Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Må jeg betale egenandel for helsehjelp når jeg fyller 18 år?

hei gutt student snart 18 år med anoreksi,under behandling hos spesilister etter henvisning fra min lege . Jeg har oppfølging hos ernæringfysiolog.Gjelder det nye regler vedr. betaling for timebestillinger når jeg fyller 18 år? mvh

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. mai 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Barn under 16 år er fritatt fra å betale egenandler i forbindelse med helsehjelp. Når det gjelder psykoterapeutisk behandling er grensen for å betale egenandel 18 år. Når du blir 18 år gjelder de vanlige reglene for egenbetaling for voksne.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Hjerneslag og førerkort

Hvordan er reglene i forhold til førerkortbeslag i forbindelse med hjerneslag og hvordan får man rett til å kjøre bil igjen når man er restituert?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. mai 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Helsedirektoratet har laget en veileder som fylkesmannen skal bruke i sin vurdering av om helsekravene er oppfylt eller om det kan gis dispensasjon fra helsekravene.

Her er et utdrag:

Hjerneslag (hjerneblødning eller hjerneinfarkt) kan gi følgetilstander som tilsier at helsekravene ikke er oppfylt, bl.a. førlighet (se kap 25), synsfelt (homonyme utfall, se kap. 7) og kognitiv funksjon (se kap. 15). Spesielt medfører halvsidig uoppmerksomhet (neglekt) en uakseptabel trafikkrisiko. Neglekt kan være vanskelig å påvise og krever da grundig spesialistvurdering. Ved neglekt er forskriftens helsekrav ikke oppfylt, og det skal ikke gis dispensasjon. Ved kognitiv reduksjon kan nevropsykologisk vurdering være aktuelt. Ved komplekse tilstander kan spesialavdelinger/rehabiliteringsavdelinger foreta en helhetsvurdering av kjøreskikketheten. (I hvert regionale helseforetak er det minst en avdeling som har kompetanse på dette området.) I slike tilfelle bør det også foretas en grundig, praktisk kjørevurdering.

Du finne veilederen her (punkt 18.3.2)

https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/veileder-for-behandling-av-forerkortsaker

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Kosthold

kostfiber i kostholdet og kolesterol nivå

Hei! Jeg har arvelig høy kolesterol og får medisinering for det. Har hørt at grove kornprodukter med høyt nivå av kostfiber har kolesterolsenkende effekt. Kjenner dere til denne effekten? Hvor mye av for eksempel grov brød bør man spise for å få denne effekten?

Les svaret

Vår ekspert, Anastasia Hole, matviter svarer

Besvart 07. mai 2015
Anastasia Hole, matviter

 

Hei og takk for din henvendelsen!

 

Grove kornprodukter er de som har høyest innhold av kostfiber Foreløpig er det bare beta-glukan og arabinoxylan blant kostfiber som ser ut til å ha kolesterolsenkende effekt.

 

 Verdens Helse Organisasjon (WHO) og Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) anbefaler daglig inntak av 3 til 4 gram beta-glukan og  8 gram arabinoxylan for å oppnå effekten. Denne mengden av beta-glukan og arabinoxylan kan du få i ca 100 g  havre. Det tilsvarer en porsjon  havregrøtt, havre frokostblanding eller havredrikk (Yosa). Pga vanskeligheter med å bruke havremel til brødbaking er innholdet av havremel i brød sjeldent høyere enn 25 %, og 3 g av beta-glukan kan du derfor få i minst 10 skiver. Så grov brød er ikke den beste valg for å få i seg det daglige innholdet til beta-glukan.

 

Kolesterolsenkende effekten er sterkere når havre spises sammen med måltider med lav innhold av mettet fett og kolesterol (som for eksempel egg). Effekten observeres dessverre ikke for grove hvetevarer, siden hvete har dobbelt så lite kostfibermengde.

 

Det er selvfølgelig lurt å passe på innholdet av beta-glukan i det daglig kosthold når man har høytkolesterolnivå.

 

Rettigheter

Stønad til kjøp av bil

Hallo For 11 år siden fikk eg invilget stønad til å anskaffe meg bil gjennom nav, denne skulle eg ha i 11 år og dei årene er snart over nå( ca 4 mnd igjen) og nå lurer eg på hvodan er den beste måten å få søkt om tilskudd til å skaffe meg ein ny bil. Husker det som mye arbeid og styr den gangen er det samme søknadsproses nå som den gang ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 06. mai 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

i år har det kommet nye regler. Det gis kun stønad til kjøp av personbil om du trenger bil i forbindelse med arbeid eller utdanning. Det betyr for eksempel at personer med full uføretrygd ikke får tilskudd til kjøp av personbil. 

Skal du bruke bilen i forbindelse med arbeid eller utdanning og situasjonen din er den samme nå som for 11 år siden, vil vilkårene for stønad normalt være oppfylt. 

Er du avhengig av rullestol og trenger bli med rampe/rullestolheis er det ikke krav om at du må være i arbeid eller utdanning.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Positiv quantiferon test

Hei. Har fatt tilbakemelding på blodprøver at det er et svakt utslag på Quantiferon. Skal ta røntgen av lungene. Hvilke symptomer er det i forbindelse med dette og hva skjer etter røntgen?

Les svaret

Vår ekspert, Thomas Jürgens, Lege svarer

Besvart 05. mai 2015
Thomas Jürgens, Lege

Takk for spørsmålet.

I Norge tas det vanligvis en quantiferon-test av deg hvis du er en del av en smitteoppsporing (hvis noen i din omgangskrets har fått påvist smittsom tuberkulose) eller gjennomgår en tuberkulosescreening (for eksempel hvis du er nyankommen innvandrer fra et land med høy forekomst av tuberkulose).

Hvis quantiferon-testen er positiv, vil man kunne anta at du har vært i kontakt med tuberkulosebakterien og blitt infisert av denne.

Utfordringen med quantiferon-testen er at den blir positiv både hvis man har latent (sovende) tuberkulose eller er syk (aktiv) av tuberkulose.

Latent tuberkulose betyr at man har fått tuberkulosebakterien i seg, men kroppen har klart å holde infeksjonen under kontroll. Noen tuberkulosebakterier kan overleve "sovende" i kroppen i mange år. Hvis man har latent tuberkulose, er man ikke syk, har ikke symptomer og kan ikke smitte andre. I de fleste tilfeller vil bakteriene fortsette å "sove" og forbli ufarlige for alltid. Latent tuberkulose er veldig vanlig; Verdens Helseorganisasjon antar at 1/3 av verdens befolkning har en latent tuberkuloseinfeksjon.

Hvis quantiferon-testen er positiv, må aktiv tuberkulosesykdom utelukkes for at legen skal finne ut om du bare har latent tuberkulose. For å utelukke sykdom må man ta et røntgen av lungene dine og sjekke om du har noen symptomer. De vanligste symptomene på tuberkulose er:

  • Vedvarende hoste i over to uker
  •  Feber over tid
  •  Nattesvette
  •  Gå ned i vekt
  •  Smerter i brystet
  •  Kul i lymfene oftest på halsen eller i lysken

Aktiv tuberkulosesykdom behandles vanligvis med medisiner i seks måneder og man blir helt frisk

Hvis du ikke har noen av disse symptomene og røntgenbildet ditt er negativt, har du sannsynligvis ikke aktiv tuberkulose, men latent tuberkulose.

Latent tuberkulose kan også behandles forebyggende, men denne beslutningen tas på grunnlag av din individuelle risiko for å utvikle aktiv tuberkulose (for eksempel ved hiv-infeksjon eller nedsatt immunforsvar av andre årsaker har man høyere risiko for å utvikle tuberkulose), din alder, antatt smittetidspunkt og dine egne ønsker.

Håper jeg har svart på spørsmålet ditt. Hvis ikke, hører jeg gjerne fra deg igjen!

Hjerte/kar

Aspirin ved flimmer

Jeg er 64 år og har for flere år siden fått bekreftet ventrikkelflimmer. Er redd for slag og tromboser. Legen mente jeg trygt kunne ta aspirin 75 mg hver dag uten å gå til kontroll. Er dette noe som er bra for meg eller er det noe annet jeg kan gjøre for å forebygge?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 05. mai 2015
LHL

Hei

Jeg tror du mener atrieflimmer, og ikke ventrikkelflimmer (som er det samme som hjertestans).

Atrieflimmer kan øke risikoen for å få slag og blodpropper, og pasienter kan ha behov for blodfortynnende behandling. Hvem som tjener på slik behandling, avgjøres ut fra individuelle vurderinger (man følger spesielle algoritmer for å beregne risiko). 

Jeg har ikke noen andre helseoppylsninger om deg, og kan således ikke si noe om du trenger blodfortynning eller ikke. Ellers frisk pasienter under 70 år med atrieflimmer, trenger normalt ikke blodfortynning. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kompresjonsstrømper ved hjertesvikt

Hei. Jeg har medfødt hjertefeil, er operert flere ganger og har hatt en mekanisk aortaklaff siden jeg var ungdom. Jeg er stort sett i bra form, men har tendenser av hjertesvikt etter mange år med ikke-ideelle vilkår for mitt hjerte. Jeg benytter kompresjonsstrømper for å holde mine åreknuter i sjakk - de plager meg ikke så lenge jeg bruker strømpene, men når jeg kjøpte meg ett nytt par sist, leste jeg i bruksanvisningen under "absolutte kontraindikasjoner" at hjertesvikt var nevnt. Hva betyr dette og hva kan dette medføre for meg? Takknemlig for svar!

Les svaret

LHL svarer

Besvart 05. mai 2015
LHL

Hei

Med mindre du har svært alvorlig/ukontrollert hjertesvikt, ser jeg ingen farer med å bruke slike strømper. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tackybradisyndrom

Jeg er en mann på 50 i god fysisk form som har fått påvist hjerteflimmer. Anfall som oppstår på dagtid varer opptil 8 timer og oppstår med 8 til 14 dagers mellomrom. I tillegg er det påvist nattlig bradykardy, Asystole, maks 2,5sek. Påviser tachybrady arytmi. Symptomer på hjerterytmeforstyrrelser registreres nesten hver natt. Av og til flere ganger pr. natt. Jeg har forsøkt Multaq, men det skapte større symptomer om natten (våkner med vibrasjoner i bryst/mageregion). Mitt blodtrykk er normalt. Utralyd av hjertet viser ingen feil av betydning. Jeg benytter Carduran 4mg for andre forhold enn høyt blodtrykk. Jeg venter på vurdering for ablasjonsbehandling. Mitt spørsmål er om denne behandlingen i tillegg til å ha effekt på atrieflimmer/flutter også vil ha en effekt på min bradykardy\tachybrady. Finnes det andre mulige behandlinger?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Ablasjonen behandler kun anfallene med flimmer, ikke bradykardien. Men det kan jo tenkes at når flimmeren blir borte, slipper du også en del medisiner som nå senker pulsen. Så inndirekte kan pulsen blir normalisert også. Hvis den lave pulsen vedvarer, og blir så problematisk at du blir blir svimmel eller besvimer, kan pacemaker være et alternativ. Håper du hjelpes av ablasjonen!

 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteskade

Kan en hjerteskade på venstre side lege seg selv? Enten av trim eller medisiner?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Ja, forsåvidt kan det det, men hvordan resultatet over tid blir er uvisst. Hvis skaden har vært stor, kan pasienten få en varig svekkelse av hjertet. Hvis den er mindre eller ubetydelig er det ikke sikkert hjertefunksjonen påvirkes i det hele tatt. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

For høyt blodtrykk?

Har 175 over i blodtrykk. Det er kanskje litt høyt.?Har vært litt svimmel.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Ja, 175 i overtrykket kan være litt høyt. Om dette har noe med svimmelheten din å gjøre er derimot uvisst. Her trengs en legeundersøkelse for å kartlegge dette nærmere. Du bør snakke med fastlegen din for å få nærmere svar. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid