er godt regulert. Dette fordi høyt blodtrykk kan gi skade på nyrene og hjertet, i større grad hos diabetikere enn hos andre personer.

Et blodtrykk på 141/75 er ikke spesielt høyt. Dessuten er det en enkeltverdi som ikke kan vektlegges for mye. Hvis jeg var legen din ville jeg gjentatt målingen ved en annen anledning. Hvis fortsatt høy, ville jeg henvist deg til en 24 timers blodtrykksmåling. En slik måling gir det mest presise bildet av hvordan blodtrykket ditt ligger. Hvis det viser seg å være vedvarende høyt, må man sette inn tiltak for å redusere det. Til å begynne med kan det være snakk om livstilstiltak som mosjon og kostholdsendringer, men medikamentell behandling kan også komme på tale.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Wellbutrin og hjertemedisiner

Kan jeg bruke Wellbutrin mot depresjon når jeg bruker Albyl-E, Crestor, Cardizem, Metoprolol og Ramipril?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Både Cardizem og Metroprolol gir lav puls. Wellbutrin kan forsterke effekten til både Cardizem og Metoprolol og resultatet kan bli alfor lav puls, og i verste fall besvimelse. Du bør derfor snakke med legen din for å finne et alternativ som er passende.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Allergi mot egg

Sønnen vår på 9mnd har nylig fått påvist eggeallergi ved blodprøve. Vi mistenkte allergi fordi han har fått utslett og hovnet opp i huden etter å ha smakt kokt egg og eggerøre. Er nå usikker på om vi skal prøve å gi egg som ingrediens i mat (rundstykker, pannekaker etc), eller om vi skal unngå egg helt. Kan man tåle egg i bakst o.l. når man er allergisk, eller er det usannsynlig? Vil jo ikke påføre ham ubehag ved å gi ham mat han ikke tåler, men ville vært fint å vite hvis han faktisk tåler det.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 06. desember 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

For å stille en allergidiagnose er det viktigste symptombeskrivelsen. Har han symptomer når han får egg og samtidig har utslag på blodprøve er det indikasjon på eggallergi.

Mange barn utvikler toleranse mot egg med alderen. Da begynner de å tåle egg i maten.

Dersom din sønn hittil har tålt egg i mat (varmebehandlet mat der egget er godt kokt eller stekt) kan du sikkert fortsette å gi det. Allergien blir ikke verre av det.

Har han ikke fått egg bør du konferer med barnets lege og vurdere om egg kan gis eller ikke, eventuellt at han får det på legekontoret der de kan observere om han reagerer eller ikke.

Lykke til, hilsen Helle

Kosthold

Kolesterol og soyamelk

Hei Vet du om Alpro Soyamelk minsker eller øker kolesterolet , den er jo UHT behandlet ergo lang holdbarhet. Ser ny forskning setter spørsmålstegn ved disse melkeerstatningene. Bruker 1/2 liter per dag i kornblanding. Spiser mest plantebasert for å holde LDL lavest mulig

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 05. desember 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Soyamelk øker i seg selv ikke kolesterolet. Tvert imot kan kolesterolet (LDL-kolesterol) reduseres sammenliknet med vanlig melk hvis du har høyt kolesterol fra før, men du må drikke ca. 1/2 liter for at det skal ha noen relevant effekt (ca. 5 % reduksjon).

Det er mulig at UHT-behandling demper den kolesterolsenkende effekten fordi det påvirker soyaproteinet, men effekten har også vært vist i studier hvor UHT-melk har vært brukt. Det finnes for øvrig også fersk soyamelk som står i kjøledisken. 

Hjerte/kar

Hjertesykdom og blodtrykk

Våknet på natta og hadde veldig vondt i brystet fikk ikkje puste. Ble kvalm og det prikket i armen ,hadde smerter i halsen og ble kvalm. Fikk nitro og morfin og da ga det seg.. men bruker nitro når det trengs. Kan man ha hjertefeil selv om blodtrykket er normalt

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Hjertesykdom som for eksempel hjertekrampe(angina pectoris) eller hjerteinfarkt kan man rammes av selv om man har et helt normalt blodtrykk. Det samme gjelder også for en lang rekke andre hjertesykdommer. Hvis man først får hjertesykdom er det derimot nesten alltid ønskelig med et relativt lavt blodtrykk.

Hjerte/kar

medisiner og allergiske reaksjoner

Hei, ble plutselig «syk» på lørdag kveld, hovnet opp i hender, fingre og det klør som besatt. Er også et eller annet med spiserøret, kjennes ut som det er en hevelse/propp el.l som jeg må presse mat og drikke forbi - veldig ubehagelig/vondt. Ringte lege og ble bedt å å ta Zurtec og Eurax salve og kutte ut Ezetimib Krka 10 mg som jeg har brukt i 3 1/2 uke. Farmasøyt ringte faktisk legen, hun trodde ikke dette ville gjøre noen stor forskjell. Vet ikke om det virker veldig godt etter 2 døgn, hevelse gått litt tilbake og det klør ikke så voldsomt, spiserør kjennes fremdeles feil ut, drikker og spiser antagelig for lite. Ble bedt om å kontakte lege om et par tre dager hvis det ikke gikk over. Bruker disse disse medisinene: Morgen: Acetylsalisylsyre Actavis 75 mg Plavix 75 mg Atorvastatin Pfizer/Mylan 80mg Ezetimib Krka 10 mg Behepan 1mg Metoprolol Sandoz 50mg Morgen og kveld: Ramipril Actavis 2,5mg Er det en allergisk reaksjon på en av disse? Tror også jeg har feber, fryser innimellom. mann i 50 årene

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Du bruker mange medisiner, og allergisk reaksjon på en av disse kan ikke utelukkes. Allergi kan og komme etter lengre tids bruk av en medisin, så her er det flere muligheter. Man anbefaler vanligvis å prøve seg fram med å ta pause med en og en medisin i rekkefølge for slik å kunne se hva det eventuelt er man reagerer på. Dette må du gjøre i samråd med fastlegen din.

Du skriver og om en medisin som heter Behepan, men det er en medisin jeg ikke kjenner til.

 

Hjerte/kar

Blodtrykksverdier hos unge mennesker

Hei! Kva bør blodtrykket ligge på når en er ei jente på 21 år, 80kilo og jobbar aktivt 100%?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Blodtrykk under 140/90 er normalt blodtrykk for en jente på din alder. De fleste på din alder ligger imidlertid en del lavere i verdier.

Blodtrykksverdiene kan variere nokså mye fra gang til gang når man måler blodtrykket, og de fleste bør derfor måle blodtrykket ved flere anledninger hos fastlegen for å få et pålitelig inntrykk av hvilke verdier av blodtrykk som er ens virkelige nivå.

Hjerte/kar

blodtrykk hos unge

Hei! Kva bør blodtrykket ligge på når en er ei jente på 21 år, 80kilo og jobbar aktivt 100%?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Blodtrykket er lavere hos yngre personer enn hos litt eldre. De aller fleste ligger godt under 140/90 som er grensen for å vurdere behandling med medisiner. Selv om man er 20 år og har blodtrykk på 130/80 er ikke dette grunn til å behandle blodtrykket. En kontroll av blodtrykket ca hvert femte år kan derimot være naturlig.