Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Er blodtrykket for lavt?

Hei Blodtrykk 132/49, puls 58, når jeg er 69 år, kan noe være galt? Målt på apotek. Tar 20 mg. Lisinopril daglig. Røyker ikke, måtehold alkohol, kun 1-2 glass vin i uka. Bor i sør-Spania

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det målte blodtrykket er litt lavt når det gjelder undertrykket, men overtrykket er normalt også i din alder. Det er mulig at du bruker Lisinopril for en lett hjertesvikt, og da kan blodtrykket synke og bli litt lavt. Dette trenger ikke dette være farlig, men kan hos noen gi problemer med svimmelhet og øresus. Hvis du har slike symptomer kan det være grunn til å la legen vurdere medisinen på ny. Det hender også at medisiner man har brukt over flere år ikke blir dosejustert etterhvert som man blir eldre. Det hender ikke sjelden at man da opplever uventede effekter, for eksempel et lavt blodtrykk, fordi dosen er blitt for høy i forhold til behovet.

Men uansett er det eventuelt lurt å sjekke målingen av blodtrykket før man tar aksjon. Det skal heller ikke glemmes at et lavt blodtrykk som ikke gir problemer belaster hjertet lite og kan således være gunstig. Det virker som du har en sunn livsstil, og det er kjent at Middelhavskost kan være gunstig for hjrte og kar.

Fortsatt god sommer!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Cordarone og lungefibrose

Hei Jeg har nylig begynt å bruke Cordarone. Det jeg er mest redd for er at jeg skal utvikle irreversibel fibrose i lungene. Jeg er lite komfortabel med å bruke denne medisinen. Er det mange som får denne bivirkningen ? Jeg går på 200 milligram pr. dag.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Cordarone er et medikament som brukes på strenge indikasjoner. Det er meget effektivt ved enkelte hjerterytmeforstyrrelser, men kan også gi flere bivirkninger, blant annet lungefibrose, slik du nevner. Faren for å utvikle lungefibrose varierer fra 1 per 100 til 1 per 10 pasienter ved tablettbehandling. Det er på forhånd ikke mulig å forutsi hvem som får bivirkninger av denne typen. Behandlingen må styres av spesialist som har kompetanse og erfaring med slik behandling. Det vil i praksis innebære at man sjekker for blant annet den type bivirkning du nevner. Det er også viktig at pasienten som behandles gir beskjed hvis han/hun merker noe unormalt med pusten eller økt hoste. Unormal kort pust ved anstrengelser er viktig å melde fra om i tidlig fase. Det er likevel viktig å merke seg at det er et fåtall pasienter som får slik bivirkning.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Pleuroparenchymal fibroelastosis (PPFE)

Hei! Jeg har prøvd å finne informasjon om Pleuropulmonal Fibroelastose, men ikke funnet noe på nettet. Kan dere noe om dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, opg takk for spørsmålet!

Dette er en sjelden forekommende tilstand som man er blitt mer oppmerksom på de senere år. Årsaken er ukjent, men man angir at tilstanden i noen tilfeller har oppstått etter behandling med visse medikamenter, blant annet enkelte typer cellegift. Den betegnes som Pleuroparenchymal fibroelastosis (PPFE). Tilstanden består i hovedsak i dannelse av elastisk bindvev i øverste del av lungen. Dette fører til fortykkelse av pleura (lungehinnen) samt innvekst av elastiske fibre inn mellom strukturene i det normale lungevevet. Noen ganger kan tilstanden disponere for lungekollaps (pneumothorax)Tilstanden skiller seg fra de mer kjente former for lungefibrose, men klassifiseres under smme gruppe.

Lunge

Manglende avklaring av årsak til lungeplager.

Hei! Hvor kan vi søke om en bedre utredning i forhold til lungeplager? Det offentlige systemet har brukt et par år og ikke funnet diagnosen/ eller en god forklaring på stadig forverring av lungeplagene. Det trengs kanskje en mer helhetlig utredning enn å bare se på hjerte og lunger. Glitreklinikken? Andre private institusjoner med kort ventetid?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Svaret på ditt spørsmål må bli ganske generelt, da det ikke fremkommer noe om symptomer om forløp av din tilstand. Vanligvis vil man bli henvist til spesialist hvis fastlegen ikke finner ut av det. Hvis spesialisten er i tvil eller pasienten ikke er fornøyd, kan man be om å få en ny vurdering hos annen spesialist. Som regel vil lungeavdelinger ved sykehus ha den nødvendige kompetanse til å finne ut av det, eventuelt ha en plan for videre utredning ved annen avdeling eller sykehus, for eksempel et større sykehus/universitetssykehus. Noen ganger kan det likevel være vanskelig å finne ut av symptomer som kan variere mye. Observasjon over flere dager kan da være en løsning, og det kan man søke om ved Glittreklinikken hvor man kan legges inn til et utredningsopphold med en bred utredning, også tverrfaglig. Det er fastlegen eller annen spesialist som må henvise til et slikt opphold.

Det er vanskelig å gi et konkret råd, men jeg har skissert en mulig vei å gå.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Allergi

Pollenplager

Jeg har både allergi og astma, men heldigvis en "snillere" variant enn mange andre. For 2-4 år siden gikk jeg til en spesialist og "pushet pollen", dvs. økte toleransen mot bjørk, gress og midd. Bjørka regerte jeg minimalt på i fjor, men i år KAN det se ut til at sesongen blir tøffere. Bør jeg asap starte med medisiner, har aerius, eller bare se det an? PS! Liker ikke unødvendig bruk av medisiner, ei heller "sponsing" av legemiddelfirmaene!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 23. april 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Forstår ikke hva du mener med "pushet pollen" Hvis du har gjennomgått allergivaksinasjon, er det ikke alltid at man blir helt symptomfri etter endt behandling og at det fortsatt er behov for å ta allergimedisin. Dette må du kjenne på selv fordi det er individuelt. Det kommer også an på hvor i landet du bor med hensyn til bjørkepollenspredning og det er veldig væravhengig i forhold til hvor kraftig sesongen blir i de ulike delene av landet vårt. Er du usikker bør du kontakte din fastlege som kjenner til allergiene dine.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal   

Lunge, Rettigheter

Rett til psykologhjelp når jeg har KOLS?

Er det noe system på hjelp fra psykolog for oss med KOLS?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 22. april 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Personer med kols har ikke egne regler for henvisning til psykolog. Din lege må vurdere om du har behov for helsehjelp fra en psykolog eller psykiatiker og så skrive en henvisning.

Rettigheter

Rett til fri fra jobb i forbindelse med trening?

Hei, jeg er blitt blokket og stentet for ca fire uker siden og har vært sykmeldt siden da. Er nå 40% sykemedt. I begynnelsen av mai begynner jeg trening hos Hjertlaget i Stavanager. Dette blir 2 - 3 ganger i uken. Hvoran stiller det seg i forhold til arbeidsgiver den tiden som går med til dette ? Jeg regner med at jeg har rett til å delta i denne rehaben, blir dette da dekket av en eventuell sykemelding mens jeg trener på Hjertelaget ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 22. april 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du har kun rett til fri fra jobb uten trekk i lønn om du har en sykemelding. Du vil ha rett til sykemelding når treningen/rehabiliteringen skjer i regi av et offentlig helsetilbud. Du vil normalt ikke ha rett til sykemelding for å trene med for eksempel det lokale LHL laget.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Kosthold

Påvirker egg og kaffe kolesterolet?

Jeg har hatt hjerneslag og prøver å holde kolesterolet nede gjennom kostholdet. Før spisete jeg jevnlig egg til frokost, men har sluttet med det etter hjerneslaget. Men forskningen synes å være mangetydig angående hvorvidt egg bør droppes. Det samme gjelder kaffe. Frysetørret kaffe har vel ikke noe fett, og burde således være OK?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 22. april 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Eggeplomme er kolesterolrikt, men i hvilken grad dette gir utslag på kolesterolnivåene i blodet varierer mye fra person til person. Enkelte er sensitive for kolesterol i maten, men hos de fleste blir kolesterolnivåene mer påvirket av mettet fett i kostholdet enn av kolesterol.

Dette kan påvirkes av genetiske faktorer, men det kan også komme an på det øvrige kostholdet. Kolesterolet i blodet har en tendens til å øke mer som en følge av egg når kostholdet samtidig er rikt på mettet fett enn når kostholdet inneholder lite mettet fett. 

