Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Allergi

Allergi i lungene

Hei. Jeg har en datter på 23 år som I alle år har vært sterkt allergisk mot bl.a katt, pollen, hest. Vi hadde katt da hun var lita, før vi fikk vite at hun var allergisk og hun har hatt katt de siste 3-4 årene, etter hun flytta for seg selv. Hun har de siste 10-12 årene vært sterkt plaget av gjentatte halsbetennelser og hoste og tett nese. Hun fjernet mandlene i en alder av 18 år, men det hjalp svært lite. I dag har hun vært hos lege og fått beskjed om at allergien muligens kan ha satt seg I lungene hennes. Så da lurer jeg på hva det vil si og hva det kan innebære for helsen hennes I fremtiden?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 12. mai 2015
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Din datter har reagert allergisk på katt og pollen. Symptomer på allergi kan være tett nese, rennende øyne og nese mm. Senere kan symptomene endre seg og "sette seg i lungene" noe som kan betyr at hun har utviklet astma. Noen har astma som ferverres av allergi, eks i pollensesongen, men er symptomfrie ellers i året. Det kan være andre allergener enn katt og pollen som nå er årsak til plagene, andre pelsdyr, ulike pollen, husstøvmidd ellermuggsopp. Astma kan også forverres eller utløses av luftveisinfeksjoner. Hun bør følges opp av lege som vurdere om hun vil ha behov for å begynne med astmamedisin. Lykke til

Lunge

Blodig oppspytt, er det farlig?

Er det farlig med blod i oppspyttet ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er mange årsaker til blodig oppspytt. Noen ganger er det uskyldige ting, men andre ganger kan det være uttrykk for en alvorligere tilstand. Men det er uansett viktig å finne ut av det, helst så snart som mulig. Undersøkelser for å finne ut av dette skal bli utført med kort ventetid. Hvis dette er noe som har vart over flere dager er det grunn til å kontakte legen for å få en rask vurdering av hva som bør gjøres videre.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Fysisk aktivitet

Hvordan kan man komme i form med dårlig pust?

Hei,
Jeg har kols og 35% lungekapasitet, og jeg fikk den diagnosen i 2014. Jeg har ikke så mye krefter til å gjøre noe som helst og får ikke lov til å jobbe. Hva er det beste som jeg kan gjøre får å bli bedre form? Jeg har sluttet å røyke men kommer ikke i form. Når jeg går ut med hunden svetter jeg som en gris. Er det normalt? Hilsen Inge

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Du har nok en grad av kols som kan begrense deg ganske mye fysisk. Men trening kan  alltid hjelpe noe, og trolig ville et rehabiliteringsopplegg vært det beste for deg for å lære å takle tilstanden best mulig. Jeg regner med at du har fått utredning hos lungespesialist eller lege med spesialkunnskap om kols. Hvis du må vente lenge før du kan delta på et rehabiliteringsopplegg, ville jeg anbefale deg å søke fysioterapeut med erfaring fra trening med lungsyke slik at du kan starte en tilpasset treningen så tidlig som mulig. Ellers er daglig aktivitet svært viktig, for eksempel på tur med hunden.

Det viktigste er likevel det du allerede har gjort, nemlig å stumpe røyken. Gratulerer!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

 

Lunge, Allergi

Viktigheten av å ha egenbehandlingsskjema ved astma

Hei. Jeg har pollenastma og har fått kenacort hos legen. Er også forkjøla for tiden. Går fast på symbicort. Legen gav meg i tillegg resept på pulmicort til forstøverapparat. Skal jeg virkelig ta både symbicort og pulmicort morgen og kveld, blir ikke det mye pulmicort?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 11. mai 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er veldig viktig at du avklarer med legen som skrev ut legemidlene til deg om hva du skal bruke og i hvilke doser. Be om å få et egenbehandlingsskjema med oversikt over alle faste daglige medisiner og hva du skal ta ved forverring. Skjemaet skal være så detaljert at det ikke er tvil om hvilke doser som skal gis i tillegg til hva du skal gjøre om behandlingen ikke virker. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal

 

 

 

