Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Kompresjonsstrømper ved pulmonal hypertensjon

Vil en person med pulmonal hypertensjon kunne få større plager hvis vedkommende begynner med kompresjonsstrømper (for åreknuter og det er ingen tydelige væskeansamlinger i benene), da enda mer væske vil kunne samle seg i lungene? Er det i det hele tatt noen forhåndsregler man bør ta med kompresjonsstrømper og pulmonal hypertensjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ingen fare i å bruke kompresjonsstrømper ved pulmonal hypertensjon. Husk å ta dem av om natten. De eneste pasientene som ikke bør bruke kompresjonsstrømper er de som har svært dårlig sirkulasjon i bena grunnet forkalkede og trange arterier. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medisinering ved atrieflimmer

Jeg har hatt periodisk atrieflimmer i et års tid. Først enkelte netter, nå hyppigere og oftest på dagtid. Med pulsklokke (sengeliggende) fant jeg sterkt varierende puls opp til 156. Fastlegen sa bare at det ikke var farlig. På forespørsel om evt. slagfare ga han meg resept på acetylsalicylsyre 75 mg. Ved besøk på legevakten fikk jeg flimmer. De sendte meg til akutten på sykehuset Øf, hvor EKG ble tatt. Fikk resept på Apixaban (5 mg X 2) og Metoprolol (25 mg/dag). Apixaban fungerer greit, men jeg ser ikke noe nytte i Metoprolol som anvist. Fastlegen sa da at jeg kunne ta mer, og evt. bare ved anfall. Jeg foreslo kontakt med kardiolog, men han mente en slik ikke kunne gjøre mer enn han selv. Så har jeg forsøkt meg frem selv - etter pakningsvedlegget. Nå tar jeg bare 100-200 mg Metoprolol når flimmeret oppstår (ved puls under/henholdsvis over 100). Det ser ut til å sette ned pulsen i løpet av noen timer (iPhone Heart Rate app). Jeg synes tilstanden er plagsom: Kan det gjøres noe mer med dette? Kan noen veilede meg i hva jeg kan gjøre videre? Bedre medisin enn metoprolol? (Jeg er 79 år gml. pensjonert biokjemiker).

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ved periodisk atrieflimmer er det to behandlingsprinsipper som må i varetas. Det ene er blodfortynning for å redusere risikoen for hjerneslag, og det andre er såkalt rytmekontroll. Det betyr å redusere antall perioder med atrieflimmer (jeg antar her at at du mellom anfallene med flimmer har normal sinusrytme). 

Apixaban er en blodfortynner som er viktig for å forebygge slag ved atrieflimmer. Den skal du derfor fortsette med. 

Når det gjelder rytmekontroll, kan man bruke metoprolol. Det vanligste er å bruke den fast, for å hindre at et anfall oppstår. Men mange bruker den også i forbindelse med selve anfallene, for å redusere farten på hjertet under anfallet. 

Endel pasienter opplever at metoprolol ikke er tilfredsstillende behandling. Da kan det være en ide å bytte til et medikament som heter flekainid. Denne kan brukes både fast (for å hindre at anfall med flimmer oppstår), men også kun under anfall for å få det til å gå over igjen. Ofte må det en kardiolog inn i bildet for å få dette medikamentet, men det kan hende fastlegen også kan ordne det. Spør ham om dette!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Lunge, Fysisk aktivitet

Turer tilrettelagt funksjonshemmede

Hei, Kanhende et litt "på kanten" spørsmål. Men, foturer og andre aktivitetsferier er "in" for tiden. Spørsmålet mitt går på om dere evt. vet om noen som arrangerer slike turer,og som en som er litt "treg" grunnet godt nedsatt lungefunksjon kan delta på uten å føle seg som en "sinke". Dette burde jo være midt i blinken for oss lungesyke som fortsatt har glede av fotturer/sykkelturer , Ville vært midt i blinken for oss skulle jeg mene. Men, ikke lett å finne noe i jungelen av turer. Kjenner dere til noen ? På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 20. mars 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og tusen takk for gode spørsmål- og ikke minst inspirerende innspill! Og det er absolutt ikke noe "på kanten" spørsmål. Ingen vits i å messe om hvor viktig fysisk aktivitet er hvis en ikke får gjort noe med det! :-)

For det første vil jeg selvfølgelig anbefale deg å kontakte ditt lokale LHL-lag. Kanskje de har planer om å gjennomføre en aktivitetstur tilrettelagt folk med nedsatt fysisk kapasitet? Mange av våre lokallag har også faste ukentlige turgrupper hvor turmålet og belastningsgrad kan variere.

