Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Stønader fra Nav

Hei Jente på 17 år har anoreksi. Er under behandling. Fins det trygdytelser jeg har krav på. I tilfelle kan min behandlede lege søke om de? På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 17. februar 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvilke trygdeytelser du kan søke om avhenger av dine behov. På grunn av alderen din vil du ikke få støtte til livsopphold, utdanning etc.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Hjerte/kar

Valg av kolesterolsenkende medisin

Hvorfor har legen min gitt meg kolestrol nedsettende :Lipitor med virkestoff Atorvastatin (20mg), da det er ved flere studier har vist seg at Zocor med virkestoff Simvastatin gir ferre bivirkninger ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan ligge mange vurderinger til grunn for en leges valg at ett medikament over et annet. Når det gjelder statiner, så viser erfaringer at de ulike midlene tolereres ulikt fra person til person. Noen får bivirkninger fra én type, mens andre får bivirkninger fra en annen type. 

Når det gjelder atorvastatin og simvastatin, kjenner jeg ikke til studier som viser at den ene typen gir entydig mer bivirkninger enn den andre. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk

Har målt bodtrykket hjemme,min kones var o.k. Mitt blodtrykk var 90-57. Er 75,tar ingen legemiddel uten om Symbicort.Ellers ingen tegn på noe galt.Håper på noen ord.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykk varierer både fra person til person, og hos samme person fra tid til annen. Én måling er derfor ikke nok til å si noe konkret. 

Det viktigste med blodtrykket er at det ikke skal være for høyt. Høyt blodtrykk over mange år kan skade nyrer, blodårer og øyne, og i verste fall føre til hjerneslag og hjerteinfarkt. God behandling av høyt blodtrykk er derfor viktig. 

Noen mennesker har lavt blodtrykk fra naturens side. Det er helt ufarlig, og ikke noe å bekymre seg over, hvis du ellers ikke har plager. Lavt blodtrykk kan føre til svimmelhet og ørhet, og noen kan til og med falle og slå seg. Men dersom du ikke opplever noe av dette, er det ingen grunn til å bekymre seg over et lavt blodtrykk. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker og trening

Jeg har fått pacemaker for ca 4 uker siden. Har alltid likt å trimme og gå raske turer og har nå startet med turgåing men jeg merker at kondisen er dårlig og hjertet slår raskt og uregelmessig og jeg blir nervøs. Tar daglig 25mg selo-zok og 100mg×2. Skal jeg bare gå på å håpe at kondisen kommer? Hilsen en 1938 modell.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes mange ulike pacemakere, og de kan programmeres med utallige ulike innstillinger. Å finne den rette innstillingen for en pasient kan i blant være utfordrende. Alle pasienter er ulike. Noen er mer aktive enn andre, og noen krever mer av kroppen og kondisen enn andre. Det kan derfor ta litt tid å finne den rette innstillingen for deg. Det må nødvendigvis litt "prøving å feiling" til fra hjertespesiasliten sin side.

Jeg synes du skal ta kontakt med avdelingen som har ansvaret for å følge deg opp, og be om ekstra kontroll. Hvis det bare er 4 uker siden du fikk pacemakeren, antar jeg at du snart vil bli innkalt til kontroll uansett. Ta opp spørsmålene dine der.

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Tungpust etter hjerteinfarkt

Kjære LHL! Min samboer på 66 år fikk hjerteinfarkt for 1,5 måned siden og gjennomgikk PCI behandling med 2 stenter. Alt vel så langt. Imidlertid har han fått en helt annen pust etter at han kom hjem fra sykehuset. Han må plutselig trekke inn godt med luft når han sitter stille og er også kortpustet når han gjør ting. Han synes han er sliten i brystet noen ganger. Når han går på tredemøller vår det greit. Han tar de "vanlige" medisinene etter hjertefarkt. Han har forøvrig begynt å jobbe igjen, dog ikke full tid. Fastlege har lyttet på bryst og lunger og sa det ikke var noe og ba han komme igjen om 1 måned. Jeg er bekymret for tilstanden og lurer på hva det kan være. Det kan vel ikke være normalt å ha det slik? Burde vi gå til en hjertespesialist? Takknemlig for svar. Hilsen bekymret samboer

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En av komplikasjonene ved hjerteinfarkt er at en del av hjertemuskelen dør/svekkes, slik at hjertet får nedsatt pumpekraft. Dette kalles for hjertesvikt. Blant symptomene på hjertesvikt er pustevansker og tretthet. Hvis en pasient har hjertesvikt, kan symptomene bedres ved medisinsk behandling. Jeg synes samboeren din skal vurderes av en hjertespesialist, for å sjekke om han har en slik tilstand.

En annen grunn til tungpust/kortpust etter et infarkt kan være at en annen kransåre på hjertet fortsatt er trang eller tett. Dette er også noe en hjertespesialist kan vurdere. Be fastlegen om en henvisning.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Blødning på øyehvitet

Har fått sprengte blodkar i det ene øyet. Illrødt øye. Har målt blodtrykk på hjemmemåler: overtrykk 145 under 100. Spiser tablett Losartan/Hydrochloratheiazide Teva 50 mg/12,5 mg en tablett pr. dag. Trener to ganger i uka seniortrim Elixa. Er 71 år. Har vært hos optiker som sier det kan være blodtrykket. Hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Tilstanden du beskriver høres ut som en subkonjunktival blødning. Det er en helt ufarlig tilstand. På øyehvitet har du bittesmå blodårer. Utenpå disse igjen ligger det en tynn gjennomsiktig hinne, som dekker øyeeplet. Når en av disse små karene sprekker, fylles det blod mellom øyehvitet og den gjennomsiktige hinnen. Det er minimale mengder blod, men det ser ofte dramatisk ut. Blødningen er som sagt helt ufarlig, og påvirker ikke synet. Etter noen dager til uker blir den borte igjen. 

Som regel er det ingen årsak til slike blødninger. I blant kan det skyldes traume eller slag mot øyet, og noen ganger kan de oppstå grunnet høyt trykk i forbindelse med kraftig hoste eller nysing. 

Høyt blodtrykk i seg selv er en svært sjelden årsak til slike blødninger. Og trykkene du beskriver er ikke fryktelig høye uansett. Ubehandlet høyt blodtrykk kan imidlertid være farlig for øynene, men det er av helt andre årsaker. Da forekommer nemlig skader på netthinnen, og disse skader synet. Dette er en av grunnene til at blodtrykk skal behandles. 

Jeg synes det er flott at du lever et aktivt liv med trening, og dette må du fortsette med. Gå til legen regelmessig for å være sikker på at blodtrykket er i orden. Subkonjunktivale blødninger kan alle få, også de med normalt blodtrykk. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Lunge, Rettigheter

Grunn- og hjelpestønad

Hei jeg har kols og astma i tillegg til epilepsi, pollen og matallergi. Inneklimea i leiligheten forverrer helsetilstanden. Hverdagen er preget av uro og ubalanse. Kvelning om natten og mangel av frisk luft. Hvilke trygdeytelser har jeg rett til bl.a grunn-hjelpestønad,boligtilskudd.....hvordan jeg jeg fram?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 16. februar 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Grunn- og hjelpestønad søker du om hos Nav. Du finner sønadskjemaer på www.nav.no

Grunnstønad skal dekke ekstrautgifter til transport, klesslitasje og fordyret kosthold. Ekstrautgiftene må sannsynliggjøres og legeerklæringen må vise at det er sammenheng mellom ekstrautgiftene og sykdom. De månedlige ekstrautgiftene må alene eller til sammen minst utgjøre 653 kroner.

Hjelpestønad kan innvilges når det foreligger et behov for pleie- og tilsyn.

Boligtilskudd er en husbankordning. Søknad sendes til kommunen, normalt Nav.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Lunge

Øresus, sammenheng med andre sykdommer?

Hei Jeg har tinnitus (øresus) hele tiden og det er veldig plagsomt.Kan dette skyldes kols,astma og pollenallergi og epilepsi som jeg har.Blodprøver ,EKG ,EEG alt var i orden. Hva kan dette være?? Med vennlig hilsen

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Øresus kan være forårsaket av flere ting. Det er ikke vanlig å sette det i forbindelse med kols, astma eller allergi. Enkelte ganger kan det være medisiner som er årsaken. Noen ganger kan det forårsakes av forhøyet blodtrykk. Men det vanligste er nok tilstander som affiserer øret og hørselen. Det lureste vil være å søke hjelp hos en spesialist i øre-nese-hals-sykdommer. Da må du ha en henvisning fra egen lege. Lykke til!

Lunge

Snorking og urolig søvn.

Hei Etter en del tester bl.a EKG og EEG vedr. søvnapne var alle resultater ok, men snorking og plagsomme bråvåkninger er fortsatt et stort problem.Kan dette skyldes kols og pollenallergien man har? På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Målingene som er gjort i forhold til søvnapnoe har påvist at du ikke har så lange pustestopp at det kvalifiserer til å kalles søvnapnoe. For å stille diagnosen søvnapné skal det være minst fem pustestopp per time. Hvert pustestopp skal vare i minst 10 sekunder og oksygenmetningen i blodet skal gå ned med minst 4%. Hvis bråvåkningene har sammenheng med din snorking, er det mulig at du har en viss obstruksjon bak i svelget som gjør at du stopper å puste i noen sekunder i den dypeste delen av søvnen. Det er ikke nok til å gi søvnapnoe, men kan hos enkelte gi urolig søvn. Ved kols kan pusten være tyngre på siste del av natten og medføre urolig søvn. Hvis du er mye nesetett, kan dette gi mer snorking og opphav til urolig søvn. Allergi kan jo bidra til dette. Generelt anbefaler man for øvrig folk som snorker å passe vekten, drikke lite alkohol før sengetid og unngå røyking. Det er ikke sikkert at noe av dette gjelder i ditt tilfelle, så jeg nevner det bare for ordens skyld. Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungesykdom og dagsform

Har diagnose lungefibrose. Med lungekapasitet på 45%, Blir veldig fort sliten, og må legge meg på dagtid. Som regel en liten blund 2 ganger daglig. Er dette vanlig? Bruker kanskje mye energi på å puste?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Det er egentlig ganske vanlig at man blir sliten når man har en merkbart nedsatt lungefunksjon. Den beste forklaringen er nok den du selv antyder, nemlig at man bruker relativt mye krefter på å puste mer når man anstrenger seg litt. Det medfører jo bruk av ganske mye muskulatur som igjen krever oksygen og energi. Det at du føler behov for å ta en blund et par ganger om dagen, høres egentlig ganske fornuftig ut. Det gir god hvile for hele kroppen. Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem