Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Kunnskap om eosinofil øsofagitt

Hei! Jeg ser det stilles spørsmål om eosinofil øsofagitt på denne siden, og at dere svarer at dere ikke har noen leger med kjennskap til denne sykdommen. Jeg sliter selv med eosinofil øsofagitt, og det er veldig vanskelig å få hjelp. Jeg har vært til flere ulike ØNH-leger og gastroleger ved tre ulike sykehus. Nå har jeg nesten gitt opp....Er det ikke mulig for dere å finne ut om det er noen leger i Norge med kjennskap til denne sykdommen, og kunne gi tips om hvor vi kan henvende oss? Å gå til fastlegen hjelper ingenting.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 13. april 2015
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Takk for ditt spørsmål. Eosinofil øsafogitt har ikke fått så mye oppmerksomhet og det er derfor ikke så kjent for behandlere. Lege Knut Lundin på Rikshospitalet har skrevet en artikkel om sykdommen så han kan kanskje hjelpe deg videre. Lykke til!

Vedlagt artikkel av Knut Lundin: http://gastroenterologen.no/2012/05/eosinofil-osofagitt-en-oversett-arsak-til-svelgvansker/

 

Hjerte/kar

Deksning av utgifter til

Hei! Jeg har en klaffeil i hjertet som jeg har blitt operert for. Jeg er helt frisk og fin, men kunne tenkte meg å fikset på det stygge arret mitt. Er det mulig å få støtte til dette?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. april 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

I utgangspunktet dekker ikke det offentlige kosmetisk behandling av denne type arr. Men er det svært skjemmende og setter begrensninger på din livutfoldelse, bør du få din fastlege til å henvise deg til et offentlig sykehus som utfører slik behandling. Da får du en vurdering av om du oppfyller kriteriene for å få kosmetisk behandling.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Rettigheter

Reduksjon av uføretrygd på grunn av samboer

Hei Atle Har vært 100% uføretrygdet siden 2008 pga Kols,Emfysem og fibromyalgi så jeg klarer ikke å jobbe,så ble jeg samboer i 2013 og får 15% avkorting i min uførepensjon på grunn av samboerforhold,men lurer da på hva skjer når jeg blir singel igjen, får jeg da igjen de 15% ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. april 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

I den nye uføretrygden som kom i år, er reglene endret slik at trekket på 15 % ikke bortfaller om sivilstatusen endres fra gift/samboer til enslig. Dette er en negativ endring sammenlignet med de reglene som gjaldt tidligere. På den annen side vil gifte/samboere som får innvilget uføretrygd etter nye regler og som får en uføretrygd høyere enn minsteytelsen, ikke få noe trekk i uføretrygden. Men dette vil altså ikke gjelder deg som har uføretrygd etter gamle regler.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Lunge

Kan det skyldes bivirkning av medisinene?

Hei! Jeg har kols, astma, pollenallergi og epilepsi og bruker medisiner daglig . Jeg har vært anfallsfri i snart ett år, men mavekramper og hodepine har tatt over. Lurer på om dette har noe med medisiner man bruker? Hva bør man gjøre for å holde balansen mellom epilepsi og kols? Med vennlig hilsen

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er vanskelig å si hva som er årsaken til dine plager. Når man bruker flere typer medisiner kan det være lurt å undersøke om noen medisiner eventuelt reagerer med andre medisiner du bruker. Det kan legen lett finne ut ved å sjekke legemiddelinteraksjoner. Men ofte skyldes plagene medisiner som man ikke tolererer så godt. Noen ganger kan det hjelpe å endre medisindosen, andre ganger å forandre på medisinen.

Men det er også mange andre mulige årsaker til hodepine og magesmerter som det ikke er mulig å komme nærmere inn på her. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Allergireaksjon på støv

Hei! Jeg har pustet inn for mye støv fra anleggsvirksomhet og har nå blitt allergisk. Hver gang jeg puster inn støv, får jeg alvorlige allergiske reaksjoner og føler meg syk. Jeg lurer på om man kan skylle lungene for å fjerne støv og føle seg bedre. Har sett at dette finnes i noen sykehus.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Du opplyser ikke hva slags støv som du inhalerer i forbindelse med jobben, og om det utvikler seg astmasymptomer, eventuelt hoste eller feber, eller kanskje en reaksjon som merkes fra hele kroppen. Hvis du reagerer med allergisk reaksjon hver gang du puster inn støvet, bør trolig dette utredes videre av en spesialist med kompetanse på yrkesrelaterte lungesykdommer. Bedriftslegen bør orienteres tidligst mulig.  Det virker imidlertid som det viktigste er å unngå videre inhalasjon av støvet som skaper denne reaksjonen hos deg.