For lengre turer, enten på egen hånd eller i gruppe vil jeg anbefale deg å gå inn på nettsidene til Den norske Turistforening. Der har de en egen side som heter "tur for alle" hvor du kan finne relevant stoff. Her er lenken til nettsiden: DNT- Tur for alle

Jeg har dessverre ingen oversikt over aktører som arrangerer tilpassede aktivitetsturer til utlandet. Men jeg vil ta med meg dine innspill videre, og se på om det er noe vi i LHL kan gjøre for å legge til rette for lengre turer/aktivitetsferier tilpasset de med nedsatt fysisk kapasitet.

Lykke til videre med søket etter tilrettelagt tur! Vi tar med dine innspill videre.

Vennlig hilsen Margrethe Sellæg

 

 

 

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Fysisk aktiv på jobben

Hei, Jeg jobber som fysioterapeut i bedriftshelsetjenesten Stamina Helse. Fikk et tips om at dere kanskje kunne besvare et spørsmål for meg. Jeg har blitt kontaktet av en ansatt med hjerteproblematikk (kjenner dessverre ikke diagnosen). Han var ute etter erfaringer med Kontormølla og hjertesykdom (tredemølle under kontorpulten). Økt aktivitetsnivå er jo å anbefale på generelt grunnlag. Her blir det jo et lavt tempo, så jeg var ikke like sikker på helseeffekten på hjertet. Kan du si noe om det?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 20. mars 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmål.

Stadig mer forskning understøtter at de som greier å være fysisk aktiv jevnt gjennom dagen, helst minst 30 minutter med moderat intensitet, har helsemessig gunstig effekt av dette i forhold til en rekke livsstilsykdommer, herunder hjerte- og karsykdommer. Det er ikke anbefalt å sitte rolig mer enn 40-45 minutter om gangen, og det anbefales å ta korte pauser på 5 minutter hvor en reiser seg, går en runde, og kanskje også står og jobber. Greier en å være i aktivitet i lengre tid / og eller med høyere intensitet vil helseeffekten øke, men da selvfølgelig innen rimelighetens grenser.

Hvordan en innretter seg  i forhold til å oppnå sine 30 minutter om dagen, må nesten bli opp til hver enkelt og også i forhold til jobbsituasjon. Vi har ingen egenerfaring med det, men å ta i bruk en tredemølle på jobb under kontorpulten kan sikker være et tiltak å vurdere, så fremt en selv eller andre ikke blir genert av støy, og at det er mulig å gjennomføre tilfredsstillende rengjøring. 

Vennlig hilsen Margrethe Sellæg 

Allergi

Eosinofil øsofagitt

Hei Vi har en sønn som er allergisk og har den sjeldne diagnosen eosinofil øsofagitt, som er allergi i spiserøret. Kronisk betennelse. Er det noen av deres leger som har kompetanse på denne sykdommen?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 19. mars 2015
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei.

LHL har ingen leger som jobber spesifikt med dette. Vil anbefale at du tar kontakt med fastlege og ber om henvisning til barnelege med kompetanse på allergi eller til øre-nese- hals lege for videre oppfølging.

Lykke til.

Allergi

Pollenallergi og pollen fra kjæledyr

Hei!
Jeg har pollenallergi og har alltid vært nøye med å unngå å dra pollen inn i huset når det er mye spredning, men dette er det ikke alltid like enkelt å få til. Når jeg har vært ute og luftet hunden, skifter jeg klær og skyller/vasker håret mitt. En god venn av meg sa at jeg også burde skylle hunden min. Kan det ha noe betydning?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det kan ha stor betydning at også kjæledyret får skylt bort pollenkorn som lett fester seg i pelsen. Mange har også hunden i sengen om natten og da kan plagene bli ekstra ille med pollen i sengetøyet og tett opp til ansiktet. Følg rådet til vennen din og se om det hjelper!

 Lykke til!

 

Allergi

Pollenallegi og allergivaksinasjon hos barn

Hei!
Jeg har et barn på 9 år som har vært plaget med bjørkepollen siden han var tre år. De siste årene har symptomene bare blitt verre og verre. Han har prøvd alle typer allergitabletter, nesespray og øyendråper, og han har fortsatt så mye plager at det hemmer han mye i det daglige på vårparten. Han er sliten og trøtt og får stort fravær fra skolen. Han har to eldre søsken med astma. Hva kan vi gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

 Han kan være en kandidat til allergivaksinasjon. En slik behandling går over flere år, slik at din sønn må være motivert for behandlingen. Allergivaksinasjon går ut på at små doser med ekstrakter av bjørkepollenallergenet sprøytes inn under huden. Man starter med en liten dose og trapper opp til en maksdose gjennom ukentlige injeksjoner. Opptrappingsfasen varer i ca 8 uker, deretter gis maksdosen hver 8. uke i 3- 5 år. Denne behandlingen skal gjøre at kroppen utvikler toleranse mot det han er allergisk mot. Mange, om ikke alle, og spesielt barn har god effekt av allergivaksinasjon. Kontakt fastlegen for samtale og eventuell henvisning videre med tanke på en slik behandling.

 Lykke til!

 

Allergi

Pollenallergi og eksamen

Hei!
Jeg er student på høyskolenivå og sliter veldig på våren på grunn av min pollenallergi som kommer samtidig med mange viktige eksamener. Jeg blir veldig trøtt og ukonsentrert, noe som er en dårlig kombinasjon med studier. Finnes det noen muligheter for tilrettelegging slik at jeg kan prestere bedre på skolen?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

De aller fleste skolene på universitets- eller høyskolenivå, har et tilrettelagt tilbud til de som blant annet er allergiske mot pollen med utvidet eksamenstid. Sjekk ut med din skole hvilke regler de praktiserer og hva slags dokumentasjon som trengs. Ofte er fristen for å søke slik tilrettelegging mange måneder før eksamen. Det er også en selvfølge at du må dokumenter via legeattest at du er pollenallergisk i den aktuelle perioden.

Lykke til!

Allergi

Bjørkepollenallergi og kryssreaksjoner på andre trepollensorter

Hei Jeg har allergi mot bjørk, men opplever å ha symptomer fra øyne og nese lenge før bjørkepollen blomster. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Mange med en allergi mot bjørkepollen, reagerer også på pollen fra or og hassel. Dette kalles en kryssreaksjon fordi proteinet i pollenkornet i or og hassel, ligner på proteinet i pollenkornet hos bjørk. Det er dette proteinet som utløser dine symptomer. Or og hassel starter vanligvis opp i begynnelsen av mars på Vestlandet og 1 – 2 uker senere i resten av landet med unntak av Nord- Norge. Rundt 20 % av alle som har bjørkepollenallergi reagerer også på Salix (samlebetegnelse på tresortene selje, pil og vier) Disse trærne starter sin sesong etter or og hassel, men før bjørka begynner blomstringen.

Allergi

Pollenallergi og allergivaksinasjon

Hei Jeg har mye pollenallergi. Har hørt at det er mulig å vaksinere seg og lurer på hvordan jeg går fram for å komme i gang. Hvor lang tid tar det og blir jeg helt frisk?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

 Allergivaksinasjon kan vurderes hvis din pollenallergi er kraftig, du har mye plager og ikke får kontroll på allergien ved bruk av tradisjonell allergibehandling, øyendråper, nesespray og allergitabletter. Før behandlingsstart må du gjennomgå grundige undersøkelser, allergitest og lungefunksjonsvurdering hos en spesialist. Snakk med fastlegen og be om en henvisning.
En allergivaksinasjon gjennomføres ved at du får sprøyter (eller tabletter) med stoffet du er allergisk mot. Innledningsvis gis injeksjoner i små doser én gang i uken i ca. 8 uker, deretter vedlikeholdsdoser ca. hver annen mnd. i tre til fem år, for å bygge opp en langvarig beskyttelse. Dersom du får allergivaksinasjon i tablettform, tar du en tablett om dagen i 3 år.

Mange oppnår å bli betydelig bedre av plagene sine og noen blir helt kvitt allergien.

 Lykke til!