Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Fjelltur etter hjerteinfarkt

Hei, under et skirenn den 15 mars fikk jeg et lite hjerteinfark, hjertet tok ikke skade av dette, men jeg må ta de vanlig medisinene, medio juni har jeg planlagt en tur opp på et fjell som er over 5500m høyt, er dette noe problem for meg etter det som nå har skjedd ? jeg er 56 år og godt trent.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Det er vanskelig å gi et godt svar uten å kjenne detaljene. Men hvis det er slik du sier, at infarktet ikke ga noen skade på hjertet, du er i god form, og tar medisinene dine, skal det egentlig være greit med fjelltur. Men for å gi et fullgodt svar, skulle jeg gjerne visst hva salgs behandling du fikk i forbindelse med infarktet (stent? evt hvor mange?). Jeg skulle også likt å vite hvordan de øvrige kransårene så ut. Du kan godt ringe avdelingen som behandlet infarktet ditt og få et konkret svar. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank, svimmelhet og lavt blodtrykk

Hei. Jeg er en 27 år gammel kvinne som de siste 4-6 mnd. har opplevd følgende plager; hjertebank som kommer i "anfall", disse anfallene kan vare i noen minutter til en time. Når jeg har disse anfallene har jeg noen ganger målt med oxymeter (har i hus pga. premature barn) og da har o2-metning vært ok, men pulsen har ligget mellom 100-120. Den linjen som viser puls/hjerteslagene på skjermen er også helt uregelmessig og viser ikke jevne topper. Jeg sitter med oxymeteret til jeg kjenner anfallet avtar og da faller pulsen ned til 70-80 og streken viser jevne topper igjen. I tillegg til dette er jeg ofte ganske svimmel da jeg har en tendens til lavt blodtrykk, eks. 79/41. Disse plagene har økt på de siste 2 mnd., spesielt de siste ukene. Hjertebanken kommer oftere og varer lengre. Det foreligger hjertefeil i familien. Både min farfar, onkel, tante og søskenbarn har hjerteproblemer. Farfar døde av uoppdaget hjertefeil. Onkel og søskenbarn har pacemaker (fått når de hhv. var i 40-årene og i tenårene), mens min tante nylig ble påvist utposning på aorta etter en periode med hjertebank og høy puls. Hun har i motsetning til meg høyt blodtrykk, noe hun har hatt i flere år. Jeg har ikke vært bekymret tidligere, men nå som plagene kommer oftere kjenner jeg at det begynner å bli litt skummelt. Kan dette være tilfeldig eller bør jeg ta kontakt med legen min? Ellers ingen alvorlige helseplager. Normal vekt, normalt aktiv og sunt kosthold. Sjeldent alkohol. Jeg røyket i noen år når jeg var yngre. På forhånd takk for svar.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Jeg er imponert over god utredning du har gjort på deg selv. Det høres helt klart ut som om du har en hjerterytmefeil som må undersøkes nærmere. Det viktigste er at du får tatt et EKG under et slikt anfall. Neste gang du får det, bør du komme deg til legekontoret eller legevakten kjapt. Et annet alternativ er å gå med et såkalt langtidsEKG. Da registreres hjerterytmen din på en boks som du går rundt med (hjemme eller på jobb). Hvis du får et anfall, blir det automatisk fanget opp. Når legen ser anfallet på EKGet, kan hun eller han sende deg videre til riktig behandling. Så, ja, du bør absolutt oppsøke lege for dette!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter men normale undersøkelser

Hei , jeg er 37 år gammel, jobber på en kjølelager jeg fikk smarte i brystet rundt August 2014 så ble dårlig og fikk mye vondt i desember 2014 slikt at kunne ikke jobbe ble sykemeldt har Vært til sykehuset og har gjort Ekg sykel belastning og Hjertescintigrafi,Ultralyd av hjertet (EKKO) og videre til Rikshospitalet den 10.02.2015 og gjort Angiografi PCI den var normalt men jeg har smarte fortsatt i brystet venstre skulder venstre arm fast legen mener at jeg har Spasme angina jeg fikk Amlodipin Actavis 5 mg to tabletter daglige startet for 2 uke siden men føler ikke bedre. Nå jobber 50% følger ikke bra heller. legen sier at sykdommen er ufarlig kan ikke Gjøre mer så hva dere anbefaler meg. MVH Anwar. ☺

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Det er flott at du har fått grundig utredning med flere gode undersøkelser på sykehuset. Testene var normale. Det betyr at det ikke er noe alvorlig galt med deg. Det kan være mange årsaker til at man får vondt i brystet. Det er ikke sikkert at det har noe med hjertet å gjøre. Du skriver at du jobber på kjølelager. Da har du sikkert mange tunge løft, noe som kan gi smerter i musklene. 

Jeg synes du skal glede deg over at hjertet er i orden. Kanskje legen din kan henvise deg til en fysioterapeut for å sjekke musklene dine?

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ulike hjerteproblemer

Hei, jeg er en mann på 41 år. Jeg er 184 cm og veier 89 kilo. Jeg har av og til opplevd at hjertet hopper over over et slag. Av og til har jeg følt meg litt svimmel, men ikke alltid ved de uregelmessige hjerteslagene. Nylig har jeg fått ny hund, og dermed har jeg begynt å bevege meg mer en før. Pga en urinveisinfeksjon har jeg tatt litt olivenbladekstrakt i kapsler. Jeg har følt meg litt uvel av og til, men kvier meg for å oppsøke fastlegen, fordi jeg ikke helt stoler på henne. Finnes det noe jeg kan gjøre selv for å bedre hjertehelsen? Kostholdet? Bør jeg være forsiktig med overanstrengelser, eller bør jeg presse meg selv fysisk? Jeg tar en kvart aspirin annenhver dag, dvs en vanlig tablett delt i fire. Jeg hørte om dette på cnn. Det ble anbefalt for menn på min alder. Bør jeg slutte med dette?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

1) At hjertet hopper over et slag er en vanlig følelse som mange opplever. Den vanligste årsaken er såkalte ekstraslag. Dette er ufarlig. Men det kan også være andre årsaker, og du bør blir undersøkt av fastlegen din. 

2) Urinveisinfeksjon (om det virkelig er det du har) hos menn kan bli alvorlig og skal behandles med antibiotika. Oppsøk legen din. 

3) Hvis du ikke har tillit til legen din, bør du bytte lege. Det er viktig å ha et godt forhold til fastlegen sin. 

4) Hvis du ønsker å forebygge hjertesykdom, bør du spise sunt (følg kostholdsrådene til Helsedirektoratet) og være fysisk aktiv. Ikke røyk. 

5) Ut i fra det du skriver her, ser jeg ingen grunn til at du skal ta aspirin. Du har ingen nytte av det, og i verste fall kan du får plagsomme bivirkninger. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav puls

Kvinne 67 år. Har de siste ukene fått lav puls om nettene, helt ned til 35. Ligger for det meste på 37 i sittende stilling. Det føles ikke bra. Har tatt EKG, og legene sier det ikke er farlig. Skal til nærmere utredning, noe som sikkert tar tid. Når jeg også føler meg uvel, blir jeg faktisk litt invalidiserende. Skal jeg bare slå meg til ro med tilstanden?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Nei du skal ikke slå deg til ro. Puls på 30-tallet er lavt og kan gi betydelige plager. Du må utredes, og man må finne årsaken til den lave pulsen. Det kan skyldes alt fra bivirkninger fra medisiner, sykdom i skjoldbruskkjertelen, til feil i hjertet. Avhengig av årsak, kan dette behandles. Håper dere finner ut av det. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medisin etter drypp

Min gamle mor på 96 år har hatt flere TIA-anfall. Nå sist ble hun også satt på en slags Epilepsi-medisin. Kan dette være med å forebygge anfallene?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Epilepsi-medisiner forebygger ikke TIA-anfall. TIA-anfall skyldes at små blodpropper tetter igjen små årer i hjernen, slik at blodforsyningen til et bestemt område hemmes forbigående. Blodproppen løser seg selv opp i løpet av kort tid, og symptomene går tilbake innen et døgn. 

Imidlertid kan gjentatte TIA-anfall på sikt skade hjernen, og for noen kan dette bli en årsak til epilepsi. Det er mulig det er tilfellet hos moren din, og at det er derfor hun har fått slik medisin. Men dette blir kun spekulasjoner fra min side, og dere bør spørre legen hennes om hvorfor hun får denne behandlingen. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Q10 og hjerteflimmer

Er det noe grunn til å tro at q 10 har noe positiv effekt ved hjerteflimmer ? Jeg går på statiner og hjerteflimmer har kommet etter jeg begynte med det. Jeg prøve en periode med q10, men følte da at frekvensen på hjerteflimmer økte. Min bror som også har hjerteflimmer, men ikke sliter med kolesterol fikk veldig mye mere hjerteuro da han prøvde Q 10 en uke. Hilsen mann 54

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Det foregår endel forskning på Q10, og det er mulig mer kunnskap vil foreligge etter hvert. Nylig kom det en studie som viste gunstig effekt på pasienter med hjertesvikt. På motsatt side har det blitt fremsatt hypoteser om at Q10 kan øke forekomsten av hjerteflimmeren, men vitenskapen er foreløpig uklar. Hvis du opplever at du blir verre av Q10, bør du kutte det ut inntil videre. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Videresendt til Wasim Zahid

Er det ok med et blodtrykk på 117/55 når man er 46?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Ja, det høres helt normalt ut. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Timing for ablasjon

Hei Jeg stilte deg et spørsmål knyttet til Pradaxa under tittelen 'Blodfortynning ved Atrieflimmer', og takker for svaret. I og med jeg antar en økning av flimmer anfall (etterhvert), så lurer jeg på om du mener at en Ablasjon vil være smart å få en utredning på. En på jobben min hadde gått i lengre periode med konstant hjerteflimmer uten å 'reagere', og fikk i sin utredning tilbakemelding om at man ikke ønsket å operere når flimmeret var konstant. Etter 3 Elektrobehandlinger så er tilstanden hans den samme, og ablasjon vil muligens bli vurdert, men de er usikre. Det får meg til å tenke at en vurdering knyttet til Ablasjon bør gjøres før en flimmer blir permanent. Er det noe hold i det ?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Ja, det er det hold i. Ablasjon egner seg best hos de som kun har anfall med flimmer. Hvis flimmeren blir permanent, blir sjansen for vellykket ablasjon betydelig dårligere. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Ekstraslag ved vekttap

