Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

vene grafts etter bypassoperasjon

Er det nøyaktig under 1,8 i LDL man må ha for at vene grafts skal holde lengre enn 6-8 år uten ny behandling? Er d virkelig «expiery date» på disse årene? Holder de lengre v heftig cardio og styrketrening . Ikke infarkt , høyt blodtrykk , diabetes. Tot lipid verdier på 3,3. Har supernormale verdier på O2 opptak i fjor og i år. Trenger motivasjon for å fortsette som fiskespisende vegetarianer og m tøff trening hvis venene går ut på dato snart , 4xCABG for snart 5 år siden , er 54 nå.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. desember 2018
Helge Istad, Overlege

Generelt er det riktig som du antyder at vene grafts etter bypassoperasjon holder kortere enn pulsårer(arterier) man setter inn som erstatning. Allikevel er det heldigvis sånn at disse vene grafts kan holde livet ut eller i svært mange år hos de fleste pasienter. Det er imidlertid ikke mulig å si med sikkerhet hvor lenge vil vil holde seg åpne hos den enkelte pasient.

Grensen for hvor lavt ned hjertepasienter bør komme i LDL-kolesterol er blitt satt stadig lavere, etter hvert som nye studier har vist at det går enda bedre når man kommer svært lavt ned. I ditt tilfelle er det bra hvis du kommer under 1.8 mmol/l, men det er  trolig enda bedre om du kommer enda noe lengre ned. Studier på nye(foreløpig svært dyre) medisiner har vist behov for enda færre nye utblokkinger/operasjoner hvis man kommer lengre ned i LDL-kolesterol.

Allergi

Allergi mot hasselnøtt

Hei! Sist jeg spiste hasselnøtter begynte jeg å hoste pga irritasjon i luftveiene og deretter snørte luftveiene seg helt sammen, så jeg fikk ikke trukket inn luft. Jeg skylte munnen, åpnet hagedøren og la meg ned ved døren, og i det mannen min var i ferd med å ringe 113 åpnet luftveiene seg igjen. Jeg har testet negativt for nøtteallergi på blodprøve, og fått adrenalin - penn hos fastlegen. Men hun var usikker på om jeg hadde allergi da det gikk så fort over. Kan dette være allergi allikevel?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 03. desember 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

For å stille en allergidiagnose er sykehistorien, dvs din beskrivelse av symptomer og når de oppstår, minst like viktig som en blodprøve.

Altså kan du godt ha allergi mot hasselnøtt uten at det slår ut på tester. Dersom en slik reaksjon oppstår igjen bør du bruke adrenalinpennen din. Det er ikke farlig å ta den om det ikke er allergi. Bedre en gang for mye enn for lite.

Kan det være at det er andre nøtter eller peanøtt du reagerte på? Det er nemlig mulig å være allergisk mot en type nøtt og tåle andre. Mange reagerer kun på paranøtt, walnøtt eller pistasj. Peanøtt er en belgfrukt og ikke en biologisk nøtt og den kan man også ha allergi mot.

Husk at du kan ringe vår rådgivningstelefon på 67 023 023 om du har spørsmål.

Lykke til, hilsen Helle

 

Lunge

Barneastma og utetid

Kan barn med «barneastma» sove og leke ute i pluss og minusgrader. Alt fra -8 til +10?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 03. desember 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Vinterhalvåret er den største utfordringen for barn med astma, og spesielt forkjølelsesutløst asma. Ved astma vil kald luft føre til at luftveiene blir avkjølt. Dette gir irritasjon av slimhinnene, luftveiene trekker seg sammen og det blir tyngre å puste. Det er ingen fasit på hvor kaldt det må være før barn med astma holdes inne, da det i stor grad avhenger av sykdomstilstanden. Et skjerf eller en buff vil i større eller mindre grad hindre kald luft i å komme ned i lungene og en Jonas varmemaske varmer opp luften som pustes inn.
Det er viktig for alle barn å utfolde seg ute og et godt råd kan være at barn som har astma slippes ut sist og blir tatt inn først slik at utetiden begrenses ved kaldt og rått vær. Tørr luft gir for eksempel mindre avkjøling av slimhinnen enn luft med høy luftfuktighet ved samme temperatur. Dermed får man kanskje ikke astmasymptomer når man er på fjellet i minus to kuldegrader, men reagerer hvis man er ved kysten i tre plussgrader. Grunnen er at fuktig luft avkjøler slimhinnen mer enn tørr luft.
Der det er behov for individuelle tilpasninger, må det baseres på erfaringer som foreldrene med astmabarn har gjort seg.
Se også flere svar om samme tema i Spør Eksperten.

Her er mer om astma hos barn

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Høy ferritin

Hei. Jeg går på blodtryksmedisiner candesotan kirka 16 mg og Lerkanidipin 20 mg. kan disse forårsake høy ferritn nivå? Ferritin er målt til 409

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Disse medisinene skal ikke gi forhøyet ferritin. Du må snakke med legen din for å finne årsaken.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter etter pacemaker

Fikk satt inn pacemaker for en uke siden. Har fått en strammende følelse øverst i halsen.. Kan det være nervesmerter etter operasjonen ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har fått smerter/stramning rundt halsen må du snarest ta kontakt med sykehuset som opererte deg, slik at du får en snarlig kontroll.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter etter operasjon

Hei! Jeg er en mann på 35 år som ble operert for aneurisme på aorta ut fra hjertet ved St.Olavs for ca 6 1/2 uke siden. Operasjonen var velykket. Jeg har fremdeles smerter i bryst regionen og ved innpust «Rundt hjertet». Fikk beskjed av legen ved mitt lokalsylehus at dette sikkert var normalt. Hva kan jeg forvente og få av svar? Hva er normalt av smerter? Julen er her igjen, kan jeg fly når jeg skal besøke familien min? Ble fløyet med ambulansefly til mitt lokalsykehus 3 dager etter operasjon.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

SOm regel kommer slike smerter fra brystbeinet. Det tar ca. 6 uker for at beinet skal gro sammen igjen, men hos noen kan det ta litt lenger tid.

Det er trygt å fly etter hjerteoperasjon hvis det tas forhåndsregler og er godt planlagt. Det er en fordel at du reiser sammen med noen andre som evt. kan hjelpe deg med baggasje etc.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Viagra ved Lang QT-syndrom

Heisann, jeg arvet Lang Qt syndrom fra min far, og har nå pacemaker og går på betablocker metoprolol sandoz 50mg 1,5 tablett daglig. Jeg sliter litt med angst fra før og det virker som om potensen ikke er helt 100% lengre. Jeg har gått på disse siden 2011 og lurer på om jeg kan ta en viagra tablett max 1 gang i måneden? Eller er det helt utenkelig? Alle kontrollene på sykehuset så har rytmen sett veldig fin ut etter jeg begynte på betablockerne. Hilsen en mann på 27år med bra helse og kropp.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kan ikke svare spesifikt på om du kan bruke viagra eller ikke. Det må hjertelegen din svare på. Men jeg kan si at sildenafil (som er innholdsstoffet i viagra) ikke påvirker QT-tiden i hvert fall.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Feil størrelse på mansjett ved blodtrykksmåling

Hei Jeg lurer på hvor unøyaktig målingen blir om blodtrykksmansjetten bare er litt for stor, dvs knapt 1/2 cm for stor til at pile skal passe innenfor det merkede området. Hvor stort avvik kan det bli snakk om? Hvis vi tenker oss at målingen slik var på ca 100/70, kan det reelle blodtrykket ha vært vesentlig høyere somfølge av litt for stor mansjett?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig at mansjetten har rett størrelse. Verken for stor eller for liten. Men akkurat hvor stor feilmålingen blir ved for stor mansjett er vanskelig å si.

Inni mansjetten er det en luftslange. Omkretsen på denne bør ikke være mindre enn 80% av omkretesen til armen. Er den for liten vil apparatet vise et høyere trykk enn du egentlig har.

Mansjetten bør heller ikke være for stor. Hvis luftblæren er større enn selve armen vil den blåse seg opp over seg selv. Da vil apparatet vise et lavere blodtrykk enn du egentlig har.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Litt endret blodtrykk

Hei, Jeg er vanligvis i mye fysisk aktivitet og aldri syk. Nå har jeg vært tvunget til kun rolige korte rusleturer på grunn av ryggsmerter i hele ryggen siden august. I går målte legen BT 138/54. Jeg har vanligvis målt ca rundt 120 i overtrykk og rundt 80 i undertrykk. Jeg er 48 år. Hva kan årsaken være til denne forandringen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Den endringen du beskriver i blodtrykket er svært beskjeden og må nærmest anses som en normalvariasjon.

Jeg ser at undertrykket (54) er litt lavt. Noen ganger kan det skyldes en lekkasje i aortaklaffen. Fastlegen din bør lytte på hjertet ditt. Hvis det er en bilyd der kan det være aktuelt med ultralyd av hjertet for å sjekke det videre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hastighet i aortabuen

Hei, hva er maks hastighet i aortabuen et uttrykk for? Hva er normale verider for barn? Er 1,2 m/s greit for en toåring?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Aortabuen er en del av aorta. Aorta er hovedpulsåren som kommer ut fra hjertet. Hjertet pumper blod inn i aorta med hver hjerteslag. Dette blodet pumpes ut med en viss hastighet. En hastighet på 1,2 m/s er helt normalt. Hvis det er en forsnevring i aorta, feks i aortaklaffen eller like etter denne, øker hastigheten på blodet. Økt hastighet er således et tegn på sykdom i aorta (eller aortaklaffen).

Mvh

Wasim Zahid