Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Allergi

Allergisk medikamentreaksjon.

Min mann fikk en voldsom allergisk reaksjon etter å ha brukt Esbriet i 3mnd. Utslett i ansiktet .. Hals og hender. Har hatt en pause på 14 dager nå .. Smerter i sidene (brenner) er begynt å komme tilbake ? Er veldig fortvilet , vanskelig å komme i kontakt med behandlene lege . Hva gjør vi ? Mvh, fortvilet kone .

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ved en allergisk reaksjon er det viktigste å stoppe helt med medisinen. Det kan ta tid før stoffet er ute av kroppen og reaksjonen fra kroppen går helt tilbake. Andre forhold, som for ekesempel noen typer medisiner som tas samtidig, kan også påvirke utskillelsen.        I det enkelte tilfellet anbefales det å søke legen, enten spesialisten eller fastlegen, som kjenner tilstanden best og kan gi råd tilpasset den enkelte.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar

Blodfortynning ved atrieflimmer

Hei Jeg har fått konstatert hjerteflimmer (3 år siden), som kommer og går (korte perioder) . I det siste har det kommet oftere (opp til 1 pr dag), og puls er da opp i 140 pr min (har puls klokke). Varigheten er kort, men har to ganger i det siste måneden vært oppe i 1 til 3 timer. Hvile pulsen min ligger mellom 50 og 60 normalt, og blodtrykket mitt er normalt 132/80. Jeg har vært under kolesterol behandling i 5 år pga arvelig høy kolesterol, men verdiene der er under anbefalt grense. Vekt 87 kg og høyde 184 (Alder 54). Trener jevnlig (løper også trapper som ekstra trening :-) ). Min far hadde flimmer (døde av noe annet da han ble 74) og min bror har flimmer, så det er familiært. Pga økt hyppighet (hjerteromling eller høy puls) tenker jeg stadig på at jeg muligens bør ta Pradaxa. Jeg gikk på det for 2 år siden frem til utredning på Ullevål, men da hadde jeg ikke flimmer så ofte, og de mente jeg kunne slutte med det (hadde ingen bivirkninger). Skal snart til lege, og da lurer jeg på om du mener at jeg bør be om en ny utredning, og få Pradaxa i mellomtiden (pga risiko for slag)

Les svaret

LHL svarer

Besvart 23. mars 2015
LHL

Hei

Takk for godt spørsmål og detaljert informasjon. 

Hvorvidt en pasient med anfallsvis flimmer skal behandles med blodfortynning (feks Pradaxa), avhenger av hvor høy risiko vedkommende har for hjerneslag. Det er utarbeidet avanserte risiko-scoringssystemer for dette. En av de mest brukte heter CHADS-VAS-score. Du kan selv plotte inn dine verdier i skjemaet her, og finne ut om du skal ha blodfortynning eller ikke: http://www.chadsvasc.org/

Jeg har brukt informasjonen du har gitt meg over, og kommet frem til at du har en score på 0 (null). Det betyr at du ikke har noen økt risiko for hjerneslag, og sånn sett ikke trenger behandling med blodfortynning. 

Så skal det sies at disse skjemaene er basert på statistikk, og det må likevel gjøres en individuell vurdering i hvert enkelt tilfelle. Dette er en jobb for din lege/kardiolog. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svimmelhet ved diabetes

Svimmelhet og tung hode ved diabetes 2. Hva kan jeg gjøre

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være mange årsaker til svimmelhet og tungt hode. Både sykdommen selv, og visse medisiner kan gi slike plager. Du bør snakke med fastlegen for å finne årsaken hos deg. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Atrieflimmer til tross for betablokker

Jeg har fått utskrevet SeloZok av fastlegen for å forebygge hjerteflimmer. Føler at anfallene er kommet oftere etter bruk av Betablokker og når pulsen er lav, eks. om natten. Bruker 1x50mg. Anfallene varer fra 12-48 timer og går tilbake i Sinus av seg selv. Har vært på alle hjertetester, ultralyd etc. - ingen feil på hjertet og i superform. For aldri anfall når jeg trener eller går. P.g.a Betablokk så er pulsen varierende fra 80-100 under anfallet og det er bra når pulsen ikke går høyere. Er forøvrig henvist til Ablasjon på Feiring og det gleder jeg meg til.

Så til mitt spørsmål: Kan bruk av betablokker utløse flimmer når pulsen er lav ? Er det heller en fordel å ta Betablokk når anfallet kommer - dette for å redusere pulshastigheten ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Iblant opplever pasientene at de fortsetter å få atrieflimmer selv om de bruker betablokker. Noen pasienter får anfall med flimmer hvis pulsen blir for lav, noe som er tilfelle ved bruk av betablokker. Hør med legen din om du heller kan bruke et medikament som heter flekainid for å forebygge anfallene. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker ved sick sinus syndrom

Hei, jeg har tatt 24-timer holter EKG: Det viser at at pulsen varierer fra 30 til 141 slag per minutt og det forligger betydelig innslag av sick sinus.Flere episoder med stor avstand mellom 2 hjerteslag,den lengste er observert på 3,08 sekunder."Sick sinus syndom påvist." Har fått tilbud om å implantre pacemaker, men jeg er ikke sikker Hvis jeg ikke implanterer pacmaker hvile konsekvenser kan det få bortsett fra svimmelhet eller besvimelse? Kan hjerte stoppe helt? Kan Hjernen ta skade? Hva ville være anbefalingen fra dere?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Sinusknuten er et område i hjertet som bestemmer hjertets pulsfrekvens. Hvis dette området blir sykt, kan pulsen ble både for høy, og for lav. Det er vanlig å anbefale pacemaker i en slik situasjon. Faren ved sick sinus syndrom er at pausen mellom to slag kan bli så lang at du besvimer. Dette kan skje når som helst. Og hvis det feks skjer når du kjører bil, kan det være livsfarlig. Både for deg og for andre rundt deg. Jeg synes du skal følge anbefalingen fra legene dine. Hvis du likevel er usikker, har du rett til å be om en second opinion hos en annen spesialist. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening etter perimyokarditt

Hei! Har vert innlagt på SUS 02.03.2015 til 06.03.2015 hjerteavdeling på grunn av smerter i brystet.Er mann på 54 år har inntill innleggelse trent 2-3 ganger i uka+sykklet til jobb. Har tatt ultralyd av hjertet,MR med kontrast av hjertet og CT med kontrast av blodårene ingen plakk i årene.Fant ingen feil på hjertet.Legene har gitt meg diagnosen Perimyrocarditt.Siste gang 12. 03. 2015 ble troponinen målt den var 53 på sykehuset var den 62. Spørsmålet mitt er hvor lang tid tar det før jeg er helt frisk og kan jeg gå tur med en hastihet på 6-6,5 km/t

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Prøvene dine indikerer at betennelsen (og den påfølgende skaden) har vært svært beskjeden. Dette er gode nyheter. Generelt sier man at det er trygt å trene når Troponin-nivåene har normalisert seg. Det kan ta alt fra noen dager, til noen uker. 

Lykke til videre!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Marevan før ablasjon

Jeg skal til Feiring for ablasjon etter noen år med anfall av hjerteflimmer. I den anledning er jeg henvist til å behandles med Maravan i 6 uker. Har hørt mye negativt om Maravan, men fastlegen sier at dette er trygt. Ønsker bare en bekreftelse på dette, slik at jeg kan vær trygg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er avgjørende med forbehandling med blodfortynnende medisin før ablasjon av hjerteflimmer. Marevan brukes til dette. 

Du kan trygt stole på fastlegen din. Marevan er et gammel, velkjent og velutprøvd medikament, som er svært trygt hvis brukt riktig. Det er viktig med tett kontakt mellom deg og fastlegen din mens du bruker marevan. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dårlig form etter pacemaker

Hei Wasim Har fått satt in pacemaker etter diagnose av block 2,. 45 år gammel og ganske godt trent,. fotball ski,,mm..etter å ha satt inn pacemaker føler jeg at jeg er blitt i mye dårligere form under løping, ski gåing osv.. får melkesyre fort i beina...noe jeg aldri fikk før. begynte å trene raskt etter inngrepet, men kommer liksom ikke i form igjen.... stemmer dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det du forteller kan godt stemme, og det kan godt skyldes pacemakeren. Men dette må vurderes av en kardiolog. Dagens pacemakere er svært avanserte og har mange innstillinger og justeringsmuligheter. Det kan hende innstillingene må endres for å tilpasse bedre ditt aktivitetsnivå. Du bør kontakte avdelingen som satte inn pacemakeren, for å komme til en kontrolltime.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker ved ventre grenblokk

Jeg har en hjertefeil i venstre grenblokk og evt. dyssynkron ventrikkelkontraksjon samt at jeg har kols/emfysem med 50 % lungekapasitet. Bør jeg ha en pacemaker ? Hva skjer dersom jeg må ha en operasjon? Tåler jeg det ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å svare på spørsmålene dine da jeg ikke har nærmere informasjon om helsen din. Venstre grenblokk er ikke i seg selv noen indikasjon for pacemaker. Hvorvidt du skal ha pacemaker, avhenger av flere ulike faktorer som kardiologen din må vurdere. 

Når det gjelder operasjon, så avhenger også det av flere ting enn lungekapasitet. Det er en faktor som tas med i vurderingen, men også andre ting tas i betraktning. En lungekapasitet på 50% er ikke i seg selv utelukkende fra operasjon. 

Mvh

Wasim Zahid