Lekkasje på hjerteklaff

Lekkasje i venstre hjerteklaff. Jeg er kvinne, 67 år. Litt bakgrunnstoff: Hadde i en periode veldig ofte urolig hjerte. I den perioden ble det tatt EKG med belastning. Hadde også slik registrator som man har på i flere dager uten at noe unormalt ble oppdaget. Senere ble det tatt ultralydundersøkelse og den avdekket at jeg har en liten lekkasje i venstre hjerteklaff. Lekkasjen skal ikke behandles, men jeg skal kontrolleres med 3 års mellomrom. Jeg behandles ikke med noen hjerterelaterte medisiner. Blodtrykket mitt har alltid vært helt fint. Jeg fant selv ut at jeg reagerte på mat/drikke som inneholdt raske karbohydrater. Da jeg eliminerte dette fra kosten har jeg ikke hatt dette plagsomme, urolige hjertet. Det jeg lurer på, som jeg ikke kom på å spørre om da jeg var på sykehuset: Hva betyr egentlig det å ha lekkasje? Hvis dette kan forverres, hva blir det forverret av og hvordan merker jeg det? På forhånd: Takk!

Les svaret

LHL svarer

Besvart 10. mai 2015
LHL

Hei

Hjertet er egentlig to pumper som er koblet sammen. Høyre del av hjertet pumper blod til lungene. Dette blodet kommer tilbake til venstre side av hjertet, som pumper blodet ut i kroppen. Dette kalles for sirkulasjon av blod. Inni hjertet finnes det totalt fire klaffer. To på høyre side, og to på venstre side. Disse klaffene fungerer som ventiler og sikrer at blodet flyter i riktig retning. Som du vet så er hjertet organisk vev som kan slites med årene. Derfor er det helt normalt at klaffer kan lekke litt når du blir eldre. Med lekkasje menes da at ventilen ikke er helt tett. Litt av blodet lekker tilbake. Det er ganske vanlig å ha slike lekkasjer, og så lenge de er små eller middels store, er de ikke farlige. Hvis de blir store, kan man får hjerteproblemer og gjerne i form av tungpust. Da kan det være aktuelt med operasjon. For å forhindre at lekkasjene blir større, trenger du ikke gjøre annet enn å leve normalt og sunt. Det er viktig at blodtrykket er normalt, og dette sikrer du med mosjon og sunn mat. Medisiner kan være aktuelle for enkelte. 

Mvh

Wasim Zahid

Trange årer

Hva menes med semitette årer?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 10. mai 2015
LHL

Hei

Forstavelsen "semi-" betyr halv. Akkurat som i semifinale, som jo er en 1/2-finale. Med semitette årer menes nok at årene er trange, men ikke tette. 

Jeg synes "semitett" er et dårlig uttrykk, og vi leger må bli flinkere til å bruke ord og uttrykk som er forståelige for folk flest. 

Mvh

Wasim Zahid

Våknet med pustevansker

Jeg har en del ganger og ukentlig siste tiden våknet av en sterk følelse av å drukne. Jeg kan da hoste kraftig eller måtte ha mange lange tunge innpust. Jeg har ikke vert forkjølet eller lignende. Jeg har en kjent spasme angina siden 2003 og blir medisinert med Cardizem Retard, Imdur og Pravastatin . Nitrogen spray ved behov. Kan denne følelsen av å ikke ha pustet ha sammenheng med angina og eller medisinene? Jeg er en dame på 52 år. Ikke røyk og ikke overvektig.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 10. mai 2015
LHL

Hei

Det kan være ulike årsaker til at man våkner med en slik fornemmelse. Hjerteproblemer kan være en årsak, og jeg anbefaler at du sjekkes for dette. Du bør oppsøke fastlegen din som kan gjøre en del undersøkelser. Hvis legen finner det riktig, kan hen også henvise deg til hjertespesialist. 

