Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Doser på betablokkere

Er Emconcor 2,5 mg det samme som selo zok 2,5 mg. Har nettopp byttet da jeg fikk for lav puls av Selo zok. Kvinne 61 år

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Både Emconcor og Selozok tilhører klassen som heter betablokkere, og brukes ved ulike hjertesykdommer. Medikamentene er likevel ikke like og kan IKKE sammenlignes milligram for milligram. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hetetokter etter trening

Hei! Jeg er en kvinne på 65 år som ble bypassoperert for 10 år siden. Formen er fin. Hvis jeg trener ekstra hardt (puls opp til 170), så får jeg av og til hetetokter om natten og morgenen etter. Bør jeg ta det litt roligere?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. mai 2015
LHL

Hei

Hetetokter flere timer etter trening er normalt ikke et tegn på hjertesykdom. Men siden du allerede har vært gjennom en bypass-operasjon, er det grunn til å ta uvanlige symptomer på alvor. Jeg synes du bør kontakte legen din for å sjekke om alt er i orden. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lunge

Forskjellen på kols og astma

Hva er forskjellig mellom kols og astma?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. mai 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

 

Hei!

Det kan i noen tilfeller være vanskelig å skille mellom kols og astma. Derfor er det viktig å oppsøke lege for å ta en lungefunksjonstest.

Personer med astma har økt risiko for å utvikle kols, men en ren astma regnes ikke som kols. Dersom astma-medisiner ikke lenger har den effekten som er forventet, kan det skyldes at astma-sykdommen har blitt kronisk eller utviklet seg til kols.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Hjerte/kar, Rettigheter

Kan jeg få 30 % uføretrygd?

Hei Atle. Jeg har gått på AAP i litt over 4 år. Er tilbake i arbeidslivet nå (har fått et engasjement i en statlig bedrift frem til høsten 2016), Siden jeg startet har jeg gradvis har økt fra 50% til 70%. Jeg har fått dispensasjon i AAP til å jobbe opp til 80% uten å miste stønad. Mitt AAP-vedtak går ut i juni. Etter mitt siste møte med NAV forsto jeg det slik at om det var 70% jeg fant ut at jeg kunne jobbe, så var det sånn, men at jeg da ikke hadde krav på noen videre støtte. Betyr det at jeg da ikke kan søke om noen form for støtte for de siste 30% som jeg ikke kan jobbe? jeg ser at 70% er på grensen, men kan kanskje klare 80% på sikt. Fastlege er enig i at jeg ikke bør/skal jobbe 100% da jeg trenger tiden til å hente meg inn. Jeg er hjerteoperert og kjenner fort på kroppen om det blir mye og spesielt stress.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. april 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Vilkåret for å få uføretrygd i folketrygden er at inntektsevnen din er varig nedsatt med minst 50 %. Har du 40 % AAP på søknadstidspunktet, kan du innvilges 40 % uføretrygd. Det betyr at er inntektsbortfallet ditt 30 % sammenlignet med hva du ville hatt i 100 % stilling, oppfyller du ikke kravene til å få uføretrygd fra Nav.

Noen tjenestepensjonsordninger gir rett til uførepensjon ned til 20 %. Har du en slik tjenestepensjonsordning kan du søke der.

Nav har en ordning som heter tidsubestemt lønnstilskudd (tult). Er du for eksempel ansatt i 100 % stilling, men klarer bare å jobbe effektivt 70 %, kan Nav innvilge 30 % tult, som da vil dekke 30 % av din lønn. Men være oppmerksom på at mange får avslag på tult. Blant annet fordi det ikke er bevilget nok penger til ordningen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Allergi

Astma og overgangsalder

Hei. Jeg lurer på om dere kan si litt om hvordan allergisk astma påvirkes av overgangsalderen? Blir astmaen vanligvis bedre eller verre når man kommer i overgangsalderen?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 30. april 2015
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei.

 

Noen kvinner kan oppleve at de blir verre av sin astma i overgangsalderen, andre ikke, så dette er individuelt. Det er flere ulike faktorer som spiller inn, blant annet hormonstatus og vekt. Det har vært gjort noen studier på tema, men vi trenger fler studier for å konkludere med noe sikkert.

 

Lunge, Fysisk aktivitet

Trening ved emfysem

Hei .. Når en har fått påvist lungeemfysem - hjelper det med trening ? - er det lurt å presse seg ?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 29. april 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmål.

Du spør om trening hjelper ved lungeemfysem. Svaret er både ja og nei. Trening kan ikke gjøre noe med selve lungefunksjonen din. Men i hvilken grad du trener og er i aktivitet vil være avgjørende for din generelle funksjon, og hvordan du har det i hverdagen - ofte omtalt som livskvalitet.

Din subjektive opplevelse av lungesykdommen vil også bero på om du er i god form eller ikke. Et av de vanligste symptomene ved emfysem er tungpustenhet/ åndenød. Hvis du er i dårlig fysisk form, merker du det først og fremst ved å bli andpusten ved fysisk anstrengelse. Og jo dårligere form du er i, jo fortere blir du andpusten under aktivitet. Når vi trener og er aktive "øver" vi opp kroppen til å nyttegjøre seg det oksygenet vi faktisk får i oss bedre og mer effektivt, og vi kan gjøre mer før vi blir andpustne. Dette gjelder både ved lungesykdom og hos friske.

Lungesyke er også mer utsatt for infeksjoner i lungene, slik som bronkitt og lungebetennelse. Mange studier viser at lungesyke som er fysisk aktive har færre forverrelser av sykdommen, og færre sykehusinnleggelser.

Det er ingenting i veien for å presse seg litt og bli sliten når du trener, tvert om. Men det en skal være obs på i forbindelse emfysem er at noen har vansker med å få ut all luften fra lungene mellom hvert inn- og utpust- og at dette kan være en utfordring under trening siden pustefrekvensen da går opp. Mange lungesyke foretrekker derfor å trene etter intervallprinsippet. I intervallene trener en med relativt høy intensitet, og så bruker en pausene til å "puste seg ned". Intervalltreningnen kan enten være styrketrening eller utholdenhetstrening - eller begge deler.

Hvis du har trent lite fra før, kan det være nyttig å få litt veiledning - iallefall i starten. Ved kronisk lungesykdom slik som emfysem kan du få fri behadling hos fysioterapeut som har avtale med kommunen, dersom du skaffer deg henvisning hos fastlegen din.

Lykke til med treninga! Vennlig hilsen Margrethe

Kosthold, Fysisk aktivitet

Trening, muskelvekst og kosttilskudd

Hei. Jeg trener mye, men føler jeg ikke får muskelvekst men heller at muskel minker. Har diabetes type 2, er 57 år, er 186 cm høy og veier 81.kg. Hva anbefaler dere av kosttilskudd for å øke muskelmasse og for mer gevinst av mengde trening/styrke trening?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 28. april 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmål.

Siden du ikke skriver hvor mye du trener, hva du trener eller hvilket kosthold du vanligvis har, blir svarene noe generelle. Vi anbefaler ikke å bruke kosttilskudd, verken i prestasjonsfremmende eller muskelbyggende øyemed. For de aller fleste er et normalt sunt og variert kosthold mer enn godt nok for å få god effekt av treningen.

Olympiatoppen har skrevet mer utfyllende om temaet her. I artikkelen står det at restitusjonsdrikker med karbohydrater og proteiner kan være gunstig å drikke etter trening. Vær da obs på sukkermengden i enkelte drikker med tanke på at du har diabetes type 2.

Skulle vektnedgangen vedvare, vil jeg anbefale deg å kotakte fastlegen din for en sjekk.

Lykke til med videre trening. Vennlig hilsen Margrethe

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Pacemaker og turgåing med sekk

Har fått inn pacemaker i februar 2014. Kardiologen advarte mot å bere sekk idet reimen ville ligge å gnage på pacemakeren. Er det noen god metode for å unngå dette, hvordan skulle en best polstre pacemakeren slik at sekkereima ikke "gnager"? Går ut fra at det kan vere flere som vil ut og gå med sekk! Ønsker oppskrift på metoden om noen har den, tur i skog og fjell er jo "helse".

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 28. april 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for godt og relevant spørsmål.

Så flott at du er fysisk aktiv og ønsker å bruke naturen til dette!

Når det gjelder bruk av sekk etter å ha fått lagt inn pacemaker, er det spesielt den første tiden før såret er grodd en skal utvise forsiktighet med blant annet bruk av sekk.

Etter at såret er grodd og en kan bruke skulderen og armen på operert side, blir utfordringen å finne et bæresystem som ikke gir ubehag i "pacemakerområdet". I første omgang kan en vurdere om en stor rumpetaske/hoftesekk dekker behovene for turen. Jeg har funnet fram til en test, riktignok noen år gammel, som kan gi litt mer informasjon om mulige produkter

Trenger du mer volum for å ta med flere ting på tur, vil jeg anbefale å oppsøke en forhandler med god kunnskap om sekker, og som kan veilede deg i å finne fram til den beste sekken for deg. Vi er alle skapt forskjellig, og det finnes mange forskjellige typer sekker med forskjellige typer bæresystemer. På noen sekker sitter for eksempel bæreremmene tett og vil ligge nærmere halsen, mens på andre vil de ligge nærmere skuldrene. Det viktigste er uansett å finne en tursekk der tyngden skal bæres på hoftene, nettopp for å unngå gnaging over og på forsiden av skuldrene/brystkassen.

Lykke til! Håper du finner en god løsning slik at du  få flere fine turer i skog og mark!

Vennlig hilsen Margrethe

Rettigheter

Student og trygderettigheter

Hei Gutt på 18 år sliter med anoreksi .Jeg er student og er under behandling og oppfølging .hvilke trygde rettigheter har jeg .Har aldri hatt arbeidsinntekt... på forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 28. april 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Generelt gjelder at rettigheter beror på behov. Men også alder kan ha betydning. I utgangspunktet får du ikke økonomisk støtte av Nav om du fortsatt er elev i videregående skole. Det har også betydning om du bor hjemme eller i egen bolig.

Som student kan du ha krav på arbeidsavklaringspenger om du er blitt studieufør og trenger behandling for å kunne gjennoppta studiene. Studiet må være avbrudd helt. Også elever i videregående skole er i denne sammenheng studenter og kan dermed ha rett til arbeidsavklaringspenger.

Er du i en utdanningssituasjon som vesentlig avviker fra andre, er det også mulig å få støtte fra Nav til utdanning. Men først fra fylte 19 år.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Dekning av utgifter til operasjon ved godkjent yrkesskade

Hei, jeg er en mann på 52 år og jeg mistet luktesansen min totalt etter en arbeidsulykke i 1998, er det da en mulighet for meg å kunne få tilbake denne, eventuelt hva må gjøres? Under arbeidsulykken falt jeg ned fra et tak og ned i en kjeller et fall på ca 9 meter, og jeg slo hodet mitt kraftig. I forbindelse med at dette er en godkjent arbeidsulykke, har jeg da rett til å få dekket en eventuell operasjon får å få tilbake min luktesans?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 28. april 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvorvidt det er mulighet for at du kan få igjen luktesansen må besvares av lege.

Det er ikke egne regler for dekning av utgifter til operasjon for de som har godkjent yrkesskade.

Med vennlig hilsen Atle Larsen