Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

asasantin

Hei tilleggsopplysning til ref 38157. Jeg glemte å si at jeg også bruker Asasantin, altså Cozzar, lipitor og Asasantin. Kolestrol total er under 4, litt for høyt av det dårlige kolestrolet likevel. Beklager forglemmelsen 😊 Mvh Kirsten

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. desember 2018
LHL

Asasantin

Lunge

Astmadød

Kan barn/voksne dø av astma? Hvor ofte skjer dette?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. desember 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er mulig, men med dagens behandlingsmuligheter er det svært sjeldent. Vi har dessverre ikke noe eksakt tall.

Vennlig hilsen Grethe

 

 

 

 


At det er mulig men at det med dagens behandlingsmuligheter heldigvis er svært sjelden.


Hvor ofte er vanskelig å si men det er ikke snakk om mer et noen få.

 

Lunge

Individuell medisinering ved astma

Har brukt Seretide diskus 50/100 i ca. 20 år. Kun brukt den en gang om dagen da jeg egentlig ikke liker å stå på medisiner, men ser nå at den egentlig kun virker i 12 timer.
1)Er deg uheldig for kroppen at jeg har brukt medisinen på denne måten og at jeg fortsetter med det? Har hatt god kontroll på astmaen sånn. 2)Har noen ganger glemt medisin noen dager og har da blitt litt pipete i brystet. Kan man man kan teste innimellom om man klarer seg med for eksempel ventoline? Eller bør man bruke på livstid?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. desember 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Du har brukt en lav dose av Seretide gjennom mange år men så lenge du har hatt god kontroll på symptomene så viser det at dosen har vært tilstrekkelig og det er det man prøver å oppnå med astmabehandlingen. Da har kroppen det aller best også! Seretide inneholder to ulike virkestoff- kortison og langtidsvirkende beta2-agonist som er en mye brukt kombinasjon. Det er den langtidsvirkende beta2-agonist delen som virker i ca 12 timer når den ikke tas regelmessig. Du har tatt den en gang om dagen, altså regelmessig og da oppnås effekt hele døgnet. Seretide er en type astmamedisin som skal brukes regelmessig hver dag. Noen føler seg trygg på å redusere på astmamedisinene i gode perioder, som f.eks om sommeren. Få en ny gjennomgang hos fastlegen din og diskuter hvordan du kan prøve deg ut med medisinering framover. Testingen blir i så fall å prøve seg fram.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Hjerte/kar

Blodprøver og blodfortynnende

Jeg er kvinne 75 år, normalvektig, trener kondisjon og styrke, god form. For ca 12 år siden hjerneslag, ingen plager nå. Fjernet godartet polypp i tolvfingertarmen i aug, mistet litt blod,. Er i Spania nå, og har tatt div. blodprøver her. Noen utenfor ref.verdi Blodpr er 12, hematocrito 36,1. Det jeg er bekymret for er at den siste måned har leucocitos endret seg fra 4,22 til 3,53, Og P-LCR er 48,3 . Jeg bruker Cozaar, lipitor . Bør jeg bekymre meg for leucositter og lcr? Kirsten

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. desember 2018
LHL

Du forteller at du fjernet en godartet polypp i tolvfingertarmen. Polypper er svært sjelden i tolvfingertarmen, men et hyppig funn i tykktarmen. Kan det ha vært i tykktarmen?

Asasantin som du bruker etter hjerneslaget kan gi blødninger. Du bruker litt andre benevninger enn det vi norske leger er vant med, men jeg tolker disse spanske forkortelsene slik at du har både litt lavt antall hvite blodlegemer og litt få blodplater. Blodprosenten din er og lett nedsatt.

Jeg synes absolutt du bør kontrollere disse blodprøvene videre, og eventuelt må du på ny undersøkes for å utelukke at det ikke er et sted i kroppen du blør fra - først og fremst tror jeg ny tarmundersøkelse kan være aktuelt.

Hjerte/kar

hjertebank hos yngre

Heia! Jeg er en jente på 31 år,og jeg har hatt uregelmessig hjerte rytme,plutselig banker hjerte mitt fort å i utakt,nesten som det vibrere. Æ blir svimmel,utmattet og får vondt i nakken.. det skjedde med meg nettop og jeg sprang etter bussen å stresset på vei til jobb..dette skjedde sjeldent før men jeg får det oftere nu! Kan det være hjerteflimmer? Æ leste på nett at de fleste har det i 60 års alderen.. men æ må nokk innrømme at æ har dårlig kosthold,liter trent. Men jeg veier 53 kg og 160 høy

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Episoder med hjertebank og uregelmessig hjerterytme er noe svært mange, også yngre personer, opplever fra tid til annen. Det virker ofte skremmende, og det i seg selv kan gjøre at man føler seg uvel. Allikevel synes jeg det er naturlig for deg at du undersøker dette litt videre. Fastlegen kan gjøre en vanlig undersøkelse med å kjenne på puls, lytte på hjertet ditt med stetoskop og ta et EKG. Etter å ha gjort disse undersøkelsene må han så ta en avgjørelse om du bør henvises videre til hjertespesialist for blant annet å gjøre registrering av hjerterytmen gjennom et døgn, og eventuelt også ultralyd av hjertet.

Hjerte/kar

Blodtrykk og anspenthet

Hvor mye høyere kan blodtrykket bli alene av den grunn at man er urolig på undersøkelsestidsounktet? Med urolig mener jeg ikke helt panisk, og heller ikke så vidt merkbart berørt, men middels urolig. Kan det sys.blodtrykke i slike situasjoner stige med 10-15?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Det systoliske blodtrykket("overtrykket") er den delen av blodtrykket som er mest påvirkelig av ytre faktorer, og som stiger under aktivitet og i stressende situasjoner.

En økning på 10-15 mmHg i en situasjon som oppleves lett spent er ikke veldig mye.

Det er veldig stor variasjon fra person til person i hvor mye det systoliske blodtrykket påvirkes av slike faktorer, og den enkelte trenger ikke alltid selv å oppleve det slik at hun/han er så påvirket i situasjonen.

Hjerte/kar

høyt blodtrykk hos barn

Hei Mitt barn fikk på en måling konstatert at blodtrykket lå i lvre normalområde. Normalvektig. Ingen sykdommer. Vil man på bakrunn av at blidtrykket ligger i lvre normalområde kunne si at det nok kan foreligge en økt risiko for å utvikle høyt , behandlingstrengende blodtrykk når barnet blir eldre? Kan målingen være et resultat av at barnet var litt engstelig for å være hos legen?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Et blodtrykk i øvre del av normalområdet hos et barn er det naturlig å kontrollere med senere målinger. Dog er dette normalområde, og sannsynligvis liten grunn til å bekymre seg for. Et klart for høyt blodtrykk hos barn er sjelden, og vil oftest føre til at man undersøker at der ikke foreligger noen forandringer i nyrer/binyrer eller andre organer som kan vær forklaring på det høye blodtrykket.

Hjerte/kar

Ekstraslag og hjertebank

Jeg har endel ekstraslag..ca 600 på 5/6 døgn..og har og iblant høy puls ..har og venstre frekvensavhengig grenblokk og inkomplett høyre grenblokk også høyre grenblokk også..kan jeg bruke Bailine? ..slike strømpads som trener muskler evt strammer opp..? Samme med bekkenbunntrening? Pga apotek var usikker på dette...og ang mine ved og sves på 500 pluss ekstraslag..er det mye? Pga føler det er økende tross 50 mg selozok.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

5-600 ekstraslag/døgn er ikke veldig mye, og har vanligvis ikke negativ virkning på hjertefunksjonen. Dersom det øker på til flere tusen ekstraslag/døgn så kan det påvirke hjertefunksjonen, og i enkelte slike tilfelle vil man da prøve å gjøre såkalt ablasjonsbehandling hvor man svir av de punktene i hjertet som utløser ekstraslagene.

Bruk av strømpads for å stramme opp muskler eller bekkenbunnstrening kan man ikke regne med har noen innvirkning(hverken i positiv eller negativ retning) på tilstanden med ekstraslag.

Din tilstand med både venstre og høyre grenblokk, samt økende mengde ekstraslag, tilsier at du skal kontrolleres videre hos hjertespesialist.

Lunge

Emfysem

Blir en sykemelt ved påvist Emfysem

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Emfysem er en tilstand hvor en større eller mindre del av lungene ikke fungerer. Hvis dette omfatter større deler av lungene bvil man oppleve betydelig grad av tunpustethet.

Det er hvor uttalte plager man har av tilstanden emfysem, og i tillegg hva slags type (tungt?) arbeide man har, som avgjør om det er grunn til sykemelding. Vanlige arbeidsoperasjoner forverrer ikke tilstanden emfysem.

Hjerte/kar

små nyrer

Ved mistanke om prolaps i ryggen ble jeg sendt på MR. Det ble konstantert prolaps i ryggen . Som bifunn ble det registrert muligens reduserte lengde på mine nyrer. Jeg har bestandig hatt fine verdier på blodprøver angående nyrene. Jeg har aldri har røyket og er avholds. Bruker kun medisinen 4 mg candersartan. Blodtrykket mitt er 115/75. Er 160 høy, spinkel og bruker 35 i sko.Jeg tenker en del på dette. Er dette noe som bør følges opp videre, eller er det slik at noen mennesker har mindre nyrer ?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Nyrene er et organ med stor reservekapasitet, og som du sikkert vet klarer mange seg med en nyre. Nyrenes størrelse varierer noe fra person til person. Jeg tenker det må være betydelig redusert størrelse på nyrene dine før dette er noen grunn til å undersøke videre. Blodprøver er en god måte å undersøke om funksjonen i nyrene er normal, og det er jo tilfelle hos deg. Et relativt lavt blodtrykk bidrar og til å beskytte nyrenes funksjon, og du har et veldig fint blodtrykk.