Mvh

Wasim Zahid

Høyt kolesterol hos barn

Barn med høyt kolesterol Sønnen min på 12 år har høyt kolesterol, 6,2. Dette er nok arvet fra farssiden, faren hans har også høyt kolesterol. Gutten er ellers sunn, frisk, aktiv og slank, og spiser rimelig sunt. Legen mener vi ikke bør tenke på dette før han blir voksen. Hva mener dere? Hvilke råd vil dere gi oss?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 10. mai 2015
LHL

Hei

Det finnes enkelte arvelige sykdommer som kan gi høyt kolesterol hos barn også. Hvis det påvises en slik arvelig sykdom, må behandling vurderes hos spesialist. 

6,2 er ikke i seg selv en veldig høy verdi. Det er mulig dette er normalt for ham, og ikke skyldes noen sykdom. Imidlertid vil jeg anbefale at dette vurderes hos en barnespesialist. Be fastlegen om en henvisning til barnespesialist. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Videresendt til Wasim Zahid

Hei. Jeg ble bypass-operert i 1997. Etter ferdigbehandling på sykehus og tilpassing av medisiner, endte jeg bl.a. opp med Carvediol Hexal 6,25 mg., og Cozaar comp. Nå i 2015 sluttet jeg med Cozaar comp (bruker også Furix) og fikk Cozaar 50mg. istedenfor. Pga. svimmelhet, hals og tretthetsproblemer skiftet jeg senere til Diovan.

Jeg tilbragte februar i Spania, og fikk der anledning til litt soling av kroppen, men bare etter kort tid fikk jeg røde utslett og kløe. Vel hjemme konsulterte jeg min lege og i samråd med ham fikk jeg så en ny medisin, som imidlertid gav meg kronisk hosteanfall. Er nå tilbake på Cozaar 50mg, men fremdeles tåler jeg ikke sol på kroppen uten at det gir røde utslett og kløe. Jeg er 72 år og har aldri hatt dette problemet før. Finnes det andre alternativer til de angitte medisinene?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 10. mai 2015
LHL

Hei

Cozaar er en viktig blodtrykks- eller hjertemedisin. Den tilhører en klasse av medisiner som heter "Angiotensin reseptor blokkere" og forkortes gjerne til ARB. I denne klassen er det mange alternativer, spør legen din! En liknende klasse til ARB er ACEI. Litt enkelt kan man si at ACEI var forløperen til ARB, altså en litt eldre versjon. Begge klassene er veldig gode, men endel pasienter kan oppleve å få plagsom hoste av ACEI-klassen. Jeg antar det var en medisin i denne klassen du fikk i mellomperioden. 

Det høres ut som du helst bør gå på en ARB (den klassen som blant annet Cozaar og Cozaar comp tilhører). Men som sagt finnes det mange ulike alternativer innen denne klassen. Du bør i samarbeid med legen din prøve en annen medisin innen denne klassen, slik at du tåler sol. Hvis det viser seg at problemet vedvarer selv om du bytter medisin, kan det hende at det er hele klassen du har problemer med. Da kan legen din velge medisin fra en helt annen klasse. 

Lykke til!

Wasim Zahid

Hjertet løper løpsk

Hei. Jeg har i lengre tid hatt ujevn hjerterytme. Det virker sånn at hjertet løper løpsk, på en måte. Det sier Br-r-r-r-r i 2-4 sekunders varighet nå og da i løpet av dagen, uavhengig av hva jeg gjør. Kanskje det merkes best når jeg er rolig. Jeg er 66 år, pensjonist, er 162 cm høy, veier 61 kg. Fysisk aktiv, spiser sunt, røyker ikke.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 10. mai 2015
LHL

Hei

Det høres ut som at du innimellom han er hjerterytmeforstyrrelse, såkalt arytmi. Det finnes mange ulike typer arytmier. For at man skal kunne si noe om hvilken type du har, må man få tatt et EKG (hjertediagram) mens du har et slikt løp. Siden løpene hos deg kun varer i noen få sekunder sier det seg selv at det er umulig å komme til lege for å få tatt et EKG. En løsning kan være å gå med spesiell båndspiller i et eller flere døgn som registrerer hjerterytmen. Da er sjansen større for å fange opp en slik arytmi. Kun når den er fanget på et EKG kan legen si noe mer om hva slags type det er og hva slags behandling du skal ha. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid