Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Kosthold

Margarin og høyt kolesterol

Det florerer mye varsko og advarsler om Vita hjertego'-produkter og lignende. Likevel blir man f.eks. på Lipidklinikken anbefalt disse produktene. Hva er riktig, og hvordan kan man vite hvilke råd man skal høre på? Hilsen en som har arvelig hyperkolesterolemi.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 13. februar 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Jeg vil ikke ta stilling til hva slags margarin (eller smør) alle bør spise, og anbefaler generelt flytende planteoljer som oliven- og rapsolje. Vita hjertego' margarin har en fettsyresammensetning som reduserer kolesterolet sammenliknet med smør, både totalkolesterolet og LDL-kolesterolet. Dette har vært testet og vist i flere norske kliniske studier.

Én av margarinene, Vita hjertego' Proaktiv, er i tillegg beriket med såkalte plantesteroler som hemmer opptaket av kolesterol fra mat, og dermed senker kolesterolet med ca. 10 prosent. Denne er beregnet for personer som trenger å senke kolesterolet. 

Hvor viktig dette er kommer helt an på: 1) hvor mye margarin man spiser, og 2) hva man sammenligner det med. Er det snakk om bare et tynt lag på et par brødskiver, vil type margarin være av minimal betydning. En gjennomsnittlig nordmann spiser omtrent en spiseskje gram margarin per dag, og rundt en teskje gram smør/blandingsmargarin.

Margarin er en likevel en kilde til en- og flerumettet fett, noe smør inneholder lite av, og inneholder ikke transfett. Det finnes belegg for at å spise mer umettet fett til fordel for mettet fett og transfett reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom. 

Noen mener margarin er usunt fordi det er "unaturlig", men om det er mer naturlig for mennesker å spise smør er nok også diskutabelt. Hvorvidt noe er naturlig eller ikke har heller ikke automatisk noe å si for effekt på helsa. Tidligere var margarin rikt på industrielt fremstilt transfett, men dette er nå fjernet. Merk at margarin er omtrent like kaloririkt som smør (med unntak av lettmargarin), så det er uansett noe en bør spise i små mengder dersom man passer på vekta. 

Om du vil spise margarin i det hele tatt er til syvende og sist ditt eget valg. Dersom du ikke liker det, finnes det andre måter å kontrollere kolesterolet på. Soyaprotein, løselig kostfiber (fra f.eks. havre, bygg og fiberhusk) og mandler er noen eksempler på matvarer som bidrar til å senke kolesterolnivåene. I ditt tilfelle anbefaler jeg å lytte til dem som har best kompetanse på arvelig høyt kolesterol.

Vennlig hilsen Erik

Hjerte/kar

For lavt blodtrykk?

Er en mann på 80 år og hadde blodtrykk 135/65 .lurer på om det er forlavt . Legen sa det var fint, men eg synest det virker lavt. Lavest eg har hatt. Var en ny vikar som var der.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykk på 135/65 er ikke for lavt. Men dersom du får plager som svimmelhet, ustøhet, hodepine osv, kan det hende at det er for lavt for deg. Da må du snakke med legen din for å diskutere dose/styrke på medisinene dine (dersom du bruker slike). 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykksbehandling og bivirkninger

For ca 1 mnd. siden fikk jeg påvist høyt blodtrykk, og det er spesielt undertrykket som er høyt 140/106 Jeg får allerede medisiner for høyt kolestrol. Begge deler er genetisk i min familie. Jeg er litt overvektig og har som mål og gå ned 15 kg. Er nå veldig obs på særlig salt! Siden dette ble påvist har jeg tatt Amolidipin Sandoz 5 mg. Før jeg beg. med disse var jeg ytterst skjelden plaget av føglende: veldig trøtt, svimmel, lettere hodepine, plaget med ising i tennene/hovent tannkjøtt. Jeg å tredemølle, løper intervall. Etter at jeg fikk påvist dette løper jeg moderat ca. 20 min. Jeg har ikke vært til videre utredning hos spesialist og lurer på om dette anbefales. Jeg er veldig engstelig for å få hjerneslag Jeg synes denne medisinen gir sterke bivirkninger ettersom jeg er mer sliten på jobb, den hemmer trening og fører til at jeg sover mye. Jeg er også plaget med hovene fingre og ankler, føtter. Vil bivirkningene kunne avta hvis jeg halverer dosen og vil det være ok at jeg gjør dette nå? Ser at noen skriver at det kan være lurt å kombinere vanndrivende og bt medisin. Takknemlig for råd!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

1) Fint at du ønsker å gå ned i vekt. Det kan hjelpe til med å redusere blodtrykket. 

2) Du beskriver endel plager som kom etter oppstart med medisinen. Disse plagene kan godt være bivirkninger fra medisinen. Snakk med legen og be om et annet alternativ. Du bør ikke gjøre doseendringer på egenhånd. Det finnes mange typer blodtrykksmedisiner, og det er ikke unormalt at man reagerer på enkelte. Som regel finner man en type som både gir god effekt, og lite bivirkninger. 

3) Ukomplisert blodtrykksbehandling trenger vanligvis ikke vurdering hos spesialist og du kan trygt stole på rådene og behandlingen fra din fastlege. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

"Undertrykk" ved blodtrykk

Et undertrykk på 61, er dert for lavt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et blodtrykk må alltid vurderes samlet (både overtrykk og undertrykk), og ikke minst tolkes i sammenheng med pasientens tilstand ellers. Men et undertrykk på 61 er nesten uansett ikke for lavt. 

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tetting av hull i hjertet

Hei jeg er ei dame på 50 år, som fikk hjerteinfarkt for 5 år siden - og der ble satt inn 2 stenter i venstre kransarterie (tror jeg det heter). På kontroll noen uker senere ble det oppdaget at jeg har et hull i hjertet. På kontroll i år - ser legen at det lekker litt mer ut i høyre hjertekammer, og venstre hjertekammer blir forstørret. Han søker meg til tetting av hullet i hjertet - som bare utføres ved Rikshospitalet. Kan jeg være like aktiv med jobb og hard trim et par ganger i uken frem til proppen er satt inn i hjertet? Blir man arbeidsufør noen dager etter en slik behandling? Mvh Gro S Olsbø

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For å ta det siste først. Det er normalt med noen dagers sykemelding etter en slik operasjon. Det anbefales også å avstå fra hard fysisk trening de første 5-6 ukene. Men hvis alt har gått fint etter det, kan du trene fullt. 

Du kan jobbe normalt frem til proppen settes inn. Du kan også trene og trimme, men bør lytte til kroppens signaler. Hvis du får mye plager tungpust fremover mot operasjonen, er det best å roe litt ned. 

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fotball og trening etter pacemaker

Hei. Etter å ha satt inn pacemaker, hvor lang tid bør det ta før jeg kan spille fotball igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det avhenger helt av grunntilstanden, sykehistorien, og alvorlighetsgraden. Type pacemaker og type hjertelidelse har også mye å si. Vurderingen blir derfor helt individuell. Snakk med hjertespesialisten som opererte deg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Førerkort med pacemaker

Har mistet retten til å kjøre bil da hjertet stopper for lenge om gangen, har satt inn pacemaker. Hvor lang tid tar det før jeg får igjen førerkortet? Skal inn til sjekk etter fire uker.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette vil variere fra pasient til pasient, og avhenge av individuell vurdering av tilstanden, sykehistorien, alvorlighetsgradet osv. Spesielt viktig er vurdering av risiko for bevissthetstap. En hjertespesialist bestemmer hvordan det står til i akkurat ditt tilfelle. Du kan lese mer om de generelle bestemmelsene her. 

http://www.lhl.no/dine-rettigheter/andre-rettigheter/forerkort-og-helsekrav-for-hjertesyke/

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Alternativ til statiner

Hei. Er hjertepasient, hjerteinfarkt med hjertestans og blodpropper i hjerte. Stentet flere ganger. Ikke røker, ekstremt nøye med fett sukker osv. Har hatt god hjelp av Feiring klinikkens 4 ukers opphold. Det er en kjent sak at store deler av familien bruker statiner fra ung alder .Dette ligger nok i slekten . Jeg har artrose og får enorme smerter ved bruk av statiner . Må bruke Ketorax ved siden av . Bruker i dag kun 5 mg Crestor, også disse fremkaller muskel og ledd smerter , Så leste jeg om noe som heter Ezetimibe. Er dette noe som jeg kansje kunne ha prøvd ? Fastlegen min kjente ikke til dette legemidlet. Har i dag 5.1 i total kolestrol men det stiger stadig litt gradvis . Jeg går mye og er ingen sofa- ligger.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For pasienter som har hatt hjerteinfarkt, er statiner viktige, da de forebygger sykdom, og reduserer dødelighet. Dessverre er det endel pasienter som får sterke bivirkninger av statiner. For disse pasientene kan ezetimib være et alternativ, selv om nytten ikke er like stor som av statiner. Men det er nok bedre å bruke ezetimib, enn ikke å bruke noe. I Norge selges ezetimib under navnet Ezetrol. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Angina i kaldt vær

Jeg er bypassoperert,går turer 3-6 dager pr.uke,ca.1 times turer. Må ha på meg mange lag med klær visst det er kaldt eller det er kald vind,ellers så får jeg smerter over brystet,er dette normalt eller?? Operert desember i 2011,stenta etterpå i2012 og 2013..blitt bedre og bedre i form etter dette.😊

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så flott at du er aktiv, og at du stadig blir i bedre form etter operasjonen. Ja, det er ikke uvanlig at hjertepasienter kan få brystsmerter hvis det er kaldt ute. Når det er lav temperatur ut vil blodårene i huden gjerne trekke seg sammen for å spare på varmen. En effekt av dette blir at hjertet må pumpe mot høyere motstand, noe som igjen kan gi vondt i brystet. Det er derfor lurt å gjøre slik du gjør, kle deg godt, og start gjerne litt forsiktig når du beveger deg i kulden slik at kroppen rekker å varme seg litt opp. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Liten åre som ikke kan stentes

Liten åre som ikke kan stentes. har mye angina ved anstrengelse. Hva kan gjøres med den?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er dessverre slik at noen av årene på hjertet er så små at det rett og slett ikke er utviklet utstyr til å kunne behandle disse. Alternativet blir derfor medisinsk behandling for å lindre plagene. Du bør snakke med en hjertespesialist for å finne medisiner som passer deg godt. 

Mvh

Wasim Zahid