I dag er det ikke grunnlag for å forutsi hvem som er sensitive for kolesterol i maten og ikke, så her må du kanskje bare prøve deg frem. Har du høyt LDL-kolesterol til tross for annen behandling, eller har arvelig høyt kolesterol, kan det være nødvendig å begrense seg til bare et par-tre eggeplommer i uken. Siden økninger i kolesterolet ikke gir symptomer bør du kontrollere verdiene dine dersom du skulle øke inntaket av egg betydelig.

Når det gjelder kaffe inneholder pulverkaffe og filterkaffe svært lite fettstoffer, og påvirker kolesterolet minimalt. Les mer om dette her:  Kaffe – godt for hjertehelsen?

Lunge, Fysisk aktivitet, Allergi

Begrensninger ved fysisk aktivitet med lungeplager og pollenallergi

Jeg har astma/kols og i tillegg allergi mot alt mulig i luften av pollen. I de siste 2-3 mnd har jeg kjent stramming rundt brystkassen når jeg går tur. Dette begrenser mine turer. Spesielt i lette motbakker. Bruker Ventoline og Seretide som faste medisiner pluss Seebri. Tar også cetirizin allergitabletter .

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. april 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det kan være at du trenger en ny gjennomgang av din behandling for astma/kols og pollenallergi. Mitt beste råd til deg er å få undersøkt dette hos din fastlege, også for å utelukke at det kan skyldes andre ting.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal 

 

 

 

Hjerte/kar, Kosthold

Selen og Q10 for forebygging og overskudd?

Hei Jeg hadde et kraftig i infarkt og hjertestans i 2011. Lå også i koma, men det gikk bra til slutt og alt ser topp ut på tester, kan ikke se at jeg har hatt noe som helst.

Det eneste er at jeg sover dårlig, har mareritt og svetter om natten og føler meg derfor helt utslitt når arbeidsdagen er over. Er for øvrig 52 år nå. Liker å trene, men er nå alt for utslitt som sagt etter jobb. hvorfor dårlig søvn aner jeg ikke (går på Lipitor 40mg, Albyle 75mg og Atacand).

Så til spørsmålet, har lest om at selen og q10 skal være så bra. Både for å forebygge og få overskudd, stemmer det? Eller er det bare dum reklame :)

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 21. april 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Når det gjelder selen er det et sporstoff i kostholdet som bidrar til immunforsvarets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon, og er med på å beskytte cellene mot oksidativt stress. Nøtter er en god kilde til selen, samt kornvarer (men i norskdyrket korn er seleninnholdet lavt), lever fra fisk og kjøtt, tunfisk, makrell/makrell i tomat og egg. 

Mangel på selen kan være en årsak til en sjelden hjertesykdom, Keshan-syke. Om tilskudd av selen forebygger hjerte- og karsykdom blant voksne generelt er foreløpig ikke dokumentert. Dette viser en gjennomgang av 12 vitenskapelige studier med nesten 20 000 personer. Noen studier har faktisk antydet en liten økning i risikoen for type 2-diabetes i forbindelse med selen-tilskudd, men det er også usikkert.

Disse studiene er gjort med generelt friske personer, ikke personer som tidligere har hatt hjerteinfarkt eller som har for lite selen i blodet. Men å få i seg mer selen enn det man har behov for er ikke å anbefale. Anbefalt inntak for voksne menn er 60 mikrogram (100 gram hermetisk tunfisk gir mer enn dette). Mangel på selen fastsettes med blodprøve. 

Hvis man ser på forskning på Q10, har det vist seg å redusere blodtrykket i enkelte små studier, men det finnes ikke forskning som viser om tilskudd reduserer riskoen for å dø av hjerte og karsykdom eller for å få hjerteinfarkt o.l. 

Danske forskere har nylig rapportert av Q10 viste seg å ha gunstig effekt på dødelighet ved hjertesvikt (se omtale hos hjerteforeningen.dk.) Dette er interessante og lovende nyheter, men de betyr ikke at det er en "kur for alt", eller at det beskytter ved andre sykdommer, spesielt dersom man fra før av har normale verdier av Q10 i blodet. 

Du skriver at du bruker Lipitor, og det er mulig at statiner er med på å redusere nivåene av Q10 i blodet. Noen hevder å oppleve at Q10-tilskudd lindrer muskelsmerter knyttet til bruk av statiner, men grunnlaget for å anbefale dette er tynt.

Om det gir økt overskudd er vanskelig å svare på, da det er et subjektivt begrep.