Lungevask brukes på sjeldne indikasjoner og særlig ved en tilstand hvor det hoper seg opp store mengder med sekret som dannes i lungene (såkalt alveolær proteinose). Jeg har dessverre ikke funnet at dette brukes ved tilstander hvor det er inhalert støv.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Rettigheter

Ulønnet omsorgsarbeid

Hei Min mann er syk (kols astma epilepsi...og trenger hjelp heletiden.Jeg har aldri hatt anledning til å gå i lønnet arbeid.Nå er jeg syk og lurer på hvilke trygde ytelser har jeg krav på? mvh

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 06. april 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Har du mottatt omsorgslønn fra kommunen, kan du ha rett til sykepenger. Er din inntektsevne på grunn av sykdommen varig nedsatt med minst 50 %, kan du etter hvert ha rett til uføretrygd. Det er også en ytelse som heter arbeidsavkalringspenger (AAP). Du kan få AAP når din arbeidsevne er nedsatt med minst 50 % og du enten trenger medisinsk behandling eller arbeidsrettede tiltak for å komme i inntektsgivende arbeid. Ut fra opplysningene du gir er usikkert om du oppfyller kravene til å få AAP.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Lymfangioleiomyomatose

Har dere en oversikt over leger som kan mye om lymfangioleiomyomatose? Jeg har denne sykdommen og skulle gjerne snakket med en spesialist på feltet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Lymfangioleiomyomatose er etterhvert blitt en ganske godt kjent diagnose blant lungespesialister. Det sikreste er nok å kontakte en lungeavdeling ved et av de større sykehusene, for eksempel Oslo Universitetssykehus eller et av de andre universitetssykehusene hvor man har mest erfaring med denne tilstanden som ikke er så hyppig forekommende.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Kosthold

Peanøttsmør ved høyt kolesterol

Hei Kan barn og voksen i familie med arvelig høgt kolesterol og høge lipoprotein a verdiar trygt bruke økologisk peanøttsmør ( 99,3 % peanøtter, fett: 48,9 - metta fett 6,8 ) som pålegg i kvardagen ? Brukar sjølvsagt også andre (magre) pålegg.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 26. mars 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei! Peanøttsmør som pålegg og/eller erstatning for smør kan dere trygt bruke. Det er en næringsrik kilde til blant annet enumettet fett. Peanøtter er egentlig ikke en "ekte" nøtt, men en belgfrukt. I likhet med nøtter har peanøtter en gunstig effekt på mange risikofaktorer, inkludert blodlipidene.

Peanøttsmør kan varieres med f.eks. mandelsmør, helst uten tilsatt salt.

Hjerte/kar, Lunge

Hvordan leve best mulig med hjerte- og lungesykdom?

Jeg har pollenallegi, hjertefeil (feil i venstre grenkammer) og kols/emfysem (50 % lungekapasitet). Hva kan jeg gjøre for å leve best mulig?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hjertesykdom og kols/emfysem forekommer ofte samtidig og kan gi pusteproblemer som gir nedsatt fysisk kapasitet som kan påvirke livskvaliteten. Imidlertid er det vist at det lønner seg å holde seg fysisk aktiv og gjerne trene på en måte som er tilpasset tilstanden. Det er vist at man da har klart mindre plager enn hvis man er lite aktiv. Det gjelder også å forebygge forverrelser, fordi dette ofte kan gi langvarige tilbakeslag. Jeg tenker da på forebygging ved å få satt influensavaksine hver høst og gjerne sikre seg med lungebetennelsevaksine (Pneumovax) med 5-8 års intervaller. Jeg går ut fra at dine medisiner er best mulig innstilt i forhold til både hjerte og lunger samt allergi. Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Dårlig form. Hva er årsaken?

Lurer på hvorfor en blir tungpustet når en sitter og skal opp å gå? Og når en går trapper da må en kvile en stund før en går opp trappen videre? Har Astma og allergi, men får ikke den oppfølging som andre som har for samme type lungesykdom. Hva skal jeg gjøre, blir ikke tatt på alvor.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Tung pust kan skyldes at luftveiene er trange, for eksempel ved astma som ikke er godt regulert, dessuten ved flere andre tilstander som for eksempel kols, hjertesvikt, hjerteflimmer. Det krever ekstra energi når man beveger seg. I trapper løfter man også kroppen oppover i tillegg. Da må man puste enda mer for å tilføre ekstra oksygen til musklene. Det er ikke uvanlig at man må hvile etter å ha startet opp å anstrenge seg. Det blir som regel lettere når man da starter opp igjen. 

Jeg forstår at du ønsker å få vite hva dette kan skyldes. Man kan påvise om dette er unormalt ved å undersøke med spirometri og EKG, og aller best med en belastningstest hvor man samtidig kan utføre målinger av lunge- og hjertefunksjon. Kanskje du bør spørre legen om henvisning til dette hvis det ikke kan gis noen god forklaring på årsaken.