Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Pollenallergi og graviditet

Hei.
Jeg er lykkelig gravid, men har pollenallergi og må bruke mye medisiner hver vår for å komme meg igjennom pollensesongen. Hva gjør jeg i den situasjon jeg er i nå. Kan jeg ta allergimedisin?- og kan jeg amme barnet hvis jeg må ta allergimedisin?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Gratulere!
Generelt anbefales gravide og ammende å bruke så lite medisin som mulig og kun etter forordning fra lege. Hvis du har fått medisinen din på resept fra legen, er det likevel viktig at du ikke endrer dosen eller slutter med denne uten å avtale dette med legen din først. Det finnes nå flere typer medisiner mot pollenallergi som du trygt kan bruke både i svangerskapet og når du ammer. Det er mange kliniske data som tilsier at både gravide og ammende trygt kan bruke annengenerasjons antihistaminer, f. eks. loratadin, desloratadin eller feksofenadin
. Lokalbehandling med antihistaminer, kromoglikat eller glukokortikoider i terapeutiske doser kan også trygt brukes.
Les mer: Allergibehandling av gravide og ammende Trygg mammamedisin

Lykke til!

 

Allergi

Pollenallergi og kryssreaksjoner

Hei!
Jeg har pollenallergi, mest bjørk, og opplever at jeg reagerer på en del mat på våren. Om vinteren har jeg ikke disse problemene. Lurer på om matreaksjonene kan ha sammenheng med pollenallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

 

Hei!

Det er ikke uvanlig at personer som har allergi for pollenopplever å få ubehagnår de spiser nøtter, frukt og grønnsaker. Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi allergifremkallende stoffene (proteinene) i pollen ligner på proteinene i maten. Bjørkepollenallergikere kan få kryssreaksjoner mot nøtter, frukt og grønnsaker, for eksempel epler, pærer, rå gulrøtter og hasselnøtter. Mange med allergi overfor or og hassel kan også reagere på de samme matvarene som ved bjørkepollenallergi.
Det kan være store individuelle forskjeller på hvilke typer frukt og grønnsaker man reagerer på, derfor er det viktig å prøve seg fram.Noen får reaksjoner på mat kun i pollensesongen, mange reagerer hele året og de fleste tåler frukt og grønnsaker som er varmebehandlet (kokt, stekt, hermetisert osv.).
Symptomene kan være kløe og hevelser i munn, nese, på lepper og i halsen. I sjeldne tilfeller kan en få symptomer som elveblest (utslett og kløe), astma og mage-tarmbesvær. Ofte er dette mildt og ufarlig, men noen ganger kan det være nødvendig å kontakte lege.

Allergi

Pollenallergi og bilkjøring

Hei Jeg har kraftig pollenallergi og blir både trett og sliten i sesongen. Kjører en del bil til og fra jobb og lurer på om det kanskje ikke er så greit. Har mulighet til å bruke buss.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Mange mennesker med pollenallergi opplever at de blir trette, slappe og har generelt nedsatt funksjonsevne i hverdagen som følge av allergien. I tillegg til dette, er det en del som blir trette av medisinene som de benytter for å behandle allergien. I følge Vegtrafikkloven kap. IV,§21, er det forbudt å kjøre når du er trett og sliten. På dager med høy pollenkonsentrasjon i luften, eller når du er sliten og trett av pollenallergien vil jeg anbefale at du lar bilen stå.

 

Hjerte/kar

Hvordan forebygge høyt blodtrykk?

Hva skjer i sirkulasjonsorganene når det er høyt blodtrykk? og hvordan kan man forebygge høyt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Inger Elling, sykepleier svarer

Besvart 17. mars 2015
Inger Elling, sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen din. Blodtrykket er trykket i kroppens pulsårer som bringer blodet fra hjertet og ut i kroppen. Hvis du har for høyt blodtrykk påvirker det hjertet slik at det tvinges til å arbeide hardere for å pumpe blodet rundt. Det kan føre til at hjertemuskelen blir forstørret. Åreforkalkning utvikles raskere hvis blodtrykket er for høyt, særlig i hjertets kransårer. Det gir økt risiko for angina pectoris ( hjertekrampe) og hjerteinfarkt.  Forhøyet blodtrykk er også en vesentlig årsak til hjerneslag og nyresykdommer.

Det er mye du kan gjøre selv for å forebygge høyt blodtrykk. Det er viktig å ha et sunt kosthold,være i aktivitet minst 30 minutter hver dag og drikke moderat med alkohol. Alkohol kan nemlig bidra til økt blodtrykk. Det er også viktig å redusere saltinntaket. Et vanlig norsk kosthold inneholder som regel betydelig mer salt enn ønskelig. Hvis du røyker, bør du slutte med det.Når du røyker trekker blodårene seg sammen og blodtrykket stiger.

Du kan lese mer om høyt blodtrykk på våre hjemmesider www.lhl.no

Med vennlig hilsen

Inger Elling

Allergi

Lunge/Pollenallergi

Hei!
Jeg har kols, mat- og polleallergi bruker medisiner bl.a aerius tabletter, dymista nesespray mm. med lite effekt. Er det lurt å prøve vaksiner? Finnes det andre alternativer?
På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 17. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

 


Hei!

Du kan prøve ut andre typer allergitabletter og nesespray om du ikke allerede har forsøkt dette i samråd med din fastlege. Allergivaksinasjon er en behandling som går over mange år og foregår ved at små doser med ekstrakter av det allergenet man reagerer på settes som sprøyter under huden. Man regner en opptrappingsfase til maksdose på ca. 7 uker, deretter får man injeksjon med denne dosen hver 8. uke i 3 – 5 år.
Det finnes også en gresspollenvaksine i form av en smeltetablett som legges under tunga hver deg i tre år.
Allergivaksinasjon anbefales ikke til barn under 5 år eller til personer med dårlig kontrollert astma, alvorlige hjerte- og karsykdommer eller kreftsykdom.
Fastlegen din kan gjøre en vurdering og eventuelt henvise deg videre til en slik behandling.

Lykke til!


 

 

Lunge

Påvirker lungemedisiner stemmen?

Kan stemmen forandre seg etter mange år med kolsmedisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er riktig at stemmebåndene kan påvirkes av lungemedisiner, oftest av inhalerte medisiner som inneholder kortison, men også av enkelte andre typer. Dette skal imidlertid være forandringer som vil forsvinne når medisinen tas vekk. Hos de fleste er det snakk om heshet som enten er konstant eller som kommer av og til. Jeg har ikke hørt eller lest at dette er forandringer som blir varige. Da må man først tenke på andre årsaker, og særlig forandringer som kan inntreffe normalt med alderen. For eksempel er det ikke uvanlig at dette viser seg hos kvinner som synger sopran i kor. Med årene er det normalt at man ikke lenger når så høyt i toneregisteret.

Lunge

Ny medisin under utvikling for lungefibrose

Leser om den nye medisinen FG. 3019 fra FIBROGEN.
Er det mulig å få tak i denne ? Eventuelt hvor?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,og takk for spørsmålet!

FG.3019 er ikke registrert som medikament i Norge. Det er en substans som er under utprøving for flere forskjellige indikasjoner. Blant annet er det påvist lovende resultater ved lungefibrose, men også ved kreft i bukspyttkjertelen. Det tar ofte flere år fra en substans tas ut til videre forskning og det slippes ut på markedet for medisinsk bruk på mennesker. Den eneste mulighet for å bruke dette stoffet er da i forbindelse med kontrollerte kliniske forsøk. For en slik medisin vil disse forsøkene vanligvis foregå ved større sykehus. Jeg kjenner dessverre ikke til om dette medikamentet er til utprøving i Norge.

Lunge

Lungeemboli

Jeg ble lagt inn på sykehus med lungeemboli på begge lungene i 2012. I ettertid har jeg hatt smerter og tørr hoste. Fastlegen mener smertene kommer av arrdannelser i lungene som har grodd sammen med lungeposen. Jeg finner ingen informasjon om dette problemet på nettet. Hva kan jeg gjøre for å få en bedre hverdag? Hilsen kortpustet kvinne

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Takk for spørsmålet!

I de fleste tilfeller går lungeemboliene tilbake uten å etterlate seg særlig problemer. I andre tilfeller gjenstår problemer med bla dårligere pust. Det er ikke alltid enkelt å gi et eksakt svar på hva som ligger bak de aktuelle symptomer du har. Arrdannelse i lungen etter skader som har oppstått fordi lungeembolien har etterlatt seg et lungeinfarkt kan trolig gi opphav til slike problemer du nevner. Hinnen omkring lungen (pleura) er meget følsom, og kan lett gi smerte i forbindelse med pusting og bevegelser hvis det har skjedd en begrenset sammengroing med innsiden av brystkassen. Hosten kan også være forårsaket av det samme.

Jeg vil råde deg til å få kontakt med en lungespesialist som kan gjennomgå plagene med deg og for eksempel gjøre en spirometri, ta et nytt røntgenbilde, vurdere om du har fått hyperreaktive bronkier osv. Dette for å se nærmere på hosten og pusten din, og om dette eventuelt skulle kunne ha andre årsaker.  

Jeg håper du har nytte av svaret, og ønsker deg lykke til.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Spesialist lungesykdommer og indremedisin

 

Lunge

Hoste etter opphold i Syden

Jeg har hostet intenst i 2 uker. Den første uken var jeg på Tenerife, ved hjemkomst oppsøkte jeg lege. Han lyttet på meg og gav meg diagnosen astma. Har aldri hatt det før. Jeg tenker seg at jeg har bronkitt. Det knirker når jeg puster. Jeg har mat-allergi (nøtter, jordbær, syrer). Mitt spørsmål: oppdaget idag at jeg etter hoste hadde blødd nedentil - føltes som hosten startet i tærne. Kan dette være astma?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er nok ikke sikkert at du har astma, men det kan bare tiden avgjøre. Det er flere årsaker til piping i brystet og hoste. Dette kan være irritasjon av slimhinnen i luftveiene utløst av en infeksjon med bakterier eller virus. Noen ganger kan også mye bruk av klimaanlegg i Syden gi irritasjon av luftveiene og gi problemer en tid etterpå. Du bør nok få gjort en spirometri (pusteprøve) for å se om lungefunksjonen er nedsatt og om medisin eventuelt normaliserer den.

Hjerte/kar, Lunge

Kompresjonsstrømper og pulmonal hypertensjon

Hei, Vil bruk av kompresjonsstrømper (for åreknuter) kunne gi pasienter med pulmonal hypertensjon mer ubehag i hals/svelg enn uten slike strømper? Vil i så fall økt dose av vanndrivende medisiner utligne dette? Er det noen forsiktighetsregler med bruk av kompresjonsstrømper og pulmonal hypertensjon? Takknemlig for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 16. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er flere årsaker til væskeansamlig rundt anklene. Ved store åreknuter fungerer ikke lenger klaffene som hindrer blodet å strømme tilbake (nedover) i benet. Dermed blir det et stort væsketrykk fra blodåren som fører til utsiving av væske som samler seg rundt anklene. En kompresjonsstrømpe kan motvirke dette, slik at trykke økes inn mot blodbanen igjen. Den samme effekten kan også hjelpe mot større vannansamlinger i forbindelse med at trykket i høyre hjertekammer er økt i forbindelse med for eksempel pulmonal hypertensjon. Da kan man i noen tilfeller få væskeansamling i kroppen, og ofte best synlig rundt anklene.

Det er ukjent for meg at bruk av kompresjonsstrømpe vil kunne fremkalle symptomer fra hals/svelg. Vanligvis vil man bruke vanndrivende for å minske væskeansamling i bena, og strømpe blir gjerne en tilleggshjelp som man bruker om dagen. Når en slik behandling brukes over tid og overskuddsvæsken blir skilt ut av kroppen, skal dette normalt ikke gi spesielle problemer.