Hei! Har kjent helseangst og SVES. Plagene startet i 2009 (var en gang hos deg på legevakten husker jeg til og med). Begynte med lav dose Pranolol i 2010, som ble byttet ut med Selozok (25 mg) fordi jeg fikk høyere blodtrykk når jeg var engstelig av Pranolol enn uten. Begynte på en del medisiner mot angsten min (Zoloft og Remeron) - ble ganske symptomfri av ekstraslagene men fikk dessverre en ikke ubetydelig vektøkning som jeg den senere tid har jobbet med å bli kvitt. Så foreslo legen min for et år siden å seponere betablokker. Det skulle jeg aldri ha gjort, for tre dager etter kom ekstraslagene for fullt tilbake. Begynte med Selozok igjen, men denne gangen responderte ikke ekstraslagene på 25 mg. Fikk beskjed om å trappe opp til 50 mg, uten nevneverdig effekt. På 100 mg begynte ekstraslagene å avta igjen. Jeg gjorde deretter et forsøk med lavkarbokost for å gå ned i vekt. Det gikk fint i 4 dager, før jeg fikk så mye ekstraslag at jeg nesten ble gal (flere tusen i døgnet). Avsluttet dette kostholdet og spiste mye frukt og grønnsaker (antok at jeg kunne mangle kalium og magnesium som følge av kostholdet) og to dager senere normaliserte ekstraslagene seg igjen. Tok også en Holter-test over 48 timer som viste nærmest null ektopisk aktivitet, kun et fåtall SVES. Forsøkte igjen med lavkarbokost for en måneds tid siden, men fokuserte da på å spise mye grønnsaker. Det gikk tre uker, hvor jeg gikk ned 6 kg, før det samme rabalderet av tusenvis av ekstraslag begynte igjen. Jeg sluttet med lavkarbokost og gikk over til et normalt sunt kosthold uten sukker og hvitt mel. Dette er en uke siden, og ekstraslagene har roet seg ned (har bare ett og annet). Men da jeg var hos legen for en uke siden, i etterkant av lavkarbokostholdet, så tok jeg kolesterolprøver, og disse var helt forferdelige. Jeg har arvelig litt høyt kolesterol (midten av 5-tallet med litt ugunstig sammensetning) - men nå var totalkolesterol på 7 og LDL på nesten 6 (HDL på 1). Legen antok at dette skyldtes kostholdet og skrev ikke ut statiner. Det skal nevnes at jeg hadde normalt kalium og kalsium på disse blodprøvene, men da hadde jeg spist mye frukt og grønt i to dager først. Jeg skal på ferie til et annet kontinent om en ukes tid, og er bekymret for å få et sånt "anfall" av tusenvis av ekstraslag når jeg sitter på flyet eller for den saks skyld er i et annet land hvor helsetjenester er enormt dyre. Jeg skulle gjerne ønsket meg litt feedback på om du tror dette skyldtes lavkarbokostholdet og at jeg slik sett ikke risikerer å få dette igjen så lenge jeg spiser normalt, og hvilke mekanismer som eventuelt skulle føre til at jeg får så mye ekstraslag. Er det ufarlig med så mye ekstraslag? Er litt urolig for at jeg skal få atrieflimmer av det. Hjertet mitt er strukturelt helt normalt (normal klaffefunksjon, kammerdimensjoner og veggtykkelser og EF >60%), har et normalt EKG både i hvile og under belastning. Har også for to år siden tatt ultralyd av halspulsårene som viser normal IMT. På forhånd takk :-)

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei og takk for detaljert historie. 

Såvidt meg bekjent er det ingen direkte sammenheng mellom lavkarbodiett og økte ekstraslag. Du har rett i at elektrolyttfortyrrelser kan forårsake rytmeproblemer, men slike elektrolyttforstyrrelser oppstår ikke etter kun noen uker med endret diett. Kroppen har enorm kapasitet hva angår kompensasjon, og klarer i lang tid å holde verdiene i sjakk. 

Jeg vet ikke eksakt hvorfor du får økt antall VES, men har noen tanker som kan være verdt å vurdere. Personer som plages mye med VES er ofte sensitive for forandringer og stress. Ting som folk flest ikke opplever noe ubehag av, kan utløse storm av ekstraslag hos de som er disponert. Det kan tenkes at det ikke er lavkarbodietten, men selve vekttapet som er årsaken. Slik du beskriver, går du ganske raskt ned i vekt. Et slikt vekttap er jo egentlig noe kroppen ikke liker. Tross alt "mister den seg selv". Det gir stress i kroppen, som igjen kan utløse mer VES. 

For å svare på dine spørsmål: Jeg synes du trygt kan reise på ferie. Sørg for å ha med medisinene dine. 

Jeg synes det er flott at du forsøker å få ned vekten. Men for din del er det nok best at du går for en forsiktig og langsiktig strategi med sakte og gradvis vekttap. Da innebærer det ikke så mye stress for kroppen din heller. 

Håper du lykkes!

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid