Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

K2-tilskudd og betablokker

Jeg tar Emconcor 5mg daglig kan jeg starte å ta K2 uten at det har innvirkning på blodtrykket.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

K2 og Emconcor har ingen innvirkning på hverandre. K2, i tillegg til Emconcor, vil neppe påvirke blodtrykket ditt. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Murring mellom skulderbladene

Har murring mellom skulderbladene noe med hjertet å gjøre? Min mor har ikke tette, blodårer men urolig puls og hjerteklaff er dårlig, kanskje medfødt.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Murring mellom skulderbladene kan hos noen være et tegn på hjertesykdom, men det kan også skyldes mye annet (muskler, skjellett etc). 

Du bør vurderes hos legen. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertesvikt etter cellegift

Fikk medikamentindusert hjertesvikt etter behandling med Herceptin/tratztutzumab. Alvorlig svikt med en EF på 25% ? Nå har svikten gått noe tilbake, jeg får 2x 5mg Ramipiril og 20mg Furix x 1 Til tross for medisineringen puster jeg kort og tungt, selv ved fint lite anstrengelse. Er det andre undersøkelsesmetoder som burde ha vært forsøkt for å se ting fra en annen vinkel? Redd legene overser noe og lar meg gå på disse medisinene hvor lenge som helst.....

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Hjertesvikt etter cellegift er dessverre en kjent komplikasjon som kan forekomme hos enkelte pasienter. Behandlingen er som ved hjertesvikt ellers, og baserer seg på ACE-hemmer (feks Ramipril), vanndrivende (feks Furix) og gjerne en betablokker i tillegg. Utviklingen følges med legeundersøkelse og evt ekkokardiografi. Du bør følges ved en hjertepoliklinikk på et sykehus og det kan hende at medisineringen din bør revurderes. Det finnes flere medikamenter som kan brukes. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Rød ris og kolesterol

Jeg har av min fastlege blitt satt på Lipitor, som jo er statiner. Statiner demper kolestrolet, men jeg har hørt via media i det siste at noen av bivirkningene ØKER risikoen for hjerte og karproblemer igjen - og da virker det som om man er "tilbake på 0". Jeg begynte og granske rundt dette med rød ris som går under navnet Hypocol i Norge. Mitt poeng var å beholde fordelene, men unngå ulempene. Men nå har jeg hørt at virkestoffet er det samme i Rød Ris som i statiner. Stemmer dette ?

Jeg er klar over at det ikke er lett og få utskrevet Hypocol på blåresept i Norge, men siden det selges fritt i Sverige så er ikke det noe problem. Og den kostnadsmessige siden av saken er absolutt underordnet den helsemessige. Vil sette stor pris på et faglig svar :

* Stemmer det at virkestoffet i Hypocol og Statiner er det samme ?
* Kan dere anbefalte Hypocol eller ikke ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. mai 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er ikke kjent med at Lipitor, eller andre statiner, øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Snarere er det sterk dokumentasjon på at disse medisinene beskytter hjertet. 

Når det gjelder virkningsstoffet i rød sopp-ris, så stemme det at dette stoffet er det samme som er å finne i statinet som selges under navnet lovastatin. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Økt troponin

Jeg ble innlagt på sykehus etter akutt hjertebank og pusteproblemer. I epikrisen ved utskriving står det: "Troponin utslipp oppfattes som sekundært til hjertebank altså type- 2 infarkt". S-Troponin 121-123 Kunne du forklart hva det betyr, hvilken årssakssammenheng dette og infarktet kan ha og hvordan jeg skal forholde meg til dette videre?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Troponin er et stoff som naturlig befinner seg inni hjertemuskelcellene. Når en kransåre på hjertet blir tett eller veldig trang, kan du få et infarkt, og hjertemuskelcellene skades. Da lekker troponin ut i blodbanen. Vi bruker dette til å diagnostisere et infarkt. Du skal normalt ikke ha troponin i blodet, og hvis det er økte verdier, betyr det at det kan ha vært et infarkt. Også andre tilstander kan gi lekkasje av troponin inn i blodet. Feks betennelse i hjertemusklen. 

Noen ganger kan hjertet banke så fort at det fører til skade av hjertemuskelcellene. Da vil også troponin lekke ut til blodet, og måles som forhøyet. Sykehuset ditt mener nok at det var dette som var årsaken hos deg, og kanskje ikke tette årer på hjertet. 

Spørsmålet er om man skal slå seg til ro med dette, eller sende deg videre til undersøkelsen av kransårene (angiografi). Dette må legene dine avgjøre. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Rask hjerterytme

Jeg er en 33 år gammel mann, ellers frisk mann. Påvist essensiell hypertensjon som jeg tar 10mg Amlodipin og 16mg Atacand for. BT er nå innenfor det normale. Ellers ingen faste medisiner. De siste tre årene har jeg hatt noen «anfall» med at hjertet slår veldig fort. Anfallene kommer alltid i forbindelse med fysisk aktivitet. Hjertet slår da plutselig over i en høy rytme (som jeg oppfatter som regelmessige slag). Det kan virke som det er i forbindelse med en ekstrasystol, men er usikker. Anfallet kan vare fra 30 sekunder opp til 5 minutt. Rytmen går da tilbake til det normale. Jeg har aldri hatt noen fysiske plager som for eksempel svimmelhet, smerter e.a. i samband med anfallene. Det eneste er ubehaget med at hjertet raser av gårde. Kunne fint fortsatt den fysiske aktiviteten, men det faller jo mest naturlig å stoppe opp til det går over. Anfallene skjer sjelden, som regel 2-3 måneder mellom hver gang. Har derfor ikke vært mulig å påvise dem på EKG så langt. Jeg har tatt belastnings-EKG, 48-timers EKG, ultralyd av hjerte og øsofaguspacing. På EKG får man påvist en del godartede ekstrasystoler i løpet av døgnet. Øsofaguspacing kunne ikke utlyse noe anfall. Kardiologen mente da at det eneste alternativet var å gjøre en elektrofysiologisk u.s., men han ønsket ikke å henvise videre siden han så det som lite sannsynlig at det var noe alvorlig som lå bak anfallene. I tillegg tok man i betrakning risikoen en invasiv undersøkelse medfører. Mitt spørsmål er om du ut fra min beskrivelse har noen formening om dette er en hjerterytmeforstyrrelse og i så fall hvilken og om det kan være alvorlig? Har forståelse for at det selvsagt er vanskelig å si noe sikkert, men det hadde vært fint med en vurdering.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Takk for god og fyldig beskrivelse. Jeg hopper rett til essensen: Det høres ut som du kan ha en hjerterytmeforstyrrelse som kommer i anfall. Den vanligste og mest ufarlige formen er PSVT (paroxysmal supraventrikulær tachykardi). Denne kan igjen inndeles i undergrupper (AVNRT, AVRT, WPW pluss andre). Det kan også være atrieflutter eller atrietachykardi. 

Hva det egentlig er, og hva evt behandlingen skal være er KUN mulig å si hvis man får dokumentert anfallet på et EKG. Inntil da blir det bare spekulasjoner. Det er svært betryggende at du har vært gjennom omfattende testing uten at det er påvist noe strukturelt eller funksjonelt galt med hjertet. Det er gode nyheter. 

Jeg er enig i at du ikke bør få utført en elektrofysiologisk undersøkelse. Grunnen: sjeldne anfall, ikke dokumentert anfall få EKG, risiko ved invasiv undersøkelse opp mot evt nytte. 

Du bør fortsette å leve normalt, og prøve å få fanget opp anfallet på et EKG. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Flimmer i brystet

Hei, Jeg er kvinne 68 år. Føler meg frisk og i fin form. Ikke overvektig. Trimmer regelmessig (raske turer på beina og noe sykling og styrketrening i helsestudio, samt ukentlig vanntrening pga. hofteleddsartrose (som jeg ikke er mye plaget av). Har hvilepuls på mellom 55 og 65. Har brukt blodtrykksmedisiner i 18 år (Atacand 8 mg), og føler at det er stabilt regulert til 120/80 +/- litt. Men jeg har LENGE hatt mye stress pga av MYE sykdom rundt meg, og er veldig redd for å bli syk selv. Jeg har nå vel en ukes tid våknet om natten eller tidlig på morgen og følt et slags "flimmer" midt i brystet, vil ikke kalle det hjertebank, mer som en nattsvermer som flakser - og det varer bare noen sekunder, til jeg liksom våkner, og jeg får derfor ikke målt pulsen. Har ellers hvilepuls på mellom 55 og 65. Kan føle litt ubehag i brystet på dagtid i denne perioden også, men ikke så mye at det kan kalles trykk, noe jeg også før har gjort av og til i stressperioder. Tok AKG i fjor sommer, som viste at jeg lå på 130 % i forhold til min alder, og ingen uregelmessigheter. Jeg har ALDRI vondt i brystet under anstrengelser, da blir i grunnen "alt så meget bedre". Noen grunn til bekymring eller undersøkelse av dette om det fortsetter en tid?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Først: du lever et aktivt og godt liv, og virker å være i veldig god form. Flott! Dette har hjertet ditt godt av!

Du har hatt endel stress rundt deg den siste tiden, og det er klart at slikt påvirket kroppen. Det kan gi uro i kroppen, noe som er helt ufarlig. Men jeg kan forstå at det er ubehagelig. 

Hvis du føler et slags flimmer i brystet, må det tas et EKG som viser hvordan hjertet oppfører seg under et slikt anfall. Men som du sier, så skjer jo dette på natten og da rekker du selvsagt ikke å komme til lege for å få tatt et EKG. Løsningen blir å få gjort et langtidsEKG. Da går du rundt med EKG-registrering på kroppen i flere dager, og et evt anfall kan fanges opp. Be fastlegen din om dette. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kan det ha vært et hjerteinfarkt?

hei. jeg er en kvinne på 31 år. Tidligere frisk. Jeg har født 2 barn. for ca 3-4 mnd siden hadde jeg et smerteanfall jeg ikke har opplevd tidligere. Det skjedde etter at jeg hadde lagt meg. Smertene startet fra mellomgulvet, en intens smerte som strålte fra mellomgulvet og oppover bak brystbenet. Jeg ble tungpustet, begynte å svette, ble kvalm. Smerter i rygg og oppover i halsen og veldig tydelig i kjeven. "anfallet" varte i ca 30 min, og forsvant helt etterpå. jeg ringte legevakten som mente det bare var å ta kontakt med fastlegen senere for å undersøke meg der. Fikk time, men legen mente at det var liten sannsynlighet for at dette hadde noe med hjertet å gjøre, og ble henvist til UL av mage. Der ble det oppdaget gallesten/grus, og konklusjonen ble derfor at smertene antageligvis kom av dette. Jeg føler selv at smertene ikke stemmer overens med de symptomene et gallesteinsanfall normalt sett har. Det ble tatt en blodprøve for å undersøke kolesterolnivået mitt, som var normalt. Allikevel klarer jeg ikke å utelukke et evt hjerteinfarkt selv...Er det mulig nå, så lang tid i etterkant å undersøke hjertet med tanke på at jeg kan være utsatt for infarkt, evt undersøke om det jeg opplevde kunne være et infarkt, eller må dette undersøkes like etter et anfall? hilsen bekymret 2 barnsmor.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Jeg forstår bekymringen din. Hjerteinfarkt er jo en alvorlig tilstand, og man vil selvsagt være sikker på at man ikke har hatt det. Jeg er enig med legene dine om at hjerteinfarkt ikke er særlig sannsynlig. Det forekommer ekstremt sjeldent hos unge og ellers friske kvinner. Gallesten er langt vanligere. 

Hvis du likevel ikke klarer å slå deg til ro, finnes det undersøkelser som kan si noe om du har hatt infarkt eller ikke. Det kan være aktuelt å gjøre en sykkeltest, såkalt AEKG. Videre kan man i blant se et eldre infarkt med å gjøre ultralyd av hjertet (ekkokardiografi). Myocardscintigrafi er en annen undersøkelse for å teste hjertet. Det er opptil fastlegen din å bestemme om det er aktuelt for deg med noen av undersøkelsene nevnt her. Alternativt kan du ta flere av dem helt privat. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Alkohol og hjerneblødning

Alkohol og jernblødning. Er det farlig

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Her var det lite informasjon. Generelt vil jeg si at en pasient som har hatt hjerneblødning bør bruke alkohol med forsiktighet. Rus øker risikoen for fall og blødning. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fortsatt høy puls

Jeg er 60 år og og tok ablasjon for 3 år siden. Fortsatt har jeg høy hvilepuls - snitt 80 per minutt mens før operasjonen hadde jeg en hvilepuls på 65. Hjertet hopper fortsatt av og til i løpet av en dag. I det siste har jeg følt meg litt svimmel og trøtt og føler at hjertet jobber hardt i perioder, med en puls på ca. 80. Bør jeg starte med Betablokker igjen? Hvilke tester bør jeg ta hvis jeg drar til legen?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Kan være flere årsaker til at du høyere puls nå enn før ablasjonen. Kanskje brukte du dengang medisiner som du ikke bruker nå lenger. Disse medisinene kan ha senket pulsen den gang, men siden du nå ikke bruker dem lenger er pulsen din litt høyere igjen. Du bør imidlertid sjekkes hos legen din. Et EKG bør tas, og også et langtidsEKG. Snakk med fastlegen dine. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid